Το κουβάρι της κατασκοπείας, η ακτινογραφία των εμπλεκομένων και οι... γρίφοι

Ένας… αχταρμάς από πληροφορίες, δηλώσεις, ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων και δεδομένα που χάθηκαν μέσα στον κυκεώνα των αποκαλύψεων, συνθέτει τον σάλο που συνοδεύει τη δραστηριότητα των εταιρειών παροχής κατασκοπευτικών υπηρεσιών με έδρα τη Λάρνακα.
 
Εν αναμονή της αυριανής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού Αστυνομίας, η κυπριακή κοινωνία παρακολουθεί εμβρόντητη τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.
 
Κόμματα, εταιρείες και θεσμοί με ανακοινώσεις τους, παίζουν με τις λέξεις, αποφεύγοντας, (σ.σ. κάποιοι εξ αυτών) να αντιμετωπίσουν την ουσία του θέματος, κρυμμένοι πίσω από ημερομηνίες και λεπτομέρειες που δεν έχουν την παραμικρή σημασία στην εν λόγω υπόθεση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι φόβοι για υποκλοπές κρατικών δεδομένων και οι σκιές για πολιτικό αρχηγό

Οι εταιρείες
Για να ξετυλίξει κανείς το κουβάρι της υπόθεσης θα πρέπει να πάει αρκετά χρόνια πίσω. Τουλάχιστον με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής στην εν λόγω υπόθεση, φέρονται να εμπλέκονται τουλάχιστον τρεις διαφορετικές εταιρείες.
 
Wispear
H Wispear είναι η εταιρεία του πρώην ισραηλινού πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών της Μοσάντ, ο οποίος μετά την αποχώρηση του ίδρυσε την εν λόγω εταιρεία και εξόπλισε το εν λόγω βαν.
 
Στον έφορο εταιρειών, μεταξύ άλλων, φυσικών προσώπων, εμφανίζεται και ο Tal Dillian ως διευθυντής της εταιρείας με τα γραφεία της πάντως να εμφανίζονται στα χαρτιά στη Λεμεσό. Ωστόσο, η εταιρεία του στεγάζεται στη Λάρνακα.
 
Σε χθεσινή ανακοίνωση της, η εταιρεία παραδέχεται ότι είναι η κάτοχος του επίμαχου βαν,  ξεκαθαρίζει όμως ότι έχει εγγραφεί το 2013 και άρχισε να λειτουργεί περί τα τέλη του 2017 και πως μέσα από την λειτουργία της, η εταιρεία δεν έχει πωλήσει ούτε ενοικιάσει κανένα σύστημα intelligence στις κυπριακές Αρχές.
 
Μάλιστα, σημειώνει πως αποκλειστικός σκοπός της εταιρείας είναι η πώληση προϊόντων τεχνολογίας που αναπτύσσει και δεν παρέχει με κανέναν τρόπο υπηρεσίες intelligence σε κανέναν από τους πελάτες της.
 
Όσον αφορά το βαν, η εταιρεία επισημαίνει πως αυτό δεν υπήρξε ποτέ ενεργό στην Κύπρο παρά μόνο για δοκιμαστικούς σκοπούς και δοκιμές μόνο σε συσκευές οι οποίες ανήκαν στην εταιρεία, ακολουθώντας τις οδηγίες των τοπικών αρχών και εις γνώση τους.  Το βαν, σύμφωνα με την εταιρεία, κατασκευάστηκε το 2018.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σπάει τη σιωπή της η εταιρεία με το βαν-«Δεν έγινε καμία κατασκοπεία»
 
Intellexa
H Intellexa εμφανίζεται ως η εταιρεία που δημιούργησαν από κοινού τρεις εταιρείες που ασχολούνται με συστήματα κατασκοπείας, από το Ισραήλ και τη Γαλλία.
 
Η ίδρυση της Intellexa Alliance, όπως ονομάστηκε, ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 και η αίτηση εγγραφής της εκκρεμεί ενώπιον του εφόρου εταιρειών στην Κύπρο.
 
Στην ουσία πρόκειται για την εξέλιξη της Wispear που ο ιδρυτής της  Ταλ Ντίλιαν σύναψε μια συμφωνία με άλλους δύο κολοσσούς του χώρου.
 
Η Intellexa εμφανίζεται ως η εταιρία που σήμερα διαχειρίζεται το βαν και στεγάζεται με τη Wispear όπως και με τις εταιρείες που ακολουθούν στο ίδιο κτήριο στη Λάρνακα, με τις οποίες μπορεί ναι μεν να μην υπάρχει εταιρική σύνδεση, αλλά υπάρχει ο κοινός παρονομαστής, ότι δηλαδή είναι εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων.
 
Ο Ντίλιαν φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εν λόγω εταιρεία αφού και στη συνέντευξη του στο Forbes αναφέρεται συνεχώς στην Intellexa και όχι στην Wispear.
 
ΝCIS GLOBAL
Μια άλλη εταιρεία που εμφανίζεται να εμπλέκεται στην υπόθεση αλλά με βάση τα δεδομένα δεν φαίνεται να έχει άμεση εμπλοκή πέραν από το γεγονός ότι είναι ισραηλινών συμφερόντων και πως με βάση τα δημοσιεύματα στεγάζεται στο ίδιο κτήριο με τις δύο πιο πάνω εταιρείες, είναι η NCIS Global.
 
H εταιρεία ενεγράφη από τον Οκτώβριο του 2010 στην Κύπρο και δραστηριοποιείται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ασφαλείας.  Ιδιοκτήτης της εταιρείας, σύμφωνα με τον έφορο εταιρειών, είναι ο κύριος Avni Shahak.
 
O Avni Shahak πέραν από ιδιοκτήτης της εν λόγω εταιρείας είναι και πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας στην Κύπρο και σε αυτό το πλαίσιο συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου. Αυτόν αφορά άλλωστε και ο σάλος που προκλήθηκε για την άδεια οπλοκατοχής.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έσπασε τη σιωπή του ο Αβέρωφ για τη συνάντηση με Ισραηλινό-Τον είδε μεν, αλλά…
 
Ο κύριος Shahak, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η εβραϊκή κοινότητα της Κύπρου, έγινε δέκτης στο παρελθόν απειλών από ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις και οι αστυνομικές αρχές του παρείχαν προστασία.
 
Πάντως ο κ. Shahak δεν είναι ιδιοκτήτης του βαν και δεν φαίνεται να έχει καμία σχέση με τις εταιρείες του Tal Dillian.
 
Όσον αφορά την άδεια οπλοκατοχής που κατέχει, διερευνάται πλέον από την Αστυνομία, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Σαββίδη, να υπεραμύνεται των αποφάσεων του προκατόχου του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγαίνει μπροστά και η εβραϊκή κοινότητα- «Δεχθήκαμε απειλές από τρομοκράτες»
 
Τα δεδομένα και τα ερωτήματα
Αν κανείς παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις, τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις από την περασμένη Παρασκευή, όταν το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας, θα του γεννηθούν τεράστια ερωτήματα, ως προς το καθεστώς λειτουργίας των συγκεκριμένων εταιρειών, το εύρος των πληροφοριών και των προσωπικών δεδομένων που ήταν σε θέση να υποκλέψουν, το βαθμό γνώσης των Αρχών για τη λειτουργία τους καθώς και αν τελικά υπήρξε συνεργασία μεταξύ των εταιρειών και των Αρχών.
 
Όσον αφορά το τελευταίο, τη συνεργασία δηλαδή των εταιρειών με τις Αρχές, είναι ξεκάθαρο πως η Αστυνομία αλλά και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με βάση δημοσιεύματα που είδαν το φως, συνεργάστηκαν με την εταιρεία του Avni Shahak, την NCIS.
 
Το εύρος της συνεργασίας δεν έχει γίνει γνωστό μέχρις στιγμής, ούτε έχει απαντηθεί το ερώτημα αν η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν σε θέση να ασκεί κατασκοπία, αφού δεν έχει καμία σχέση με το βαν εκατομμυρίων του Tal Dillian.
 
Παράλληλα, όπως άλλωστε έγινε κι επίσημα γνωστό, χθες από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο Avni Shahak είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο του κόμματος, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της εβραϊκής επιτροπής στην Κύπρο.
 
Το γεγονός ότι οι εταιρείες συστεγάζονται στο ίδιο κτήριο αποτελεί ένα άλλο δεδομένο. Παράλληλα δεδομένο αποτελεί και το γεγονός πως οι μέτοχοι των δύο πρώτων εταιρειών της WiSpear και της Intellexa, είναι άλλα πρόσωπα σε σχέση με την NCIS.
 
Προκύπτουν όμως και ερωτήματα
Αυτό που θα πρέπει να διασαφηνίσουν οι Αρχές, είναι αν πέραν από τη συνεργασία με τον Avni Shahak υπήρξε συνεργασία και με τον Tal Dillian. Εάν ισχύει το δεύτερο, τότε οι Αρχές ελέγχονται αφού το κατασκοπευτικό του βαν είχε δυνατότητες που απαγορεύονται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
 
Την ίδια ώρα προκύπτουν ερωτηματικά ως προς τον εκτελωνισμό του εν λόγω βαν, αφού σύμφωνα με τις καταγγελίες του ΑΚΕΛ, αυτό πέρασε από τους ελέγχους του Τμήματος Τελωνείων, με άδεια ως μετεωρολογικός σταθμός.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι ήχοι του κατασκοπευτικού βαν στα κόμματα και η ηχώ της κάλπης
 
Ακόμα ένα τεράστιο ερώτημα που προκύπτει είναι η δήλωση της Δευτέρας του Αρχηγού Αστυνομίας, ο οποίος παραδέχθηκε πως, ένα μέλος της συγκεκριμένης εταιρείας (σ.σ. εννοούσε την WiSpear), έχει άδεια οπλοφορίας και ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για αυτή την άδεια.
 
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η άδεια δόθηκε στον Avni Shahak, που δεν έχει καμία σχέση με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Ωστόσο, θα πρέπει η Αστυνομία, αλλά και η Κυβέρνηση, να ξεκαθαρίσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εγκρίθηκε τελικά η άδεια οπλοφορίας του Avni Shahak, μετά από πρόταση του στο Υπουργικό, του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου.
 
Αυτά και άλλα μικρά και μεγάλα ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν οι Αρχές. Μένει να διαφανεί αν αύριο, στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, στην παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού Αστυνομίας, θα δοθούν εκείνες οι εξηγήσεις που θα απαντήσουν τα ερωτήματα που εδώ και μέρες θέτει η Εζεκία Παπαϊώαννου.
 
Εάν όχι, τότε ενδεχομένως να βρεθούμε μπροστά από νέα δεδομένα, αφού ήδη ο Άντρος Κυπριανού διαμήνυσε πως γνωρίζει πολύ περισσότερα, ωστόσο αναμένει να ακούσει από τις Αρχές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»