ΒΙΝΤΕΟ: Υπό μερικό έλεγχο η πύρινη κόλαση στην Πάφο-Οργανωμένο χτύπημα

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που μαινόταν επί ώρες στο Δάσος του Ακάμα, μετά από τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης.
 
Στην περιοχή επιχειρούσαν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης για αρκετές ώρες, καθώς και το πυροσβεστικό αεροπλάνο του Τμήματος Δασών, τέσσερα εκμισθωμένα ελικόπτερα της Δημοκρατίας και το συντονιστικό ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς.
 

Υπενθυμίζεται ότι η νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε περίπου στις 9:30 το πρωί, την ίδια ώρα που τα πυροσβεστικά μέσα κατάφερναν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που είχε ξεσπάσει και πάλι στην επαρχία Πάφου στις 7:20 το πρωί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Δραματική η κατάσταση στην Πάφο από τα πύρινα μέτωπα-Μάχη με τις φλόγες 

Για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.
 

Τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή προβληματίζουν τους κατοίκους αλλά και τους αρμοδίους, καθώς θεωρείται, πλέον, δεδομένο, πως οι φωτιές τίθενται κακόβουλα. «Αυτές κι αν είναι κακόβουλες πυρκαγιές. Θεωρείται δεδομένο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, στον REPORTER.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαλύπτει πολλά το Υπουργείο Γεωργίας για τις κακόβουλες πυρκαγιές στον Ακάμα

Το Υπουργείο Γεωργίας δήλωσε, μάλιστα, ότι οι εμπρησμοί χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης, ώστε η Πολιτεία να εγκαταλείψει την προσπάθεια διάσωσης, διατήρησης και αειφόρου διαχείρισης του Εθνικού Δασικού Πάρκου.
 
«Δεν φαίνεται να είναι τυχαίο το γεγονός ότι πριν από κάθε προγραμματισμένη συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διαχείρισης του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα, εκδηλώνονται πυρκαγιές στην περιοχή», τονίζεται στην ανακοίνωση.  


Πολιτικές αντιδράσεις
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι «εκφράζω το συγκλονισμό μου για την καταστροφή που συντελείται στο πάρκο του Ακάμα. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται για κατάσβεση των πυρκαγιών είναι συνεχείς από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους εθελοντές. Τους ευχαριστούμε και είμαστε στο πλευρό τους».
 
«Ο Ακάμας αποτελεί περιοχή μέγιστης οικολογικής αξίας με θαυμαστή πανίδα και χλωρίδα και με ξεχωριστή σημασία για τη βιοποικιλότητα της Κύπρου. Η προστασία του πρέπει να είναι ύψιστο καθήκον για όλους μας», πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου.

Από την πλευρά του Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών καταδίκασε τις κακόβουλες ενέργειες εις βάρος του περιβάλλοντος αλλά και την απερισκεψία των ανθρώπων προς αυτό και απαίτησε όπως εντοπιστούν οι ένοχοι που προκαλούν την καταστροφή της φύσης. «Μεγάλες είναι όμως και οι ευθύνες των πολιτικών και των κομμάτων εκείνων που στηρίζουν με τον πολιτικό τους λόγο τις εχθρικές προς το περιβάλλον ενέργειες στο όνομα της ανάπτυξης. Απέτυχαν πολλές φορές να κάψουν τον Ακάμα, στο παρελθόν όμως τώρα επέστρεψαν και το πέτυχαν. Τώρα καίγεται», τόνισε.
 
«Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα επιμένει στην ψήφιση των δυο προτάσεων νόμου για αντιμετώπιση της μάστιγας των πυρκαγιών, διότι τα περί νέων προσλήψεων εμπειρογνωμόνων και νέων μελετών, ούτε μας πείθουν, ούτε τις πυρκαγιές φαίνεται να μπορούν να περιορίσουν. Οι προτάσεις νόμου εκκρεμούν και οι διακηρύξεις ευδοκιμούν. Είναι ευθύνη των αρμοδίων αρχών να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους αγνώστους εμπρηστές και μάλιστα άμεσα. Ας αναλάβει και η ηγεσία της αστυνομίας τις δικές της ευθύνες», κατέληξαν οι Οικολόγοι.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΕΛΑΜ, αναφέροντας ότι οι εικόνες που φτάνουν από τις κακόβουλες πυρκαγιές που ξέσπασαν στον Ακάμα, πραγματικά συγκλονίζουν τους πάντες. «Η πύρινη λαίλαπα κατακαίει στο πέρασμά της μεγάλες εκτάσεις και δυστυχώς μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο».
 
«Εθελοντικές ομάδες πυρόσβεσης του Κινήματός μας βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο χώρο και συμβάλλουν στις ενέργειες του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιμετωπίση της καταστάσης, ασφαλίζοντας τις περιοχές που έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Το ΕΛΑΜ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε ζητήματα που άπτονται της καταστροφής του Περιβάλλοντός μας. Ενδεικτικά να θυμίσουμε πως το Κίνημά μας προχώρησε στη δωρεά πυροσβεστικών συστημάτων σε Κοινότητες καθώς και στη σύσταση εθελοντικών ομάδων πυρόσβεσης αποτελούμενη από μέλη του ΕΛΑΜ», προστίθεται.
 
Συγχαρητήρια σε όλους τους Πυροσβέστες και Εθελοντές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πύρινης λαίλαπας, καταλήγει το ΕΛΑΜ.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Δύο καραμπόλες στο ίδιο σημείο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα