Αθώος ή ένοχος; Η ώρα της τελικής ετυμηγορίας για τον Μάριο Χατζηξενοφώντος

Ένα βήμα πριν πέσει αυλαία βρίσκεται η πολύκροτη υπόθεση του διπλού φονικού, που συγκλόνισε την Κύπρο το 2018, με θύματα τους Γιώργο Χατζηγεωργίου και Ντίνα Σεργίου. Ένα έγκλημα που καθήλωσε τους πάντες, αφού για μερικά χρήματα, ο δολοφόνος μαχαίρωσε μέχρι θανάτου δύο οικογενειάρχες, ενώ θύμα των εγκληματιών έπεσε και ο 15χρονος γιος των θυμάτων, ο οποίος έμελλε να ζήσει την φρίκη.  
 
Ο τελευταίος που παραμένει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ο οποίος κράτησε διαφορετική στάση από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους που κατά τη διάρκεια της δίκης λύγισαν και προέβησαν σε ομολογία, είναι ο Μάριος Χατζηξενοφώντος, ο οποίος ακούει το πρωί την απόφαση του Κακουργιοδικείου. Ένοχος ή αθώος; Απόφαση η οποία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ σε περίπτωση που κριθεί ένοχος στην κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης, τότε η ποινή είναι μονόδρομος και προβλέπει ισόβια κάθειρξη. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατακεραύνωσε τον Χατζηξενοφώντος η Κατηγορούσα Αρχή-Υπέδειξε τα ψέματα του
 
Ο Χατζηξενοφώντος σε αντίθεση με τους άλλους τρεις καταδικασθέντες, Λοΐζο Τζιωνή, Σάρα Σιαμς και Λευτέρη Σολωμού, επέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή στην θέση του, ότι δηλαδή είναι αθώος.
 
Μετά από 65 δικάσιμους, το Κακουργιοδικείο καλείται να αποφασίσει κατά πόσον ο κατηγορούμενος είναι ένοχος στις επτά κατηγορίες που αντιμετωπίζει, ανάμεσα στις οποίες και αυτή του φόνου εκ προμελέτης.
 
Σε περίπτωση που το Δικαστήριο κρίνει ένοχο τον κατηγορούμενο για φόνο εκ προμελέτης, τότε θα του επιβληθεί ποινή, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, που ο Χατζηξενοφώντος κριθεί αθώος, η δικαστική διαδικασία ολοκληρώνεται σήμερα.
 
Ο κατηγορούμενος, αντιμετωπίζει συνολικά επτά κατηγορίες. Εκτός από τις κατηγορίες των δύο φόνων εκ προμελέτης, μια για κάθε θύμα, αντιμετωπίζει επίσης τις κατηγορίες, της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, της ληστείας, της νυχτερινής διάρρηξης κατοικίας, της απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό και της μεταφοράς επιθετικών όπλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αδειάζει τη μαρτυρία της Σάρας και τα ρίχνει όλα στον Τζιωνή η υπεράσπιση Χατζηξενοφώντος

Το ντόμινο παραδοχών

Το διπλό φονικό ήταν ένα από τα εγκλήματα που είχε καθηλώσει την Κύπρο, πριν τις κατά συρροή δολοφονίες του Νίκου Μεταξά, ενώ τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης, κυρίως για τις ενέργειες του δολοφόνου Λοΐζου Τζιωνή, πάγωσαν την κοινή γνώμη.  

Τον Φεβρουάριο του 2019 και εννέα ολόκληρους μήνες αφότου άρχισε η δίκη, η Σάρα Σιαμς, πρώην συμβία του Λοΐζου Τζιωνή, ήταν η πρώτη που άλλαξε στάση και παραδέχθηκε ενοχή στην κατηγορία της συνωμοσίας για διάπραξη ληστείας. Ακολούθως απαλλάχθηκε από τις υπόλοιπες κατηγορίες που αντιμετώπιζε και μετατράπηκε από κατηγορούμενη σε μάρτυρας κατηγορίας. Ακολούθως επιβλήθηκε στην κατηγορούμενη, ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στη Σάρα για το διπλό φονικό

Και ενώ έφθασε η ώρα της κατάθεσης της Σάρας ως μάρτυρας κατηγορίας, ο Λευτέρης Σολωμού, ετεροθαλής αδελφός του Λοΐζου Τζιωνή, λύγισε και παραδέχθηκε τις κατηγορίες της συνωμοσίας για διάπραξη ληστείας και της κατοχής επιθετικών οργάνων.

Στη συνέχεια η Κατηγορούσα Αρχή, ανέστειλε τις υπόλοιπες κατηγορίες σε βάρος του και ορίστηκε η 31η Ιουλίου 2019, ως η ημερομηνία για επιβολή ποινής στον Σολωμού.
 
Το Κακουργιοδικείο επέβαλε στον κατηγορούμενο έξι χρόνια φυλάκιση και λίγο αργότερα, ο έσπασε και ομολόγησε και ο δράστης του άγριου φονικού, Λοΐζος Τζιωνής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έσπασε και ο Λευτέρης για το διπλό φονικό, ακολούθησε τον δρόμο της Σάρας

Ως εκ τούτου, παραδέχθηκε όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε και το Δικαστήριο του επέβαλε ποινή δύο φορές διαδοχικά ισόβια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η τελευταία παράσταση του Τζιωνή... Δύο δολοφονίες, δύο θύματα, δύο ισόβια

Η αλύγιστη στάση του Χατζηξενοφώντος
Παρότι ένας ένας οι συγκατηγορούμενοι του επέλεγαν να παραδεχθούν τις κατηγορίες και να καταδικαστούν, ο Χατζηξενοφώντος επέλεξε τον δικό του μοναχικό δρόμο, παίρνοντας την υπόθεση μέχρι τέλους.
 
Σε καμιά στιγμή της δίκης δεν άλλαξε στάση και δεν ομολόγησε οτιδήποτε, αλλά αντίθετα, μέχρι την τελευταία δικάσιμο επέμεινε στην αθωότητα του, ρίχνοντας όλες τις ευθύνες για το έγκλημα στον Λοΐζο Τζιωνή.
 
Παρότι δεν αρνήθηκε ότι ήταν το πρόσωπο που μετέβη στο σπίτι των θυμάτων μαζί με τον δράστη, ισχυρίστηκε ότι το έκανε υπό την απειλή μαχαιριού, το οποίο του είχε προτάξει ο Τζιωνής για να τον ακολουθήσει.
 
Παράλληλα, παρουσίασε τον εαυτό του ως ένα πρόσωπο που επισκέφθηκε το σπίτι των θυμάτων χωρίς να έχει ανάμιξη ούτε στα εγκλήματα, αλλά ούτε και στην απαγωγή του 15χρονου γιου του ζεύγους, το οποίο έκλεισαν στο υπόγειο του σπιτιού.

Δειτε Επισης

Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Δήμαρχος στη Γαλλία απαγορεύει την κυκλοφορία ασυνόδευτων ανήλικων κάτω των 13 ετών
BINTEO: Άλλο ένα περιστατικό για τη Boeing-Αεροσκάφος έχασε τον τροχό του κατά την απογείωση
Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν ξανά τη βόρεια Γάζα-Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι Παλαιστίνιοι
BINTEO: Παλαιστής ακινητοποίησε αλιγάτορα 2,5 μέτρων με γυμνά χέρια
Διαπιστώνει παράλειψη και αμέλεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την ανεξέλεγκτη εισαγωγή σκύλων η Λοττίδη
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Ο στρατός του Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο