Κυριακή 20 Ιουν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Αστυνομικοί σε ρόλο… νοσηλευτών στα κρατητήρια Λακατάμιας

Ντίνα Κλεάνθους  16/10/2019 13:27
Αστυνομικοί σε ρόλο… νοσηλευτών στα κρατητήρια Λακατάμιας

Αστυνομικοί σε ρόλο… νοσηλευτών στα κρατητήρια Λακατάμιας

Ντίνα Κλεάνθους  16/10/2019 13:27
Η είδηση του θανάτου 37χρονου στα κρατητήρια Λακατάμιας, στις 29 Αυγούστου, επίσπευσε την επίσκεψη λειτουργών του Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης των Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, στα κρατητήρια, ώστε να διενεργήσουν έλεγχο.
 

Οι λειτουργοί διενήργησαν αυτοψία στους χώρους των κρατητηρίων, η χορητικότητα των οποίων είναι 38 κρατούμενοι σε ατομικά κελιά, οι οποίοι διαπίστωσαν πως σε γενικές γραμμές, οι υλικές συνθήκες του χώρου είναι ικανοποιητικές και συνάδουν με τις βασικές αρχές για τη μεταχείριση των κρατουμένων και τα διεθνή πρότυπα που πρέπει να πληροί κάθε χώρος όπου άτομα στερούνται της ελευθερίας τους.

Ωστόσο, στην έκθεση της Επιτρόπους Διοικήσεως, προβαίνει σε μερικές συστάσεις, οι οποίες είναι:

-Οι υπό κράτηση υπήκοοι τρίτων χωρών κρατούνται χωριστά από τους υπόλοιπους κρατούμενους και όπως τα άτομα αυτά μεταφέρονται στο ΧΩ.Κ.Α.Μ., εάν η επιστροφή τους δεν προβλέπεται να γίνει ή δεν είναι εφικτό να γίνει εντός 24 ή 48 ωρών από το χρόνο σύλληψη τους.
-Να γίνει ανάρτηση εντός κάθε κελιού των εντύπων των δικαιωμάτων των κρατουμένων και των κανονισμών του κρατητηρίου.
-Εισήγηση όπως γίνει διαμόρφωση του χώρου ψυχαγωγίας και παροχή μέσων ψυχαγωγίας και δημιουργικής ενασχόλησης, όπως περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία και όπως επισπευσθούν οι απαραίτητες εργασίες για τη δημιουργία του εξωτερικού χώρου άσκησης/προαυλισμού.
-Να προωθηθεί, εάν αυτό δεν έχει γίνει, η υλοποίηση συγκεκριμένου Σχεδίου αναφορικά με τα κρατούμενα ΑμεΑ.

Κατά την επίσκεψη τους στα κρατητήρια, οι λειτουργοί ενημερώθηκαν πως η φαρμακευτική αγωγή στα άτομα που κρατούνται, χορηγείται από τους επί καθήκοντι αστυνομικούς. Τα φάρμακα προσκομίζονται στα άτομα που κρατούνται στα κρατητήρια από συγγενικά τους πρόσωπα, μαζί με τη σχετική ιατρική συνταγή ή εξασφαλίζονται κατόπιν εξέτασης τους από ιατρό πριν τη μεταφορά τους στα κρατητήρια.

Ο Υπεύθυνος των κρατητηρίων όσο και οι επί καθήκοντι αστυνομικοί, ενημέρωσαν τους λειτουργούς πως η πρακτική χορήγησης από τους ίδιους της φαρμακευτικής αγωγής στους κρατούμενους, δεν τους βρίσκει σύμφωνους.

Μεταξύ των συστάσεων που καταγράφονται στην έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι πως θα έπρεπε να υπάρχουν στα κρατητήρια μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού που να είναι επιφορτισμένα με το καθήκον της χορήγησης της φαρμακευτικής αγωγής στους κρατούμενους.

«Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης (COT) που δημοσιεύτηκε στις 26 Απριλίου 2018 μετά την επίσκεψη της στην Κύπρο τον Φεβρουάριο του 2017, η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής πρέπει να γίνεται μόνο από προσοντούχο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η πρακτική αυτή δεν εφαρμόζεται στην προκειμένη περίπτωση».      
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας