Παρασκευή 27 Νοε, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Οι βαρύτατες ευθύνες σε αυτούς που «φώναζε» ο Στυλιανός, μα δεν τον άκουγαν…

  27/11/2019 14:03
Οι βαρύτατες ευθύνες σε αυτούς που «φώναζε» ο Στυλιανός, μα δεν τον άκουγαν…

Οι βαρύτατες ευθύνες σε αυτούς που «φώναζε» ο Στυλιανός, μα δεν τον άκουγαν…

  27/11/2019 14:03
Βαρύτατες ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες καταλογίζει το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως σε σχέση με τον θάνατο του 14χρονου Στυλιανού, ο οποίος «έφυγε» στις 5 Σεπτεμβρίου μετά από απονενοημένη πράξη, ενώ τα όσα αποκαλύφθηκαν για τον τρόπο διαβίωσης του, ξεγύμνωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες που φάνηκαν κατώτερες των περιστάσεων.
 
 
Ψάχνοντας ευθύνες πάνω από το πτώμα ενός παιδιού, το οποίο όμως δεν επιστρέφει πίσω, η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Λοττίδου, διαπίστωσε πλήρης και εγκληματική αμέλεια από τους αρμόδιους-αναρμόδιους, οι οποίοι εάν ακολουθούσαν τους σχετικούς κανονισμούς, ενδεχομένως ο άτυχος Στυλιανός να βρισκόταν σήμερα ανάμεσα μας.
 
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Μαρία Λοττίδου, αφότου παρέδωσε τον φάκελο της υπόθεσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκύπτουν ευθύνες κατά τεσσάρων λειτουργών του Γραφείου Ευημερίας αλλά και σε αριθμό αστυνομικών της πρώτης γραμμής. Επίσης, ευθύνες καταλογίζονται σε άλλο ένα πρόσωπο, το οποίο δεν προέρχεται από τη δημόσια υπηρεσία, ωστόσο δεν διευκρινίζεται εάν πρόκειται για άτομο της οικογένειας του Στυλιανού.   
 
Η κ. Λοττίδου ανέφερε πως δεν ακολουθήθηκαν οι σχετικοί εγκύκλιοι και κανονισμοί, τόσο από πλευράς Γραφείου Ευημερίας όσο και από πλευράς Αστυνομίας, ενώ υπέδειξε πως η έρευνα του Γραφείου άρχισε από το 2007. 
 
 
«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι ήταν μια διαδικασία η οποία άρχισε από το 2007. Υπήρχαν ελλείψεις και λανθασμένες εκτιμήσεις από το 2007, κορυφώθηκαν το 2013 με πλήρη αδράνεια από το 2013 μέχρι το 2019. Όπως διαφαίνεται δεν ήταν θέμα ούτε υποστελέχωσης. Υπήρχαν όλες οι εγκύκλιοι και τα εγχειρίδια, τα οποία θα έπρεπε να ακολουθηθούν και αν ακολουθούνταν κατά γράμμα δεν θα είχαμε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα σήμερα». 
 
 
Από πλευράς της η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση υιοθετεί πλήρως το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως.

«Σε ότι αφορά το Γραφείο Ευημερίας για τις πειθαρχικές που θα ακολουθήσουν, θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που έχουν σχέση για την διαθεσιμότητα όσων εμπλέκονται. Σε ότι αφορά τα ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα, θα συνδράμουμε προς τον Γενικό Εισαγγελέα».
 
Η Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία ήταν αυτή που ανέθεσε την έρευνα στην Επίτροπο Διοικήσεως, διαμήνυσε πως «οποιεσδήποτε ευθύνες πρέπει και οφείλουμε να αποδοθούν. Υπήρχαν και οι διαδικασίες και οι εγκύκλιοι και δεν ακολουθήθηκαν».

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, το Υπουργείο Εργασίας έχει προβεί ήδη σε ενέργειες, ώστε να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι λειτουργοί που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Σχετικό αίτημα έχει κοινοποιηθεί στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας.

Λόγων της ύπαρξης των ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων, το πόρισμα αναμένεται να διαβιβαστεί στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει τα περαιτέρω.
 
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεμήνυσε πως δεν θα μείνει ατιμώρητη η εγκληματική αμέλεια για το θάνατο του 14χρονου Στυλιανού. Ο Νίκος Αναστασίαδς με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε πως αναμένει την απόδοση ευθυνών.
 

Από την πλευρά της η Αστυνομία θα πρέπει να διενεργήσει έρευνες σε σχέση με την εμπλοκή των αστυνομικών, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τα μέλη του αστυνομικού σταθμού που διαχειρίζονταν τις κλήσεις και τις καταγγελίες της μητέρας του Στυλιανού.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Αντρέου, ανέφερε στο REPORTER ότι μέχρι στιγμής η Αστυνομία δεν έχει πάρει το πόρισμα, υποδεικνύοντας παράλληλα πως «όπως πολλές φορές δήλωσε ο Αρχηγός, θα σεβαστούμε το πόρισμα της Επιτρόπου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας