Και τι έπρεπε να κάνουν οι αστυνομικοί; Να τους πουν «παρακαλώ περάστε»;

Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά τα επεισόδια στο οδόφραγμα της Λήδρας, από Τουρκοκύπριους οι οποίοι βρέθηκαν στο σημείο για να διαμαρτυρηθούν με τους Ελληνοκύπριους, μέλη της United Cyprus, για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων λόγω κορωναϊού, ο τουρκοκυπριακός Τύπος αλλά και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, άρχισαν να επικρίνουν τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς και να ζητούν και τα ρέστα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Η μάχη των Τ/κ να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό στο οδόφραγμα της Λήδρας
 
Μετά τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν, από τους ίδιους διαμαρτυρόμενους, την περασμένη εβδομάδα κατά τα οποία χτυπήθηκε και ένας εθνοφρουρός, η Αστυνομία αύξησε τα μέτρα ασφαλείας της κατά τη διάρκεια των οποιοδήποτε διαμαρτυριών.
 
Η ίδια αστυνομική δύναμη βρέθηκε στο οδόφραγμα προ ημερών, όταν εκεί πορεύθηκαν εκατοντάδες Αποελίστες, όπως επίσης η ίδια αστυνομική δύναμη ήταν και στην πορεία της Υπερκομματικής Πλατφόρμας το βράδυ της Παρασκευής, ενώ και οι δύο εκδηλώσεις είχαν ως αντικείμενο την απαίτηση για οριστικό κλείσιμο των οδοφραγμάτων.
 
Το πρωί της Σαββάτου στο οδόφραγμα βρέθηκαν τα μέλη της United Cyprus, όπως επίσης και Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι απαίτησαν και το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, βλέποντας πίσω από την απόφαση της Κυβέρνησης, πολιτικά κίνητρα.

Στο σημείο από νωρίς βρέθηκε και πάλι η ίδια αστυνομική δύναμη, η οποία είχε ρητές οδηγίες να μην αφήσει ούτε τους Ελληνοκύπριους να περάσουν στην Νεκρή Ζώνη, όπως την περασμένη εβδομάδα, ούτε τους Τουρκοκύπριους στις ελεύθερες περιοχές. Και όχι γιατί έτσι ήθελαν από μόνοι τους οι αστυνομικοί, αλλά αυτές ήταν οι επιχειρησιακές τους οδηγίες, οι οποίες λήφθηκαν στη βάση της προστασίας του νόμου και της τάξης, ενώ όποιες και αν είναι οι προσωπικές τους απόψεις, αυτή είναι η απόφαση της Κυβέρνησης για τα οδοφράγματα.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, σε κάποια στιγμή, οι Τουρκοκύπριοι έκαναν την πρώτη απόπειρα να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, ώστε να εισέλθουν στις ελεύθερες περιοχές και να ενωθούν με τους Ελληνοκύπριους διαμαρτυρόμενους. Πράγμα το οποίο θα μπορούσαν να πράξουν, με νόμιμο τρόπο, εάν για παράδειγμα περνούσαν από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου που παραμένει ανοιχτό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έριχναν πέτρες σε αστυνομικούς και χτύπησαν μέλος με μεταλλική πινακίδα
 
Οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή επιχειρούσαν να τους απωθήσουν, ωστόσο προσπάθησαν ξανά να σπάσουν τον κλοιό, με τα μέλη της δύναμης να επιχειρούν να απομακρύνουν τον όχλο όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Ωστόσο, σε κάποια στιγμή, η κατάσταση έδειχνε να ξεφεύγει και η Αστυνομία έπρεπε να αντιδράσει, ακολουθώντας τις οδηγίες και προστατεύοντας τις αποφάσεις που λήφθηκαν για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Αποτέλεσμα, οι αστυνομικοί να κάνουν περιορισμένη χρήση σπρέι, ώστε να απομακρύνουν τους διαμαρτυρόμενους.

Μετά το τέλος της διαμαρτυρίας, τα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο, άρχισαν να μιλούν για τραυματίες και να επικρίνουν τη στάση της Αστυνομίας, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στο γεγονός ότι τραυματίστηκαν τέσσερα μέλη της δύναμης, ότι οι Τ/κ έριχναν πέτρες στους αστυνομικούς και πως χτύπησαν μέλος με μεταλλική πινακίδα. 

Παράλληλα, δεν άργησε να έρθει και η αντίδραση του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος ζήτησε και τα ρέστα, λέγοντας πως, «τα σπρέι πιπεριού δεν επιτρέπεται να εκτοξεύονται εναντίον διαδηλωτών που διαδηλώνουν υπέρ της ειρήνης, του ανοίγματος των οδοφραγμάτων και της ανάπτυξης των διακοινοτικών σχέσεων. Κλάδοι ελιάς θα έπρεπε να εκτοξεύονται...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η αντίδραση Ακιντζί μετά τα επεισόδια στο οδόφραγμα Λήδρας

Σίγουρα, εάν η εκδήλωση ήταν ειρηνική, δεν θα «εκτοξεύονταν σπρέι», ενώ από την άλλη εύλογο είναι το ερώτημα τι έπρεπε να κάνει η Αστυνομία. Έπρεπε δηλαδή να αγνοήσει την απόφαση του Υπουργικού για κλείσιμο του οδοφράγματος της Λήδρας και να πει στους Τουρκοκύπριους περάστε; Έπρεπε δηλαδή να τους αφήσει να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να παραμείνουν θεατές; Έπρεπε η Αστυνομία να τους μεταχειριστεί με διαφορετικό τρόπο από τους υπόλοιπους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας; Τι μπορούσε να κάνει για να απομακρύνει τον όχλο που ήθελε να περάσει στις ελεύθερες περιοχές;

Οι αστυνομικοί, όπως διαπιστώνεται και από τα βίντεο, αρχικά προσπάθησαν να απομακρύνουν με «αναίμακτο» τρόπο τους διαμαρτυρόμενους. Μάλιστα, στα βίντεο διακρίνονται αξιωματικοί που συνομιλούσαν με τους Τουρκοκύπριους, προσπαθώντας να τους εξηγήσουν και να κατευνάσουν τα πνεύματα. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός πως άφησαν εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων να πλησιάσει στα κιγκλιδώματα και να συνομιλήσει με τους Ελληνοκύπριους, ενώ επέτρεψαν και σε εκπρόσωπο των Ελληνοκυπρίων να τους πλησιάσει.

Ωστόσο, όταν η κατάσταση έδειχνε να ξεφεύγει, τα μέλη της δύναμης έκαναν περιορισμένη χρήση σπρέι, αποφεύγοντας τη χρήση σωματικής βίας ή άλλων αντιοχλαγωγικών πρακτικών ή και συλλήψεις.

Η ενορχηστρωμένη όμως αντίδραση που ακολούθησε από τα κατεχόμενα, δείχνει ότι αυτού του είδους οι ενέργειες λειτουργούν υποβοηθητικά στην πολιτικοποίηση των μέτρων για τον κορωναϊό.   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέσσερις οι τραυματίες αστυνομικοί από τα επεισόδια στο οδόφραγμα της Λήδρας

Δειτε Επισης

Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά