Ο άγνωστος Χ και οι ηθικοί αυτουργοί υπό την ασπίδα του θεμελιακού νόμου του Μαμ

Όπως το 2012, οπότε διαπράχθηκε το πρώτο μαζικότερο έγκλημα στα χρονικά της Κύπρου μετά το 1974, έτσι και το 2020, τα μάτια της Αστυνομίας αυτό το διάστημα, είναι και πάλι στραμμένα στον εκτελεστή του πενταπλού φονικού, Δημήτρη Μαμαλικόπουλο, ο οποίος επέστρεψε και πάλι στο προσκήνιο, βάζοντας στους ανακριτές γρίφους για γερούς λύτες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το… ρεσιτάλ εκτελεστών στην Αγία Νάπα, το αιματοκύλισμα και οι χρόνιες βεντέτες
 
Ο σκληρός αντιεξουσιαστής απέδειξε περίτρανα πως δεν σπάει την εγκληματική ομερτά, αφού δεν παραδέχθηκε ποτέ πως ήταν ο εκτελεστής του πενταπλού φονικού, δηλώνοντας ενώπιον του Κακουργιοδικείου, λίγο πριν την επιβολή της ποινής του, αθώος, ενώ δεν αποκάλυψε ποιος του είχε αναθέσει το συμβόλαιο θανάτου που έφερε το όνομα του επιχειρηματία Φάνου Καλοψιδιώτη, ο οποίος ήταν τότε και ο στόχος.
 
Το μαφιόζικο χτύπημα που διαπράχθηκε στις 16 Φεβρουαρίου σε καφετέρια στην Αγία Νάπα, που στόχο είχε επιχειρηματία που εδρεύει στην Επαρχία και έπειτα από το οποίο τραυματίστηκαν τέσσερα πρόσωπα, ξύπνησε μνήμες τόσο από το πενταπλό όσο και από το τετραπλό φονικό. Και ο λόγος, γιατί ο δράστης πυροβολούσε αδιακρίτως, χωρίς να υπολογίζει την παρουσία αθώων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το νέο συμβόλαιο θανάτου, ο καταπατημένος «νόμος» και οι παράπλευρες απώλειες
 
Στο πενταπλό φονικό στόχος ήταν ο Φάνος Καλοψιδιώτης, ο οποίος ωστόσο δεν βρισκόταν στο όχημα, με αποτέλεσμα να πέσουν νεκροί άλλοι πέντε, τα ονόματα των οποίων δεν αναγράφονταν στο συμβόλαιο θανάτου, το οποίο τελικά εκτελέστηκε τέσσερα χρόνια αργότερα. Ο στόχος έπεσε μεν νεκρός, υπήρχαν όμως παράπλευρες απώλειες, αφού από τα πυρά των εκτελεστών δολοφονήθηκαν άλλα δύο πρόσωπα, ενώ από θαύμα δεν υπήρχαν περισσότερα θύματα, ανάμεσα στα οποία θα μπορούσε να ήταν και τα παιδιά των άλλων δύο θυμάτων που βρίσκονταν στο τραπέζι του επιχειρηματία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η δεκαετία ξεκληρίσματος, οι κώδικες τιμής που έσπασαν και οι... «ιερόδουλες»
 
Άφησε ίχνη, δεν άργησε να μιλήσει…
 
Μετά το μαφιόζικο χτύπημα στην καφετέρια, το οποίο καταγράφηκε από κάμερες ασφαλείας, η Αστυνομία δεν άργησε να φθάσει στα ίχνη του 38χρονου επίδοξου εκτελεστή, ο οποίος άφησε αρκετά ίχνη πίσω του.  Δεν ήταν μόνο οι ύποπτες κινήσεις του έξω από την καφετέρια και πως από το βίντεο φαινόταν ότι δεν επρόκειτο για επαγγελματία εκτελεστή, αλλά και το όπλο που χρησιμοποίησε και πέταξε 150 μέτρα μακριά από τη σκηνή του εγκλήματος, πάνω στο οποίο άφησε τα αποτυπώματα του.
 
Ως εκ τούτοι, οι ανακριτές προχώρησαν στη σύλληψη του και παρά την αρνητική στάση που κρατούσε στην αρχή, αρνούμενος οποιαδήποτε ανάμιξη, ήταν θέμα χρόνου να μιλήσει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ομερτά που έσπασε, οι επαφές μέσω εφαρμογής και η μαρτυρία που εμπλέκει «Μαμ»
 
Η ομολογία του πως αυτός πάτησε τη σκανδάλη και γάζωσε την καφετέρια, με οδηγίες του ισοβίτη Δημήτρη Μαμαλικόπου, έφερε την σύλληψη του εκτελεστή του πενταπλού φονικού, αφού τον έδειξε ως το πρόσωπο που τον καθοδηγούσε, που του έδινε στοιχεία και πληροφορίες για τον επιχειρηματία, καθώς και αυτός που τον προμήθευσε με οπλισμό.
 
Δέκα μέρες μετά, ο 38χρονος προβαίνει σε νέα ομολογία και παραδέχεται πως αυτός αποπειράθηκε να σκοτώσει τον Κωνσταντίνο Χαραλάμπους άλλως «Μαύρος», στην ενέδρα που του στήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Λάρνακα, έξω από την πολυκατοικία στην οποία διαμένει, ενώ αποδίδει και πάλι στον Μαμαλικόπουλο τον ίδιο ρόλο. Ότι δηλαδή είναι το πρόσωπο που το οργάνωσε, που του έδινε πληροφορίες, που τον καθοδηγούσε, που διευθέτησε την παραλαβή του οπλισμού και την πληρωμή του.  
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καίει τον «Μαμ» και για το κτύπημα στον «Μαύρο» ο 38χρονος-«Δεν είχαμε επαφή»
 
Σκληρός ο «Μαμ», δύσκολο το έργο των ανακριτών  
 
«Μπορεί να λέει ότι θέλει για να γλιτώσει», είπε μεταξύ άλλων ο Μαμαλικόπουλος ενώπιον Δικαστηρίου, αρνούμενος τα όσα του καταλογίζει ο 38χρονος, αφήνοντας αιχμές πως μπορεί να κρύβει άλλα κίνητρα.
 
Παράλληλα, ανέφερε πως δεν είχε ποτέ επικοινωνία μαζί του και πως δεν «λέει απόλυτα την αλήθεια».
 
Ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος αναμένεται να περάσει εκ νέου από ανάκριση για την υπόθεση της απόπειρας φόνου εναντίον του «Μαύρου», ωστόσο δεν θεωρείται «εύκολος παίκτης», αφού απέδειξε πως τηρεί τους «θεμελιακούς άγραφους νόμους» του υποκόσμου και δεν σπάει την εγκληματική ομερτά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: H πυροδότηση της «βόμβας», η ομερτά του «Μαμ» και τα... μηνύματα στην εξουσία 
 
Ο άγνωστος Χ και ηθικοί αυτουργοί
 
Η Αστυνομία εκτιμά πως πίσω από τα δύο εγκλήματα κρύβονται διαφορετικοί ηθικοί αυτουργοί, τους οποίους γνωρίζει ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος, ενώ σε ότι αφορά τον άγνωστο Χ που και στις δύο περιπτώσεις διευθέτησε την προμηθεύσει οπλισμού στον 38χρονο, πιθανόν να πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που καθοδηγείτο από τον ισοβίτη.
 
Ωστόσο, ο 38χρονος δεν ήρθε σε επαφή ποτέ μαζί του και δεν τον γνωρίζει, αφού λάμβανε ενημέρωση για να μεταβεί απλώς σε συγκεκριμένο σημείο, από όπου θα παραλάμβανε τον οπλισμό.
Εκτός από τον άγνωστο Χ, γρίφος αποτελεί και τα πρόσωπα που διοχέτευαν τις πληροφορίες στον ισοβίτη για τις κινήσεις των στόχων, τις οποίες στη συνέχεια τις έδινε στον 38χρονο. Σημειώνεται πως για το χτύπημα στην Αγία Νάπα, σύμφωνα με την μαρτυρία του επίδοξου εκτελεστή, ο ισοβίτης του είχε αποστείλει φωτογραφίες του στόχου, αριθμούς εγγραφής των οχημάτων του, καθώς και πληροφορίες για τις διακινήσεις του.
 
Σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν περαιτέρω στοιχεία σε σχέση με την απόπειρα φόνου εναντίον του «Μαύρου», οι ανακριτές του ΤΑΕ Λάρνακας αναμένεται να προχωρήσουν στην άρση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, ενώ θα πραγματοποιηθεί έρευνα στον Πάφο και συγκεκριμένα σε φράκτη, σε σχέση με τον οπλισμό.
 
Σε ότι αφορά το μαφιόζικο χτύπημα στην Αγία Νάπα, οι ανακριτές βρίσκονται ένα βήμα πριν την καταχώρηση της υπόθεσης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο βρεγμένος από τα ισόβια, τα ισόβια δεν τα φοβάται…

Δειτε Επισης

Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Δύο καραμπόλες στο ίδιο σημείο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα
Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου
Ψάχνει τα ίχνη 18χρονου που εξαφανίστηκε στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Οι πληροφοριοδότες πίσω από τις συλλήψεις για εμπρησμούς, τα στοιχεία ενώπιον των Αρχών και το modus operandi
Ποινή φυλάκισης οκτώ χρόνων σε 43χρονο που τον έπιασαν με κοκαΐνη οι Αρχές
Έδειξε τα κενά σε πρόνοιες για την προστασία των παιδιών ο ΣΠΑΒΟ-Έδωσε χρονοδιάγραμμα η Επ. Νομικών