Η κατασκευασμένη μαρτυρία, ο… εμπλουτισμός της και η «ταφόπλακα» της Σάρας

Ταφόπλακα για όλους τους κατηγορούμενους, αποδείχθηκε η μαρτυρία της Σάρας Σιαμς, στην πολύκροτη δίκη για το διπλό φονικό που διαπράχθηκε το 2018 στο Στρόβολο, το οποίος έκρινε ένοχο για δύο ανθρωποκτονίες και τον τελευταίο κατηγορούμενο, Μάριο Χατζηξενοφώνοτος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αθώος ή ένοχος; Η ώρα της τελικής ετυμηγορίας για τον Μάριο Χατζηξενοφώντος

Στην πολυσέλιδη απόφαση του, 140 σελίδες, το Κακουργιοδικείο έκρινε πως δεν στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα του φόνου εκ προμελέτης, ενώ όπως υπέδειξε «η όλη εμπλοκή του κατηγορούμενο τον καθιστά υπόλογο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας».
 
Ως εκ τούτου, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, αντικατέστησε τις δύο κατηγορίες του φόνου εκ προμελέτης με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και έκρινε ένοχο τον Χατζηξενοφώντος σε όλες τις κατηγορίες. 
 
Κατηγορίες
1. Ανθρωποκτονία 
2. Ανθρωποκτονία 
3. Συνωμοσία για διάπραξη κακουργήματος
4. Ληστεία
5. Νυχτερινή διάρρηξη κατοικίας
6. Απαγωγή προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό
7. Μεταφορά επιθετικών όπλων
 
Σημειώνεται πως και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι και ισόβια κάθειρξη.
 
Άδειασε τον Χατζηξενοφώντος το Κακουργιοδικείο
 
Αναξιόπιστο με κατασκευασμένη μαρτυρία, χαρακτηρίζει στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο τον Μάριο Χατζηξενοφώντος, ο οποίος όπως αναφέρεται, εμπλούτιζε τα λεγόμενα του, όποτε θυμόταν κάτι περισσότερο. 
 
Σε μια απόφαση καταπέλτη, ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, Χάρης Πογιατζής, αναφέρθηκε στην αρνητική εντύπωση που άφησε ο κατηγορούμενος κατά την μαρτυρία του ενώπιον της Δικαιοσύνης, τονίζοντας πως οι θέσεις του στερούνται λογικής, 

«Δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις σε πολλές περιπτώσεις και η μαρτυρία του ήταν κατασκευασμένη. Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι απειλήθηκε από τον Τζιωνή έξω από το σπίτι του Τζιωνή. Είπε επίσης ότι ο Τζιωνής απείλησε την οικογένεια του. Δεν αμφιβάλουμε ότι ήταν εκ των υστέρων σκέψεις. Το σχεδίαζε και όπου πίστευε ότι έπρεπε, δεν δίσταζε να τα αναφέρει για εμπλουτισμό».

Παράλληλα, στην απόφαση τονίζεται πως «ήταν εμφανής η προσπάθεια του να αποστασιοποιηθεί από την ανταλλαγή μηνυμάτων, λέγοντας ψέματα. Η εκδοχή του Χατζηξενοφώντος ότι απειλήθηκε ο ίδιος και η οικογένεια του καταρρέει. Η θέση του ότι δεν είδε το ρόπαλο δεν μας έπεισε. Απέκρυψε την επαφή που είχε με το ρόπαλο χωρίς αμφιβολία. Ανέφερε επίσης ότι ήταν παγωμένος και πανικοβλημένος. Δεν δικαιολογείται η συγκεκριμένη θέση αφού πήγε στο παρκούι και προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τους συγκατηγορούμενους του».

Η κατάληξη ως προς τα γεγονότα 

Στην απόφαση του, το Κακουργιοδικείο αναφέρθηκε εκτενώς στα ευρήματα του ως προς τα γεγονότα της υπόθεσης, πριν και μετά το διπλό φονικό, τα οποία προέκυψαν από τις μαρτυρίες που τέθηκαν ενώπιον του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατακεραύνωσε τον Χατζηξενοφώντος η Κατηγορούσα Αρχή-Υπέδειξε τα ψέματα του

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, Χάρης Πογιατζής, «ο Χατζηξενοφώντος γνωρίστηκε με τον Τζιωνή την 1η Απριλίου και τον προμήθευε με ναρκωτικά. Η Σάρα είχε μείνει για κάποιο διάστημα στο νοσοκομείο, λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Ο Λευτέρης και η Σάρα είχαν καλή φιλική σχέση, η οποία διακόπηκε και μετά επανήλθε, όπως επανήλθε και η σχέση Λευτέρη-Τζιωνή.

Η Σάρα συνάντησε τέσσερις φορές τον κατηγορούμενο Μάριο Χατζηξενοφώντος, τον Απρίλιο του 2018. Μια που πήγαν με τον Τζιωνή να τους δώσει ναρκωτικά, δύο στο σπίτι του Τζιωνή και η τελευταία στις 18 Απριλίου που διαπράχθηκε ο φόνος. Ο Τζιωνής είχε πολύ καλές σχέσεις με τον Χατζηξενοφώντος. Ο Τζιωνής σχεδίαζε τη ληστεία από τις 17 Απριλίου. Εκείνη τη μέρα, η Σάρα και ο Λευτέρης είχαν συχνή επικοινωνία, όπου τον ενημέρωνε για τις κινήσεις του Τζιωνή. Τελικά ο Τζιωνής ανέβαλε τη ληστεία εκείνη τη μέρα.

Ο Χατζηξενοφώντος στις 17/4 λαμβάνει μήνυμα από τον Τζιωνή, όπου του είπε ¨θα πεθάνουν απόψε, πρώτα ο Θεός¨. Η Σάρα ξύπνησε το μεσημέρι στις 18/4 και είδε ευδιάθετο τον Τζιωνή. Το απόγευμα εκείνης της μέρας, ο κατηγορούμενος πήγε στον Τζιωνή, άκουγαν μουσική και μετά πήγαν να πάρουν κοκαΐνη. Αφού αγόρασαν κοκαΐνη, ο κατηγορούμενος έλεγε ¨άτε πάμε¨, με τον Τζιωνή να απαντά ¨γιατί βιάζεσαι¨; Το απόγευμα στις 18/4 στο σπίτι του Τζιωνή ήταν και οι τέσσερις (σ.σ. Τζιωνής, Σάρα, Λευτέρης και Μάριος). Ο Λευτέρης και η Σάρα έκαναν χρήση χόρτου, ενώ ο Τζιωνής και ο Μάριος χρήση κοκαΐνης. Μετά ο Τζιωνής έδωσε ρόπαλο στον κατηγορούμενο, για να το περιεργαστεί. Την ώρα που ντυνόταν, ο Τζιωνής έλεγε αν χρειαστεί ¨να σκοτώσω, θα σκοτώσω¨».

Όπως ανέφερε ο κ. Πογιατζής, το Κακουργιοδικείο δεν κατέληξε με ασφάλεια εάν αυτό το είχε ακούσει ο Χατζηξενοφώντος, παρά τις αναφορές που υπήρξαν κατά τη διαδικασία.

Ακολούθως το Κακουργιοδικείο αναφέρθηκε στις στυγερές δολοφονίες που διαπράχθηκαν, αλλά και στην πορεία που ακολούθησαν Τζιωνής και Χατζηξενοφώντος μετά το έγκλημα.

To Κακουργιοδικείο αναφέρθηκε επίσης στη φιλική σχέση που είχαν οι δύο τους κάτι που φαίνεται και μέσα από τα μηνύματα που αντάλλαζαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η εκδοχή Χατζηξενοφώντος για το διπλό φονικό-Επικαλέστηκε φόβο και σύγχυση

Καθοριστικής σημασίας η μαρτυρία της Σάρα

Σαφής, ειλικρινής και αξιόπιστη κρίθηκε η Σάρα Σιαμς, η μαρτυρία της οποίας, όπως διαφάνηκε, ήταν καθοριστική για την καταδίκη των κατηγορούμενων, με το Κακουργιοδικείο να υποδεικνύει πως η έδρα ενθουσιάστηκε από την υπομονή, τη σαφήνεια και την ειλικρίνεια της. 

«Παρατηρήσαμε ότι απαντούσε χωρίς ενδοιασμό και με αμεσότητα. Δεν παραποίησε γεγονότα, δεν χρησιμοποίησε υπερβολές. Δεν υπάρχουν αντιφάσεις στη μαρτυρία της. Παρέμεινε σταθερή και παραστατική στη θέση της. Δεν δίστασε να αναφέρει ότι ενόσω διέμεναν στον Κάππαρη με τον Τζιωνή έκλεψαν μια τσάντα, την οποία αναγνώρισε στις φωτογραφίες».

Το Κακουργιοδικείο έκρινε επίσης πιστευτή τη μαρτυρία της ότι ο Τζιωνής και ο Χατζηξενοφώντος έκαναν χρήση κοκαΐνης πριν το φόνο.

«Οι αναφορές της έχουν να κάνουν με όσα βίωσε. Χωρίς περιστροφές έκανε αναφορά στο σπαθί και το μαχαίρι στην οικία του παππού του Τζιωνή. Δεν είχε γνώση για τη ζωή του Χατζηξενοφώντος, παρά μόνο όσα βίωσαν εκείνο το βράδυ. Σημειώνουμε ότι οι παραλείψεις της ήταν και γιατί ακολουθούσε τις οδηγίες του πρώην δικηγόρου της».

Σε ότι αφορά τη θέση του δικηγόρου του Χατζηξενοφώντος ότι η Σάρα έχει απώλεια μνήμης λόγω χρήσης ναρκωτικών, το οποίο Κακουργιοδικείο απέρριψε τους ισχυρισμούς.
«Παπά πιάσε την μάμα»
Στο άκουσμα της απόφασης του Κακουργιοδικείου ότι ο κατηγορούμενος κρίνεται ένοχος για δύο ανθρωποκτονίες, η μητέρα του Χατζηξενοφώντος, μη μπορώντας να πιστέψει τα όσα άκουγε, σηκώθηκε από τη θέση της και χωρίς να μιλήσει, κάρφωσε το βλέμμα της στον πρόεδρο του Κακουργιοδικείου.

Τότε, ο κατηγορούμενος φώναξε στον πατέρα του «παπά πιάσε τη μάμα» και στη συνέχεια συγγενείς του Χατζηξενοφώντος την καθησύχασαν.

Αφότου ολοκληρώθηκε η διαδικασία, κατά την αποχώρηση του κατηγορουμένου, οι συγγενείς του ξέσπασαν σε κλάματα, ενώ τον αγκάλιασαν και του συνέστησαν υπομονή.

Το Κακουργιοδικείο όρισε την 11η Φεβρουαρίου για αγόρευση του συνηγόρου του για μετριασμό της ποινής του.

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
BINTEO: Τι έδειχνε το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο Youtube πριν από 19 χρόνια