Ενώπιον Δικαστηρίου ο τέταρτος που συνελήφθη για την φονική πυρκαγιά στο μπαράκι

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για έκδοση διατάγματος κράτησης του, οδηγείται ο 21χρονος ελληνοκύπριος που συνελήφθη  για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς σε μπυραρία στο κέντρο της Λευκωσίας, που στοίχισε τη ζωή σε 42χρονη από την Ουκρανία, η οποία ανασύρθηκε νεκρή μετά την κατάσβεση της φωτιάς.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χειροπέδες και σε τέταρτο για τη φονική πυρκαγιά στο μπαράκι στη Λευκωσία

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, ο 21χρονος φέρεται να είναι ο μεσάζοντας που γνώρισε τους εμπρηστές στον 45χρονο ιδιοκτήτη της μπυραρίας, ο οποίος επίσης τελεί υπό οκταήμερη κράτηση, ενώ στο κελί παραμένουν και οι άλλοι δύο συλληφθέντες, ο 33χρονος Σύρος που ομολόγησε τον εμπρησμό και ο 28χρονος ελληνοκύπριος που φαίνεται να ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που μετέφερε τον εμπρηστή στο σημείο.
 
Εναντίον και των τεσσάρων υπόπτων διερευνώνται αδικήματα που αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη φόνου, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, φόνο εκ προμελέτης, ανθρωποκτονία, διάρρηξη κτιρίου και εμπρησμού, αδικήματα που διαπράχθηκαν στις 30 του περασμένου Ιανουαρίου, στην Λευκωσία.

Σύμφωνα με τα όσα ομολόγησε ο 33χρονος Σύρος, κίνητρο της εγκληματικής ενέργειας ήταν η αποζημίωση του 45χρονου ιδιοκτήτη από την ασφάλεια, καθώς το μπαράκι ήταν ασφαλισμένο για 262 χιλιάδες ευρώ.
 
Πώς έδρασαν οι εμπρηστές
 
Γύρω στις 2 και 35 μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού σταμάτησε στην οδό Γερμανού Πατρών στη Λευκωσία, σε απόσταση 150m περίπου από την μια εκ των δύο εισόδων της καφετέριας στην οδό Ρηγαίνης.
 
Στην μοτοσικλέτα επέβαιναν ο 33χρονος Σύρος, ενώ στη θέση του οδηγού ήταν ο 28χρονος Ελληνοκύπριος ο οποίος έφερε κράνος και ο συνοδηγός είχε καλυμμένο το κεφάλι με κουκούλα του φούτερ που φορούσε.
 
Ακολούθως φαίνεται ο συνοδηγός να αποβιβάζεται από τη μοτοσικλέτα, δηλαδή ο 33χρονος Σύρος, να πηγαίνει πεζός προς την οδό Ρηγαίνης με κατεύθυνση την καφετέρια, ενώ ο 28χρονος οδηγός παρέμεινε στο σημείο αναμένοντας τον.

Στις 2 και 42, όπως φαίνεται από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, μια λάμψη εκπέμπει από την έξοδο της καφετέριας στην οδό Ρηγαίνης και ταυτόχρονα ο συνεπιβάτης της μοτοσικλέτας, να βγαίνει τρέχοντας από τη συγκεκριμένη είσοδο και να κατευθύνεται στη μοτοσικλέτα.

Η ώρα 2 και 43 ο 33χρονος επιστρέφει τρέχοντας προς την μοτοσικλέτα, επιβιβάζεται σε αυτή και ο οδηγός αφού ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα κατευθύνεται προς την οδό Αρσινόης.
 
Τον κάρφωσε το κινητό του
 
Ανακριτές της υπόθεσης εξασφάλισαν δύο μαρτυρίες από πρόσωπα τα οποία κατά τον δεδομένο χρόνο όπου ακούστηκε η έκρηξη, βρίσκονταν σε υποστατικό έναντι της καφετέριας.
 
Όπως ανέφεραν, είδαν ένα νεαρό πρόσωπο ύψους 1.65 να φεύγει τρέχοντας από την οδό Ρηγαίνης προς την οδό Γερμανού Πατρών, ενώ ακολούθως άκουσαν θόρυβο μοτοσικλέτας να απομακρύνεται.
 
Σε σημείο της οδού Ρηγαίνης από όπου πέρασε ο 33χρονος, εντοπίστηκε από τους δύο μάρτυρες ένα κινητό τηλέφωνο με αναμμένο το φαναράκι το οποίο παραλήφθηκε ως τεκμήριο, ενώ από εξετάσεις που ακολούθησαν διαπιστώθηκε ότι ανήκει στον 33χρονο Σύρο.
 
Ακολούθησε έρευνα στην οικία του πριν την σύλληψη του από όπου παραλήφθηκαν διάφορα τεκμήρια, ενώ την επόμενη μέρα αφού εντοπίστηκε και του επιστήθηκε η προσοχή στο νόμο, αυτός απάντησε «θα σας πω ούλλα, όπως εγινίκαν, εν ήξερα για τη γυναίκα, εν κρίμα…».
 
Κελάηδησε με την πρώτη

Σε θεληματική κατάθεση που έδωσε ο 33χρονος ομολόγησε τον εμπρησμό της καφετέριας, δείχνοντας ως εγκέφαλο της εγκληματικής ενέργειας τον ιδιοκτήτη.
 
Όπως ισχυρίστηκε, προέβηκε στη πράξη αυτή κατόπιν προτροπής του ιδιοκτήτη με σκοπό να εισπράξει χρηματικό ποσό από την ασφάλεια της καφετέριας, η οποία ήταν ασφαλισμένη για το ποσό των 262 χιλιάδων ευρώ.
 
Ως εκ τούτου, ο 33χρονος ,μετέβηκε με τον 28χρονο οδηγό και ιδιοκτήτη της μοτοσικλέτας στην καφετέρια και ο ίδιος έθεσε φωτιά στο εν λόγω υποστατικό.
 
Όπως ισχυρίστηκε, οι πόρτες της μπυραρίας ήταν ξεκλείδωτες όπως είχαν συμφωνήσει αρχικά με τον ιδιοκτήτη και εντός της καφετέριας και πίσω από το μπαρ παρέλαβε ένα δοχείο με βενζίνη, με το οποίο έθεσε φωτιά. (Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα της πυροσβεστικής ήταν ότι αιτία της πυρκαγιάς ήταν διαρροή υγραερίου και δεν εντοπίστηκε εύφλεκτη ύλη).
 
Τον διαβεβαίωνε ο ιδιοκτήτης ότι δεν υπήρχαν ένοικοι 
 
Ο 33χρονος όπως είπε στους ανακριτές, το κίνητρο του ιδίου ήταν το χρηματικό ποσό που θα λάμβανε για την δουλειά από τον ιδιοκτήτη της καφετέριας, ενώ ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος δεν γνώριζε ότι διέμενε το θύμα στον πάνω όροφο.
 
Μάλιστα σημείωσε ότι ρώτησε προηγουμένως τον ιδιοκτήτη εάν υπήρχαν ένοικοι στην πολυκατοικία, λαμβάνοντας αρνητική απάντηση.
 
Σε έρευνα που ακολούθησε στο διαμέρισμα που εντοπίστηκε ο 33χρονος, εντοπίστηκε το χρηματικό ποσό των 1090 ευρώ καθώς και η θήκη του κινητού τηλεφώνου που εντοπίστηκε στη σκηνή του εγκλήματος, ενώ ο ύποπτος παρέδωσε επίσης τα ρούχα που φορούσε κατά την διάπραξη των αδικημάτων.
 
Η πρώτη κατάθεση του ιδιοκτήτη-Τα έριχνε αλλού
 
Σύμφωνα με τα αναφέρθηκαν από τον ανακριτή ενώπιον Δικαστηρίου, ο 45χρονος ισχυρίστηκε αρχικά ότι με το μόνο πρόσωπο που έχει κάποιες διαφορές και αν αποδεικνύετο ότι η φωτιά τέθηκε κακόβουλα, θα υποψιάζετο τον ιδιοκτήτη του κτηρίου που στεγάζεται η καφετέρια.

Όπως ισχυρίστηκε με το εν λόγω πρόσωπο έχει κάποιες οικονομικές διαφορές, όμως όπως είπε, ευθέως δεν τον απείλησε ποτέ.

Μεταξύ άλλων, ο ιδιοκτήτης ανέφερε επίσης ότι δύο ημέρες πριν την φονική πυρκαγιά είχε σημάνει ο συναγερμός της καφετερίας του και ως εκ τούτου τον απενεργοποίησε, αφαιρώντας τις μπαταρίες με αποτέλεσμα η καφετέρια να μείνει χωρίς συναγερμό.

Την επόμενη ημέρα, όπως είπε, τοποθέτησε τις μπαταρίες στο συναγερμό, χωρίς όμως να γνωρίζει εάν ενεργοποιήθηκε ή όχι.

Όσο αφορά το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που διαθέτει η επιχείρηση του καθώς και τη σειρήνα του συναγερμού, ανέφερε ότι τις αφαίρεσε δέκα μέρες προηγουμένως λόγω του ότι θα έκανε κάποιες επιδιορθώσεις ο Δήμος Λευκωσίας.

Επίσης ισχυρίστηκε ότι την πόρτα εξόδου της καφετέριας που οδηγεί στην οδό Ρηγαίνης την έκλεισε ο ίδιος, ενώ ο ίδιος ανέφερε το ποσό με το οποίο η επιχείρηση του ήταν ασφαλισμένη.
 

Δειτε Επισης

Στο κελί για πέντε χρόνια 25χρονος για δύο ληστείες περιπτέρου στη Χλώρακα
Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις κατά επαρχία
Θρήνος για τον 31χρονο αστυνομικό που σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε κτήριο-Έκανε μεροκάματα εκτός υπηρεσίας
Καταζητείσαι 42χρονος Σύρος για παράνομη είσοδο στην Κύπρο το... 2022
ΥΠΕΣ για σχέδιο ΚτίΖΩ-«Δεν θα υπάρξει σοβαρή παρέκκλιση από τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα»
Δικαιώνει την Κυβέρνηση για αναστολή εξέτασης των αιτήσεων ασύλου η Κομισιόν-«Προβλέπεται για εννέα μήνες»
Στο κελί οι δύο συλληφθέντες για την άφιξη 110 μεταναστών από τη Συρία
Νέα μαρτυρία για τον νεκρό στο Πασαλιμάνι-«Πήδηξε στο φορτηγό για να σωθεί και τον πλάκωσαν τα μπάζα»
Ποινή φυλάκισης οκτώ ετών σε 34χρονο που χτύπησε και βίασε την πρώην σύζυγο του
Βιώσιμο ως το 2080 το ΤΚΑ-Πολιτική βούληση Κυβέρνησης για εξορθολογισμό επενδυτικής πολιτικής