Η πρώτη επαφή για εκτέλεση του Άντη, το deal και η βόμβα που ανέτρεψε το σχέδιο

11 Ιανουαρίου 2010… Σαν βόμβα μεγατόνων έσκασε η είδηση της δολοφονίας του Διευθύνοντος Συμβούλου του συγκροτήματος «ΔΙΑΣ», Άντη Χατζηκωστή, ο οποίος εκτελέστηκε εν ψυχρώ έξω από την οικία του στην Έγκωμη.

Ο τηλεοπτικός σταθμός «Σίγμα» διακόπτει την κανονική ροή του προγράμματος του και ανακοινώνει το τραγικό συμβάν που συνταράζει όλη την Κύπρο και όχι μόνο.

Μέσα σε μερικά λεπτά, η περιοχή στην Αμερικάνικη Πρεσβεία μετατρέπεται σε απόρθητο φρούριο και η Αστυνομία αρχίζει εξονυχιστικές έρευνες.

Στο σημείο ακολούθησαν σκηνές αρχαίας τραγωδίας, ενώ στα πρώτα στάδια τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν ως προς τα κίνητρα της άνανδρης δολοφονίας του Άντη Χατηζκωστή.

Λίγα, όμως, εικοσιτετράωρα μετά, ουδείς πίστευε πως πίσω από το συμβόλαιο θανάτου του επιχειρηματία κρυβόταν μέτοχος και υπάλληλος του συγκροτήματος «ΔΙΑΣ».
************

Η πρώτη επαφή, το συμβόλαιο θανάτου και η ταρίφα

Αρχές Δεκεμβρίου 2009… Ο Φάνος Χατζηγεωργίου προσεγγίστηκε από τον Ανδρέα Γρηγορίου, ο οποίος ήταν φίλος του, και του πρότεινε την εκτέλεση ενός ατόμου λέγοντας του: «Να παίξουμε ένα πλούσιο τζαι εν θα έχουμε ανάγκη να δουλέψουμε ξανά ποττέ».

Συγκεκριμένα, του πρότεινε να οδηγεί ο ίδιος τη μοτοσικλέτα και ο πυροβολισμός να γίνει από αυτόν. Ο Φάνος Χατζηγεωργίου δέχτηκε και τότε ο Ανδρέας Γρηγορίου διευθέτησε μια συνάντηση με τα πρόσωπα που έδωσαν την οδηγία εκτέλεσης.

Η συνάντηση έγινε τις επόμενες μέρες, όταν ο Γρηγορίου τον πήρε με τη μοτοσικλέτα στο κέντρο «Ταμασιάνα» στα Πέρα Ορεινής. Εκεί επισκέφθηκαν το σπίτι του Τάσου Κρασοπούλη, κουμπάρου του Ανδρέα Γρηγορίου και ιδιοκτήτη του «Ταμασιάνα». 

Στην εν λόγω συνάντηση, ο Τάσος Κρασοπούλης τους ανέφερε ότι ήθελε να σκοτώσουν τον «Άντη Χατζηκωστή του ΣIΓΜΑ» επειδή, ενώ ο ίδιος και η αδελφή του, Έλενα Σκορδέλη, έδωσαν €4,000,000 για να αγοράσουν μετοχές, την απέλυσαν από το ραδιοσταθμό που εργαζόταν ως δημοσιογράφος. 

Μετά από λίγη ώρα κατέφθασε στο κέντρο «Ταμασιάνα», όπου συνέχισαν τη συζήτηση, η Έλενα Σκορδέλη, η οποία και έλαβε ενεργά μέρος στη συνάντηση. Ενώ ο Τάσος Κρασοπούλης τους επαναλάμβανε τα πιο πάνω, η Έλενα Σκορδέλη τους είπε «θέλω να πεθάνει τούτος ο άνθρωπος». 

Συμφώνησαν αμοιβή για €50,000 για τον καθένα τους, ενώ μέρος της συμφωνίας ήταν ότι θα τους εργοδοτούσαν στο ΣΙΓΜΑ με μισθό €2,000-€3,000 το μήνα, εφ΄ όρου ζωής, όταν ο έλεγχος του ΣΙΓΜΑ θα ερχόταν στα χέρια τους.
Οι παρακολουθήσεις και τα πριν της εκτέλεσης

Μετά την συμφωνία για το συμβόλαιο θανάτου, ο Φάνος Χατζηγεωργίου και ο Ανδρέας Γρηγορίου άρχισαν τις παρακολουθήσεις, γύρω στις 19-23 Δεκεμβρίου.

Παρακολουθούσαν τον Άντη Χατζηκωστή από το σταθμό ΣΙΓΜΑ έως το σπίτι του στην Έγκωμη, οδός Αγίας Ελένης, και προσπαθούσαν να βρουν κατάλληλο σημείο για να τον εκτελέσουν. 

Πολλές φορές επισκέφθηκαν το χώρο γύρω από το σπίτι του και μάλιστα ένα συγκεκριμένο βράδυ είδαν στην είσοδο του ΣΙΓΜΑ ένα άτομο και θεώρησαν ότι μπορεί να ήταν ο Άντης Χατζηκωστής.

Μετά από αυτό, ο Φάνος Χατζηγεωργίου ζήτησε από τον Γρηγορίου να επισκεφθεί τον Τάσο Κρασοπούλη, όπως και έπραξε, και έλαβε από αυτόν μια φωτογραφία του Άντη Χατζηκωστή, για να είναι σίγουροι ποιον θα εκτελέσουν.

Η προσωρινή αναβολή του σχεδίου

Στις 25 Δεκεμβρίου 2009 άγνωστοι τοποθέτησαν βόμβα στο αυτοκίνητο του Ανδρέα Γρηγορίου, ο οποίος τραυματίστηκε με αποτέλεσμα το σχέδιο της δολοφονίας του Άντη Χατζηκωστή να ανασταλεί για λίγες ημέρες. 

Ωστόσο, μετά την Πρωτοχρονιά, ο Ανδρέας Γρηγορίου είπε στον Φάνο Χατζηγεωργίου πως ο Τάσος Κρασοπούλης θέλει να τελειώσει αυτή η κουβέντα «που συμφωνήσαμε» και τότε ο Γρηγορίου του ζήτησε να βρει έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης του για να προχωρήσουν.

Η πρόταση στον Ξενοφώντος

Ο ίδιος ο Φάνος Χατζηγεωργίου πρότεινε τον Γρηγόρη Ξενοφώντος, που ήταν φίλος του και τον γνώριζε και ο Ανδρέας Γρηγορίου, να συμμετέχει στο συμβόλαιο θανάτου, πράγμα το οποίο αποδέχθηκε.

Ο Φάνος Χατζηγεωργίου, επειδή τις τελευταίες ημέρες «ένοιωθε ότι δεν μπορούσε να σκοτώσει άνθρωπο», πρότεινε στον Ανδρέα Γρηγορίου να αναλάβει την εκτέλεση ο Γρηγόρης Ξενοφώντος.

Ο Ξενοφώντος δέχτηκε, σε μια συνάντηση των τριών τους στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν ο Ανδρέας Γρηγορίου μετά την βομβιστική επίθεση στο όχημα του, λέγοντας τους ότι ήταν οικονομικά πολύ στρυμωγμένος. Χρωστούσε €7.500, ποσό που έπρεπε να δώσει τις επόμενες ημέρες. 

Μαζί με τον Ξενοφώντος δεν συμφώνησαν συγκεκριμένο ποσό, αλλά ο Γρηγορίου του είπε ότι «θα εσάζετο τζιαι τούτος καλά».  Μετά την συμφωνία ο Ξενοφώντος ανέλαβε παρακολουθήσεις μόνος του, με το αυτοκίνητο της δουλειάς του.

************

Η δολοφονία Χατζηκωστή

11 Ιανουαρίου 2010… Ο δείκτης του ρολογιού έδειχνε 20:40… Ο 41χρονος Άντης Χατζηκωστής επιστρέφει στο σπίτι του, στην περιοχή της Αμερικανικής Πρεσβείας, από το συγκρότημα «Δίας» και σταθμεύει το αυτοκίνητο του έξω από την οικία του.

Κατεβαίνοντας από το όχημα του, δέχεται δύο πυροβολισμούς εξ’ επαφής. Οι δράστες ήταν δύο και επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Αφού προσέγγισαν σε αρκετά κοντινή απόσταση το θύμα, ο ένας εκ των δύο κατέβηκε από τη μηχανή και τον πυροβόλησε δύο φορές. Ο Άντης Χατζηκωστής πέφτει νεκρός στο έδαφος.

Από το πρώτο λεπτό, η Αστυνομία κινητοποιήθηκε για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, μελετώντας με προσοχή κάθε στοιχείο της δολοφονίας, αλλά και κάθε πληροφορία που έφτανε κοντά της.

Από τους πρώτους υπόπτους που συνελήφθησαν ήταν ο Φάνος Χατζηγεωργίου, ο οποίος στη συνέχεια αποτέλεσε το βασικό μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση, καταδεικνύοντας ως δολοφόνο τον Γρηγόρη Ξενοφώντος και τον εαυτό του ως τον οδηγό της μοτοσικλέτας.

Παράλληλα, απέδωσε στους Ανδρέα Γρηγορίου, Τάσο Κρασοπούλη και Έλενα Σκορδέλη τη συνωμοσία για διάπραξη του φόνου.
 

************

Η μαρτυρία του Φάνου

«Μετά που λλίες μέρες ο Γληόρης έπιασεν με τζαι επήρεν με τζιαμέ στο σπίτι του μακαρίτη με το αυτοκίνητο του τζαί έδειξεν μου πού ήταν να πάμε να παρκάρω την μοτόρα, πόθεν ήταν να πάει τζιήνος πόξω που το σπίτι του μακαρίτη να τον περιμένει να τον παίξει την ώρα που ήταν να παρκάρει το αυτοκίνητο του. Συγκεκριμένα έδειξεν μου ένα σημείο που εν μέσα στον παράλληλο δρόμο που τον δρόμο που εμίνησκε ο μακαρίτης δίπλα που τον φραμό ενός σπιθκιού που είσιεν τζαι κάτι χώματα τζαί είπεν μου ότι τζιαμέ θα επαρκάρισκα την μοτόρα. Επίσης έδειξεν μου έναν πεζόδρομο από τον οποίο αρχικά θα επήενεν στο σπίτι του μακαρίτη τζαι μετά που θα τον έπαιζε θα έρκετουν τζιαμέ στην μοτόρα. Τούτα ούλλα έγιναν λίγο μετά τις εφτάμιση (7:30) το απόγευμα.
 
Θυμούμε καλά την ώρα γιατί ως η ώρα έξι (6:00) το απόγευμα ο Γληόρης επρόσεχε τον Αντρέα στην κλινική. Αμέσως μετά εστραφήκαμε στο σπίτι μου στην Ανθούπολη όπου τζιαμέ εγώ εφόρησα γάντια, έπιασα το όπλο που είχα σπίτι τζαι έδωκατο του Γληόρη. Επίσης έδωκα του Γληόρη ένα κράνος μαύρο που το είχα πιάσει την ίδια ημέρα που τον φίλο μου τον Κώστα χωρίς να του πω τι το ήθελα και τι θα το έκαμνα. Εγώ εφόρησα ένα κράνος άσπρο. Εδώ να σας αναφέρω ότι το όπλο που σας είπα πιο πάνω ήταν ένα κυνηγετικό το οποίο είχαμε μαζί με τον Αντρέα τον Κασάπη. Ήταν κομμένες οι κάννες του τζαι το κοντάκκι του όπλου τούτου. Για να γίνει τούτη η δουλειά είχαμεν αποφασίσει προηγουμένως με τον Αντρέα να χρησιμοποιήσουμε θκυό χαρτούτσιες που είχαμε φυλαμένες που παλαιά. Νομίζω ότι εν που τα κατεχόμενα που μας τες έφεραν. Οι χαρτούτσιες οι συγκεκριμένες είχαν μέσα βόλια.
Γύρω στις οκτώ την νύχτα εφύαμεν που το διαμέρισμα μου με την μοτόρα του Αντρέα που την είχα πιάσει το απόγευμα που τον Π. Κ που το Δάλι. Λίγα λεπτά μετά τις οκτώ την νύχτα επεράσαμε που τον σταθμό ΣΙΓΜΑ τζαί είδαμεν τζαι οι θκυό ότι το Smart που οδήγαν ο μακαρίτης ο Άντης ήταν παρκαρισμένο τζιαμέ στον σταθμό. Εσυνεχίσαμε την πορεία μας τζαί επαρκάραμεν την μοτόρα στο σημείο που σας εξήγησα προηγουμένως. Εκατέβηκε ο Γληόρης με το όπλο τζαι επήεν που τον πεζόδρομο κοντά στο σπίτι του μακαρίτη του Άντη. Μετά που είκοσι με εικοσιπέντε λεπτά περίπου με το που άκουσα την πρώτη σιηπεθκιά, εκινήθηκα προς τον άσφαλτο με την μοτόρα τζαι μετά που ένα - θκυό δευτερόλεπτα άκουσα τζαι την δεύτερη σιηπεθκιά.
 
Μετά που λίγα δευτερόλεπτα ήρθε τζαι ο Γληόρης, έκατσε πάνω στη μοτόρα τζαι εγώ έδωκα του το κράνος τζαι εφύαμεν ολόισια προς το ταξί το Φιλλάνδια».

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης, υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι ανάγκασαν τους δράστες να αλλάξουν τον σχέδιο διαφυγής τους.

 
Τα επόμενα βήματα μετά την εκτέλεση

Όταν έφθασαν στο ταξί «Φιλλάνδια» κατευθύνθηκαν στο αλτ της Γρίβα Διγενή και έστριψαν δεξιά, μετά αριστερά και ακολούθησαν τη διαδρομή ως το κέντρο «Pavilion». Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στον υπεραστικό προς Αστρομερίτη και έφθασαν στο χωράφι του Κ.Κ στην Περιστερώνα.

Ο Γρηγόρης Ξενοφώντος κατέβηκε από τη μοτοσικλέτα και ο Φάνος κατευθύνθηκε βαθιά μέσα στη νεκρή ζώνη, σ΄ ένα ποταμό. Αφού προχώρησε καλά μέσα, πέταξε το όπλο που χρησιμοποίησαν και τα ρούχα που φορούσαν (σ.σ από πάνω από τα κανονικά τους ρούχα).  Στη συνέχεια ο Φάνος τηλεφώνησε στο Κ.Κ από ένα τηλέφωνο του, του οποίου δεν γνώριζε τον αριθμό, για να έλθει στο χωράφι με προβαλλόμενο σκοπό να του δώσει τη μοτοσικλέτα να την επιδιορθώσει, γιατί όπως του είπε, είχε ένα πρόβλημα με τα ηλεκτρονικά της.

Το τηλέφωνο, αυτό που χρησιμοποίησε, το έσπασε και το πέταξε μέσα στον ποταμό.  Στη συνέχεια επέστρεψε στο χωράφι του Κ.Κ και αφαίρεσε από τη μοτοσικλέτα το εξώστ.  Όταν ήλθε στο μέρος το πρόσωπο, του είπε να πάρει το εξώστ, παρουσιάζοντας το ότι κάπου πρέπει να κτύπησε γι΄ αυτό και αποκόπηκε. Του είπαν ότι ήθελαν να επιστρέψουν στη Λευκωσία και τους κανόνισε τον Κ.Π να τους μεταφέρει, πράγμα το οποίο έγινε. Ωστόσο, δεν ανέφεραν σε κανένα από τα δύο πρόσωπα που τους βοήθησαν, την πραγματική αιτία που βρίσκονταν εκεί.

Ο Κ.Π τους άφησε και τους δύο σπίτι του Φάνου και ο Γρηγόρης Ξενοφώντος έφυγε από εκεί με το αυτοκίνητο της δουλειάς του. 

Ο Φάνος, αμέσως μετά, πέταξε σε ένα κάλαθο σκουπιδιών, κοντά στο σπίτι του, τα δύο κράνη που χρησιμοποίησαν.

Δύο μέρες μετά…

Δύο μέρες μετά τα όσα εκτυλίχθηκαν, ο Φάνος Χατζηγεωργίου επέστρεψε στο χωράφι του Κ.Κ, αναφέροντας τα ακόλουθα:  

«Ύστερα που θκυό μέρες, επήα ξανά στο χωράφι του Κ.Κ τζαι την μοτόρα τζιήνην έβαλα την μέσα στο βαν του Αντρέα που βάλλει κάμερες για να την φέρει Λευκωσία στο σπίτι του Αντρέα του Κασάπη. Τις επόμενες ημέρες επειδή αντιληφθήκαμε ότι η Αστυνομία μας υποψιάζετουν, από ότι ξέρω ο Αντρέας έδωκεν €2.500 ευρώ του Γληόρη για να φύει που την Κύπρο, γιατί εφοούμασταν ότι θα μιλούσε τζαι πράγματι έφυεν. Εξέχασα να σας πω, ότι όταν εφτάσαμε κοντά στο Ακάκι σαν επηέναμε ο Γληόρης εκατάλαβε ότι έλειπε που το κράνος του το προστατευτικό γυαλί τζαί εκαταλάβαμε ότι κάπου θα του έππεσε σαν εφέφκαμε που το σημείο που επάρκαραμε τζαι στην διαδρομή που εκάμαμεν αλλά δεν ηξέραμε πού ακριβώς του έππεσε.

Κάτι άλλο που θέλω να πω είναι ότι μετά που έγινε η κουβέντα, εγώ, ο Κασάπης τζαι ο Γληόρης επιάσαμεν καινούργια κινητά τηλέφωνα τα οποία μας τα έδωσε ο Αντρέας για να μιλούμε οι τρείς μας μεταξύ μας. Το δικό μου το τηλέφωνο έδωσα το της φιλενάδας μου, χωρίς να της πω οτιδήποτε. Όσον αφορά το σπίτι του Τάσου, μπορώ να σας κάμω ένα σχεδιάγραμμα για το πώς είναι. Έκαμεν μου όμως μεγάλη εντύπωση η τραπεζαρία που είναι πολλά εντυπωσιακή, οι μεγάλοι πολυέλαιοι τζαι οι πίνακες στους τοίχους. Τούτα είναι όσα θυμούμαι για την υπόθεση τωρά τζαι ούλλα τα σημεία που σας είπα θα σας πάρω να σας τα δείξω. Εγώ εμετάνιωσα για τούτο που εκάμαμεν».

Ισόβια κάθειρξη και στους τέσσερις

Τρία χρόνια μετά την δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή (σ.σ 13/06/2013), οι τέσσερις κατηγορούμενοι, με ομόφωνη απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη.

Οι Ανδρέας Γρηγορίου 33 χρόνων, κρεοπώλης από το Τσέρι, Τάσος Κρασοπούλης 37 χρόνων, δημόσιος υπάλληλος από τα Πέρα Ορεινής, Έλενα Σκορδέλη 42 χρόνων, τηλεπαρουσιάστρια από τα Πέρα Ορεινής και Γρηγόρης Ξενοφώντος 29 χρόνων, υδραυλικός από τη Λευκωσία, κρίθηκαν ένοχοι στις κατηγορίες του φόνου εκ προμελέτης.

Το αιτιολογικό της ετυμηγορίας ανέγνωσε ο Δικαστής Νικόλαος Σάντης, ο οποίος ανέφερε πως η μαρτυρία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση, Φάνου Χατζηγεωργίου, θεωρείται αξιόπιστη.

Όπως είπε ο κ. Σάντης, η υπεράσπιση δεν κατάφερε να πλήξει την αξιοπιστία του συγκεκριμένου μάρτυρα. «Έδειχνε άτομο που έλεγε την αλήθεια. Ήταν γλαφυρός και σταθερός στις απαντήσεις του. Το δικαστήριο δεν εντόπισε κάτι που να παραπέμπει σε αλλότρια κίνητρα τη μαρτυρία Χατζηγεωργίου».

Ανέφερε ακόμα πως «οι τοποθετήσεις του βασικού μάρτυρα κατηγορίας δεν είναι μόνο αληθείς, αλλά εκπηγάζουν από τη θέλησή του να πει όλη την αλήθεια στους ανακριτές», προσθέτοντας ότι η μαρτυρία του χαρακτηρίζεται από αυθορμητισμό και ετοιμολογία.

Ο κ. Σάντης, διαβάζοντας την αιτιολόγηση της ετυμηγορίας, ανέφερε ότι «δεν παίζει ρόλο στην υπόθεση το γεγονός ότι δεν βρέθηκε το φονικό όπλο», σημειώνοντας ότι το δικαστήριο έκρινε αναξιόπιστους τους τέσσερις κατηγορούμενους.

Σημειώνεται ότι ο Φάνος Χατζηγεωργίου, ο οποίος ομολόγησε την ανάμειξή του στο στυγερό έγκλημα, κατονόμασε ως ηθικούς αυτουργούς τα αδέλφια Σκορδέλη και Κρασοπούλη και ως δολοφόνο τον Γρηγόρη Ξενοφώντος, ενώ συνεργάστηκε από την αρχή της υπόθεση με τις ανακριτικές Αρχές και εντάχθηκε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Κίνητρο για τη στυγερή δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή ήταν οι διαφορές των μετόχων του τηλεοπτικού σταθμού «Σίγμα», Έλενας Σκορδέλη και Τάσου Κρασοπούλη με τον Άντη Χατζηκωστή.

*Όλα τα πιο πάνω είναι με βάση τα όσα καταγράφονται στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που επικύρωσε την ποινή στους τέσσερις καταδικασθέντες και δημοσιεύονται με αφορμή την συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό