Καίει Αστυνομία και Γραφείο Ευημερίας το πόρισμα για το θάνατο του Στυλιανού

Στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, παραδόθηκε η έρευνα της Επιτρόπου Διοικήσεως Μαρίας Στυλιανού Λοττίδου, την οποία είχε διατάξει η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε σχέση με τον θάνατο του 14χρονου Στυλιανού που έφυγε από τη ζωή μετά από απονενοημένη πράξη στις 5 Σεπτεμβρίου.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, εντός του χρονοδιαγράμματος των δύο μηνών, η κ. Λοττίδου ανέβηκε το λόφο του Προεδρικού, όπου παρέδωσε στον Νίκο Αναστασιάδη τον φάκελο της υπόθεσης, αναφέροντας πως μεταξύ άλλων καταλογίζονται ευθύνες σε Αστυνομία και Γραφείο Ευημερίας, ενώ μίλησε για αδράνεια εκ μέρους των Αρχών για έξι χρόνια.  

Σε δηλώσεις της η Επίτροπος ανέφερε πως διαπιστώθηκε πλήρης αδράνεια, εγκληματική αμέλεια, όπως είπε, από λειτουργούς του Γραφείου Ευημερίας, ενώ όπως υπέδειξε προκύπτουν τόσο πειθαρχικά όσο και ποινικά αδικήματα.

Επίσης, ανέφερε πως ευθύνες προκύπτουν και κατά αστυνομικών «της πρώτης γραμμής», τους οποίους θα πρέπει να εντοπίσει ο Αρχηγός Αστυνομίας μετά από σχετική έρευνα που θα πρέπει να διενεργηθεί.

Σύμφωνα με την Μαρία Λοττίδου, οι ευθύνες καταλογίζονται σε τέσσερις λειτουργούς του Γραφείου Ευημερίας, καθώς και σε πέμπτο πρόσωπο, το οποίο όμως δεν είναι δημόσιος υπάλληλος. Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν πρόκειται για πρόσωπο της οικογένειας του άτυχου Στυλιανού.

Η κ. Λοττίδου ανέφερε πως δεν ακολουθήθηκαν οι σχετικοί εγκύκλιοι και κανονισμοί, τόσο από πλευράς Γραφείου Ευημερίας όσο και από πλευράς Αστυνομίας, ενώ υπέδειξε πως η έρευνα του Γραφείου άρχισε από το 2007 και «κορυφώθηκε το 2011 και 2013».

Υπενθυμίζεται πως υπό έρευνα τέθηκαν συνολικά τέσσερις υπηρεσίες του κράτους. Πρόκειται για το Υπουργείο Παιδείας, τις ψυχιατρικές υπηρεσίες, την Αστυνομία και το Γραφείο Ευημερίας.

Ο θάνατος του 14χρονου Στυλιανού και οι αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως για τις συνθήκες διαβίωσης του, ξεγύμνωσε τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες οι οποίες ήταν ενήμερες, ωστόσο για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες μιας τραγωδίας, ψάχνοντας εκ των υστέρων ευθύνες πάνω από το πτώμα ενός παιδιού.
 
Μετά την χιονοστιβάδα εξελίξεων, εκτός από την έρευνα που διέταξε η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, τα αδέλφια του Στυλιανού παραλήφθηκαν από μέλη του Γραφείου Ευημερίας και μεταφέρθηκαν σε παιδική στέγη, μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση, η οποία πλέον βρίσκεται ενώπιον Δικαστηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλο και περισσότερες οι αποκαλύψεις… Μαρτυρία ότι χτυπούσε τη μητέρα με ζώνη

Το δικό της φάκελο για την υπόθεση ολοκλήρωσε στις αρχές Οκτωβρίου και η Αστυνομία. Ο φάκελος αποστάλθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο οποίος αναμένεται να δώσει οδηγίες για τα επόμενα βήματα των Αρχών, μόλις έχει στα χέρια του και τον φάκελο της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Στην έκθεση της, η Αστυνομία δεν επιρρίπτει ευθύνες για το θάνατο του 14χρονου, κάτι το οποίο θα διαφανεί από την έρευνα που διενήργησε η Επίτροπος Διοικήσεως.
 
Στο φάκελο της Αστυνομίας καταγράφονται τα όσα συνέβαιναν στην οικογένεια του ανήλικου, αλλά και οι περιπτώσεις που η Αστυνομία κλήθηκε να παρέμβει για διάφορα περιστατικά τα οποία βίωνε το παιδί και τα αδέλφια του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν-Διαψεύδει η Τεχεράνη
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σιγή ασυρμάτου για τη διερεύνηση του θανάτου αλλοδαπού στη Λεμεσού-Περιμένει στοιχεία η Λοττίδου
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος