Πέμπτη 18 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Από ανακριτές… ανακρινόμενοι αστυνομικοί για τους χειρισμούς με τις ελλείπουσες

Γιώργος Χατζηπαναγή  15/05/2019 06:42
Από ανακριτές… ανακρινόμενοι αστυνομικοί για τους χειρισμούς με τις ελλείπουσες

Από ανακριτές… ανακρινόμενοι αστυνομικοί για τους χειρισμούς με τις ελλείπουσες

Γιώργος Χατζηπαναγή  15/05/2019 06:42
Σήκωσαν μανίκια οι τρεις ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν για να εξετάσουν την πιθανότητα ελλιπούς διερεύνησης στις υποθέσεις εξαφανίσεων γυναικών από πλευράς Αστυνομίας, οι οποίες όπως αποδείχθηκε, είχαν πέσει νεκρές από τα χέρια του  35χρονου κατά συρροή δολοφόνου, ο οποίος ομολόγησε ότι ο αριθμός των θυμάτων του ανέρχεται στα επτά.
 
Οι ποινικοί ανακριτές, οι οποίοι είναι οι πεπειραμένοι δικηγόροι Άθως Κανναουρίδης, Χριστίνα Σκουλιά και Λεωνίδας Χατζηπέτρου, μετά την πρώτη ενημέρωση που έτυχαν την Δευτέρα από την Ανεξάρτητη Αρχή Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, άρχισαν αμέσως δουλειά, ώστε να συλλέξουν υλικό και να διερευνήσουν το ενδεχόμενο ποινικών ή πειθαρχικών αδικημάτων, από μέλη της Δύναμης, τα οποία είχαν είτε εμπλοκή στις υποθέσεις είτε ήταν προϊστάμενοι οι οποίοι έδιναν κατευθυντήριες γραμμές.   
 
Στόχος των ανακριτών είναι να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό τη διερεύνηση της υπόθεσης, παρότι ο χρόνος που τους δίνεται δια νόμου, φθάνει μέχρι και τρεις μήνες. Ωστόσο, η διάρκεια της έρευνας θα καθοριστεί και από τον όγκο του υλικού που θα συλλεχθεί.
 
Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, οι τρεις ανακριτές θα διεκπεραιώσουν τη δουλειά που τους ανατέθηκε, χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση από οποιοδήποτε πρόσωπο, ενώ θα υπάρχει συντονισμός σε περίπτωση που χρειαστεί από τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Παραπόνων κατά της Αστυνομίας Ανδρέα Πασχαλίδη.
 
Μάλιστα, τις επόμενες μέρες θα γίνει μια πρώτη ανασκόπηση της πορείας των ερευνών, για να προχωρήσουν βήμα με βήμα στα επόμενα στάδια.
 
Σταμάτησαν οι διοικητικές έρευνες της Αστυνομίας

Την ίδια ώρα, οι δύο διοικητικές έρευνες που είχε αρχίσει η Αστυνομία για το ενδεχόμενο πειθαρχικών ή και ποινικών αδικημάτων, σε βάρος μελών της, έχουν διακοπεί, καθώς με βάση τη σχετική νομοθεσία, οι ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που ορίστηκαν κατόπιν καταγγελίας του παραιτηθέντα Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, είναι πλέον οι αρμόδιοι.  
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακριτές θα έχουν στα χέρια τους, τους φακέλους με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής από την Αστυνομία, για να μελετήσουν το υλικό, ωστόσο, είναι στη διακριτική τους ευχέρεια κατά πόσον αυτό θα γίνει πριν ή μετά τη λήψη καταθέσεων από τους ίδιους.
 
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει στον REPORTER, ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Ανδρέας Πασχαλίδης, η έρευνα αγγίζει όλα τα στρώματα της Αστυνομίας, ακόμα και τον τέως Αρχηγό της Δύναμης Zαχαρία Χρυσοστόμου, ο οποίος παύθηκε την Παρασκευή δύο Μαΐου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.  
 
Η πορεία που ακολουθείται στις έρευνες

Μετά την ολοκλήρωση της εκάστοτε έρευνας, το πόρισμα των ποινικών ανακριτών υποβάλλεται στην ολομέλεια της επιτροπής, η οποία εκ των προτέρων με το διορισμό τους διορίζει και ένα εκ των μελών της ως εποπτεύων. Αφού ολοκληρωθεί το πόρισμα, οι ποινικοί ανακριτές, παραδίδουν τον φάκελο στον εποπτεύων για να τον μελετήσει και θα υποβάλει δική του έκθεση στην ολομέλεια της επιτροπής με τα συμπεράσματα του. Οποιαδήποτε απόφαση και αν δώσει θα πρέπει να είναι αιτιολογημένη.
 
Αφού διενεργηθεί μελέτη του φακέλου του εποπτεύοντος στην οποία εμπεριέχεται η έκθεση των ποινικών ανακριτών, λαμβάνονται οι αποφάσεις κατά πλειοψηφία. Η απόφαση αποστέλλεται στον Γενικό Εισαγγελέα με όλα τα στοιχεία, τόσο αυτά των ποινικών ανακριτών όσο και του εποπτεύοντα, αλλά και της απόφασης της Αρχής.
 
Σε περίπτωση που υπάρχουν πειθαρχικά αδικήματα, τις κυρώσεις τις αποφασίζει η επιτροπή, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να τις ανατρέψει μόνο στα ποινικά αδικήματα. Εξάλλου, εάν και εφόσον εντοπιστούν σε μια υπόθεση μόνο πειθαρχικά αδικήματα αποστέλλεται και πάλι ο φάκελος στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος μπορεί να αναφέρει κατά πόσον εντοπίζει και ποινικά αδικήματα.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας