Τον διορισμό νέων δικαστών τις επόμενες εβδομάδες ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της Κυβέρνησης αποτελεί η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες το Ανώτατο Δικαστήριο θα είναι σε θέση να διορίσει αριθμό νέων Δικαστών.
 
Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση που είχε με Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου,  για την πορεία μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την εκτίμηση ότι από το διορισμό κάποιων Δικαστών τις επόμενες εβδομάδες οι πολίτες θα δουν βελτίωση σε σχέση με τις καθυστερημένες δικαστικές υποθέσεις και τον εκσυγχρονισμό στις  δομές λειτουργίας και των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης.
 
Ο κ. Σαββίδης υπογράμμισε πως τόσο για την Κυβέρνηση όσο και τον ίδιο, η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα γίνει κατορθωτό να επιτευχθεί αυτό το τεράστιο όραμα, το οποίο θα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, τόσο για την κυπριακή κοινωνία, όσο και για την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό.
 
Πρόσθεσε ότι «η ανεξαρτησία, η αμεροληψία και η εντιμότητα του Δικαστικού Σώματος είναι δεδομένα και έτσι θα πρέπει να παραμείνουν και στο μέλλον», για να σημειώσει εκ νέου «για το πόσο υπερήφανοι νιώθουμε για την ποιότητα των Δικαστών μας και για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, το οποίο πρέπει να διασφαλίσουμε ως κόρη οφθαλμού, γιατί χωρίς την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν μπορεί να υπάρξει κράτος δίκαιου ούτε μπορεί να υπάρξει ένα ευνομούμενο κράτος».
 
 «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι οποίοι έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον κατά την παρουσίαση που προηγήθηκε και να διαβεβαιώσω ότι στηριζόμαστε και στη δική τους σκληρή δουλειά, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα, αυτήν τη μεγάλη μεταρρύθμιση», είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
 
Ερωτηθείς για το πότε οι πολίτες θα δουν αυτή την αλλαγή, ο κ. Σαββίδης δήλωσε πως «γίνονται πολλά, με το Ανώτατο Δικαστήριο να έχει ήδη προχωρήσει κατά πολύ τη διαδικασία πρόσληψης 32 νέων Δικαστών».
 
«Πιστεύω», είπε, «ότι στις επόμενες εβδομάδες το Ανώτατο Δικαστήριο θα είναι σε θέση να διορίσει και κάποιους νέους Δικαστές. Απ’ εκεί θα δούμε κάποια βελτίωση. Επίσης, έχουν διορίσει Πρόεδρο Επαρχιακού Δικαστηρίου ως υπεύθυνο για την παρακολούθηση των καθυστερημένων υποθέσεων και ήδη αρχίζουν και ετοιμάζονται στατιστικές και μπαίνει πρόγραμμα, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στις καθυστερημένες υποθέσεις, που σταδιακά θα καλύπτουν τις παλαιότερες υποθέσεις, μέχρι να προσληφθούν και νέοι Δικαστές στην πορεία».
 
 Ο κ. Σαββίδης πρόσθεσε, επίσης, πως «έχουμε νομοσχέδιο στη Βουλή που αυξάνει τις κλίμακες δικαιοδοσίας των Επαρχιακών Δικαστών, ώστε να δοθεί περισσότερη ευελιξία στους περισσότερους σε αριθμό Επαρχιακούς Δικαστές και Ανώτερους Επαρχιακούς Δικαστές για να μπορούν να εκδικάζουν περισσότερες υποθέσεις», συμπληρώνοντας ότι «γίνεται μια τεράστια δουλεία από το Ανώτατο Δικαστήριο, για τη σύνταξη Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας, με σκοπό να αντικατασταθούν με νέους οι απαρχαιωμένοι Θεσμοί που είχαμε από την περίοδο της Αγγλοκρατίας».
 
Όπως είπε έχουν ήδη εγκριθεί κατ’ αρχήν από το Ανώτατο Δικαστήριο και μεταφράζονται τώρα στα Ελληνικά, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα αρχίσουμε σύντομα να βλέπουμε απτά αποτελέσματα και με την ψήφιση των Νόμων.
 
«Στη βάση και ενημέρωσης που είχα από την Επιτροπής Νομικών της Βουλής αυτό θα γίνει πριν από το Πάσχα  και πιστεύω πως θα δούμε και την ουσιαστική βελτίωση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», σημείωσε.
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρωνας Νικολάτος σημείωσε πως η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης «είναι ένα εξαιρετικό έργο στο οποίο, τόσο η Εκτελεστική όσο και η Δικαστική εξουσία, αποδίδουν τεράστια σημασία», για να προσθέσει πως «ο σκοπός μας είναι να επιταχυνθεί η δικαστική διαδικασία, ώστε οι υποθέσεις να δικάζονται ταχύτερα, αλλά, ταυτόχρονα, να παραμείνει το υψηλό επίπεδο και η ποιότητα της απονομής της δικαιοσύνης μας και ακόμη περισσότερο, να βελτιωθεί αν είναι δυνατόν».
 
«Βεβαίως», είπε, «η ανεξαρτησία, η αμεροληψία και η εντιμότητα του Δικαστικού Σώματος είναι δεδομένα και έτσι θα πρέπει να παραμείνουν και στο μέλλον».
 
Νωρίτερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρακάθισε στην τακτική συνάντηση με τα μέλη της Επιτροπής Μεταρρύθμισης, για εξέταση διαφόρων θεμάτων, που σχετίζονται με την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ενδιάμεση απόφαση Εφετείου απορρίπτει αίτηση σε υπόθεση τ/κ περιουσίας
Συνελήφθη 33χρονος για κλοπή καλωδίων της ΑΗΚ αξίας 2.800 ευρώ
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους