Εξύβρισε τη σύζυγο του, τον μαχαίρωσε, αλλά επειδή ήταν φίλοι τον συγχώρεσε

Ποινή φυλάκισης πέντε ετών επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, σε κατηγορούμενο για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, ο οποίος καταδικάστηκε επίσης και για το αδίκημα του απαγορευμένoυ μετανάστη.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, στις 5 Φεβρουαρίου 2019, ο κατηγορούμενος συναντήθηκε με το 34χρονο θύμα και ακόμα ένα πρόσωπο στην πλατεία του «ΟΧΙ», όπου συνήθιζαν να συναντιόνται και να καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά.

Σε κάποια στιγμή ο κατηγορούμενος και το θύμα διαπληκτίστηκαν και ο κατηγορούμενος ανέσυρε μαχαίρι και το κάρφωσε στην κοιλιακή χώρα του θύματος.

Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος τράπηκε σε φυγή και το θύμα έπεσε αιμόφυρτο στην άσφαλτο. Κλήθηκε ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Από τις εξετάσεις που έγιναν, διαπιστώθηκε, ότι, το θύμα έφερε τραύμα μήκους 8 εκατοστών στο αριστερό υποχόνδριο με εκπσπλάχνωση του μείζονος επιπλόου. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση κατά την οποία διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι, υπήρχε διάτρηση στομάχου με ενεργή αιμορραγία. Μετά την επέμβαση το θύμα μεταφέρθηκε στο χειρουργικό τμήμα του νοσοκομείου όπου η κατάσταση του παρέμεινε, ευτυχώς, σταθερή.

Την ίδια ημέρα, ο κατηγορούμενος συνελήφθη και αφού κατηγορήθηκε γραπτώς απάντησε «παραδέχομαι».

Αυθημερόν αλλά και στις 6.2.2019, ο κατηγορούμενος έδωσε διαδοχικές θεληματικές τρεις καταθέσεις, στις οποίες επίσης παραδέχθηκε τη διάπραξη των αδικημάτων, ενώ προέβη και σε επιτόπια υπόδειξη σκηνής, συνδράμοντας με τον τρόπο αυτό στο έργο της εξιχνίασης.
 
Παράνομος και με… ιστορικό
 
Από περαιτέρω εξετάσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος μεταξύ 24.7.2015 και 5.2.2019 διέμενε στην Κύπρο χωρίς άδεια από το Διευθυντή Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.
 
Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Α. Ματθαίου, μετά το πέρας της έκθεσης των γεγονότων πληροφόρησε το Δικαστήριο ότι ο κατηγορούμενος βαρύνεται με δύο προηγούμενες καταδίκες. Στην πρώτη επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο, μεταξύ άλλων, ποινή φυλάκισης 5 μηνών με τριετή αναστολή για το αδίκημα της κλοπής. (Η εν λόγω αναστολή ήταν σε ισχύ). Στην δεύτερη υπόθεση στον κατηγορούμενο, στις 27.5.2019, επιβλήθηκε, μεταξύ άλλων, ποινή άμεσης φυλάκισης 3 μηνών για το αδίκημα της κοινής επίθεσης.
 
Ήταν παράνομος και λάμβανε επίδομα
 
Αγορεύοντας για μετριασμό της ποινής ο συνήγορος του Κατηγορούμενου, κ. Κυριακίδης, υιοθέτησε κατ’ αρχάς την έκθεση του Γραφείου Ευημερίας. Από την έκθεση αυτή προκύπτει ότι ο Κατηγορούμενος είναι ηλικίας 48 ετών, διαζευγμένος και πατέρας δύο ενήλικων παιδιών ηλικίας 23 και 21 ετών, αντίστοιχα. Δεν είχε σταθερό τόπο διαμονής στην Κύπρο και δεν εργαζόταν, ενώ στηριζόταν οικονομικά από βοήθεια φίλων και έκτακτο επίδομα που λάμβανε από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.
 
Σε αυτό το σημείο, το Κακουργιοδικείο εκφράζει την απορία «πώς ένα πρόσωπο το οποίο βρισκόταν και διέμενε παράνομα στην Κύπρο, την ίδια ώρα, λάμβανε επίδομα από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι έργο του Δικαστηρίου η περαιτέρω ενασχόληση με το θέμα αυτό».
 
Αμφότεροι οι γονείς του Κατηγορούμενου απεβίωσαν, ενώ έχει άλλα δυο αδέλφια ηλικίας 52 και 45 ετών, αντίστοιχα. Ο ίδιος ξεκίνησε αλλά διέκοψε μετά από 3 χρόνια τις σπουδές που είχε αρχίσει στον κλάδο χημικών, ενώ υπηρέτησε κανονικά τη στρατιωτική του θητεία. Αφού εργάστηκε αρχικά, ακολούθως κατέληξε στην Κύπρο το 1998, μαζί με την οικογένεια του.
 
Σε κάποια στιγμή έφυγε από την Κύπρο και επέστρεψε παράνομα με αποτέλεσμα να συλληφθεί, να κατηγορηθεί και να καταδικασθεί σε φυλάκιση.
 
Μετά την αποφυλάκιση και την απέλαση του φέρεται να επέστρεψε και πάλι παράνομα, μέσω των κατεχομένων αυτή την φορά. Καταναλώνει συχνά οινοπνευματώδη ποτά και είναι χρήστης ναρκωτικών, έχοντας μάλιστα νοσηλευτεί στο παρελθόν στο νοσοκομείο Αθαλάσσας λόγω υποτροπής της ψυχικής του υγείας.
 
Ισχυρίστηκε ότι εξύβρισε τη γυναίκα του
 
Προσθέτοντας στα πιο πάνω, ο  δικηγόρος του, ισχυρίστηκε ότι ο κατηγορούμενος έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά και αποτοξίνωσης από το αλκοόλ.
 
Σε σχέση με το περιστατικό εξέφρασε την απολογία και μεταμέλεια του, επισημαίνοντας την άμεση παραδοχή και τη συνεργασία του με τις αστυνομικές Αρχές. Ισχυρίστηκε ότι ο κατηγορούμενος είχε δεχθεί πρόκληση από το θύμα, υπό την έννοια ότι είχε προηγουμένως εξυβρίσει τη γυναίκα του.
 
Όλα έγιναν στα πλαίσια της μεταξύ τους συμπλοκής και ενώ ο κατηγορούμενος βρισκόταν υπό την επήρεια οινοπνευματωδών ποτών.
 
Οι δύο άντρες ήταν φίλοι μεταξύ τους, σημείωσε ο συνήγορος, και το θύμα έχει συγχωρέσει τον κατηγορούμενο για την πράξη του. Ως προς τούτο προσκόμισε και σχετική δήλωση.
 
Δεν υπήρξε οποιοσδήποτε προσχεδιασμός, κατέληξε και το όλο περιστατικό ήταν μεμονωμένο.
 
«Τα αδικήματα που διέπραξε ο Κατηγορούμενος είναι από τη φύση τους σοβαρά, ιδιαίτερα το αδίκημα της 2ης κατηγορίας. Η εκ προθέσεως πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, κατά παράβαση του άρθρου 228(α) του Ποινικού Κώδικα προνοεί φυλάκιση μέχρι και δια βίου. Πρόκειται για αδίκημα που στρέφεται κατά της σωματικής ακεραιότητας του ατόμου και αντιμετωπίζεται με τη δέουσα αυστηρότητα από τα Δικαστήρια. Η ψυχρή χρήση βίας, με πλήρη αδιαφορία για τη ζωή, σωματική υγεία και ακεραιότητα ενός ανθρώπου, δεν θα γίνει ποτέ ανεκτή και θα βρίσκει πάντα αντιμέτωπη το Νόμο, τη δικαιοσύνη και τα Δικαστήρια», ανέφερε μεταξύ άλλων στην καταδικαστική απόφαση του το Κακουργιοδικείο.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
Σιγή ασυρμάτου για τη διερεύνηση του θανάτου αλλοδαπού στη Λεμεσό-Περιμένει στοιχεία η Λοττίδου
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...