Η τελευταία πολιτική πράξη Ιωνά-Τα ναρκοπέδια της πορείας του και ο «Ορέστης»

Οι τίτλοι τέλους της εξαετούς θητείας του Ιωνά Νικολάου στο πηδάλιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης πέφτουν σήμερα, με την παράδοση του χαρτοφυλακίου του στον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Σαββίδη.

Ο Ιωνάς Νικολάου, 29 μέρες μετά την παραίτηση του, παραδίδει τα ηνία, ενώ σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε χθες για την αποτίμηση του έργου του, δήλωσε ότι «φεύγει με την συνείδηση του καθαρή», επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι παραιτήθηκε για λόγους πολιτικής ευθιξίας.

«Μπήκα νεαρός στην πολιτική και φεύγω στα 56 μου χρόνια και νιώθω ακόμα πιο καθαρός», είπε χαρακτηριστικά ο Ιωνάς Νικολάου και συνέχισε λέγοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί κάποιος να πει, ότι «δεν έχω τίποτα που να μπορεί κάποιος να πει ότι ο Ιωνάς καταχράστηκε τη θέση του».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα ασχοληθεί και πάλι επαγγελματικά με την δικηγορία και πως αποχωρεί οριστικά από την πολιτική ζωή, ενώ ερωτηθείς εάν θα είναι ο επόμενος Γενικό Εισαγγελέας απέφυγε να απαντήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Ο «Ορέστης» που έφερε τα πάνω κάτω

Η υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου που αποκαλύφθηκε λόγω… έντονων βροχοπτώσεων ξεγύμνωσε την Αστυνομία και έφερε θύελλα αντιδράσεων, τόσο από την κοινή γνώμη που πυροβολούσε ανελέητα τις Αρχές και τους χειρισμούς της σε σχέση με τα ελλείποντα πρόσωπα, όσο και των κομμάτων που ζητούσαν επιτακτικά τις παραιτήσεις Αρχηγού Αστυνομίας και υπουργού Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, ο Ιωνάς Νικολάου, μη έχοντας οποιαδήποτε ευθύνη αφού επρόκειτο για επιχειρησιακά ζητήματα που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας, ανέμενε να αναλάβει τις ευθύνες του ο καπετάνιος του πληρώματος, ο Αρχηγός Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ο οποίος ωστόσο, αντί αυτού, κρύφτηκε πίσω από την διεξαγωγή διοικητικών ερευνών, οι οποίες βέβαια δεν τον άγγιζαν.

Τον πήρε στο λαιμό του ο Αρχηγός, τον πήρε μαζί του ο Ιωνάς

Οι μέρες περνούσαν και οι αποκαλύψεις γύρω από τις στυγερές δολοφονίες του 35χρονου serial killer ήταν όλο και περισσότερες, με τον κλοιό να στενεύει γύρω από τον Ιωνά Νικολάου, εξαιτίας της «εξαφάνισης» και του Αρχηγού της Δύναμης ο οποίος κρατούσε σιγή ιχθύος, διαρρέοντας παράλληλα ότι δεν του αναλογούν ευθύνες, ρίχνοντας το μπαλάκι στον πολιτικό του προϊστάμενο.

 Το έντονο παρελθόν του υπουργού Δικαιοσύνης, που ως βουλευτής και ως αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ ασκούσε έντονη κριτική, για άλλη μια φορά το βρήκε μπροστά του, αφού η αντιπολίτευση ζητούσε την παραίτηση του, ενώ ανάλογη ήταν και η κατακραυγή του κόσμου.

Ο Ιωνάς Νικολάου, δεκαοκτώ μέρες μετά την ανεύρεση του πρώτου πτώματος που ήταν η αρχή της αποκάλυψης της φρίκης, αιφνιδιάζοντας του πάντες, ακόμη και το Προεδρικό, προαναγγέλλει μέσω γραπτής ανακοίνωσης την παραίτηση του, αφήνοντας παράλληλα για πρώτη φορά ξεκρέμαστη την Αστυνομία αλλά και τον Αρχηγό της Δύναμης που στην ουσία με την στάση του άφησε ξεκρέμαστο τον υπουργό.
 
Την επόμενη μέρα, 2 Μαΐου 2019, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποβάλει την παραίτηση του για λόγους πολιτικής ευθιξίας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας για άλλη μια φορά τη θέση του.
 
«Υπέβαλα την παραίτηση μου για λόγους πολιτικής ευθιξίας και μόνο, γνωρίζοντας ότι δεν έχω οποιαδήποτε ευθύνη για τους χειρισμούς των καταγγελιών και ούτε έτυχα οποιασδήποτε ενημέρωσης γι’ αυτές από την Αστυνομία…»     
 
O Ιωνάς Νικολάου χαρακτήρισε ως παντελώς άδικη την προσπάθεια απόδοσης ευθυνών στην Κυβέρνηση και τον υπουργό, αφού όπως τόνισε, δεν αναμιγνύεται ούτε πρέπει να αναμιγνύεται στο χειρισμό υποθέσεων από την Αστυνομία.
  
«Επεξήγησα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους λόγους που με οδήγησαν στην υποβολή της παραίτησης μου, μεταξύ των οποίων είναι:
 
• Το στυγερό έγκλημα που έχει συγκλονίσει ολόκληρη την κοινωνία και τα όσα γνωστοποιούνται αναφορικά με τους χειρισμούς και τις πιθανές παραλείψεις των αρμοδίων διωκτικών Αρχών.
 
• Οι συνεπακόλουθες προεκτάσεις του απεχθούς εγκλήματος αγγίζουν όχι μόνο την Αστυνομία, αλλά και την ίδια την κοινωνία και αναφέρομαι σε νοοτροπίες και αντιλήψεις που δεν τιμούν κανένα μας. Η Αστυνομία και τα μέλη της παραμένουν να είναι μέλη της ίδιας κοινωνίας γι’ αυτό η αναζήτηση των ευθυνών αφορά όλους μας.
 
• Η διαφαινόμενη ελλιπής διερεύνηση των καταγγελιών και ο αριθμός των θυμάτων των αποτρόπαιων εγκληματικών πράξεων.
  
•  Θεωρώ παντελώς άδικη την προσπάθεια απόδοσης ευθυνών στην Κυβέρνηση και τον Υπουργό για τον χειρισμό και τη διερεύνηση των καταγγελιών, όταν γνωρίζουν ή όφειλαν να γνωρίζουν ότι ο υπουργός δεν αναμειγνύεται και ούτε πρέπει να αναμειγνύεται στο χειρισμό και τη διερεύνηση οποιωνδήποτε καταγγελιών.
 
Παράλληλα ο Ιωνάς Νικολάου ανακοίνωσε ότι ο ίδιος ζήτησε τον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών που θα διερευνήσουν τους χειρισμούς της Αστυνομίας, κάτι το οποίο εκ των πραγμάτων θα έπρεπε να ζητήσει ο ίδιος ο Αρχηγός της Αστυνομίας από την πρώτη κιόλας ημέρα.
 
Η απόφαση του Ιωνά, έφερε και το τέλος του Αρχηγού Ζαχαρία Χρυσοστόμου, αφού η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το τι μέλλει γενέσθαι μαζί του, ήταν μονόδρομος, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πολιτικός προϊστάμενος του παραιτήθηκε και δεν θα μπορούσε ο υφιστάμενος του να παραμείνει στη θέση του.
 
Ωστόσο, ίσως και για πρώτη φορά στα χρονικά, ο Αρχηγός Αστυνομίας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την επόμενη μέρα, δεν υπέβαλε την παραίτηση του, ρίχνοντας το μπαλάκι στον Νίκο Αναστασιάδη.
 
«Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ανακριτικό έργο καθώς και για τις διοικητικές έρευνες που διατάχθηκαν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει για τις αποφάσεις του».
 
Και λίγη ώρα αργότερα, ο Νίκος Αναστασιάδης δημοσιοποιεί την επιστολή με την οποία παύει τον Ζαχαρία Χρυσοστόμου από τη θέση του Αρχηγού, εξηγώντας τους λόγους.
«Αγαπητέ Αρχηγέ,
 
Μετά τη σημερινή μας συνάντηση και τα όσα μεταξύ μας διημείφθησαν και λαμβάνοντας υπόψη:
 
α) Τη διαφαινόμενη αμέλεια ή παράληψη επιτέλεσης των καθηκόντων αστυνομικών οργάνων στη διερεύνηση καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα, που οδήγησαν στη μη έγκαιρη εξιχνίαση και στην ενδεχόμενη αποτροπή των στυγερών εγκλημάτων που συγκλόνισαν την κυπριακή κοινωνία,
 
β) την αρχή ότι ο εκάστοτε προϊστάμενος μιας Αρχής, έστω και αν δεν φέρει προσωπική ευθύνη, καλείται να αναλάβει την ευθύνη αποκατάστασης του τρωθέντος κύρους του σώματος που ηγείται, σαν αποτέλεσμα πράξεων ή παραλείψεων υφισταμένων του,
 
γ) τη διά λόγους πολιτικής ευθιξίας παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης,
οδηγήθηκα στη δυσάρεστη απόφαση να τερματίσω τις υπηρεσίες σας ως Αρχηγού της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου».

Από την άριστη σχέση, στο άδοξο τέλος
 
Οι σχέσεις Ιωνά Νικολάου και Ζαχαρία Χρυσοστσόμου αρχικά ήταν πολύ καλές, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου στηρίχθηκε από τον Ιωνά Νικολάου για να αναλάβει τη θέση του Αρχηγού Αστυνομίας το 2014, μετά την παύση του τέως Αρχηγού Αστυνομίας, Μιχαλάκη Παπαγεωργίου.

Ουκ ολίγες ήταν οι φορές που είδαμε τον υπουργό Δικαιοσύνης να μπαίνει μπροστά και να στηρίζει τον Ζαχαρία Χρυσοστόμου, αλλά και την Αστυνομία, την ίδια ώρα που τα προβλήματα ίσως ήταν κρυμμένα κάτω από το χαλί και ο Αρχηγός της Δύναμης έδινε περισσότερο βάρος στην εικόνα του και τα επικοινωνιακά ζητήματα.
 
Κάτι που σχολιαζόταν συνεχώς στις τάξεις της Αστυνομίας και δημιουργούσε έντονη αγανάκτηση ανάμεσα στα μέλη, τα προβλήματα των οποίων ήταν πολύ σοβαρότερα. Όπως για παράδειγμα, η υποστελέχωση των σταθμών που είχαν ως αποτέλεσμα αστυνομικοί να εργάζονται 1-2 κάθε βράδυ, ενώ την ίδια ώρα ο Αρχηγός έχει δεκατρείς αστυνομικούς στην φρουρά του (σ.σ. ο πρώτος Αρχηγός με μεγάλη φρουρά επί 24ωρου βάσεως).

Ο κατά συρροή δολοφόνος ήταν η σταγόνα στο ποτήρι που ξεχείλισε, αφού για πρώτη φορά είδαμε τον υπουργό Δικαιοσύνης να αφήσει ξεκρέμαστη την Αστυνομία, ενώ άλλες φορές έστηνε ασπίδα προστασίας.

Στον απόηχο των αποκαλύψεων του «Ορέστη», ο Ιωνάς Νικολάου, αναγκάζεται να υποβάλει την παραίτηση του, επιλέγοντας να αποχωρήσει την στιγμή που δεν του αναλογούσαν ευθύνες, ενώ οι δυο άνδρες ήρθαν σε οριστική ρήξη, με τον υπουργό να αποχωρεί πυροβολώντας και να παίρνει μαζί του και τον Αρχηγό της Αστυνομίας.
 
Η ταραχώδης πορεία του «αλεξίσφαιρου» Ιωνά

Λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει τίποτα, λέει η λαϊκή ρήση, και σίγουρα ο Ιωνάς Νικολάου είναι από εκείνους τους υπουργούς που έκανε πολλά. Όχι κατ' ανάγκην λάθη, αλλά ριζοσπαστικές τομές, αρκετές φορές κόντρα στο λαϊκό και όχι μόνο αίσθημα, που τον τοποθετούσαν, σχεδόν πάντα, ανάμεσα στους υπουργούς με την πιο χαμηλή δημοτικότητα στις κατά καιρούς δημοσκοπήσεις.

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, την Παρασκευή 8 Μαρτίου του 2013, ο Ιωνάς Νικολάου υπογράμμισε ότι  οι προτεραιότητές του ήταν η αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου για ταχεία απονομή Δικαιοσύνης, η επίδειξη μηδενικής ανοχής σε κρούσματα απειθαρχίας, η θεσμική θωράκιση της Αστυνομίας κατά της διαφθοράς και η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, μέσα από την εξάλειψη των αιτιών που το δημιουργούν.

Αναντίλεκτα, ο κ. Νικολάου προχώρησε σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και ενέργειες σε όλο το φάσμα που αφορά το Υπουργείο του, καθιστώντας τον σε αρκετές περιπτώσεις κόκκινο πανί, τόσο για την αντιπολίτευση, όσο και για ομάδες πολιτών.

Πρώτο crash test οι φυλακές

Πρώτο crash test για τον Ιωνά Νικολάου υπήρξε η κατάσταση στις φυλακές, με τις αυτοκτονίες τον Ιανουάριο του 2014, επί Διεύθυνσης Γιώργου Τρυφωνίδη, όταν το ΑΚΕΛ ζητούσε την παραίτησή του, αφού ο ίδιος, λίγους μήνες προηγουμένως, όταν ήταν ακόμα βουλευτής της αντιπολίτευσης, ζητούσε συνεχώς την παραίτηση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης Χριστόφια, Λουκά Λουκά, για την κατάσταση στο σωφρονιστικό ίδρυμα.

Ο Ιωνάς Νικολάου απομάκρυνε από τις Κεντρικές Φυλακές τον Γιώργο Τρυφωνίδη και ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα. Στη συνέχεια, το τιμόνι της Διεύθυνσης των Κεντρικών φυλακών ανέλαβε η Άννα Αριστοτέλους. Είναι αλήθεια πως πλέον οι φυλακές άλλαξαν πρόσωπο, οι συνθήκες για τους κρατούμενους βελτιώθηκαν, ενώ μειώθηκαν αισθητά τα περιστατικά βίας.

Έστειλε στο σπίτι του τον Μιχαλάκη

Το πρώτο τρίμηνο του 2014 ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τον υπουργό Δικαιοσύνης, αφού βρέθηκε αντιμέτωπος και με τα πρωτοφανή επεισόδια που σημειώθηκαν στις 26 Μαρτίου στη Λεμεσό, σε εκδήλωση που παρίστατο ο πρώην κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Υπενθυμίζεται πως μέλη του ΕΛΑΜ εισήλθαν στην αίθουσα και προπηλάκισαν τους παρευρισκόμενους, με την Αστυνομία να είναι απούσα. Μάλιστα, ο τότε Αρχηγός δήλωσε πως ο ίδιος βρισκόταν στο κρεβάτι του και κοιμόταν την ώρα των επεισοδίων και δεν ενημερώθηκε, ενώ ισχυρίστηκε πως ο Ιωνάς Νικολάου ενημερώθηκε πριν από αυτόν.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις των δύο ανδρών, με τον Μιχαλάκη Παπαγεωργίου να παραθέτει δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την παύση του, στην οποία «άνοιξε πυρ» κατά του Ιωνά Νικολάου, προχωρώντας σε μια σειρά ισχυρισμών για παρεμβάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης στην υπόθεση Δρομολαξιάς και σε άλλη υπόθεση στην Πάφο.

Στη θέση του Αρχηγού διορίστηκε ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, με τον υπουργό να τονίζει πως με τον κ. Χρυσοστόμου η Αστυνομία γυρίζει σελίδα και μπαίνει στην νέα εποχή της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας. «Αρχίζει», συνέχισε ο κ. Νικολάου, «η πορεία ανάκτησης της εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς την Αστυνομία. Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια της ολιγωρίας και της αδράνειας. Στην εμπέδωση αυτής της νέας φιλοσοφίας, θα σταθούμε συμπαραστάτες και αρωγοί».

Οι καταγγελίες του κ. Παπαγεωργίου συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες, με την αντιπολίτευση να τις εκμεταλλεύεται και να ζητά εκ νέου την παραίτηση του Ιωνά Νικολάου. Ο ίδιος, ωστόσο, έδωσε απαντήσεις, καταθέτοντας τους δικούς του ισχυρισμούς και χαρακτηρίζοντας τις καταγγελίες του τέως Αρχηγού ως «κουτσομπολιά».

Η κάρτα φιλάθλου

Ήταν Τρίτη 24 Απριλίου 2014 όταν εκτυλίχθηκαν για άλλη μια φορά σοβαρά επεισόδια στο περιθώριο του ποδοσφαιρικού αγώνα ΑΠΟΕΛ-ΑΕΛ στο ΓΣΠ. Οπαδοί των δύο ομάδων συναντήθηκαν έξω από το γήπεδο στον αυτοκινητόδρομο και τα έκαναν γης Μαδιάμ.

Ήταν η πρώτη φορά επί υπουργίας του Ιωνά Νικολάου που έλαβαν χώρα σοβαρά επεισόδια, με τον υπουργό να διατάσσει διοικητική έρευνα για τις ευθύνες της Αστυνομίας, την ίδια στιγμή που εξαπέλυσε επίθεση τόσο κατά της ΚΟΠ, όσο και κατά των σωματείων, για την απαράδεκτη και υποκριτική, όπως την χαρακτήρισε, στάση τους.

Ο Ιωνάς Νικολάου, υπέδειξε πως δική του ευθύνη είναι η πάταξη του φαινομένου της βίας και με το Νομοσχέδιο για το αυτόφωρο έκανε πρεμιέρα στον πόλεμο που ξεκίνησε κατά της βίας και που ολοκληρώθηκε με την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου. Από τότε μέχρι και την εφαρμογή της κάρτας, στην αρχή της τρέχουσας ποδοσφαιρικής περιόδου, ουκ ολίγα περιστατικά βίας καταγράφηκαν στα γήπεδα.

Πιο αποφασισμένος από ποτέ, τα έβαλε με τους οργανωμένους οπαδούς, και όχι μόνο, και έφερε όλους τους αρμόδιους και τη Βουλή προ των ευθυνών τους για την ψήφιση του Νομοσχεδίου για τη βία στα γήπεδα. Είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί με την εισαγωγή της κάρτας φιλάθλου στα γήπεδα, οφείλει να αναγνωρίσει στον απερχόμενο υπουργό, πως λειτούργησε με αποφασιστικότητα, χωρίς να υπολογίζει το προσωπικό πολίτικό κόστος.

Η κάρτα εφαρμόστηκε με τα αποτελέσματα όσον αφορά τα περιστατικά βίας στα γήπεδα να έχουν εκμηδενιστεί, ωστόσο εκμηδένισε και το ενδιαφέρον των φιλάθλων, που γύρισαν την πλάτη στα γήπεδα, την ίδια ώρα που οι οργανωμένοι οπαδοί περιμένουν στη γωνία και με κάθε αφορμή αναφέρονται στο πρόσωπο του στα… γαλλικά.

Τα ρεζίλεμα με τους Σέρβους εκτελεστές 

Πριν από περίπου δύο χρόνια, ήρθαν οι αποκαλύψεις για την υπόθεση των Σέρβων εκτελεστών. Η Ιντερπόλ εξέπεμπε SOS για την κάθοδο εκτελεστών και μάλιστα έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία στις Κυπριακές Αρχές καθώς και ονόματα προσώπων που εμπλέκονταν σε σχέδιο δολοφονίας κατά του Αλέξη Μαυρομιχάλη, που ήταν ο πρώτος στόχος του συμβολαίου θανάτου. Μάλιστα, η Ιντερπόλ έδωσε και αριθμούς τηλεφώνων, αριθμούς εγγραφής οχημάτων, διακινήσεις, καθώς και τα όσα κατέγραφαν από την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Σέρβου «εγκέφαλου».

Η υπόθεση, ωστόσο, δεν έτυχε της απαιτούμενης προσοχής, με τα στοιχεία της Ιντερπόλ να καταλήγουν στα συρτάρια της Αστυνομίας, η οποία δεν προχώρησε ποτέ σε συλλήψεις ή έστω ανακρίσεις υπόπτων.

Μέσα σε όλα αυτά, αποκορύφωμα ήταν και η άνευ προηγουμένου γκάφα, όπου μέλος της Αστυνομίας κάλεσε στο τηλέφωνο ένα από τους Σέρβους εκτελεστές, αφού μπέρδεψε τους αριθμούς, αντί τα μέλη της Ιντερπόλ Σερβίας.

Από τη μια το κατά λάθος τηλέφωνο και από την άλλη οι διαρροές των πληροφοριών στον υπόκοσμο, είχαν ως αποτέλεσμα να ενημερωθεί το στρατόπεδο που υπέγραψε το συμβόλαιο θανάτου και το «χτύπημα» να ανασταλεί.

Ως εκ τούτου, όταν έφθασαν τη δεύτερη φορά οι εκτελεστές στο αεροδρόμιο των κατεχομένων, πριν προλάβουν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές, «ενημερώθηκαν» ότι οι στόχοι ήταν ενήμεροι, με αποτέλεσμα να φύγουν άρον άρον και να αφήσουν στη μέση τη δολοφονία.  

Και αφού η Αστυνομία παρέμεινε σε πλήρη αδράνεια, είτε από αμέλεια είτε εσκεμμένα, περίπου δύο μήνες αργότερα, οι ηθικοί αυτουργοί επιστράτευσαν νέους εκτελεστές και προχώρησαν με τη δολοφονία του δεύτερου στόχου, του Φάνου Καλοψιδιώτη.

Στις 23 Ιουνίου 2016, διαπράττεται το τετραπλό φονικό στην Αγία Νάπα, η δεύτερη μαζικότερη δολοφονία, με φόντο τον υπόκοσμο, στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από τα πυρά των εκτελεστών, έπεσαν νεκροί ο επιχειρηματίας, ένας αστυνομικός και η σύζυγος του, ενώ στη συνέχεια σκοτώθηκε και ο ένας εκ των δυο εκτελεστών από κατά λάθος πυρά του δεύτερου εκτελεστή.

Μετά το τετραπλό φονικό, οι αποκαλύψεις των εγγράφων για τις απανωτές γκάφες της Αστυνομίας και τις διαρροές από μέλη του σώματος στον υπόκοσμο, έκαναν άνω κάτω τη δύναμη.

Η αντιπολίτευση ζητούσε τις παραιτήσεις του Αρχηγού και του υπουργού Δικαιοσύνης, με τον Ιωνά Νικολάου να διατάσσει έρευνα από ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές, οι οποίοι τελικά εντόπισαν ευθύνες μόνο στον τότε Υπαρχηγό της Αστυνομίας Αντρέα Κυριάκου για το θέμα των διαρροών στον Τύπο. Σε ότι αφορά τις παραλήψεις της Αστυνομίας, διατάχθηκαν μόνο πειθαρχικές.

Τι αφήνει στη μέση

Αναμφίβολα, ο Ιωνάς Νικολάου αποχωρεί από τη θέση του, αφήνοντας στη μέση σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν ολόκληρο το φάσμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Μεταξυ άλλων εκκρεμούν:

  • Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης
  • Η δημιουργία Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας
  • Η σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου
  • Η ενίσχυση των Δικαστηρίων σε προσωπικό
  • Η επέκταση του συστήματος στενοτύπισης
  • Η εκκαθάριση των καθυστερημένων υποθέσεων στα Δικαστήρια
  • Η αναθεώρηση των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας
  • Η ετοιμασία νομοσχεδίου για την ίδρυση και λειτουργία της Σχολής Δικαστών
  • Το σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (e-justice)
  • Το νομοσχέδιο που προνοεί συμπληρωματικά μέτρα προστασίας σε πρόσωπα που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς
  • Η σύσταση και λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς
  • Η αναδιοργάνωση της Αστυνομίας
  • Η αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
  • Η αύξηση των ποινών για τροχαίες παραβάσεις
  • Η εφαρμογή του συστήματος φωτοεπισήμανσης
  • Η αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου
  • Η νομοθεσία για παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων

Δειτε Επισης

BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις