Βόμβα στα χέρια των Αρχών το μεταναστευτικό-To κόστος και οι φόβοι της ΚΥΠ

Το μεταναστευτικό στην Κύπρο, είναι βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Η Κύπρος, καλείται πλέον να διαχειριστεί ένα πρόβλημα δυσανάλογο του μεγέθους της. Οι ολοένα αυξανόμενες ροές, που αγγίζουν τις χίλιες το μήνα, προκαλούν μεγάλη αναστάτωση στις αρμόδιες Υπηρεσίες. Ήδη, έχουν επιστρατευτεί, υπηρεσίες τα μισά Υπουργεία (Εσωτερικών, Εξωτερικών, Άμυνας, Υγείας και Παιδείας).
 
Πέραν του γεγονότος, ότι το ζήτημα θα εξελιχθεί εάν συνεχίσουν οι ίδιες ροές, σε ανθρωπιστική κρίση, ο άλλος μεγάλος φόβος των Αρχών, είναι η άφιξη εξτρεμιστών στην Κύπρο.
 
Ήδη, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, έχει εντοπιστεί τριψήφιος αριθμός αλλοδαπών, τα ονόματα των οποίων, βρίσκονται σε λίστες ξένων υπηρεσιών, που τους χαρακτηρίζουν ως τρομοκράτες. Οι πλείστοι, φαίνεται να ήταν μέλη του Ισλαμικού κράτους (ISIS).Η πιο μεγάλη ανησυχία είναι μήπως εξτρεμιστές δημιουργήσουν θύλακα στην Κύπρο, για να προσηλυτίσουν αλλοδαπούς.
 
Η δραματική αύξηση των αριθμών, εξάλλου, όσων διαμένουν παράνομα στην Κύπρο και δεν έχουν περάσει από τις ενδεδειγμένες ιατρικές εξετάσεις, προκαλεί ανησυχία.
 
Τα σημάδια γκετοποίησης της παλιάς Λευκωσίας, καθώς δύο περιοχών στη Λάρνακα και την Πάφο, είναι επίσης ένα πρόβλημα με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπες οι Αρχές. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο χάρτης αφίξεων μεταναστών και η αύξηση Αφρικανών που αγγίζει το 15500%
 
Ο φόβος φέρνει κόλαση…
Μέτρα λαμβάνονται, κυρίως λόγω ενεργειών του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά δεν είναι αρκετά, αφού δεν μπορούν να οδηγήσουν σε συνολική αντιμετώπιση του θέματος.
Ποια μέτρα λαμβάνονται:
-Υιοθέτηση ταχύρρυθμων διαδικασιών, για εξέταση πρόδηλα αβάσιμων αιτήσεων (πχ από ασφαλείς χώρες καταγωγής). 
 
Ήδη εφαρμόζεται διαδικασία, για απέλαση υπηκόων από τη Γεωργία, έπειτα από συμφωνία με τις Αρχές της. Αν και είναι ένα καλό μέτρο, λόγω και της υποστελέχωσης της Υπηρεσίας Ασύλου είναι δύσκολο σε αυτό το στάδιο να υιοθετηθούν αντίστοιχες διαδικασίες και για άλλες εθνικότητες.
 
- Άρχισαν εργασίες επέκτασης, με συγχρηματοδότηση από Ε.Ε, του Κέντρου υποδοχής Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά, για αύξηση της χωρητικότητας καθώς και για μόνιμη παρουσία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (FRONTEX, EUROPOL, EASO).
 
- Ξεκίνησαν διαδικασίες για λειτουργία δεύτερου Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας χωρητικότητας 500 με 1000 ατόμων. Οι χώροι που προτείνονται είναι:
 
(1) Δίπλα στο Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά
(2) Βιομηχανική περιοχή Μάμμαρι
 
- Λειτουργία Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας. Δημιουργήθηκε με στόχο την ταχεία εκδίκαση των προσφυγών όσων απορρίπτονται οι αιτήσεις τους για άσυλο. Ωστόσο, είναι υποστελεχωμένο και εκδίκαση των υποθέσεων κινείται με αργούς ρυθμούς.
 
- Διεύρυνση πλαισίου συνεργασίας με την EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου).  Ο στόχος είναι η μόνιμη παρουσία και αύξηση των λειτουργών που απασχολούνται από 25 σε 40, μέχρι τέλος του 2019 και 80 μέχρι το 2020
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο ΥΠΕΣ στον REPORTER: Κυρίως οικονομικό παρά προσφυγικό το μεταναστευτικό
 
Δράσεις σε διεθνές επίπεδο
Ότι μέτρα και να ληφθούν, όμως, χωρίς τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα αποσυμφορηθεί η Κύπρος. Προς το παρόν οι συμμαχίες με άλλες χώρες και η προσπάθεια διεθνοποίησης του προβλήματος, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα Το αίτημα προς τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή για  μετεγκατάσταση 5,000 αιτητών ασύλου, δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτό. Κύπρος, Ελλάδα και Μάλτα, έχουν ζητήσει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιστροφών.
 
 Η Κύπρος, ζητά την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη σύναψη συμφωνιών με τρίτες χώρες, στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, ούτως ώστε να διευκολυνθούν οι επιστροφές. Κι αυτό επειδή, ακόμη και όταν απορρίπτονται αιτήσεις για παροχή ασύλου, υπάρχει αδυναμία απελάσεων επειδή οι χώρες αυτές αρνούνται δεχθούν πίσω τους υπηκόους τους.
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, απευθύνθηκε ουκ ολίγες φορές στα Ευρωπαϊκά όργανα, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, δραματικούς τόνους. Ωστόσο, πέραν από την ομολογουμένως σημαντική οικονομική βοήθεια, οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν απροθυμία να ικανοποιήσουν το αίτημα της Κύπρου, για μετεγκατάσταση προσφύγων.
Το κόστος της μετανάστευσης
Το κόστος της μετανάστευσης στα κρατικά ταμεία, είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια, κυρίως, λόγω των πολλών υπηρεσιών που εμπλέκονται. Ανέρχεται πάντως σε αρκετά εκατομμύρια ετησίως.
 
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη Βουλή ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, στις 31 Οκτωβρίου, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του,  η δημόσια δαπάνη από το 2014-2020 για θέματα μετανάστευσης θα αγγίξει τα 92 εκατομμύρια Ευρώ. Από τα ταμεία Ασύλου και Εσωτερικών υποθέσεων θα αντληθούν 85 εκατομμύρια, ενώ η Εθνική Συμμετοχή θα φτάσει τα 7 εκατομμύρια.  Άλλα, 3.1 εκ. δόθηκαν ως έκτακτη εισφορά προς την Κύπρο στις 19/12/2018. Πρόκειται για κονδύλια, που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη δημιουργία υποδομών και άλλων έργων που έχουν σχέση με τη μετανάστευση.
 
Αντίθετα, τα χρήματα που καταβάλλουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για κουπόνια, επίδομα ενοικίου και προσωπική άνεση, δεν καλύπτονται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Το 2018 το κράτος πλήρωσε 4,5 εκατομμύρια ευρώ και τους πρώτους δέκα μήνες του 2019  7,5 εκ. ευρώ. Τα ποσά που διατέθηκαν φέτος, καταδεικνύουν και τη δραματική αύξηση στις ροές αφού είναι σχεδόν διπλάσια από πέρσι.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Editorial: Μεταναστευτικό… Ώρα μηδέν

Δειτε Επισης

Επανασύλληψη 44χρονου για υποθέσεις εμπρησμών
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Απουσιάζει από την κατοικία του στην Πάφο 19χρονος (pics)
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)