Σάββατο 13 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Έφυγε η αποστολή για το Ισραήλ-Ρίχνεται στη μάχη με τις φλόγες

  24/05/2019 12:05
Έφυγε η αποστολή για το Ισραήλ-Ρίχνεται στη μάχη με τις φλόγες

Έφυγε η αποστολή για το Ισραήλ-Ρίχνεται στη μάχη με τις φλόγες

  24/05/2019 12:05
Αναχώρησαν για τη Χάϊφα, δύο αεροσκάφη του Τμήματος Δασών με τέσσερα άτομα πλήρωμα, για να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στο Ισραήλ.

Σε δηλώσεις του ο Στέλιος Κοτζίκας, Προϊστάμενος της Μονάδας Πτητικών Μέσων του Τμήματος Δασών ανέφερε ότι η Μονάδα έλαβε εντολή από το Υπουργείο Γεωργίας να μεταβεί στο Ισραήλ για να βοηθήσουν στην κατάσβεση πυρκαγιών. Ήδη αναχώρησαν με πολιτικό αεροσκάφος άλλα τέσσερα πρόσωπα προσωπικό του Τμήματος.
 
Ο κ. Κοτζίκας είπε πως υπάρχουν πολλές διάσπαρτες πυρκαγιές σε διάφορα σημεία του Ισραήλ και θα ακολουθήσουν τις οδηγίες που θα τους δοθούν από τις ισραηλινές αρχές όταν φθάσουν.
 
Ερωτηθείς πως προβλέπεται η σημερινή ημέρα, απάντησε ότι «συνήθως σε περιπτώσεις όπου καλείται βοήθεια, οι πυρκαγιές έχουν φτάσει σε επίπεδο που υπάρχει αρκετή δραστηριότητα. Γνωρίζουμε πως θα υπάρχει κάποιος  βαθμός δυσκολίας που είναι αναμενόμενος από τα πληρώματα, γιατί» όπως εξήγησε «παρόμοιες πυρκαγιές έχουμε και στην Κύπρο που σε ορισμένες φορές εξελίσσονται σε καταστροφικές».
 


Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Ισραήλ είπε πως «σήμερα το πρωί ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει πάρα πολύ ξηρός καιρός και αυτό αναμένεται να εντείνει τις πυρκαγιές. Το καλό στοιχείο είναι ότι υπάρχουν χαμηλής έντασης άνεμοι για την ώρα αλλά αναμένεται να ενταθούν κυρίως το απόγευμα, ενώ η θερμοκρασία προβλέπεται να ανέλθει στους 44 βαθμούς (Κελσίου) στην περιοχή που θα επιχειρούμε».
 
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Κοτζίκας απάντησε πως «λόγω της θέσης της Κύπρου, η βοήθεια προς τρίτες χώρες, είτε μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού, είτε από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι πάρα πολύ σημαντική. Υπάρχει ήδη μια συνεργασία με τις χώρες της περιοχής δηλαδή Ελλάδα, Λίβανος και Ισραήλ και σε περίπτωση πυρκαγιών υπάρχει αλληλοβοήθεια».
 
Πρόσθεσε πως η γεωγραφική θέση της Κύπρου «αποδεικνύει την στρατηγική θέση της χώρας μας στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών. Με ένα καινούργιο πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ενωση  το Rescue EU, ευελπιστούμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποκτήσει τα επόμενα χρόνια και άλλα πτητικά μέσα πυρόσβεσης, τόσο για ιδίαν χρήση όσο και για άλλες χώρες της περιοχής που χρειάζονται βοήθεια».

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας