Τρίτη 26 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Τα βήματα που οδήγησαν στον Ορέστη-Οι συνομιλίες, το ραντεβού και το… delete

Ντίνα Κλεάνθους, Γιώργος Χατζηπαναγή  19/04/2019 13:36
Τα βήματα που οδήγησαν στον Ορέστη-Οι συνομιλίες, το ραντεβού και το… delete

Τα βήματα που οδήγησαν στον Ορέστη-Οι συνομιλίες, το ραντεβού και το… delete

Ντίνα Κλεάνθους, Γιώργος Χατζηπαναγή  19/04/2019 13:36
Tον ασκό του Αιόλου και σημαντικά στοιχεία έφερε ο εξονυχιστικός έλεγχος του ηλεκτρονικού εγκλήματος, πίσω από το προφίλ λογαριασμού στην πλατφόρμα badoo, όπου κρυβόταν πρόσωπο εν ονόμανι «Ορέστης», ο οποίος φαίνεται να είναι το τελευταίο πρόσωπο που συνάντησε την 38χρονη μητέρα Marry Rose Tiburcio, που εντοπίστηκε νεκρή στο Μιτσερό, καθώς και την εξάχρονη κόρη της που εξακολουθεί να αγνοείται.
 
 
Με βάση τη μαρτυρία της φίλης της, που αναγνώρισε τη σορό του θύματος και η οποία ανέφερε ότι η 38χρονη διατηρούσε δεσμό με τον «Ορέστη» που γνώρισε μέσω πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, οι ανακριτές έστρεψαν τις έρευνες προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.
 
Συγκεκριμένα, στο μικροσκόπιο τέθηκε ο λογαριασμός με το όνομα «Ορέστης35», ο οποίος ήταν το πρόσωπο που ήρθε και παρέλαβε την 38χρονη μαζί με την εξάχρονη κόρη της, στις 4 Μαΐου 2018 και ώρα 23:30, χρόνος κατά τον οποίο θεάθηκε για τελευταία φορά.
 
Σημειώνεται ότι η φίλη της Marry Rose, την συμβούλευε να μην πάρει μαζί της την κόρη της, ωστόσο το θύμα της έλεγε ότι ο «Ορέστης» επέμενε και ήθελε να την γνωρίσει στα δύο παιδιά του για να παίζουν μαζί.
 
Η ίδια ανέφερε επίσης ότι ο «Ορέστης» ήταν ψηλός, φαλακρός, διαζευγμένος, με δύο παιδιά έξι και επτά ετών, φωτογράφος.
 
Ο εντοπισμός του πρώτου… «Ορέστη»
 
Η φίλη της 38χρονη έδωσε  στους ανακριτές φωτογραφία του «Ορέστης35» που είχε αναρτημένη στη σελίδα Badoo, η οποία διαπιστώθηκε ότι ανήκει στον 30χρονο, πρώτο ύποπτο, ο οποίος είναι μέλος της Εθνικής Φρουράς, διαμένει στην Περιστερώνα και κατάγεται από το Μιτσερό, όπου και μεγάλωσε.
 
Αυτός κλήθηκε για ανάκριση στο ΤΑΕ Λευκωσίας στις 16/4/2019, δύο μέρες μετά την ανεύρεση του πτώματος, όπου ανακρινόμενος αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη, ενώ ανέφερε ότι η φωτογραφία που φαίνεται στο προφίλ «Ορέστης 35» είναι δική του. Ολόκληρη τη φωτογραφία την είχε αναρτήσει παλιά στο facebook στο λογαριασμό του και σε αυτή είναι μαζί με τη σύζυγο του.
 
Στη συνέχεια ο 30χρονος έδωσε την συγκατάθεση του και παραχώρησε στην Αστυνομία ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή και το κινητό του τηλέφωνο για έλεγχο, σε σχέση με τα υπό διερεύνηση αδικήματα.
 
Ανέφερε επίσης ότι το τηλέφωνο το έχει στην κατοχή του από το Δεκέμβριο του 2016. Όσον αφορά τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ανέφερε ότι είναι 2-3 ετών.
 
Τα δύο τεκμήρια παραδόθηκαν και εξετάστηκαν από το Δικανικό εργαστήριο Ηλεκτρονικών Δεδομένων και διαπιστώθηκαν τα εξής:
 
-Ο σκληρός δίσκος που καταγράφει όλη τη δραστηριότητα του ηλεκτρονικού υπολογιστή, έχει αντικατασταθεί στις 20 Ιανουαρίου 2019 και η πρώτη εγγραφή έγινε στις 21 Ιανουαρίου 2019. --Το κινητό του τηλέφωνο, η πρώτη ημερομηνία διαδικτυακής δραστηριότητας του, είναι το Δεκέμβριο του 2018.
 
Διαγράφηκε ο Ορέστης μετά την ανεύρεση του πτώματος
 
Από εξετάσεις που έγιναν από το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε σχέση με το προφίλ «Ορέστης35», στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Badoo, διαπιστώθηκε ότι  αυτό είχε διαγραφεί σε άγνωστο χρόνο, πράγμα που επιβεβαιώθηκε από την εταιρεία.
 
Από την επικοινωνία που είχαν οι ανακριτές με την εταιρεία Badoo, όπου ζητήθηκαν πληροφορίες σχετικά με το εν λόγω προφίλ, διαπιστώθηκε ότι η τελευταία σύνδεση στο προφίλ ήταν στις 8/10/2018 από το ip address χχχχ, ημέρα κατά την οποία διαγράφηκε το προφίλ.
 
Σύμφωνα με την εταιρεία Badoo, κατά τη δημιουργία του προφίλ «Ορέστης 35», ο χρήστης του χρησιμοποίησε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου «orestis451@gmail.com».
 
Στις 17/4./2019, τρεις μέρες μετά την ανεύρεση του πτώματος, το Ηλεκτρονικό Έγκλημα επικοινώνησε με την εταιρεία Google, σχετικά με το email του εν λόγω προσώπου, όπου αναφέρθηκε ότι ο χρήστης της εν λόγω διεύθυνσης συνδέθηκε για τελευταία φορά στις 17/4/2019 και ώρα 07:21.
 
Σύμφωνα με την εταιρεία Google κατά τη δημιουργία του λογαριασμού του δήλωσε ως τηλέφωνο επικοινωνίας χχχχ και το όνομα «Ορέστης Χρυσάνθου».
 
Πίσω από το Ορέστης Αποελ ο 35χρονος
 
Από περαιτέρω εξετάσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι η ηλεκτρονική διεύθυνση orestis451@gmail.com, συνδέεται με το προφίλ στο Facebook Ορέστης Αποέλ.
 
Έγινε αίτημα από την Αστυνομία προς την εταιρεία Facebook και εξασφαλίστηκαν τα στοιχεία που δήλωσε ο πιο πάνω χρήστης κατά τη δημιουργία του λογαριασμού του και τα ip address πρόσβασης και διαχείρισης.
 
Τελευταία ημερομηνία πρόσβασης στο λογαριασμό «Ορέστης Αποέλ» ήταν στις 14 Απριλίου 2019 και ώρα 19:58, ημερομηνία κατά την οποία διαγράφηκε ο λογαριασμός από τον ίδιο τον χρήστη και ημερομηνία κατά την οποία εντοπίστηκε το θύμα.
 
Εξάλλου στις 18 Απριλίου εκδόθηκε διάταγμα αποκάλυψης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, ο κάτοχος του ip address χχχχχ, κατά το συγκεκριμένο χρόνο, ήταν ο 35χρονος, δεύτερος ύποπτος που κατάγεται από τη Λεμεσό και υπηρετεί και αυτός στην Εθνική Φρουρά.
 
Από περαιτέρω εξετάσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι αυτός είναι σε διάσταση με τη σύζυγο του, που διαμένει σε χωριό της Επαρχίας Λεμεσού, ενώ διαπιστώθηκε επίσης ότι έχει δύο παιδιά. Στοιχεία που συνάδουν με αυτά που ο «Ορέστης» είπε στο θύμα.
 
Αναρτημένες φωτογραφίες από το Μιτσερό στο προφίλ του
 
Μετά από εξετάσεις που έγιναν εντοπίστηκε το προφίλ του υπόπτου στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης η οποία ανταποκρίνεται στο όνομα του 35χρονου υπόπτου.
 
Σε αυτό εντοπίζονται φωτογραφίες του Λατομείου, στο οποίο εντοπίστηκε η σορός του θύματος και συγκεκριμένη φωτογραφία του φρεατίου. Σημειώνεται επίσης ότι εντοπίστηκαν φωτογραφίες προσώπου που ομοιάζει του δεύτερου υπόπτου, του ιδίου στον πιο πάνω χώρο να κρατά τριπόδι φωτογραφικής και φαίνεται να είναι φαλακρός.
 
Πήγε να καταπιεί τεκμήριο
 
Κατά τις έρευνες στην οικία του 35χρονου, που φέρεται να είναι το πρόσωπο που συνομιλούσε με το θύμα ως «Ορέστης», παραλήφθηκαν μεταξύ άλλων, σχοινί χρώματος μπλε, πανομοιότυπο με αυτό που ήταν δεμένο το θύμα, κολλητική ταινία, όμοια με αυτή που βρέθηκε στο φρεάτιο του λατομείου, μαζί με τη σορό της 38χρονης, κινητά τηλέφωνα και κάρτες, ηλεκτρονικός υπολογιστής, αριθμός μέσων αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων, φωτογραφικές μηχανές και διάφορα άλλα.
 
Κατά την έρευνα στην οικία του ο 35χρονος, έβαλε στο στόμα του και προσπάθησε να καταπιεί μια κάρτα κινητού τηλεφώνου, ωστόσο έγινε αντιληπτός από μέλη της Αστυνομίας και συνελήφθη. «Είχα την στην τσέπη μου», ανέφερε σχετικά με την κάρτα.
 
Επίσης σημειώνεται, ότι σύμφωνα με μαρτυρία ο 35χρονος βρισκόταν στο εξωτερικό κατά τον Απρίλιο του 2018 και επέστρεψε αρχές Μαΐου 2018.(Στις 4 Μαΐου δηλώθηκε η εξαφάνιση μάνας και κόρης).
 

Σαρωτικές έρευνες στην οικία του 30χρονου

Σε έρευνα στην οικία του 30χρονου στην Περιστερώνα, όσο και στο πατρικό του στο Μιτσερό, παραλήφθηκαν ως τεκμήρια ένα τάμπλετ, φωτογραφική μηχανή, κάρτα μνήμης, κινητά τηλέφωνα χωρίς κάρτα καθώς και ένας σκληρός δίσκος που είχε αλλαχθεί όπως διαπιστώθηκε, από τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας