Σάββατο 16 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση του Κακουργιοδικείου για την πολύκροτη υπόθεση ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ

  14/01/2020 17:01
Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση του Κακουργιοδικείου για την πολύκροτη υπόθεση ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ

Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση του Κακουργιοδικείου για την πολύκροτη υπόθεση ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ

  14/01/2020 17:01
Αναβλήθηκε η υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου-ΧΥΤΥ Κόσιης που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα  ενώπιον του  Κακουργιοδικείου  Λευκωσίας προκειμένου να ανακοινωθεί η απόφαση του Δικαστηρίου.
 
Το Δικαστήριο ανακοίνωσε πως η απόφαση θα δοθεί στις 7 Φεβρουαρίου του 2020  και όχι σήμερα όπως ήταν προγραμματισμένη, λόγω του όγκου της μαρτυρίας. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των τελικών αγορεύσεων αμφότερων πλευρών, τόσο της κατηγορούσας αρχής που εκπροσωπείται από τον Ανώτερο Δικηγόρο της Δημοκρατίας Νίνο Κέκκο όσο και των συνηγόρων υπεράσπισης.
 
Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε το 2016 , έκτοτε πέντε πρόσωπα καταδικάστηκαν, δύο πρόσωπα αθωώθηκαν το Μάρτιο του 2019, δύο το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχε καμία υπόθεση εναντίον τους ( Θ. Λώλος, Εταιρεία Enviroplan) και στις 7.2.2020 θα εκδοθεί η απόφαση για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους που δεν παραδέχτηκαν ενοχή.
 
Συγκεκριμένα στην  υπόθεση έχουν ήδη καταδικαστεί μετά από παραδοχή οι Σάββας Βέργας σε διετή φυλάκιση, Δημήτρης Γιαννακόπουλος 18 μήνες με αναστολή, Χριστάκης Πέτρου 10 μήνες με αναστολή, Ιμάντ Μπακλέ σε 10 μήνες με αναστολή και ο Ευτύχιος Μαληκκίδης σε δεκαπεντάμηνη φυλάκιση.
 
Σημειώνεται ότι η Ελληνική Εταιρεία Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε όπως και ο διευθυντής της Θεοφάνης Λώλος, απαλλάχθηκαν από τις δύο κατηγορίες και αθωώθηκαν. Συγκεκριμένα, ο Θεοφάνης Λώλος και η Enviroplan αντιμετώπιζαν από κοινού την κατηγορία που αφορά το αδίκημα της απάτης, ενώ η εταιρεία αντιμετώπιζε και την κατηγορία της συνωμοσίας προς καταδολίευση.
 
Τις δύο αυτές κατηγορίες αντιμετώπιζε και η Helector Cyprus Ltd,  κατηγορούμενη στην ίδια υπόθεση, η οποία επίσης αθωώθηκε και απαλλάχθηκε των κατηγοριών αυτών, ωστόσο κλήθηκε σε απολογία για άλλες κατηγορίες που αντιμετωπίζει για τις οποίες αποδείχθηκε εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον της.
 
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης και το κατηγορητήριο, οι   κατηγορίες αφορούν αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορούμενους, πρόσωπα που κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν ο Οικονομικός Διευθυντής του Δήμου Πάφου και Οικονομικός Σύμβουλος του ΧΥΤΑ Πάφου Δημήτρης Πατσαλίδης, oi δημόσιοι λειτουργοί στο Υπουργείο Εσωτερικών Μιχάλης Πάντης, Αντώνιος Κουρουζίδης και Γεώργιος Κουλλαπής, ο πρώην Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης, η υπεύθυνη εταιρεία Helector Cyprus Ltd καθ` όν χρόνο βρισκόταν σε εξέλιξη η κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του κεντρικού αποχετευτικού συστήματος συλλογής και επεξεργασίας των οικιακών αποβλήτων της περιοχής της μείζονος Πάφου (ΧΥΤΑ Πάφου) και η κατασκευή υποδομής του συστήματος αποχέτευσης Λάρνακας (ΧΥΤΥ Κόσιης), (Helector Cyprus Ltd) και τέλος ο ιατρός Νικόλας Κουλλαπής και η εταιρεία του N. E. MIDORIACO LTD.
 
Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνει 83 κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα συνωμοσίας προς καταδολίευση, του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροληψίας από δημόσιο αξιωματούχο, της αθέμιτης απόκτησης περιουσίας, της απόσπασης από δημόσιο λειτουργό, της κατάχρησης εξουσίας, της δωροληψίας και επίδειξης εύνοιας από δημόσιο λειτουργό, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της αθέμιτης απόκτησης περιουσιακού οφέλους από λειτουργό του δημοσίου και της απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας