Δεν αποκλείει παρέμβαση Αναστασιάδη-Ιωνά στις καταγγελίες Κληρίδη η Κυβέρνηση

«Έχουμε να κάνουμε με ισχυρισμούς και καταγγελίες που πάνω απ’ όλα πρέπει να απασχολήσουν τον ίδιο το νομικό κόσμο, τα θεσμικά όργανά του και τη Νομική Υπηρεσία» αναφέρει με νέα τοποθέτηση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σε σχέση με τα όσα καταγγέλλει ο δικηγόρος Νίκος Κληρίδης ο οποίος μιλά για διαπλοκή ή και επηρεασμό στην απονομή δικαιοσύνης. 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος με γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι μέχρι στιγμής δεν τίθεται θέμα τοποθέτησης της Κυβέρνησης ή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο σημειώνει ότι «δεν αποκλείεται, αναλόγως των εξελίξεων, είτε ο Υπουργός Δικαιοσύνης είτε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πρέπει να ασχοληθούν στη συνέχεια με το όλο ζήτημα».

Επίσης πρόσθετε ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη εξουσία και «αναμένουμε ότι τα συντεταγμένα όργανά της θα επιληφθούν του όλου θέματος», ενώ υπογράμμισε ότι «εξυπακούεται ότι η δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργεί υπεράνω τέτοιων αντιδικιών, χωρίς να αφήνεται χώρος για τέτοιες σκιές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο εδώλιο με βαριές κατηγορίες το Δικαστικό Σώμα

​​​​​​​Θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα

Ο Νίκος Κληρίδης σε μια εξασέλιδη επιστολή που απέστειλε στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο που τον κάλεσε να τεκμηριώσει μετά από ανάρτηση του στο διαδίκτυο αναφερόμενος σε διαπλοκή του δικαστικού Σώματος, αναφέρθηκε σε συγγενική και εργασιακή σχέση δικαστών με δικηγορικά γραφεία που έχουν ως αποτέλεσμα οι υποθέσεις για την οικονομία που οδηγούνται ενώπιον Δικαστηρίου να πέφτουν στο κενό.

Στο στόχαστρο των καταγγελιών βρέθηκε και ο Πρόεδρος του Ανωτάτου ο οποίος επί του παρόντος δεν θέλησε να σχολιάσει ή να τοποθετηθεί, ενώ την ίδια στάση κρατά και το δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνη & Πολυβίου το οποίο μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος εκπροσωπεί τις υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου ενώπιον Δικαστηρίου.

Την ώρα που η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και βρίσκεται σε στάση αναμονής, τα κόμματα με ανακοινώσεις τους ζητούν όπως οι καταγγελίες Κληρίδη διερευνηθούν άμεσα.

Ζητά εξηγήσεις από Αναστασιάδη και Ιωνά το ΑΚΕΛ
Μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη όπως οι εμπλεκόμενοι θεσμοί δώσουν απαντήσεις άμεσα, ενώ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Δικαιοσύνης να τοποθετηθούν.

Αυτούσια η ανακοίνωση:
«Έχουν παρέλθει δύο εικοσιτετράωρα από τη δημοσιοποίηση πολύ σοβαρών καταγγελιών του δικηγόρου κ. Νίκου Κληρίδη. Διερωτόμαστε που βρίσκεται ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωνάς Νικολάου, εκτός αν η κυβέρνηση Αναστασιάδη θεωρεί ότι «καθάρισε» με μια φευγάτη δήλωση περί ανησυχίας του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ο κ. Νίκος Κληρίδης σε μακροσκελή επιστολή του δίνει εξηγήσεις για τον ισχυρισμό που διατύπωσε δημόσια ότι «Η ευνοιοκρατία έχει δυστυχώς επεκταθεί και στο Δικαστικό Σώμα», παραθέτοντας σωρεία δεδομένων και ισχυρισμών για ενδεχόμενη διαπλοκή μελών της δικαστικής εξουσίας με συγκεκριμένο μεγάλο δικηγορικό γραφείο, η οποία δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά για την αμερόληπτη απονομή της δικαιοσύνης. Μεταξύ άλλων, ο κ. Νίκος Κληρίδης ισχυρίζεται ότι «μετά την κατάρρευση του Τραπεζικού Συστήματος […] όλες οι σοβαρές υποθέσεις που αφορούσαν την Τράπεζα Κύπρου και εξεδικάστηκαν από τα Δικαστήρια» προωθήθηκαν μέσω συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου «με το οποίο πλείστοι Δικαστές που εξεδίκασαν υποθέσεις της Τράπεζας έχουν συγγενικές και/ή εργασιακές σχέσεις».

Οι ευθείες αυτές αναφορές θέτουν κατά τρόπο άμεσο υπό αμφισβήτηση το κράτος δικαίου στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σε μια εποχή που εξουσίες και θεσμοί αντιμετωπίζουν την απαξίωση της κοινωνίας και των πολιτών, η συμπερίληψη της Δικαστικής εξουσίας πλήττει καίρια το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, πόσο μάλλον που οι αναφορές του κ. Νίκου Κληρίδη απολήγουν στο συμπέρασμα ότι η ισχυριζόμενη διασύνδεση δικαστικής εξουσίας με δικηγορικό γραφείο, που εκπροσωπεί νομικά στα δικαστήρια της Κύπρου την Τράπεζα Κύπρου, ενδεχομένως επηρέασε την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν τα τραπεζικά σκάνδαλα.

Αποτελεί αδήριτη ανάγκη όπως οι εμπλεκόμενοι θεσμοί δώσουν απαντήσεις άμεσα. Άμεσα πρέπει να τοποθετηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Η κοινωνία, οι πολίτες, παρακολουθούν εμβρόντητοι τα όσα δημόσια πλέον καταγράφονται, την ώρα που οι πρωταγωνιστές των τραπεζικών σκανδάλων παραμένουν ατιμώρητοι.

Το ΑΚΕΛ θα επανέλθει σε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα, αναμένοντας παράλληλα απαντήσεις από τους θεσμούς και από την κυβέρνηση Αναστασιάδη».

Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών
Από την πλευρά του το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών σε δική του ανακοίνωση εκφέρει την άποψη ότι οι διαστάσεις της υπόθεσης ξεφεύγουν της σύγκρουσης μεταξύ δικηγορικών γραφείων ή όπως λένε πολλοί, «της περίπτωσης να συγκρούονται δυο νομικά τζάκια ή κατεστημένα».

Αυτούσια η ανακοίνωση:
«Οι καταγγελίες για διαπλοκή και οικογενειοκρατία στη δικαιοσύνη πρέπει να διερευνηθούν άμεσα και αποτελεσματικά.
 
Χρήζουν διερεύνησης οι καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη αδελφού του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας - αλλά και άλλων νομικών - οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας ξεσηκώνοντας αντιδράσεις στην κοινή γνώμη, η εμπιστοσύνη της οποίας ενδέχεται να κλονιστεί αν υπάρξει απραξία και δεν δοθούν απαντήσεις.
 
Ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε σε συγγενικά πρόσωπα δικαστών που εργάζονται σε συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο, αφήνοντας σκιές ότι η δικαιοσύνη που απονεμήθηκε ενδεχόμενα να ήταν νοθευμένη. Οι καταγγελίες του κ. Κληρίδη, αναφέρθηκαν συγκεκριμένα και σε τράπεζα, οι αποφάσεις τις οποίες όπως είπε, είναι σχεδόν πάντα υπερ της και αυτό γιατί στο Δικηγορικό γραφείο που τις ανέλαβε φέρεται, σύμφωνα με την καταγγελίες, να εργάζονται συγγενικά πρόσωπα δικαστών.
 
Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις αναφορές του κ. Κληρίδη. Η απονομή δικαιοσύνης είναι δικαίωμα των πολιτών και υπεράνω των όποιων αντιδικιών. Έχοντας υπόψη κι άλλες κατά καιρούς καταγγελίες, άποψη μας είναι ότι οι διαστάσεις της υπόθεσης ξεφεύγουν της σύγκρουσης μεταξύ δικηγορικών γραφείων ή όπως λένε πολλοί της περίπτωσης να συγκρούονται δυο νομικά τζάκια ή κατεστημένα.
 
Οι καταγγελίες είναι ιδιαίτερα σοβαρές και οι ισχυρισμοί καταδεικνύουν ότι ενδεχόμενα να αδικήθηκαν πολίτες και να ευνοήθηκαν συγγενείς και φίλοι εις βάρος άλλων.
 
Δεν έχουμε ακούσει ακόμα σοβαρό αντίλογο και διάψευση. Αναμένουμε το αποτέλεσμα της διερεύνησης που θα καλύπτει τις σκιές που έχουν δημιουργηθεί και αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα για να συνεχίζουν οι πολίτες να έχουν εμπιστοσύνη στο Δικαστικό Κυπριακό Σύστημα, ένας από τους λίγους θεσμούς που πάρα τα τρωτά σημεία και τις αδυναμίες του δεν έχει ακόμα εξευτελιστεί πλήρως στα μάτια της κοινωνίας».

Αλληλεγγύη
Το Κίνημα Αλληλεγγύη ζητά επίσης διερεύνηση των καταγγελιών του Νίκου Κληρίδη και αναφέρει ότι οι γραπτές καταγγελίες του δικηγόρου δεν μπορούν ούτε πρέπει να περάσουν απαρατήρητες. 

Αυτούσια η ανακοίνωση:
«Ο κ. Κληρίδης μάς είπε ότι «η δικαιοσύνη πρέπει να απονέμεται και να φαίνεται ότι απονέμεται». Άλλοι μάς είπαν ότι «δικαιοσύνη που δεν απονέμεται έγκαιρα, δεν αποτελεί δικαιοσύνη». Στον μικρό μας τόπο δεν συμβαίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο σε πολλές περιπτώσεις, ενώ «ρηχές συνειδήσεις» υπάρχουν παντού και σε όλους τους τομείς δράσης. Τα ζητήματα διαπλοκής τα οποία δεν συμπίπτουν πάντοτε με τα θέματα διαφθοράς, είναι μέρος της ζωής μας. 

Αλήθεια ποιος ελέγχει και πώς «κτίζονται οι υποθέσεις» που πηγαίνουν στα δικαστήρια; Ποιοι είναι αυτοί και με ποια κριτήρια αποφασίζουν να παρουσιάσουν μια υπόθεση στο δικαστήριο; Πως αντιμετωπίζεται ο «δημόσιος διασυρμός» προσώπων πριν και μετά που «αποφασίζεται» μια υπόθεση; Γιατί ο απλός κόσμος τρέμει την ώρα που θα πάει στα δικαστήρια; 

Μια κοινωνία αρχίζει να καταρρέει όταν η κλίμακα των αξιών της είναι ανύπαρκτη. Έτσι φτάσαμε στο σημείο κάποιοι να είναι έτοιμοι να προσφέρουν ακόμα και την πατρίδα τους στο «πιάτο» γιατί προσδοκούν σε πακτωλούς χρημάτων.  
 
Οι γραπτές καταγγελίες του δικηγόρου Ν. Κληρίδη δεν μπορούν ούτε πρέπει να περάσουν απαρατήρητες. Ούτε ασφαλώς αφορούν και μόνο τον Παγκύπριο Δικηγορικό  Σύλλογο. Οι κυβερνώντες έχουν το κύριο μερτικό ευθύνης και ας μη «κολοκυνθίζουν» τα πράγματα με τις γενικές και αόριστες δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ευελπιστώντας ότι στην πορεία κάτι θα βρεθεί για να επισκιάσει το όλο θέμα.

Ο κ. Κληρίδης μάς είπε ότι «η δικαιοσύνη πρέπει να απονέμεται και να φαίνεται ότι απονέμεται». Άλλοι μάς είπαν ότι «δικαιοσύνη που δεν απονέμεται έγκαιρα, δεν αποτελεί δικαιοσύνη». Στον μικρό μας τόπο δεν συμβαίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο σε πολλές περιπτώσεις, ενώ «ρηχές συνειδήσεις» υπάρχουν παντού και σε όλους τους τομείς δράσης. Τα ζητήματα διαπλοκής τα οποία δεν συμπίπτουν πάντοτε με τα θέματα διαφθοράς, είναι μέρος της ζωής μας. 

Αλήθεια ποιος ελέγχει και πώς «κτίζονται οι υποθέσεις» που πηγαίνουν στα δικαστήρια; Ποιοι είναι αυτοί και με ποια κριτήρια αποφασίζουν να παρουσιάσουν μια υπόθεση στο δικαστήριο; Πως αντιμετωπίζεται ο «δημόσιος διασυρμός» προσώπων πριν και μετά που «αποφασίζεται» μια υπόθεση; Γιατί ο απλός κόσμος τρέμει την ώρα που θα πάει στα δικαστήρια; 

Μια κοινωνία αρχίζει να καταρρέει όταν η κλίμακα των αξιών της είναι ανύπαρκτη. Έτσι φτάσαμε στο σημείο κάποιοι να είναι έτοιμοι να προσφέρουν ακόμα και την πατρίδα τους στο «πιάτο» γιατί προσδοκούν σε πακτωλούς χρημάτων».

ΕΛΑΜ
Καταλυτική παρέμβαση της Κυβέρνησης ζητά και το ΕΛΑΜ το οποίο υπενθυμίζει ότι είχε φέρει στο φως υπόθεση παραποίησης πρακτικών δικαστικής διαδικασίας και εμπλοκή δικαστή σε στημένη υπόθεση.

Αυτούσια η ανακοίνωση:
«Παρακολουθούμε άναυδοι, όπως και ολόκληρη η κοινωνία, τις αποκαλύψεις του Ν. Κληρίδη για διαπλοκή στο δικαστικό Σώμα, σε βαθμό που υπήρξε, όπως αναφέρει, επηρεασμός αποφάσεων της δικαιοσύνης, για να ευνοηθεί συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα.

Καλούμε την Κυβέρνηση να παρέμβει καταλυτικά, ούτως ώστε να μην χαθεί, ούτε να ξεχαστεί η συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά να ριχθεί άπλετο φως.

Επί τη ευκαιρία, αξίζει να θυμίσουμε ακόμα ένα σκάνδαλο που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Κίνημά μας, που αφορούσε και πάλι διαπλοκή στο Δικαστικό Σώμα, με παραποίηση πρακτικών δικαστικής διαδικασίας και εμπλοκή δικαστή σε στημένη υπόθεση. Δυστυχώς όμως, η εγγραφή αυτεπάγγελτης εξέτασης για την συγκεκριμένη υπόθεση, απορρίφθηκε από όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Απαιτούμε, ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), να μετουσιωθεί σε πράξη το αίτημα του λαού για πλήρη διαφάνεια και τιμωρία. Μόνο έτσι θα καταπολεμηθεί η διαπλοκή και η διαφθορά, και όχι με κούφια λόγια και υποσχέσεις.

Δειτε Επισης

Νέα βάρκα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου-Οδηγείται στο λιμάνι Λάρνακας
Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τρ. Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα
Χειροπέδες σε 44χρονο για τον εμπρησμό 17 οχημάτων σε συνεργείο
Στο κελί για πέντε χρόνια 25χρονος για δύο ληστείες περιπτέρου στη Χλώρακα
Καταζητείσαι 42χρονος Σύρος για παράνομη είσοδο στην Κύπρο το... 2022
Στο κελί οι δύο συλληφθέντες για την άφιξη 110 μεταναστών από τη Συρία
Ποινή φυλάκισης οκτώ ετών σε 34χρονο που χτύπησε και βίασε την πρώην σύζυγο του
Ξεκρέμαστη η υπόθεση κατά Ουκρανού για ξέπλυμα-Από 40 κατηγορίες τελικά... μία αν δεν καταθέσει η Ουκρανή
Εννέα συλλήψεις σε πολυεθνική επιχείρηση της Europol για την 645 εκ. απάτη επενδύσεων JuicyFields