Σάββατο 16 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Ξανά στο Δικαστήριο ο «Ορέστης»-Στο περίμενε λόγω επιστημονικών εξετάσεων

Ντίνα Κλεάνθους, Γιώργος Χατζηπαναγή  29/05/2019 05:38
Ξανά στο Δικαστήριο ο «Ορέστης»-Στο περίμενε λόγω επιστημονικών εξετάσεων

Ξανά στο Δικαστήριο ο «Ορέστης»-Στο περίμενε λόγω επιστημονικών εξετάσεων

Ντίνα Κλεάνθους, Γιώργος Χατζηπαναγή  29/05/2019 05:38
Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας οδηγείται εκ νέου ο 35χρονος κατά συρροή δολοφόνος, ο οποίος ομολόγησε ότι σκότωσε πέντε γυναίκες και δύο παιδιά, κατά τα έτη 2016-2018 στη Λευκωσία.
 
Οι ανακριτές της υπόθεσης, αναμένεται να ζητήσουν για έκτη φορά, την ανανέωση της κράτησης του υπόπτου, ενώ δεν θα γίνει σήμερα η καταχώρηση της υπόθεσης, καθώς δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων σε σχέση με την ταυτοποίηση των θυμάτων και τις αιτίες θανάτου.
 
Ως εκ τούτου, μετά την εκπνοή του νέου διατάγματος ή ακόμη και νωρίτερα εάν βγουν τα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων, η Αστυνομία θα προχωρήσει με την καταχώρηση της υπόθεσης ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και να πραπέμπψει τον ύποπτο σε απευθείας δίκη.
 
Η καταχώρηση της υπόθεσης, αναμένεται να γίνει έστω κι αν τα άλλα δύο πτώματα που αναζητούνται, αυτά των Μαρικάρ Βαλντέζ και της εξάχρονης Σιέρρα, δεν εντοπιστούν από τις Αρχές, αφού εκτός από το ότι ο ύποπτος έχει παραδεχθεί τους φόνους τους, υπάρχουν στοιχεία που τον συνδέουν με την υπόθεση.
 
Ο 35χρονος, θεωρείται ύποπτος για επτά φόνους εκ προμελέτης, και ως εκ τούτου είναι αντιμέτωπος με επτά φορές ισόβια, όσα και τα θύματα του, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε ποτέ στα χρονικά.
 
Σημειώνεται ότι ο κατά συρροή δολοφόνος, φέρεται να ομολόγησε στους ανακριτές και σε θεληματική κατάθεση που έδωσε στις 25 Απριλίου, τη διάπραξη όλων των δολοφονιών.
 
Τα θύματα του είναι:
-Μαρί Ρόους 38 ετών από τις Φιλιππίνες
-Σιέρα Γκράζε, έξι ετών και κόρη της Μαρύ Ρόους
-Αριάν Παλάνας 28 ετών από τις Φιλιππίνες
-Μαρικάρ Βαλντέζ 29 ετών από τις Φιλιππίνες
-Λίβια Φλωρεντίνα από τη Ρουμανία
-Έλενα Ναταλία, οκτώ ετών και κόρη της Λίβια Φλωρεντίνα
-Κάτχα Ανού, 30 ετών από το Νεπάλ
 
Όλα τα θύματα είχαν καταγγελθεί στην Αστυνομία ως ελλείποντα πρόσωπα εκτός από την Κάτχα Ανού, για την οποία είχε γίνει καταγγελία στο γραφείο του λειτουργού μετανάστευσης ότι εγκατέλειψε το χώρο εργασίας της.
 
Ο 35χρονος θεωρείται επίσης ύποπτος και για το βιασμό 19χρονης, η οποία μετά τις αποκαλύψεις για τη δράση του «Ορέστη» μίλησε στις Αρχές. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο ύποπτος ισχυρίζεται ότι δεν βίασε τη 19χρονη, αλλά ήρθαν σε σεξουαλική επαφή με τη θέλησή της, θέση την οποία προέβαλε και πριν από δύο χρόνια, όταν προέβη σε καταγγελία αντιπερισπασμού εναντίον της νεαρής, υποστηρίζοντας ότι δεχόταν απειλές.
 
Ακάθεκτες οι έρευνες-Έρχεται το σάρωθρο
 
Την ίδια ώρα που ο ύποπτος θα οδηγηθεί εκ νέου ενώπιον Δικαστηρίου, επαναρχίζουν για 46η μέρα οι έρευνες, σε μια προσπάθεια εντοπισμού των σορών της Μαρικάρ Βαλντέζ και της εξάχρονης Σιέρα στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό και στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο, αντίστοιχα.
 
Συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι έχουν οδηγίες όπως εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για ανεύρεση των θυμάτων, ενώ αναμένεται πως θα χρειαστούν περίπου ακόμα δεκαπέντε μέρες για να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και να είναι σε θέση να ανακοινώσουν το αποτέλεσμα.
 
Σε ότι αφορά τους Ισραηλινούς που βοηθούν στις έρευνες, θα παραμείνουν στην Κύπρο μέχρι και το τέλος της εβδομάδας για να ελέγξουν με τη ρομποτική κάμερα στόχους τους οποίους έχει θέσει το σόναρ, ενώ το αμέσως επόμενο στάδιο είναι οι έρευνες με τη χρήση σαρώθρου, που αναμένεται να ξεκινήσει προς το τέλος της άλλη εβδομάδας. 
 
Αντιμέτωπος με επτά δολοφονίες
 
Από νομικής πλευράς πάντως, ο 35χρονος είναι αντιμέτωπος με επτά δολοφονίες και σε περίπτωση που δεν αλλάξει την ομολογία του, η διαδικασία αναμένεται να είναι σύντομη και η ποινή είναι μονόδρομος.
 
Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο αφού στο παρελθόν, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις, όπου μετά την καταχώρηση της υπόθεσης, κατηγορούμενοι άλλαξαν θέση από παραδοχή σε μη παραδοχή.
 
Πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό του διπλού φονικού στο Στρόβολο, όπου ο Λοΐζος Τζιωνής, βασικός κατηγορούμενος για το στυγερό έγκλημα, αρχικά είχε παραδεχθεί ότι σκότωσε το ζεύγος Χατζηγεωργίου, ενώ στη συνέχεια πήρε πίσω την ομολογία του, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει δίκη εντός δίκης και η υπόθεση να συνεχίζει να εκδικάζεται στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.
 
Σε τέτοιες περιπτώσεις όπου ο κατηγορούμενος αλλάζει θέση θα πρέπει να αποδεικνύει ότι υπάρχει λόγος που αποσύρει την ομολογία του.
 
Θα πρέπει επίσης να αποδεικνύει ότι η παραδοχή του λήφθηκε είτε παράνομα, είτε κατά παράβαση των συνταγματικών του δικαιωμάτων, είτε με αθέμιτη ανακριτική πρακτική (προϊόν υπόσχεσης, ή εξαπάτησης του ή απειλής). Αν αυτή λήφθηκε κατά παράβαση των συνταγματικών του δικαιωμάτων, τότε μπορεί το Δικαστήριο να μην αποδεχθεί την ομολογία του και τότε το Δικαστήριο αποφασίζει για την ενοχή του, με όλο το υπόλοιπο μαρτυρικό υλικό που υπάρχει ενώπιον του. Δηλαδή να αποδειχθεί ότι το θύμα έχει πεθάνει και ότι φονεύθηκε από τον κατηγορούμενο.
 
Παρότι το ενδεχόμενο αλλαγής ομολογίας πιθανόν να βάζει πίεση στις Αρχές, για τον εντοπισμό των άλλων δύο σορών που αναζητούνται, οι ανακριτές δεν φαίνεται να ανησυχούν αφού από τη μια, το ένα πρόσωπο που αγνοείται είναι η εξάχρονη Σιέρρα, κόρη της Μάρι Ρόους, η σορός της οποίας είχε εντοπιστεί στο φρεάτιο λατομείου στο Μιτσερό και η οποία είχε εξαφανιστεί μαζί με τη μητέρα της.
 
Από την άλλη, για την Μαρικάρ Βαλντέζ, οι Αρχές έχουν στο χέρι μεταξύ άλλων,  συνομιλίες του υπόπτου με την 29χρονη στις οποίες μαρτυρείται ότι είχαν συναντηθεί πριν την εξαφάνιση της το Δεκέμβριο του 2017.
 
Στο μεταξύ, ως προς το ενδεχόμενο κάποιος να οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου, χωρίς να έχει εντοπιστεί πτώμα, αυτό δεν θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει καθώς το 2006, ένα διπλό φονικό οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, χωρίς την ανεύρεση ενός εκ των πτωμάτων.
 
Επίσης με βάση τα υπόλοιπα πέντε θύματα, οι σοροί των οποίων ανευρέθηκαν, παρουσιάζεται μαρτυρία όμοιων γεγονότων για το modus operandi του συγκεκριμένου δράστη, με όλα τα άλλα στοιχεία.
 
Τα δεδομένα σε περίπτωση καταδίκης
 
Ο 35χρονος θα είναι πάντως, ο πρώτος κατηγορούμενος στα χρονικά που θα είναι αντιμέτωπος με επτά φορές ισόβια, όσα δηλαδή και τα θύματα του, αφού μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί ήταν οι πέντε φορές ισόβια (διαδοχικές ποινές) στους δράστες του πενταπλού φονικού της Αγίας Νάπας και ακολουθεί η καταδίκη του Χριστάκη Θωμά, ο οποίος καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκιση για το τριπλό φονικό που διαπράχθηκε το 2015 στη Λεμεσό.
 
Με βάση τη σχετική νομοθεσία, εάν κάποιος καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, έχει δικαίωμα αίτησης για αποφυλάκιση (χωρίς να σημαίνει ότι θα αποφυλακιστεί) στα 12 χρόνια, ενώ αν κάποιος καταδικαστεί σε δύο ή περισσότερα ισόβια (διαδοχικές ποινές) ανεξαρτήτως αν είναι δύο ή δέκα φορές ισόβιας κάθειρξης, το αίτημα αποφυλάκισης θα του επιτραπεί στα 25χρόνια, χωρίς πάντα αυτό να σημαίνει ότι θα αποφυλακιστεί.
 
Ενδεικτική είναι για περίπτωση ισοβίτη που είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης τριάντα χρόνων και στη συνέχεια αποφυλακίστηκε.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας