Ακούει την ποινή της η 19χρονη-Η δεύτερη ευκαιρία, το ρεζίλεμα της Κύπρου και οι απειλές

Την ώρα που οι αντιδράσεις από την Βρετανία συνεχίζονται για την υπόθεση της 19χρονης που κρίθηκε ένοχη για την ψευδή καταγγελία στην οποία προέβη στις Αρχές το περασμένο καλοκαίρι και με την οποία έκανε λόγο για ομαδικό βιασμό της από δώδεκα Ισραηλινούς, η νεαρή ακούει στις 9 το πρωί την ποινή της από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταπέλτης η απόφαση για την 19χρονη, άδειασε το Ματσάκη το Δικαστήριο
 
Το Δικαστήριο έκρινε πως η 19χρονη Βρετανίδα είναι ένοχη πέραν πάσης αμφιβολίας, απορρίπτοντας τη θέση της πως όντως είχε βιαστεί και πως η κατάθεση στην οποία φέρεται να παραδέχθηκε ότι οι αρχικές της καταγγελίες ήταν ψέματα, γεγονός που οδήγησε στην δίωξη της, δεν συνιστούσε κατάθεση που είχε γράψει η ίδια μόνη της.
 
Παράλληλα το Δικαστήριο έκρινε αξιόπιστους τους μάρτυρες κατηγορίας, μεταξύ των οποίων και ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους που εξέτασε την 19χρονη και δεν διαπίστωσε βιασμό, ενώ άδειασε τον ιατροδικαστή Μάριο Ματσάκη που κλήθηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης, υποδεικνύοντας πως «προσπάθησε ξεκάθαρα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της υπεράσπισης και πως δεν τεκμηρίωσε επαρκώς τα συμπεράσματα του. Η τεκμηρίωση του ήταν γενικόλογη και δεν συνιστά την τεκμηρίωση που θα ανέμενε να κάνει ένας ιατροδικαστής».

Ταυτόχρονα, απέρριψε «ως παντελώς αναξιόπιστη» τη μαρτυρία της κατηγορούμενης από την οποία όπως είπε «το Δικαστήριο δεν αποκόμισε καλή εντύπωση, ότι δεν είπε την αλήθεια και προσπάθησε να παραπλανήσει το Δικαστήριο». Είπε ακόμα ότι υπήρχε έλλειψη λογικής από την κατηγορούμενη η οποία «έδινε αντιφατικές απαντήσεις, δεν πρόβαλε καθαρές θέσεις ενώπιον του Σώματος, ενώ από τις καταθέσεις της δεν ήταν ξεκάθαρο το τι ακριβώς έγινε μεταξύ της ίδιας και των Ισραηλινών.

Η κατηγορούμενη, αναφέρεται στην απόφαση, είπε πως «ο λόγος που έκανε τη ψευδή καταγγελία και έδωσε τις ψευδείς καταθέσεις αρχικά, ήταν επειδή αντιλήφθηκε πως την βιντεογραφούσαν να προβαίνει σε σεξουαλική πράξη, ήρθε σε δύσκολη θέση και ντράπηκε, ενώ αιτιολογήθηκε λέγοντας ότι έκανε λάθος που έκαμε ψευδή καταγγελία».

Το Δικαστήριο στην απόφαση του απέρριψε επίσης θέσεις που ήγειρε η υπεράσπιση σε σχέση με κατ’ ισχυρισμό παραλείψεις της Αστυνομίας και λανθασμένη καθοδήγηση ως προς τα πραγματικά γεγονότα της καταγγελίας της κατηγορούμενης, επηρεασμού του δικαιώματος της κατηγορούμενης σε δίκαιη δίκη και παραβιάσεις των δικαιωμάτων της ως θύμα εγκληματικής ενέργειας και έκφυλης βίας.
 
 Ζήτησε δεύτερη ευκαιρία, μποϊκοτάρουν την Κύπρο
 
Κατά την αγόρευση για μετριασμό της ποινή της 19χρονης, η δικηγόρος της Ρίτσα Πεκρή, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η νεαρή παίρνει αντικαταθλιπτικά φάρμακα, πως έχει μετανιώσει για την πράξη της την οποία έκανε κάτω από ψυχολογική φόρτιση, ενώ κάλεσε το Δικαστήριο να δείξει τη μέγιστη επιείκεια κατά την επιβολή της ποινής και να δείξει τη διακριτική του ευχέρεια για αναστολή της ποινής φυλάκισης σε περίπτωση που αποφασίσει ποινή φυλάκισης, ζητώντας να δώσει στην κοπέλα μια δεύτερη ευκαιρία.

Μετά την καταδίκη της, ακολούθησε θύελλα αντιδράσεων και έντονες επικρίσεις από τον Βρετανικό Τύπο για το χειρισμό της υπόθεσης από τις Κυπριακές Αρχές, ενώ η 19χρονη ζήτησε την παρέμβαση Μπόρις Τζόνσον.
 
Η 19χρονη Βρετανίδα, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Sun, είχε αναφέρει πως «κάθε δευτερόλεπτο της διαδικασίας είναι ένας ζωντανός εφιάλτης. Είμαι 19 χρόνων και το μόνο που θέλω να κάνω είναι να απαλλάξω το όνομά μου και να επιστρέψω στο σπίτι μου και την οικογένειά μου. Θέλω να ζητήσω από τον υπουργό Εξωτερικών και τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας να στηρίξουν τις δράσεις μου, έμπρακτα και να μένουν μόνο στα λόγια. Ο χρόνος μου τελειώνει. Σας, παρακαλώ βοηθήστε με».
 
Την ίδια ώρα, η μητέρα της 19χρονης, μίλησε σε ραδιόφωνο βρετανικού ΜΜΕ και αναφέρθηκε στη στήριξη της στην προσπάθεια που γίνεται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για μποϊκοτάρισμα της Κύπρου.
 
Η μητέρα της 19χρονης, μιλώντας στο BBC, ανέφερε πως η Αγία Νάπα, την οποία η κόρη της επισκέφθηκε κατά τη διάρκεια των διακοπών της, δεν είναι ασφαλής προορισμός, ενώ η υπόθεση της κόρης της δεν είναι το μοναδικό περιστατικό που αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο.
 
«Το μέρος δεν είναι καθόλου ασφαλής. Αν κάποιος πάει στην Αστυνομία να καταγγείλει κάτι, τότε τον κοροϊδεύουν ή στην χειρότερη περίπτωση, παθαίνουν ακριβώς το ίδιο με την κόρη μου».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δ.Ιωαννίδης: Θα αποφασίσει το Ανώτατο για τη 19χρονη,λανθασμένες οι ενέργειες που γίνονται
 
Απειλεί με ταξιδιωτική σύσταση η Βρετανική Κυβέρνηση
 
Μετά τις αντιδράσεις που ακολούθησαν της καταδίκης της 19χρονης, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, σε ανακοίνωση του διευκρίνισε πως «οποιαδήποτε τυχόν παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα είτε για λόγους δημόσιου συμφέροντος, είτε για άλλους λόγους, δεν θα συνιστούσε τίποτε άλλο παρά εμπόδιο στην διακρίβωση των πραγματικών γεγονότων και παρέμβαση στο δικαστικό έργο».

Την ίδια ώρα, σε σχέση με τις αναφορές από τα Βρετανικά ΜΜΕ για παρέμβαση του Νίκου Αναστασιάδη και αναστολή δίωξης της 19χρονης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ξεκαθάρισε πως δεν επεμβαίνει ή δεν παρεμβαίνει με κανένα τρόπο στην απονομή της Δικαιοσύνης.
 
«Η Κυβέρνηση με κανένα, μα με κανένα τρόπο δεν επεμβαίνει ή δεν παρεμβαίνει στην απονομή της δικαιοσύνης. Δεν θα ήταν σωστό η Κυβέρνηση με οποιονδήποτε τρόπο να παρέμβει. Θα σήμαινε ότι δεν αναγνωρίζουμε και δεν σεβόμαστε τη διάκριση των εξουσιών. Θα σήμαινε ότι έχουμε μια Κυβέρνηση η οποία επεμβαίνει και ίσως καθοδηγεί ή ακόμα ποδηγετεί τα δικαστήρια μας. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στα Δικαστήρια μας, έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην απονομή της Δικαιοσύνης από τα Δικαστήρια μας. Από κει και πέρα δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση και δεν έχει συζητηθεί το θέμα, μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης».
 
Και την ώρα που η Κυβέρνηση τράβηξε κόκκινη γραμμή, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντόμινικ Ράαμπ, σε επικοινωνία που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, μετέφερε τις βρετανικές ανησυχίες για τον τρόπο που διενεργήθηκε η δίκη, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ταξιδιωτικής σύστασης κατά της Κύπρου σε περίπτωση απαγγελίας ποινής φυλάκισης.  
 
Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο Sky News, ο κ. Ράαμπ έκανε λόγο για «τρομερή υπόθεση» και πως υπάρχουν «ξεκάθαρα ερωτήματα για το σωστό της διαδικασίας και για το κατά πόσο εφαρμόστηκαν οι διασφαλίσεις δίκαιης δίκης».  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απειλεί με ταξιδιωτική σύσταση η Βρετανική Κυβέρνηση εάν φυλακιστεί η 19χρονη
 

Δειτε Επισης

Κόβει τη κουβέντα ο Πρόεδρος για την κόντρα Εισαγγελίας με Ελεγκτή-«Δεν είμαι εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας»
Στο νοσοκομείο κυνηγός μετά από δάγκωμα φίνας
Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Έρευνες στη θάλασσα για το άλλο μισό πτώμα-Στο μικροσκόπιο δύο υποθέσεις αγνοούμενων μεταναστών
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανήκει σε μετανάστη το πτώμα-«Υπάρχει υπόνοια ότι πρόκειται για γυναίκα»
Προσπάθησε να επηρεάσει μάρτυρα για να καταθέσει υπέρ του φίλου της και συνελήφθη
Συνελήφθη 66χρονος για κλοπή μοτοσικλέτας στην Πάφο
Συνελήφθησαν δεκατρία πρόσωπα που εργάζονταν παράνομα
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)