Στα χνάρια του Low-Οι σκοτεινές σχέσεις, οι διαδρομές των δις και οι... Λύκοι

Σε δώδεκα χώρες εκτείνεται το σκάνδαλο του αιώνα, το σκάνδαλο που σείει εδώ και περίπου δέκα χρόνια την Μαλαισία, με οικονομικές ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων και πρωταγωνιστές τον πρώην Πρόεδρο της χώρας Najib Razak και τον σκιώδη σύμβουλο του Jho Low, το όνομα του οποίου μονοπωλεί το ενδιαφέρον  στην Κύπρο την τελευταία εβδομάδα.
 
Κι αυτό διότι ο Jho Low ζήτησε και έλαβε με το αζημίωτο κυπριακή υπηκοότητα το 2015. Το μέγεθος της εμπλοκής του Low καθώς και όλων των άλλων που βρίσκονται στο στόχαστρο της έρευνας, εξετάζεται μέσα από τη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον της μαλαισιανής δικαιοσύνης.
 
Ποιες ήταν οι σχέσεις των εμπλεκομένων, πώς γνωρίστηκαν ο Razak με τον Low, που ξόδεψαν τα χρήματα που υπεξαίρεσαν από το υπερταμείο και σε πιο βαθμό εμπλέκεται και γιατί βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής η Κυβέρνηση και δη η Κυπριακή Δημοκρατία;
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλειδώνουν οι υπηκοότητες που θα αφαιρεθούν-Μονοψήφιος ο αριθμός
 
Οι πρωταγωνιστές
Najib Razak
Γιος του δεύτερου προέδρου της χώρας ο Razak, εκλέγηκε για πρώτη φορά βουλευτής στα 23 του χρόνια και έγινε το νεαρότερο μέλος του κοινοβουλίου της χώρας. Ο Ραζάκ έγινε για πρώτη φορά υπουργός, σε ηλικία 32 ετών. Ήδη από την ηλικία των 25 ετών ήταν υφυπουργός Ενέργειας, Ταχυδρομείων και Επικοινωνιών, το 1978.
Τελικά, εξελέγη πρωθυπουργός μετά την εκλογική ήττα το 2008 του Αμπντούλα Μπαντάουι. Ανέλαβε πρωθυπουργός στις 3 Απριλίου του 2009. Σε μια από τις πρώτες εξαγγελίες του ο Razak, ανακοίνωσε την ίδρυση του 1Malaysia Debelopment Berhard (1MDB). Όπως εξήγησε θα επρόκειτο για ένα κρατικό ταμείο επενδύσεων που είχε ως στόχο την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Το πώς τα πήγε όμως το 1MDB θα το δούμε πιο κάτω.
 
Την επόμενη πενταετία, δηλαδή από το 2009 που εκλέγηκε μέχρι το 2013 όταν και διεξήχθησαν οι επόμενες εκλογές στη χώρα, το ταμείο λειτουργούσε κανονικά και σε αυτό τοποθετήθηκαν αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.
 
Το σκάνδαλο δεν είχε γίνει ακόμα γνωστό και έτσι στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 5 Μάϊου του 2013 ο Razak επανεκλέγηκε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπάει τη σιωπή του ο Αρχιεπίσκοπος για το διαβατήριο στο Low-Πήρε…εισφορά 300 χιλιάδες
 
Jho Low
Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του Najib Razak και του Jho Low φαίνεται πως είναι ο Riza Aziz, o θετός γιος του Razak. Ο Riza Aziz εμφανίζεται ως πολύ στενός φίλος του Jho Low και φαίνεται πως μεσολάβησε στη γνωριμία των δύο ανδρών που στη συνέχεια κατασπάραξαν το κρατικό ταμείο του 1MDB.
Ο Jho Low είναι γόνος μιας αρκετά πλούσιας και εύπορης Μαλαισιανό-κινεζικής οικογένειας. Σε αντίθεση με τον πατέρα και τον παππού του, που παρά την οικονομική τους επιφάνεια διατηρούσαν χαμηλό προφίλ, στον Low εξ αρχής άρεσαν τα πλούτη και η μεγάλη ζωή.
 
Τον Riza Aziz, τον θετό γιο δηλαδή του Μαλαισιανού πρώην Πρωθυπουργού, ο οποίος κατηγορείται για το σκάνδαλο, τον γνώρισε στο Λονδίνο όπου πήγε για σπουδές. Παράλληλα, ανέπτυξε σχέσεις με πρόσωπα κλειδιά, που του άνοιξαν πόρτες σε funds κουβετιανών και ιορδανικών συμφερόντων.
Η πρώτη σημαντική συμφωνία που σύναψε, ήταν η αγορά του Kuwait Finance House το 2006 για 87 εκατομμύρια δολάρια. Επρόκειτο για πολυτελή ουρανοξύστη στην Κουάλα Λουμπούρ.
 
Πλέον, τύγχανε της πλήρους εμπιστοσύνης σημαινόντων προσώπων, μεταξύ των οποίων ενός Μαλαισιανού πρίγκηπα, Κουβετιανών και κάποιων φίλων του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το 2010 ο Low, εδραιώθηκε ως ένας εκ των εκατομμυριούχων διαχειριστών κεφαλαίων μέσω της Jynwel Capital, της οποίας ο Low ήταν ο βασικός διαχειριστής.
Παράλληλα με τις υπόλοιπες επενδυτικές δραστηριότητες του μέσω της Jynwel, ο Jho Low από το 2009 μετατράπηκε σε σκιώδη σύμβουλο του Μαλαισιανού Πρωθυπουργού για το κρατικό ταμείο του 1MDB.
 
H κομπίνα και τα Όσκαρ
Μετά την εξαγγελία του Razak για την ίδρυση του επενδυτικού ταμείου, ο Low με κάποιον υπόγειο τρόπο και χωρίς να ανακοινωθεί ποτέ επίσημα η συμμετοχή του, ανέλαβε τα ηνία.
Το 2014 εμφανίστηκε το πρώτο δημοσίευμα που κατηγορούσε τους Low και τον Razak για οικειοποίηση δισεκατομμυρίων από το συγκεκριμένο ταμείο. Μέρος των χρημάτων, όπως δείχνει και η έρευνα που ξεκίνησε στις ΗΠΑ, φαίνεται πως επενδύθηκε σε ακίνητα στο Μανχάταν, σε υπερπολυτελή γιοτ, σπάνια κοσμήματα, πίνακες του Πικάσο και αγαλματίδια των Όσκαρ.
Στα πάρτι που διοργάνωνε ο Low μαζί με τον θετό γιο του Μαλαισιανού Πρωθυπουργού έδιναν το παρών τους προσωπικότητες, όπως η Πάρις Χίλτον, ο Τζέρεμι Φοξ, η Λίντσει Λόχαν, η Μιράντα Κερ που έλαβε και ως δώρο κοσμήματα και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο οποίος για τη συμμέτοχή του στην ταινία που παραγωγός ήταν ο Riza, έλαβε δώρο ένα Όσκαρ που είχε λάβει παλαιότερα ο Μάρλον Μπράντο.
Το επιστέγασμα της βρώμικης συνεργασίας μεταξύ του Riza και του Low, ήταν η επένδυση μαμούθ στην εταιρεία παραγωγής του Riza, την Red Granite Productions, για την ταινία «ο λύκος της Wall Street». To απίστευτο είναι ότι η ταινία πραγματευόταν τις απάτες και τη χλιδάτη ζωή των τραπεζιτών, που οδήγησαν στο κραχ του 2008.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Την ίδια μέρα που έγινε Κύπριος... έδωσε τις 300 χιλιάδες στον Αρχιεπίσκοπο ο Lοw
 
 
Οι διαδρομές του χρήματος
Ιθύνων νους της κομπίνας, αναντίρρητα είναι ο Jho Low. Με απλά λόγια ο Low μεσολαβούσε μεταξύ των δύο στελεχών της Goldman Sachs και της τότε Κυβέρνησης της Μαλαισίας για να επενδύσει τα δισεκατομμύρια του κρατικού ταμείου 1MDB.
 
Μέσω shell companies σε φορολογικούς παραδείσους, όπως τα νησιά Καμόρες, ο Low ξέπλενε τα χρήματα και εκεί έκανε τη μοιρασιά ανάμεσα στους διεφθαρμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Μαλαισίας. Η συγκεκριμένη τακτική συνεχίστηκε για χρόνια με όλους τους εμπλεκομένους να είναι ευχαριστημένοι. Τα δύο στελέχη της
Goldman Sachs, που ήδη παραδέχτηκαν ενοχή εγγυήθηκαν ομόλογα 6,5 δις δολαρίων, εκ των οποίων 2,7 επέστρεψαν στον Low και τα μέλη της οικογένειας του πρώην Πρωθυπουργού της χώρας.
Οι δικαστικές μάχες
Η πρώτη αποκάλυψη για το σκάνδαλο μαμούθ, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, από την δημοσιογράφο Κλερ Ρουκάσλ Μπράουν τον Μάιο του 2014. Από τότε ακολούθησαν εκατοντάδες δημοσιεύματα. Ο Najib Razak επανεκλέγηκε το 2015. Η απάτη, ωστόσο, ήρθε στην επιφάνεια, με αδιάσειστα στοιχεία πια λίγο καιρό αργότερα.
Τότε ήταν που ξεκίνησε και η πτώση της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας του Razak. Αρχικά, ένας εισαγγελέας στη Μαλαισία, μετά τις καταγγελίες της δημοσιογράφου, προχώρησε στη διεξαγωγή έρευνας.
 
Όμως, η Κυβέρνηση της Μαλαισίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά της δημοσιογράφου και παράλληλα, απάλλαξε από τα καθήκοντα του τον Εισαγγελέα. Οι αποκαλύψεις πήραν παράταση μέχρι την εκλογική ήττα του Razak. H νέα έρευνα που έγινε, απάλλαξε τον Πρωθυπουργό της χώρας από όλες της κατηγορίες.
Το πολιτικό τέλος, όμως, του Razak δεν άργησε να έρθει. Στις εκλογές του 2018, η νέα κυβέρνηση που εξελέγη διάταξε άμεσα την επανεξέταση των κατηγοριών.
 
Μετά από επιδρομές της Αστυνομίας στα ακίνητα του Ραζακ, κατασχέθηκαν αντικείμενα αξίας πέραν των 270 εκατομμυρίων, μεταξύ των οποίων 1400 περιδέραια, 567 τσάντες διάσημων οίκων μόδας, 423 ρολόγια, 2200 δακτυλίδια, 1600 καρφίτσες και 14 τιάρες. Επίσης, κατασχέθηκαν σακούλες γεμάτες μετρητά.
Ο Razak αντιμετωπίζει συνολικά 42 κατηγορίες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εάν κριθεί ένοχος θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή. Ήδη έχει συλληφθεί τέσσερις φορές. Την τελευταία φορά, δήλωσε στους δημοσιογράφους, «δεν είμαι κλέφτης, χαίρομαι που θα μου δοθεί η ευκαιρία να αποκαταστήσω το όνομα μου.
Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ τρέχει μια δεύτερη παράλληλη δικαστική μάχη κατά των δύο στελεχών της Goldman Sachs, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τον Low και τον Razak που κατηγορούνται για δωροδοκία, κλοπή, και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Υπολογίζεται πως η αμοιβή των δύο στελεχών από τον Low, ήταν περίπου 600 εκ. ευρώ.
 
Ο Low
Κι ενώ οι Αρχές σε 12 χώρες ασχολήθηκαν σοβαρά με την υπόθεση, αφού σε αυτήν εμπλέκονται δεκάδες εταιρείες, τράπεζες, επενδυτικά ταμεία, η βιομηχανία του Hollywood και άλλοι πολλοί, ο Κύπριος Jho Low συνεχίζει να κυκλοφορεί ελεύθερος.
Κι αυτό διότι από το 2015, λίγους μήνες δηλαδή μετά από τα πρώτα δημοσιεύματα, εκμεταλλευόμενος το σχέδιο πολιτογραφήσεων, φρόντισε να εξασφαλίσει το κυπριακό διαβατήριο που του έδινε τη δυνατότητα να κυκλοφορεί ελεύθερος, παρά το γεγονός ότι του αφαιρέθηκε το διαβατήριο της χώρας του, λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο.
 
Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευφυή άνθρωπο, που κατάλαβε πως οι μέρες του Razak στον πρωθυπουργικό θώκο ήταν μετρημένες και γι’ αυτό φρόντισε να εξαφανιστεί. Εναντίον του εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης από τη Μαλαισία, ενώ για χάρη του η Ιντερπολ εξέδωσε κόκκινη προειδοποίηση.
Σύμφωνα με τον Γενικό Επιθεωρητή της μαλαισιανής Αστυνομίας, αυτός κρύβεται σε κάποια «ανεύθυνη» χώρα ενώ δεν αποκλείεται να προέβη σε χειρουργικές επεμβάσεις για να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πληροφορίες ότι άλλαξε πρόσωπο o Κύπριος Low και «μοιάζει με αρκούδα»
 

Δειτε Επισης

Τραγωδία στον Πειραιά-Νεκρός 31χρονος από την κατάρρευση κτηρίου (pics)
Απαντά στο Ισραήλ ο Ραΐσι-«Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του»
Το Τελ Αβίβ διαβεβαίωσε τις αραβικές χώρες ότι η απάντησή του στο Ιράν δεν θα τις βάλει σε κίνδυνο
Κατέρρευσε τμήμα κτηρίου στο Πασαλιμάνι-Τρεις ελαφρά τραυματίες, ένας εγκλωβισμένος (pics)
Ασφυκτική πίεση στο Ισραήλ να μην χτυπήσει το Ιράν-Η σύγκριση των δύο στρατών, τα drone και τα πυρηνικά
Χειροπέδες σε 32χρονη που εργαζόταν παράνομα σε ξενοδοχείο με πλαστή ταυτότητα
Πρόθεση να καταγγελθούν στην Αστυνομία όσοι δήλωσαν ψευδώς αλλαγή διεύθυνσης ενόψει εκλογών
Χειροπέδες σε δεσμοφύλακα για τα ναρκωτικά που βρέθηκαν στο Φρουραρχείο των Κεντρικών Φυλακών
Συνελήφθη 24χρονος που είχε στην κατοχή του ναρκωτικά και κλοπιμαία
Στο κελί ο 60χρονος που παρέσυρε με το όχημα του αστυνομικό