Τρίτη 2 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Έσκυψε, άκουσε, αναβίωσε, έκλαψε… Από το βίαιο πατέρα στο λάθος «ήρωα»

Ντίνα Κλεάνθους  24/07/2019 17:17
Έσκυψε, άκουσε, αναβίωσε, έκλαψε… Από το βίαιο πατέρα στο λάθος «ήρωα»

Έσκυψε, άκουσε, αναβίωσε, έκλαψε… Από το βίαιο πατέρα στο λάθος «ήρωα»

Ντίνα Κλεάνθους  24/07/2019 17:17
Στα δύσκολα παιδικά του χρόνια και στο γεγονός ότι αποτελούσε έρμαιο του Λοιζου Τζιωνή, βασικού κατηγορούμενου στην υπόθεση του διπλού φονικού, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η συνήγορος υπεράσπισης του επίσης κατηγορούμενου Λευτέρη Τζιωνή, κατά την αγόρευση της για τον μετριασμό της ποινής του.

Τα όσα περιέγραφε η δικηγόρος του κατηγορούμενου, Μιράντα Αγγελίδου, προκάλεσαν την έντονη συναισθηματική φόρτηση του Λευτέρη Σολωμού, ο οποίος ξέσπασε σε κλάματα, ακούγοντας τα όσα βίωσε, κυρίως στα χέρια του πατέρα του.

Αρχικά η δικηγόρος του Λευτέρη μετέφερε τη συγνώμη του πελάτη του στην οικογένεια των θυμάτων, στο Δικαστήριο καθώς και σε ολόκληρη την κοινωνία, ενώ υπέδειξε ότι το βράδυ της 18ης Απριλίου 2018, «σημάδεψε ένα ανήλικο παιδί αλλά σημάδεψε και τη ζωή του Λευτέρη. Θύμα ήταν και ίδιος…»

Αφού ανέφερε στο Κακουργιοδικείο ότι τα αδικήματα που αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος είναι πολύ σοβαρά και θα πρέπει να τιμωρηθεί, στη συνέχεια μίλησε για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια και τη σχέση του με τον Τζιωνή.

Όπως είπε, ο Τζιωνής στερήθηκε την αγάπη των γονιών του, αφού η Τουρκάλα μητέρα του, που τον γέννησε σε ηλικία 16 ετών, τον εγκατέλειψε, καθώς θεωρούσε ότι θα τον κατέστρεφε εάν τον μετέφερε μαζί της στα κατεχόμενα, ενώ την γονική μέριμνα ανέλαβε ο πατέρας του, ο οποίος δεν τον ήθελε.

«Τον Λευτέρη τον γνώρισα όταν ανέλαβα την υπόθεση. Είχα συχνές συνομιλίες και με τη μητέρα του Λευτέρη και του Τζιωνή. Θέλω να μεταφέρω το ιστορικό των αδελφών. Είχε μεγάλη επιρροή ο Τζιωνής στον Λευτέρη. Σχημάτισα την άποψη ότι ο Τζιωνής ήταν χειριστικός εναντίον του Λευτέρη. Τον εξανάγκαζε να κάνει αυτά που ήθελε. Χρησιμοποιούσε πλάγιους τρόπους και μέσα, για να γίνει το δικό του. Ο Τζιωνής στερήθηκε την αγάπη των γονιών του. Τον γέννησε η μητέρα του όταν ήταν 16 χρονών. Ο πατέρας του, που ήταν αλκολικός, είχε τη γονική μέριμνα. Δεν τον ήθελε και μεγάλωσε με τους παππούδες του. Ο Λευτέρης είχε την αγάπη της μητέρα τους και ο Τζιωνής ζήλευε για αυτό. Ο πατέρας του Λευτέρη ήταν βίαιος και τον χτυπούσε, ενώ τον έβγαλε έξω από το σπίτι».

Στη συνέχεια η συνήγορος του Λευτέρη ανέφερε ότι ο Τζιωνής εκδικείτο μέσω του ετεροθαλή αδελφού του την μητέρα του που δεν τον μεγάλωσε, πράγμα για το οποίο ζήλευε, η οποία όμως μεγαλώνει το παιδί του από ηλικία τριών μηνών. Όπως είπε, ο Τζιωνής τον έβαλε στο δρόμο των ναρκωτικών, ενώ ο Λευτέρης τον ένιωθε ως ήρωα του, αφού ο Τζιωνής τον έκανε να πιστεύει ότι χωρίς αυτό θα πάθαινε κακό.  

«Ο Τζιωνής οδηγούσε τον Λευτέρη σε σκοτεινά μονοπάτια και του έλεγε ότι χωρίς τον ίδιο θα πάθαινε κακό. Ο Λευτέρης ήταν το μέσο για να εκδικείται ο Τζιωνής την μητέρα του που δεν τον μεγάλωσε. Η σχέση του Λευτέρη με τον πατέρα του, έχει αποκατασταθεί μετά τον εγκλεισμό του στη φυλακή. Σταμάτησε από το σχολείο ο Λευτέρης και ο Τζιωνής τον οδήγησε στα ναρκωτικά. Βίωσε πολλή και έντονη φτώχεια. Η μητέρα του έκανε ότι μπορούσε, διάφορες δουλειές για να βγάλει τα προς το ζην. Εργαζόταν ως μάγειρας τα βράδια και μετά καθαρίστρια σε ξενοδοχείο. Ο πατέρας του ήταν οικοδόμος, ενώ σήμερα είναι ψαράς. Ένα ηθικό δίδαγμα που έμαθε από τον πατέρα του, που έμαθε με βίαιο τρόπο, ήταν ότι αν έκλεβε, θα του έκοβε τα χέρια. Ο Τζιωνής υποκινούσε τον Λευτέρη να διαπράττει ληστείες μαζί του, πριν ενηλικιωθεί. Ο Λευτέρης από μικρός ήταν εργατικός. Δεν αρνείτο να κάνει οποιαδήποτε δουλειά. Εργαζόταν στις οικοδομές και ως γκαρσόνι. Από τον Τζιωνή ο Λευτέρης έμαθε να εργάζεται και τη νύχτα σε κλαμπ».

Στη συνέχεια η κ. Μιράντα Αγγελίδου υπέδειξε στο Δικαστήριο ότι ο Λευτέρης δεν είχε τη σωστή καθοδήγηση για να παραμείνει μακριά από παραβατικές συμπεριφορές, ενώ ακολούθως αναφέρθηκε στη ζήλια του Τζιωνή, αναφορικά με τη σχέση του Λευτέρη και της Σάρας, πρώην συμβίας του.

«Ο Τζιωνής ζήλευε τη σχέση του Λευτέρη με τη Σάρα. Τον διώξανε από την Αγία Νάπα και δεν του μιλούσαν. Τόσο ο Τζιωνής όσο και η Σάρα τον προσέγγισαν στις αρχές του 2018, όμως όταν ο ίδιος προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί τους αρχές Μαρτίου, πήρε αρνητική ανταπόκριση. Σε ότι αφορά τις συνθήκες διάπραξης των αδικημάτων, ο Λευτέρης απέκτησε γνώση του σχεδίου το βράδυ της 18ης Απριλίου. Αρχικά αρνήθηκε και πολλές φορές είπε όχι. Η επίδραση όμως που είχε πάνω του το πρόσωπο που λάμβανε οδηγίες (σ.σ. Τζιωνής), ήταν μεγάλη. Σε ρόλο που του ανατέθηκε συμφώνησε να βοηθήσει (σ.σ διαφυγή). Η αποδοχή του δεν ήταν άσχετη και ασύνδετη με χειραγώγηση που δέχθηκε. Το πρόσωπο που τον υποκινούσε του έλεγε “δεν ήταν άντρας” και του έλεγε διάφορες υποτιμητικές εκφράσεις».

Σε ότι αφορά το μοιραίο βράδυ της 18ης Απριλίου όπου διαπράχθηκε το διπλό φονικό, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η δικηγόρος του κατηγορούμενου, Ο Λευτέρης Σολωμού δεν γνώριζε προηγουμένως για τις προθέσεις του Τζιωνή, ενώ επισήμανε στο Δικαστήριο ότι ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών.  

«Το βράδυ της 18ης Απριλίου έκανε χρήση κάνναβης πριν πάει στην Αγλαντζιά. Πρόσθετος παράγοντας που τον οδήγησε σε μη καθαρή κρίση. Με την άφιξη του στην Αγλαντζια ο Λευτέρης κατέστη μάρτυρας της συνομωσίας για ληστεία, χωρίς όμως να έχει ενεργή συμμετοχή. Δεν ήταν ιθύνων νους και δεν άγγιξε τα επιθετικά όπλα. Δεν συνεκτίμησε σωστά τον κίνδυνο βίας. Επειδή όμως γνώριζε ότι ο Τζιωνής δεν αποχωριζόταν το τελευταίο καιρό τα όργανα, δεν τον θεωρούσε ικανό να προκαλέσει βλάβη. Ο Λευτέρης ήταν κάτω από επήρεια ναρκωτικών ουσιών. Δεν υπήρχε προσχεδιασμός. Ο κατηγορούμενος ήταν συστηματικός χρήστης κάνναβης. Σταμάτησε όταν διέκοψε τη σχέση με τον Τζιωνή και τη Σάρα, αφού ο Τζιωνής ήταν αυτός που τον εφοδίαζε με ναρκωτικά. Μετά την αποχώρηση των δύο προσώπων (σ.σ Τζιωνή και Μάριου) και όταν έμεινε με τη Σάρα, άλλαξε γνώμη και είπε ότι δεν θα πήγαινε. Φοβόντουσαν και οι δύο. Όταν έλαβαν το τηλεφώνημα για να ξεκινήσουν, ξεκίνησαν αυθόρμητα και από τον φόβο των συνεπειών. Πρόσωπο (σ.σ Τζιωνής) είχε δείξει στο Λευτέρη το σπίτι, χρόνια πριν, και του έλεγε για τη διάπραξη της ληστείας. Όταν έφυγαν με το αυτοκίνητο με τη Σάρα, ο Λευτέρης αποφάσισε να μην μεταβεί, αλλάζοντας πορεία. Σε κάποιο σημείο ακολούθησε τον δρόμο για την επιστροφή, αλλά έλαβε νέο τηλεφώνημα για να επιστρέψουν πίσω στην κατοικία. Ο Λευτέρης αποφάσισε από πριν ότι δεν θα παραλάμβανε τα κλοπιμαία».

Η συνήγορος υπεράσπισης του Λευτέρη αναφέρθηκε επίσης και στον χειρισμό που έτυχε η πρώην κατηγορούμενη Σάρα Σιαμς, στην οποία επιβλήθηκε ποινή τεσσάρων ετών, ενώ ζήτησε από το Δικαστήριο να λάβει υπόψη την πρόθεση του κατηγορούμενου να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας.

Η ποινή στον Λευτέρη Σολωμού θα επιβληθεί τελικά στις 31 Ιουλίου, καθώς η διαδικασία διακόπηκε λόγω του ότι τόσο ο Λευτέρης όσο και ο Τζιωνής θα μεταφέρονταν στην κηδεία της γιαγιάς τους.

Στο μεταξύ, αύριο συνεχίζεται η αντεξέταση της Σάρας από τους δικηγόρους των δύο κατηγορουμένων.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας