Οι άνθρωποι πίσω από τις διαπραγματεύσεις των Αρχών και οι δύσκολες αποστολές

«Όταν ο διαπραγματευτής πάει δουλειά, γνωρίζει ανθρώπους στη χειρότερη μέρα της ζωής τους»…Αυτή η επιγραφή, είναι το πρώτο που βλέπει κάποιος μόλις περάσει την πόρτα των Διαπραγματευτών της Αστυνομίας. Λόγια που αποτυπώνουν την στυγνή πραγματικότητα που βιώνουν τα μέλη της συγκεκριμένης Ομάδας.
 
Είναι τα μέλη της Δύναμης, που όταν τους καλεί το καθήκον, γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν τα πάντα για να σώσουν ζωές και να αποτρέψουν τα χειρότερα.

 Τις τελευταίες μέρες, έγιναν ξανά πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων, αφού κλήθηκαν να παρέμβουν σε δύο πολύωρα περιστατικά, ένα στην Ακρόπολη και ένα στο Τσέρι.
 
Ο Υπεύθυνος της Ομάδας Διαπραγματευτών Κώστας Κωνσταντίνου, μιλώντας στον REPORTER, αναφέρθηκε στο ρόλο και την ιδιαιτερότητα των καθηκόντων της Ομάδας, καθώς και σε συγκεκριμένα περιστατικά, που σημάδεψαν την υπηρεσία όπως π.χ., την αεροπειρατεία σε αιγυπτιακό αεροσκάφος στη Λάρνακα, την υπόθεση ομηρίας 16μηνου βρέφους από τον πατέρα του, κ.α.. Πολλά είναι τα περιστατικά που στιγμάτισαν τόσο τον ίδιο όσο και τα άλλα μέλη Ομάδας. Αλλά όπως αναφέρει η δύναμη της ομάδας πηγάζει από την αγάπη και την προσφορά προς το συνάνθρωπο. 

Η Ομάδα των Διαπραγματευτών
 
Η Ομάδα Διαπραγματευτών συστάθηκε το 2008. Τότε, ο κ. Κωνσταντίνου κι ακόμα ένας συνάδελφος του ο κ. Χρυσόστομου, παρακολούθησαν το Εθνικό Σχολείο Διαπραγματευτών στην Αγγλία.
 
«Με την επιστροφή μας, αντιληφθήκαμε ότι ήταν ένας εξειδικευμένος θεσμός, ο οποίος απουσίαζε από την Αστυνομία. Έγιναν εισηγήσεις προς την τότε Ηγεσία της Αστυνομίας και μας δόθηκε η έγκριση για να προχωρήσουμε με την θεσμοθέτηση και σύσταση της Ομάδας Διαπραγματευτών Χειρισμού Καταστάσεων Κρίσεως της Αστυνομίας. Το 2009 έγινε το πρώτο σχολείο διαπραγματευτών και έκτοτε έχουμε στην Αστυνομία Διαπραγματευτές σε επαγγελματική βάση.
 
Δέκα χρόνια μετά, οι διαπραγματευτές της Αστυνομίας ανέρχονται, πλέον, στους 37. Δέκα εξ’ αυτών ανήκουν στην Ομάδα Διαπραγματευτών της ΜΜΑΔ. Οι υπόλοιποι Διαπραγματευτές υπηρετούν στις Αστυνομικές Επαρχιακές Διευθύνσεις. Κάθε Διεύθυνση αριθμεί γύρω στους έξι με επτά Διαπραγματευτές. Η Ομάδα Διαπραγματευτών της Μ.Μ.Α.Δ. αποτελεί τον Κεντρικό Συντονιστικό Φορέα για την εκπαίδευση, οργάνωση και επιχειρησιακή λειτουργία των Διαπραγματευτών σε Παγκύπρια βάση.
 
«Όλοι εξασκούμε αυτή την ιδιότητα παράλληλα με τα άλλα αστυνομικά μας καθήκοντα. Οι Διαπραγματευτές, υπηρετούν σε διάφορες Διευθύνσεις/Τμήματα/Μονάδες/Υπηρεσίες της Αστυνομίας, όπως στη Μ.Μ.Α.Δ, Τροχαία, Τ.Α.Ε., και λοιπά. Οταν χρειαστεί η παρέμβαση μας σε επεισόδιο, ανταποκρινόμαστε φορώντας την ειδική στολή Διαπραγματευτών».
 
Κύριος στόχος των διαπραγματεύσεων, εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνου, είναι η ειρηνική επίλυση οποιουδήποτε περιστατικού χωρίς τραυματισμό η απώλεια ανθρώπινης ζωής.
Η στρατηγική και τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας διαπραγματευτής
 
Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνου, ανάλογα με την σοβαρότητα του επεισοδίου ανταποκρίνεται και ο ανάλογος αριθμός Διαπραγματευτών. Σε κάθε περίπτωση πάντα ένας εξ αυτών έχει τον ρόλο του Συντονιστή της Ομάδας.
 
«Κάποια από τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας καλός Διαπραγματευτής, είναι η ψυχραιμία, να μπορεί να λειτουργεί κάτω από πίεση, να έχει αυτοέλεγχο και να είναι καλός ακροατής. Θα πρέπει να είναι ειλικρινής, αληθινός, γνήσιος, να αγαπά και να ενδιαφέρεται πραγματικά για τους συνανθρώπους του».
 
«Υπάρχει γενικά η πεποίθηση ότι ένας Διαπραγματευτής πρέπει να μιλάει πολύ, όμως στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο». Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, ένας διαπραγματευτής πρέπει να μιλά ελάχιστα, εφαρμόζοντας τεχνικές και δεξιότητες επικοινωνίας και να έχει ενσυναίσθηση.
 
Τόνισε επίσης πως, η διαπραγμάτευση δεν έχει χρονικά όρια. «Πολλές φορές ο χρόνος είναι σύμμαχος μας. Οι διαπραγματεύσεις κινούνται σε τρείς άξονες: Διάσωση ζωής, να κερδίσουμε χρόνο και να συλλέξουμε πληροφορίες.»
 

«Αεροπειρατεία… όλα τα φώτα ήταν στραμμένα στην Κύπρο»
 
Η 29η Μαρτίου 2016, έμελλε να ήταν μια «αλλιώτικη» μέρα για την Ομάδα Διαπραγματευτών της Αστυνομίας…
 
«Η αεροπειρατεία ήταν ένα από τα πιο σημαντικά περιστατικά που κληθήκαμε να χειριστούμε. Από την άποψη όχι μόνο της διαπραγμάτευσης, αλλά και της πολιτικής διάστασης του θέματος, λόγω του ότι στο αεροσκάφος υπήρχαν υπήκοοι ξένων χωρών. Oi διαστάσεις που πήρε το όλο επεισόδιο αλλά και η διαρροή πληροφορίων προς τα έξω, ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Γνωρίζαμε ότι όλα τα φώτα των ντόπιων και των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων ήταν στραμμένα στην Κύπρο, κάτι που μας δυσκόλεψε. Βλέπαμε πολλές φορές, να αναρτώνται στο διαδίκτυο λεγόμενα της διαπραγμάτευσης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν όμηροι, να είμαστε πολύ προσεκτικοί και φειδωλοί ως προς τις πληροφορίες και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, αφού αυτό έχει επίδραση στο υποκείμενο μας».

Tο περιστατικό που τον στιγμάτισε-«Κτύπησε το τηλέφωνο μου… ήθελε να συναντηθούμε»
 
Ένα άλλο περιστατικό που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη του, είναι η πολύωρη ομηρία ενός 16μηνου βρέφους από τον πατέρα του στην Επαρχία Λάρνακας, ο οποίος ταμπουρώθηκε στο σπίτι και απειλούσε να το σκοτώσει και να θέσει τέρμα στη ζωή του.
 
Μέσα από τα περιστατικά, εκ των πραγμάτων, αναπτύσσονται σχέσεις με τους ανθρώπους. Πολλές φορές μετά τη λήξη ενός επεισοδίου, οι Διαπραγματευτές έτυχε να ακούσουν τη λέξη ευχαριστώ από ανθρώπους που βρέθηκαν σε κατάσταση κρίσης.
 
«Θυμάμαι ένα περιστατικό με ένα νεαρό, ο οποίος είχε κλειδωθεί στο δωμάτιο του στο σπίτι του, για πολύ καιρό και κάποια στιγμή οι γονείς του αποφάσισαν να το αναφέρουν, γιατί φοβήθηκαν ότι κινδύνευε η ζωή του. Με την παρέμβαση των Διαπραγματευτών ο νεαρός βγήκε έξω. Μετά από καιρό χτύπησε το κινητό μου και στην άλλη άκρη της γραμμής βρισκόταν ο νεαρός, ο οποίος μου είπε «είμαι ο τάδε….., άρχισα πολεμικές τέχνες, και θέλω πολύ να έρθεις να με δεις». Εννοείται ότι πήγα…


Μπορεί τα περιστατικά με την εμπλοκή Διαπραγματευτών να μην βλέπουν συχνά το φως της δημοσιότητας, αφού υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται, ωστόσο οι Διαπραγματευτές της Αστυνομίας καλούνται να ανταποκριθούν σε δεκάδες επεισόδια κάθε χρόνο, με τα τελευταία χρόνια να παρουσιάζεται μια αύξηση του αριθμού των επεισοδίων.

Οι Διαπραγματευτές, δεν μπορούν να μιλήσουν λεπτομερώς για πρόσφατα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας, θέλοντας να προστατεύσουν τόσο τους ανθρώπους που βρέθηκαν σε κατάσταση κρίσης, όσο και τους οικείους τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Πέντε νέες κάμερες σε λειτουργία στη Λεμεσό από τη Δευτέρα-Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Κατέθεσαν τις υποψηφιότητες τους Τορναρίτης και Προύντζος-Το όραμα τους για τον δήμο Λευκωσίας
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς