Infographic: Yπερδιπλασιάστηκαν οι θάνατοι από τα ναρκωτικά, 1300 για θεραπεία

Την ραγδαία αύξηση των θανάτων από χρήση ναρκωτικών αλλά και την διατήρηση σε αρκετά ψηλά ποσοστά των χρηστών ουσιών στην Κύπρο, καταγράφει η ευρωπαϊκή έκθεση για τη γάγγραινα των ναρκωτικών.
 
Η χρήση κάνναβης παραμένει σταθερά η πιο δημοφιλής ανάμεσα στους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών στην Κύπρο με  ποσοστό 4,3%. Ελαφρά μειωμένος είναι ο αριθμός χρηστών κοκαΐνης με ποσοστό 0,4% του πληθυσμού, να είναι χρήστες.
 
Σύμφωνα με την έρευνα, υπολογίζεται ότι το 2017 οι χρήστες υψηλού κινδύνου στην Κύπρο ξεπέρασαν τους 1200, με τους χρήστες μεθαμφεταμίνης να υπολογίζονται γύρω στους 175.
 
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που παραθέτει η έρευνα, αναφορικά με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και αλκοόλ από ανήλικους. Συγκεκριμένα, ποσοστό πάνω από 60% των μαθητών δήλωσαν ότι κατά τις 30 τελευταίες ημέρες κατανάλωσαν αλκοόλ, 18% ότι κάπνισαν τσιγάρο, το 7% δήλωσαν ότι κάπνισαν κάνναβη, ενώ το 6% δήλωσε ότι έκανε χρήση άλλων ειδών ναρκωτικών, πέραν της κάνναβης.
Συλλήψεις και απεξάρτηση
Σύμφωνα με την έκθεση, που αφορά το 2017, 444 χρήστες κάνναβης μπήκαν σε πρόγραμμα θεραπείας. Όσον αφορά τους χρήστες κοκαΐνης που ζήτησαν βοήθεια αυτοί ανήλθαν σε 124, ενώ οι χρήστες ηρωίνης που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα απεξάρτισης, έφτασαν τους 114. Οι χρήστες αμφεταμινών που ζήτησαν βοήθεια ανήλθαν στους 57.
 
Δραματική αύξηση κατέγραψαν οι θάνατοι από χρήση ναρκωτικών το 2017. Σύμφωνα με την έρευνα δεκαέξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χρήση ναρκωτικών με τον αριθμό να αποτελεί ρεκόρ δεκαετίας. Σημειώνεται πως το 2016 οι θάνατοι με αιτία τη χρήση ναρκωτικών ουσιών ήταν μόλις έξι.
 
Πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, περίπου δύο χιλιάδες πρόσωπα συνελήφθησαν και κρατήθηκαν για μικρό διάστημα σε αστυνομικούς σταθμούς για υποθέσεις ναρκωτικών. Τον μεγάλο αριθμό συλλήψεων για υποθέσεις ναρκωτικών επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι σύμφωνα με τη διεύθυνση των φυλακών, το 80% των φυλακισμένων αφορούν καταδίκες για χρήση ή εμπορία ναρκωτικών.
 
Ο χάρτης των εξαρτησιογόνων ουσιών
Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά και στις πηγές εισόδου αλλά και τις κατασχέσεις ναρκωτικών, τόσο από το τμήμα τελωνείων στα νόμιμα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας, όσο και τα παράνομα, από τα κατεχόμενα ή δια θαλάσσης.
 
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η έκθεση, η συντριπτική πλειοψηφία των ναρκωτικών που κατασχέθηκαν στην Κύπρο το 2017, θα διατίθετο στην τοπική αγορά. Οι έμποροι φυτικής κάνναβης, ρητίνης κάνναβης και κοκαΐνης, επιλέγουν την εμπορία της μέσω των αεροδρομίων ενώ οι έμποροι ηρωίνης και άλλων οπιοειδών την εμπορία τους μέσω των λιμανιών.
 
Σύμφωνα με την έκθεση, το μεγαλύτερο ποσοστό φυτικής κάνναβης που εισάγεται στην Κύπρο είναι από την Ολλανδία, της ρητίνης κάνναβης από τον Λίβανο, της κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική και της ηρωίνης από το Αφγανιστάν.
 
Η κυπριακή νομοθεσία
Στην κυπριακή νομοθεσία τα ναρκωτικά ταξινομούνται σε κατηγορίες Α, Β ή Γ ανάλογα με το επίπεδο βλάβης τους,. Τα ναρκωτικά κατηγορίας Α προκαλούν τις μεγαλύτερες βλάβες. Μάλιστα προβλέπονται ποινές μέχρι και ισόβιας κάθειρξης για το αδίκημα της εμπορίας/προμήθεια, ωστόσο μέχρι σήμερα κανένα δικαστήριο δεν την έχει επιβάλει.
 
Η κατοχή για προσωπική χρήση θεωρείται σοβαρό ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με φυλάκιση έως 12 ετών για τα ναρκωτικά κατηγορίας Α, οκτώ έτη για την κατηγορία Β και τέσσερα έτη για την κατηγορία Γ.
 
Η κυπριακή νομοθεσία προβλέπει τα όρια που διαχωρίζουν την προσωπική χρήση από την εμπορία ναρκωτικών. Έτσι λοιπόν, η προσωπική χρήση καθορίζεται στα τρία φυτά κάνναβης ή τα 10 γραμμάρια κάνναβης ή παραγώγων της.
 
Σημειώνεται πως με βάση την νομοθεσία, τα δικαστήρια σε νέους μέχρι 25 ετών δεν επιβάλουν φυλάκιση πάνω από ένα χρόνο, δίνοντας τους με αυτό τον τρόπο μια δεύτερη ευκαιρία

Δειτε Επισης

BINTEO: Πήγε για κούρεμα και τον πήρε ο ύπνος-Η απόφαση του κουρέα που έγινε viral
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα