Πέμπτη 7 Ιουλ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Πάει για διαδοχικές ποινές ο «Ορέστης», δεν αλλάζουν τα δεδομένα οι 2+ φόνοι 

Ντίνα Κλεάνθους  15/06/2019 06:44
Πάει για διαδοχικές ποινές ο «Ορέστης», δεν αλλάζουν τα δεδομένα οι 2+ φόνοι 

Πάει για διαδοχικές ποινές ο «Ορέστης», δεν αλλάζουν τα δεδομένα οι 2+ φόνοι 

Ντίνα Κλεάνθους  15/06/2019 06:44
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την παραπομπή του 35χρονου κατά συρροή δολοφόνου σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, όπου θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου αντιμέτωπος με επτά φορές ισόβια, όσα δηλαδή και τα θύματα του.
 
Οι ανακριτές που διερευνούν την υπόθεση που πάγωσε και καθήλωσε την Κύπρο, και όχι μόνο, συμπληρώνουν τα τελευταία κομμάτια του παζλ και όπως όλα δείχνουν, με την εκπνοή του όγδοου διατάγματος προσωποκράτησης του, το οποίο εκδόθηκε χθες από το Δικαστήριο, θα προχωρήσουν με την καταχώρηση της υπόθεσης.

Ενώπιον των Αρχών υπάρχει ογκωδέστατο μαρτυρικό που συνδέει τον 35χρονο με τις φρικτές δολοφονίες πέντε γυναικών και δύο παιδιών που διέπραξε κατά τα έτη 2016-2018.

Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 780 καταθέσεις από διάφορα πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία συγγενείς των θυμάτων και γυναίκες με τις οποίες συνομιλούσε ο 35χρονος ίλαρχος, ενώ για να ολοκληρωθεί ο κύκλος των καταθέσεων, υπολείπονται άλλες 76.  

Επίσης έχουν ληφθεί εκατοντάδες τεκμήρια επί των οποίων διενεργήθηκαν επιστημονικές εξετάσεις, τεκμήρια τα οποία παραλήφθηκαν από διάφορα σημεία που διεξήχθησαν έρευνες.  

Εκτός από τα όσα καθοριστικά ανακάλυψαν οι ανακριτές του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από την άρση των τηλεπικοινωνιών δεδομένων του υπόπτου, σημαντικά θεωρούνται και τα τεκμήρια που παρελήφθησαν στις 18 Μαΐου από χωράφι στη Λευκωσία, στο οποίο ο 35χρονος ομολόγησε σε κατοπινό στάδιο, ότι έκρυψε σχοινιά και καλώδια με τα οποία έδενε τα θύματα του. Έρευνες διενεργήθηκαν και στα τρία οχήματα που χρησιμοποιούσε ο ύποπτος.
Νεκροτομή στη σορό της Σιέρρα
 
Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί οι σοροί έξι θυμάτων, ενώ αναμένεται αυτή της εξάχρονης Σιέρρα η οποία ανασύρθηκε στις 12 Ιουνίου από την λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτου.

Η σορός της μικρής Σιέρρα βρέθηκε σε κατάσταση σαπωνοποίησης, τυλιγμένη με σεντόνι και δεμένη με τσιμεντομπλόκ, ενώ ο 35χρονος ομολόγησε ότι την στραγγάλισε, όπως και τα πλείστα θύματα του, εκτός από την 30χρονη Κάχτα Ανού που έριξε σε πηγάδι στην Ορούντα και όπως διαφάνηκε ο θάνατος της επήλθε από κρανιοεγκεφαλική κάκωση.       
      
Η νεκροτομή επί της σορού της εξάχρονης θα διενεργηθεί από την ιατροδικαστή Αγγελική Παπέττα και του Αντρέα Μαρνερίδη, ο οποίος έφθασε από την Βρετανία στην Κύπρο.

Οι σοροί που εντοπίστηκαν κατά σειρά είναι:
 
-Μαρί Ρόουζ, 38 ετών από τις Φιλιππίνες. Η σορός της εντοπίστηκε στις 14 Απριλίου στο φρεάτιο του μεταλλείου στο Μιτσερό.
-Αριάν Παλάνας, 28 ετών από τις Φιλιππίνες. Η σορός της εντοπίστηκε στις 20 Απριλίου στο φρεάτειο του μεταλλείου στο Μιτσερό.
-Κάχτα Ανού, 30 ετών από το Νεπάλ. Η σορός της εντοπίστηκε στις 25 Απριλίου σε πηγάδι στο πεδίο βολής της Ορούντας.  
-Λίβια Μπουνέα, 36 ετών από τη Ρουμανία. Η σορός της εντοπίστηκε στις 28 Απριλίου μέσα σε βαλίτσα, στην Κόκκινη Λίμνη.
-Έλενα Μπουνέα, 8 ετών, από τη Ρουμανία. Κόρη της 36χρονης Λίβιας. Η σορός της εντοπίστηκε στις 5 Μαΐου, μέσα σε ταξιδιωτική τσάντα, επίσης στην Κόκκινη Λίμνη.
-Μαρικάρ Βαλντέζ, 29 ετών από τις Φιλιππίνες. Η σορός της εντοπίστηκε στις 4 Ιουνίου στην Κόκκινη Λίμνη
-Σιέρρα Σεουτσάλιουτς, έξι ετών. Κόρη της Μαρί Ρόουζ. Η σορός της εντοπίστηκε στις 12 Ιουνίου στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο.
 
 
Ο 35χρονος θα είναι ο πρώτος κατηγορούμενος στα χρονικά, που θα είναι αντιμέτωπος με επτά φορές ισόβια, αφού μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί ήταν οι πέντε φορές ισόβια (διαδοχικές ποινές) στους δράστες του πενταπλού φονικού που διαπράχθηκε στις 23 Ιουνίου 2012 στην Αγία Νάπα.

Ακολουθούν οι καταδίκες του Χριστάκη Θωμά, στον οποίο επιβλήθηκαν 35 χρόνια φυλάκιση για το τριπλό φονικό που διαπράχθηκε το 2015 στη Λεμεσό, και ο 30χρονος Θεόδωρος Θεοφάνους, κομμωτή από την Πάφο, ο οποίος σκότωσε την έγκυο σύντροφό του και την τρίχρονη κόρη της από παθολογική ζήλια, το Δεκέμβριο του 2011. Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο επέβαλε στον 30χρονο ποινή δια βίου φυλάκισης για τον εκ προμελέτης φόνο της 24χρονης και 35 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας για το φόνο της τρίχρονης, ποινές οι οποίες είναι όμως συντρέχουσες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως, σε ότι αφορά τον τετραπλό φόνο που διαπράχθηκε στις 23 Ιουνίου 2016 στην Αγία Νάπα, ακριβώς την ίδια μέρα που διαπράχθηκε το πενταπλό φονικό τέσσερα χρόνια προηγουμένως, παρότι ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο μαζικό έγκλημα που διαπράχθηκε στα χρονικά, εντούτοις η ποινή που επιβλήθηκε στους τέσσερις καταδικασθέντες ήταν τέσσερις φορές ισόβια, με τις ποινές όμως να συντρέχουν.

Κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι στα δώδεκα χρόνια θα έχουν δικαίωμα για αίτηση αποφυλάκισης, σε αντίθεση με τους καταδικασθέντες του πενταπλού φονικού που θα έχουν το δικαίωμα αποφυλάκισης στα 25 χρόνια, καθώς οι ποινές που τους επιβλήθηκαν ήταν διαδοχικές.
 
Συντρέχουσες και διαδοχικές ποινές 
 
Με βάση τη νομοθεσία, όταν ένας φυλακισμένος καταδικαστεί πάνω από δυο φορές ισόβια και οι ποινές είναι διαδοχικές, έχει το δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκιση στα 25 χρόνια (όπως οι κατηγορούμενοι του πενταπλού φονικού), ενώ όταν για παράδειγμα του επιβληθεί τέσσερις φορές ισόβια (όπως στους κατηγορούμενους του τετραπλού φονικού) αλλά οι ποινές είναι συντρέχουσες, τότε ο κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκιση στα 12 χρόνια.
 
Επίσης, όταν κάποιος καταδικαστεί σε δύο ή περισσότερες φορές ισόβια, τότε το αίτημα αποφυλάκισης θα έχει και πάλι στα 25 χρόνια. Δηλαδή, δεν έχει σημασία εάν κάποιος καταδικαστεί σε δύο ή δέκα φορές ισόβια.

Τα ίδια δικαιώματα δεν έχουν οι φυλακισμένοι που καταδικάστηκαν με μεγάλες ποινές. Για παράδειγμα ο καταδικασθέντας του τριπλού φονικού στη Λεμεσό που εκτίει ποινή φυλάκισης 35 ετών δεν μπορεί στα 12 χρόνια να αιτηθεί αποφυλάκιση καθώς αυτό το δικαίωμα δίνεται μόνο σε αυτούς που καταδικάστηκαν σε ισόβια ή δια βίου, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να εκτίσουν τα 2/3 της ποινής τους.
 
Αξίζει να αναφερθεί, ότι δεν θεωρείται δεδομένο ότι η αίτηση αποφυλάκισης γίνεται αποδεκτή, καθώς πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όπως για παράδειγμα καλή διαγωγή. Σε περίπτωση που το αίτημα του απορριφθεί, τότε θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει νέα αίτηση αποφυλάκισης μετά από δύο χρόνια και ούτω καθεξής.
 
Τα σενάρια για ίλαρχο
 
Σε ότι αφορά την υπόθεση του 35χρονου κατά συρροή δολοφόνου, οι Αρχές αναμένεται να καταχωρήσουν μια κοινή και όχι ξεχωριστές υποθέσεις. Και αυτό, λόγω του ότι, όπως εξηγεί στον REPORTER ο ποινικολόγος Γιάννης Πολυχρόνης, οι φόνοι αποκαλύφθηκαν στα πλαίσια της ίδιας διερεύνησης.
 
Σε ότι αφορά το ερώτημα εάν στον 35χρονο θα μπορούσαν να επιβληθούν συντρέχουσες ποινές, ο κ. Πολυχρόνης αναφέρει ότι θεωρείται «ακραίο σενάριο», καθώς τα αδικήματα διαπράχθηκαν σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους και αυτό συνηγορεί σε διαδοχικές ποινές».
 
«Δεν έχουμε μια πράξη με πολλούς θανάτους, όπως για παράδειγμα το τετραπλό φονικό ή για παράδειγμα όταν κάποιος βάζει μια βόμβα σε ένα κτήριο για να σκοτώσει κάποιο αλλά πεθαίνουν είκοσι. Είναι πρωτόγνωρη υπόθεση αλλά σίγουρα είναι θέμα Δικαστηρίου».  

Όσον αφορά την εκδίκαση της υπόθεσης, εφόσον ο ύποπτος δεν αλλάξει τη θέση του από παραδοχή σε μη παραδοχή, αναμένεται να είναι σύντομη. Ωστόσο, στην περίπτωση που αποφασίσει να αλλάξει θέση, τότε αναμένεται η δίκη να κρατήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πάντως, από τη στιγμή που ο 35χρονος έχει παραδεχθεί αρχικά και έχει προβεί σε υποδείξεις σκηνών, που αφορούν κατά κύριο λόγο τους χώρους ταφής των θυμάτων του, θα λειτουργήσει ως επιβαρυντικός παράγοντας σε περίπτωση που αποφασίσει να αρνηθεί τη διάπραξη των αδικημάτων.

«Εάν αρνηθεί στο Δικαστήριο, τότε θα πρέπει να πει από πού γνώριζε για τα θύματα και γιατί δεν είχε πει κάτι προηγουμένως. Είναι σημαντικό ότι προέβη σε ομολογία πριν την ανεύρεση των θυμάτων», εξηγεί ο Γιάννης Πολυχρόνης.   

Σε σχέση με το γεγονός ότι ο 35χρονος δεν εκπροσωπείται από δικηγόρο, ο κ. Πολυχρόνης υποδεικνύει ότι «αυτό δείχνει ότι διαχειρίζεται μόνος του την κατάσταση, δεν εμπιστεύεται και δεν θεωρεί ότι θα τον βοηθήσει».
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας