Με σύνθημα «ούτε μια λιγότερη», έξω από το Αρχηγείο για τη βία κατά των γυναικών

Η Αστυνομία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη των γυναικοκτονιών και θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, δηλώνει στο ΚΥΠΕ η εκ των διοργανωτών της σημερινής εκδήλωσης διαμαρτυρίας για τη βία κατά των κατά των γυναικών, Τώνια Σταυρινού.

Η διαμαρτυρία με τίτλο «Ούτε μια λιγότερη» είναι προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα έξω από το Αρχηγείο Αστυνομίας και πραγματοποιείται με αφορμή τη δολοφονία της 26χρονης Σοφίας Ζήνωνος, στη Λεμεσό, από τον πρώην σύντροφό της.

O Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανώτερος Υπαστυνόμος Χρίστος Ανδρέου δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «η Αστυνομία τάσσεται δίπλα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά» και «κατανοεί την ανησυχία των πολιτών και ιδιαίτερα των γυναικών που συμμετέχουν στη σημερινή εκδήλωση. Συμφωνούμε με τη θέση ότι ο τερματισμός της έμφυλης βίας πρέπει να είναι προτεραιότητα για τις αρμόδιες Αρχές μεταξύ των οποίων και η Αστυνομία".

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ εκ μέρους των διοργανωτών, η κα. Σταυρινού αναφέρει ότι «ο αστυνομικός ή η αστυνομικός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ανταπόκρισης σε ένα περιστατικό βιασμού, ξυλοδαρμού, ή άλλης μορφής βίας και ο τρόπος που θα το χειριστεί μπορεί να κρίνει την έκβαση της υπόθεσης ή και να καθορίσει αν η καταγγελία θα προχωρήσει τελικά ή θα αποσυρθεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Αρχηγείο Αστυνομίας για τη βία κατά των γυναικών


Σε ορισμένες περιπτώσεις, σημειώνει η ίδια, « η στάση της Αστυνομίας θα κρίνει ακόμη και τη ζωή ή τον θάνατο μίας γυναίκας, όπως επιβεβαιώθηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο με τους εφτά φόνους του Νικόλα Μεταξά αλλά και όπως επιβεβαιώνεται με κάθε γυναικοκτονία».

«Συνήθως οι δολοφονίες γυναικών από τον νυν ή πρώην σύντροφο αποτελούν την κορύφωση μίας κατάσταση χρόνιας κακοποίησης που κλιμακώνεται και δυστυχώς πολλές από αυτές τις γυναίκες απευθύνθηκαν κατ’ επανάληψη στην αστυνομία και αυτή απέτυχε να τις προστατεύσει», προσθέτει.

Δυστυχώς, καταλήγει, «η Αστυνομία αποτυγχάνει συστηματικά να προλάβει, να παρέμβει και να προστατέψει με αποτελεσματικό τρόπο τα θύματα και δεν εκπληρώνει το ρόλο που της αναλογεί στην απόδοση δικαιοσύνης για τα έμφυλα εγκλήματα».

Χρ. Ανδρέου: Η Αστυνομία κατανοεί την ανησυχία των πολιτών και ιδιαίτερα των γυναικών

Κληθείς να σχολιάσει την εκδήλωση διαμαρτυρίας, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανώτερος Υπαστυνόμος Χρίστος Ανδρέου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «η Αστυνομία τάσσεται δίπλα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά και συμπάσχει και αφουγκράζεται τις ανησυχίες των πολιτών»
 
«Η Αστυνομία κατανοεί την ανησυχία των πολιτών και ιδιαίτερα των γυναικών που συμμετέχουν στη σημερινή εκδήλωση. Συμφωνούμε με τη θέση ότι ο τερματισμός της έμφυλης βίας πρέπει να είναι προτεραιότητα για τις αρμόδιες Αρχές μεταξύ των οποίων και η Αστυνομία. Αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα αυτά που στέλνει η κοινωνία», σημείωσε.

Ανέφερε ότι «η ευαισθητοποίηση των πολιτών, η οποία αποδεικνύεται και έμπρακτα με τη σημερινή εκδήλωση, δεν μας αφήνει ασυγκίνητους. Ως Αστυνομία εργαζόμαστε για την προστασία και ασφάλεια των πολιτών και απαιτούμε σεβασμό στους Νόμους και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πιστεύουμε ότι όλοι είμαστε ίσοι ενώπιον του Νόμου και έχουμε το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης».
 
Για τους λόγους αυτούς, κατέληξε, «επιτελούμε το έργο μας χωρίς οποιεσδήποτε διακρίσεις, είτε ρατσιστικές, είτε μεταξύ των δύο φύλων και με ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά».

Δειτε Επισης

BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται στην επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες