Η διαφωνία ιατροδικαστών και ανακριτών για την αιτία θανάτου της Πετράνα

Mε την κατάθεση του ιατροδικαστή Νικόλα Χαραλάμπους συνεχίστηκε σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης του θανάτου της 46χρονης Petrana Milchova Nikolova από την Βουλγαρία, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο.
 
Στη  σημερινή δικάσιμο κατατέθηκε στο Δικαστήριο ως τεκμήριο η ιατροδικαστική έκθεση του κ. Χαραλάμπους. Σύμφωνα με την  έκθεση, στο πλαίσιο της ιατροδικαστικής εξέτασης που διενήργησε, όπως είπε, εντόπισε 14 κακώσεις στη σορό της 46χρονης που προέρχονται από δαγκώματα σκύλου ή σκύλων.
 
Ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου, υπέδειξε διαφορετικές δέσμες φωτογραφιών στον μάρτυρα, που αναγνώρισαν ως φωτογραφίες που λήφθηκαν στη διάρκεια της πρώτης νεκροτομής που διενήργησε, ως φωτογραφίες που προέρχονται από την αυτοψία που διενήργησε στον ανοικτό χώρο όπου εντοπίστηκε η Petrana στις 22 Φεβρουαρίου 2018 και των πέντε κλουβιών, που διατηρούσε ο 27χρονος κατηγορούμενος για τη φύλαξη των σκύλων του. Ο κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε και σε κουκκίδα αίματος που εντοπίστηκε στο ένα κλουβί, το οποίο παραλήφθηκε και από περαιτέρω εξετάσεις και μετά από δείγμα που λήφθηκε, διαφάνηκε, όπως είπε, ότι επρόκειτο για ανθρώπινο αίμα χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να γνωρίζει αν είναι το αίμα της Petrana.
 
Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, νεκροψία επί της σορού της 46χρονης διενήργησαν εκτός από τον ιατροδικαστή Νικόλα Χαραλάμπους και την ιατροδικαστή Αγγελική Παπέττα, οι ιατροδικαστές Πανίκος Σταυριανός εκ μέρους της οικογένειας της θανούσας, και ο κ. Μάριος Ματσάκης εκ μέρους του κατηγορούμενου.
 
Ιατροδικαστικές εξετάσεις διενήργησαν επίσης η ιατροδικαστής – Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Χαρά Σπηλιοπούλου που κλήθηκε μετά από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, και ο Ανδρέας Μαρνερίδης, οι οποίοι στην έκθεση τους αναφέρουν  πως ο θάνατος της 46χρονης προήλθε από αιμορραγικό σοκ συνεπεία δαγκωματιών από σκύλους.
 
Στο Δικαστήριο αναφέρθηκε ακόμη από τον μάρτυρα πως οι εκθέσεις όλων των ιατροδικαστών συμφωνούν μεταξύ τους ότι ο θάνατος της 46χρονης προέρχεται από αιμορραγικό σοκ συνεπεία πολυτραυματισμού από δαγκώματα σκύλων.
 
Η αντεξέταση του δικηγόρου του κατηγορουμένου, Ηλία Στεφάνου, εστιάστηκε στις ιατροδικαστικές εκθέσεις αλλά και στα ερωτηματικά που προκύπτουν απ’ αυτές, όπως είπε. Για αυτό, εξήγησε, διεξήχθησαν κατά επανάληψη νεκροτομές-πέντε συνολικά- στην εκλιπούσα από εγνωσμένου κύρους ιατροδικαστές.
 
Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στην κριτική που ασκήθηκε στην ιατροδικαστική υπηρεσία σε σχέση με την υπόθεση Petrana. Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε και σε δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος αναφέρθηκε σε λανθασμένα ευρήματα σε σχέση με την  ιατροδικαστική υπηρεσία. 
 
Απαντώντας ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε πως εάν ο Πρόεδρος έκανε τέτοια αναφορά, τότε ίσως, είπε, ,να μην πληροφορήθηκε  ακριβώς για αυτά ακριβώς που καταγράφηκαν στις ιατροδικαστικές τους εκθέσεις.
 
Ερωτηθείς σχετικά, ο ιατροδικαστής ανέφερε πως στην πρώτη ιατροδικαστική εξέταση ανέφεραν πως ο θάνατος της 46χρονης προήλθε από αιμορραγικό σοκ συνεπεία πολυτραυματισμού χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.
 
Ο κ. Χαραλάμπους είπε πως για την πρόκληση θανάτου της Petrana από γεωργικό μηχάνημα αναφέρονταν οι ανακριτικές αρχές με τις οποίες διαφώνησαν εξ αρχής οι ιατροδικαστές.
 
Εγώ πρώτος, είπε ο Νικόλας Χαραλάμπους, εξ αρχής εκτίμησα πως ο θάνατος της 46χρονης προήλθε από δαγκώματα σκύλων.
Από την πλευρά τους οι ανακριτικές αρχές, είπε ο μάρτυρας, τον μετέφεραν σε γεωργικό μηχάνημα προκειμένου να το εξετάσει που όπως ωστόσο διαφάνηκε ήταν ακινητοποιημένο εδώ και καιρό.
 
Επεσήμανε πως στο σημείο που ανεβρέθηκε η θανούσα, εντοπίστηκαν σε μικρή απόσταση κόπρανα από σκύλους.
Αντιληφθήκαμε, είπε, πως ο θάνατος προήλθε από αιμορραγικό σοκ συνεπεία πολυτραυματισμού όχι όμως από γεωργικό μηχάνημα, όπως ανέφεραν οι ανακριτικές αρχές.
 
Ο δικηγόρος διερωτήθηκε πώς γίνεται μια ανεξάρτητη υπηρεσία όπως είναι η ιατροδικαστική να επηρεάζεται και όταν εξέδωσαν το πρώτο πιστοποιητικό συνηγόρησαν με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας αναφέροντας πως ο θάνατος της 46χρονης «προήλθε από αιμορραγικό σοκ συνεπεία πολυτραυματισμού (πιθανόν από γεωργικό μηχάνημα)».
 
Συνεργήσατε, είπε ο κ. Στεφάνου, με την έκδοση ενός πιστοποιητικού με το οποίο δεν συμφωνούσατε.
 
Ο κ. Χαραλάμπους είπε πως στην Κύπρο πριν να πεθάνει κάποιος πρέπει να γνωρίζουμε την αιτία θανάτου. Σε άλλες ωστόσο χώρες, όπως εξήγησε, όπως για παράδειγμα και στην Αγγλία δίδεται κάποιος χρόνος για την έκδοση ιατροδικαστικού πορίσματος.
Ακολούθως ο κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε και στα διάφορα ευρήματα του που παραλήφθηκαν και στάλθηκαν για επιστημονικές εξετάσεις.
 
Η Αστυνομία, συνέχισε, εξέταζε και το ενδεχόμενο ο θάνατος της 46χρονης  λόγω των τραυμάτων της στο κεφάλι και στα χέρια να προήλθε από τροχαίο κάτι που οι ιατροδικαστές είχαν αποκλείσει από τη πρώτη στιγμή, όπως εξήγησε.
 
Σε ερώτηση του δικηγόρου  για το πώς κατέληξαν στο «απόλυτα ότι ο θάνατος προήλθε από δαγκώματα σκύλων» με τα ίδια μάλιστα  ευρήματα της πρώτης και της δεύτερης ιατροδικαστικής εξέτασης, ο κ. Χαραλάμπους είπε, πως πέρα από τη δική του εκτίμηση έλαβε υπόψη του και το πόρισμα του κτηνιατρικού λειτουργού.
 
Στη συνέχεια, ο δικηγόρος αναφέρθηκε σε κάποια ευρήματα που του δημιουργούν ερωτηματικά. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα τραύματα που προκλήθηκαν στον βραχίωνα και αριστερά και δεξιά στο κεφάλι της Petrana και διερωτήθηκε αν υπάρχει η πιθανότητα να προκλήθηκαν και από κάποιο άλλο αντικείμενο ή μηχάνημα  εκτός από δάγκωμα σκύλων.
 
Ο κ. Στεφάνου συμφώνησε ότι υπήρχαν τραύματα από δαγκώματα σκύλων ωστόσο τα συγκεκριμένα τραύματα που προανέφερε δημιουργούν κάποια ερωτηματικά για την πρόκληση τους, όπως εκτίμησε. Ωστόσο ο μάρτυρας απήντησε πως και αυτά τα τραύματα προήλθαν από δαγκώματα σκύλων επειδή έχουν ακριβώς τα ίδια τα χαρακτηριστικά  με τα υπόλοιπα τραύματα που εντοπίστηκαν στην Petrana.
 
O κ. Στεφάνου ρώτησε τον μάρτυρα κατά πόσο υπάρχει το ενδεχόμενο την 46χρονη να την κτύπησαν ή να κτύπησε κάπου αλλού και μετά να την δάγκωσαν οι σκύλοι, με τον μάρτυρα να απαντά πως δεν έχει κάποιο στοιχείο που να συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Ο δικηγόρος διερωτήθηκε κατά πόσο όταν κάποιος πεθαίνει από αιμορραγικό σοκ στη σκηνή που εντοπίζεται και που προκλήθηκε ο θάνατος του θα πρέπει να εντοπίζεται μεγαλύτερη ποσότητα αίματος, με τον ιατροδικαστή να απαντά πως εξαρτάται από την επιφάνεια που εντοπίζεται το θύμα γιατί στην προκειμένη περίπτωση εντοπίστηκε σε χώμα.
 
Ο κ. Στεφάνου υπέβαλε τη θέση ότι θα έπρεπε να εντοπιστεί μεγαλύτερη ποσότητα αίματος στη σκηνή όπου ανεβρέθηκε η  Petrana.
 
 
Σύμφωνα με τα γεγονότα, την 46χρονη φέρεται να κατασπάραξαν δύο σκύλοι στις 22 Φεβρουαρίου του 2018 σε αγροτική περιοχή στη Γεροσκήπου.
 
Ο 27χρονος ιδιοκτήτης σκύλων Rottweiler αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας και της παράλειψης προφύλαξης έναντι πιθανού κινδύνου από κάτοχο ζώου ο οποίος με τέτοιο αλόγιστο τρόπο, βεβιασμένο ή αμελή θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή ή είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει σωματική βλάβη σε άλλον, όπως ορίζεται από το άρθρο 236.
 
Η υπόθεση ορίστηκε για συνέχιση για τις  24.5.2019 στις 09:00 το πρωί  με την προσκόμιση νέων μαρτύρων κατηγορίας.
 
Ο 27χρονος έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάτων
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις