Ο κομβικός ρόλος της ΥΠΕΓΕ, τα βήματα της εξιχνίασης και το τέλειο έγκλημα

Καταλυτικός είναι ο ρόλος της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών (ΥΠΕΓΕ), στην εξιχνίαση εγκλημάτων, ενώπιον των οποίων βρίσκεται καθημερινά η Αστυνομία. Τα μέλη της ΥΠΕΓΕ καλούνται μέσα από την επιστημονική οδό να δώσουν απαντήσεις στις ανακριτικές Αρχές, που διερευνούν μια υπόθεση, ώστε να οδηγηθούν στη σύλληψη των δραστών ή του δράστη και κατ’ επέκταση να λύσουν το παζλ που έχουν ενώπιον τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: BINTEO: Ο REPORTER στο… άβατο του εγκληματολογικού-Στα ίχνη ενός εγκλήματος
Ο REPORTER, βρέθηκε στην Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας, κατέγραψε τον τρόπο δουλειάς των μελών της υπηρεσίας και συνομίλησε με τον Διευθυντή, κ. Λευτέρη Χριστοδούλου, για τα βήματα που ακολουθούνται για την εξιχνίαση ενός εγκλήματος, το ρόλο της υπηρεσίας αλλά και το κατά πόσον υπάρχει ή όχι το τέλειο έγκλημα.
 
Η ΥΠΕΓΕ, αποτελείται από συνολικά σαράντα μέλη και επτά εργαστήρια. Πρόκειται για:
- Εργαστήριο Δακτυλοσκοπίας
- Εργαστήριο Διερεύνησης Σκηνών Εγκλημάτων και Εμφάνισης Αποτυπωμάτων
- Εργαστήριο Γραφολογίας
- Εργαστήριο Εξέτασης Εντύπων και Εκτυπώσεων Ασφαλείας
- Εγκληματολογικό Εργαστήριο
- Δικανικό Εργαστήριο
- Εργαστήριο Φωτογραφίας, Εικόνας & Γραφικών
- Γραφείο Διαβίβασης Τεκμηρίων  

Όπως εξήγησε ο κ. Χριστοδούλου, ο ρόλος της ΥΠΕΓΕ είναι υποστηρικτικός, αφού η επιστημονική μαρτυρία μπορεί να βοηθήσει στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης, ελλείψει άλλων μαρτυριών.

«Η εξέταση των τεκμηρίων μιας υπόθεσης βασίζεται σε παραμέτρους και τεχνογνωσία που δεν επιτρέπει να γίνονται λάθη. Από το 2006 έχουμε εισπράξει το πρότυπο ποιότητας και έτσι όλες οι διαδικασίες εξετάσεις τεκμηρίων περνούν από τυποποιημένες διαδικασίες».

Τα βήματα σε μια υπόθεση 
 
Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας απαρίθμησε τα βήματα που ακολουθούνται μετά την διάπραξη ενός εγκλήματος και τα οποία αρχίζουν με την αποκοπή της σκηνής. Ακολούθως, διαπιστώνεται το είδος του εγκλήματος που διαπράχθηκε, γίνεται κατόπτευση της σκηνής και στη συνέχεια αρχίζει η συλλογή τεκμηρίων, η διασφάλιση των συνθηκών, ενώ τα τεκμήρια συσκευάζονται και μεταφέρονται στα εργαστήρια για εξετάσεις.

Όπως τόνισε ο κ. Χριστοδούλου, κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσον υπάρχει απογοήτευση σε περίπτωση που μια υπόθεση δεν καταλήξει και μείνει ανεξιχνίαστη, «ο κάθε εξεταστής όταν ασχολείται με μια υπόθεση, θέλει να την φέρει εις πέρας. Σίγουρα, υπάρχει απογοήτευση μετά από μια επίπονη και μακράς διάρκειας διερεύνηση μιας υπόθεσης, αν δεν καταλήξουμε στη σύνδεση συγκεκριμένου προσώπου».
 
Ένα ερώτημα που παραμένει για χρόνια αναπάντητο, με τον καθένα να έχει τη δική του άποψη επί του θέματος, είναι το κατά πόσον υπάρχει ή όχι τέλειο έγκλημα.

Ο κ. Χριστοδούλου ήταν κατηγορηματικός, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει το τέλειο έγκλημα, αφού αν μια υπόθεση μείνει στα ανεξιχνίαστα, «δεν σημαίνει ότι ο εγκληματίας δεν άφησε ίχνη, αλλά μπορεί η μαρτυρία που κατείχε η Αστυνομία να μην ήταν ικανοποιητική για να συλληφθεί».

«Η υπόθεση Μεταξά δεν ήταν δύσκολη για την υπηρεσία»

Ο κυριότερος στόχος του ως Διευθυντής της Υπηρεσίας είναι να μην γίνονται λάθη σε μια υπόθεση και να εξετάζονται όλα τα στοιχεία από κάθε άποψη.

«Δεν υπάρχουν δύσκολες ή εύκολες υποθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδούλου, ο οποίος σχολίασε και την υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου, Νίκου Μεταξά, η οποία είχε συγκλονίσει το παγκύπριο και έφερε την Αστυνομία αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές έγκλημα. 
 
«Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση για την ΥΠΕΓΕ. Για την Αστυνομία ήταν δύσκολη γενικότερα. Τα τεκμήρια ήταν λίγα έως μηδαμινά, λόγω του χρόνου που παρήλθε από τη διάπραξη των αδικημάτων. Όσα τεκμήρια είχαμε αξιοποιήθηκαν πλήρως».

Ο κ. Χριστοδούλου, μετρά περισσότερα από τριάντα χρόνια στην υπηρεσία, στα οποία βρέθηκε αντιμέτωπος με δεκάδες εγκλήματα, τα οποία κλήθηκε μαζί με τους συναδέλφους του να διερευνήσει. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, δύο ήταν οι υποθέσεις που τον στιγμάτισαν ως αστυνομικό και ως άνθρωπο και θα τις θυμάται για πάντα.

«Σε όλες τις υποθέσεις που υπάρχει απώλεια ζωής, ο συγκλονισμός είναι δεδομένος. Συγκλονίζουν όμως περισσότερο οι υποθέσεις που έχουν συναισθηματικό χαρακτήρα, όπως στο Γέρι με το θάνατο ενός παιδιού. Εάν ο θάνατος όντως έγινε από συγγενικό του πρόσωπο είναι ένα τραγικό γεγονός, όπως τραγικό ήταν και το γεγονός του θανάτου το Νιόβρη του 2018, ενός εννιάχρονου κοριτσιού από τον 13χρονο αδελφό του της στη Λάρνακα.

Αυτά τα εγκλήματα δείχνουν και την πορεία που παίρνει η κοινωνία μας σήμερα».
 
Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του Διευθυντή της ΥΠΕΓΕ Λευτέρη Χριστοδούλου 

Δειτε Επισης

Ανησυχία της Κυβέρνησης για τη νέα εγκληματική ενέργεια-«Αξιολογούμε διαρκώς τα μέτρα»
Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών-Στάλθηκε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο
Πυρκαγιά στην Επαρχία Λεμεσού-Στη μάχη και εναέριο μέσο
Στην εξίσωση δύο εμπρησμοί στη Λευκωσία και μια βόμβα στον Πρωταρά-Είχε κληθεί για κατάθεση το «Δημητρούι»
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λευκωσία 14χρονος-Ζητά βοήθεια η Αστυνομία
Συλλήψεις Αστυνομίας και Βρετανικών Βάσεων για κροτίδες και ναρκωτικά
Χειροπέδες σε 39χρονο για κλοπή από αποθήκη-Κλάπηκε περιουσία πέραν των 1000 ευρώ
Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Λοϊζίδης vs Παπαθεοδώρου: Ο χαρτοπόλεμος, οι κατηγορίες και η καταγγελία για κατάχρηση εξουσίας
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές