Κώλυμα στην παράδοση του καταζητούμενου Phillip που έβαλε στόχο οικογένεια στη Λάρνακα

Μanuel Phillip Puhler… Ο άνθρωπος που φέρεται να κρύβεται πίσω από την τριπλή επίθεση σε βάρος οικογένειας στη Λάρνακα, το καλοκαίρι του 2018, με φόντο οικονομικές διαφορές, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα των πλέον καταζητούμενων της Europol, από τις Κυπριακές Αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρίτο χτύπημα στην οικογένεια που έριξαν πυροβολισμούς και έκαψαν νηπιαγωγείο στη Λάρνακα

Ο 33χρονος Γερμανός υπήκοος, παρότι συνελήφθη στην Κολομβία, δεν έχει παραδοθεί ακόμα στην Κύπρο, έστω και αν έχει περάσει ενάμιση χρόνος από τη διάπραξη των αδικημάτων.

Εναντίον του υπάρχει υπόνοια ότι απέστειλε απειλητικές επιστολές και ηλεκτρονικά αρχεία στο 54χρονο θύμα των επιθέσεων, στα οποία απεικονίζονταν μεταξύ άλλων, μέλη της οικογένειας του αλλά και η περιουσία του. Μέσα από τα μηνύματα ο 33χρονος φέρεται να εξαπέλυε απειλές κατά της ζωή των μελών της οικογένειας του 54χρονου.

Τρία τα κτυπήματα
Όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2018, και συγκεκριμένα στις 22 Ιουλίου, όταν άγνωστος άνοιξε πυρ κατά του οχήματος του 54χρονου, που βρισκόταν έξω από την οικία του. Στη συνέχεια ο δράστης τράπηκε σε φυγή πεζός, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

Στη δεύτερη περίπτωση, στις 20 Αυγούστου 2018, ένα δηλαδή μήνα αργότερα, νηπιαγωγείο ιδιοκτησίας της οικογένειας, έγινε στόχος εμπρηστών, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς.

Το τρίτο κτύπημα ήρθε, όταν δίπλα από το σπίτι τους, την ίδια μέρα του εμπρησμού, εντοπίστηκε ένα πιστόλι. Αμέσως, σήμανε συναγερμός στις Αρχές, με αποτέλεσμα μέλη της Αστυνομίας να αποκλείσουν το σημείο και να διεξάγουν έρευνες.

Από τις εξετάσεις των ανακριτών προέκυψε μαρτυρία εναντίον του 33χρονου καταζητούμενου και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του, ενώ στοιχεία τον έδεσαν με τις προηγούμενες υποθέσεις. 

Τα αδικήματα για τα οποία καταζητείται
Εναντίον του 33χρονου Μanuel Phillip Puhler, διερευνώνται συνολικά έξι αδικήματα. Πρόκειται για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, παράνομη κατοχή και μεταφορά όπλου κατηγορίας Β, γραπτή απειλή για φόνο, απειλή για βία, απειλές για φωτιά, απόπειρα εμπρησμού οικίας και εμπρησμό κτιρίου. Επίσης εναντίον του, όπως αναφέρει η Europol, έχει εκδοθεί και red alert notice.
 
Ο καταζητούμενος έχει συλληφθεί στην Κολομβία στις 15 Νοεμβρίου 2018 και σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, έκτοτε παραμένει υπό κράτηση. 

Πόρτα Ανωτάτου 
Ο 33χρονος είχε προσφύγει, μέσω του δικηγόρου του, στο Ανώτατο Δικαστήριο, υποβάλλοντας αίτημα για να του δοθεί περισσότερος χρόνος ώστε να προσβάλει το ένταλμα σύλληψης του, καθώς είχε περάσει ο χρόνος κατά τον οποίο μπορούσε να υποβάλει το αίτημα του για ακύρωση του εντάλματος.

Ωστόσο το Ανώτατο έκλεισε την πόρτα στον 33χρονο, καθώς όπως ανέφερε στην απόφαση του, η παράταση χρόνου δεν είναι δικαιολογημένη, καθώς παρήλθε υπέρμετρος χρόνος καταχώρησης της αίτησης αυτής. 

«Για την ακρίβεια ένα έτος και σχεδόν δύο μήνες. Η αιτιολογία είναι η λανθασμένη ή ελλιπής νομική συμβουλή που έτυχε από τον προηγούμενο συνήγορο, στον οποίο αποτάθηκε ο αιτητής. Ο χρόνος όμως είναι δεδομένος και παραπέμπει σε μια περίοδο 45 ημερών από την έκδοση της προσβαλλόμενης πράξης».

Δεν υπάρχει συμφωνία έκδοσης με την Κολομβία
Το κώλυμα που παρατηρείται στην παράδοση του 33χρονου στις Κυπριακές Αρχές, οφείλεται στο γεγονός πως η Κολομβία δεν εντάσσεται στις χώρες που η Κύπρος έχει συμφωνία για έκδοση φυγόδικων.
 
Η χώρα μας εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση και οι συμφωνίες αφορούν όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επιπρόσθετα στην συγκεκριμένη σύμβαση μετέχουν το Ισραήλ, η Νότιος Αφρική και Νότιος Κορέα.

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί