Δικαιώθηκε η οικογένεια του υπολοχαγού Χαραλάμπους-Έσωσε με τον θάνατο του τέσσερις Εθνοφρουρούς

Εννιά χρόνια μετά τη θυσία του, δικαιώθηκε η οικογένεια του υπολοχαγού Χαράλαμπου Χαραλάμπους που έχασε τη ζωή του μετά από έκρηξη οπλοβομβδίδας σε φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς.
 
Η εκδίκαση της αγωγής που κατατέθηκε από την μητέρα και την αδερφή του υπολοχαγού ξεκίνησε το 2015 ενώπιον του Δικαστηρίου Λευκωσίας το οποίο χθες ανακοινώνοντας την απόφαση του ανακοίνωσε πως αποδέχεται την εκδοχή της οικογένειας πως η οπλοβομβίδα ήταν ελλαττωματική και επικίνδυνη και επιδίκασε αποζημιώσεις ύψους  105 χιλιάδων ευρώ.
 
Το χρονικό
 
Στις 5 Νοεμβρίου 2009,  με μελανά χρώματα γράφεται στην ιστορία της Εθνικής Φρουράς η τραγωδία που εκτυλίχθηκε σε φυλάκιο της γραμμής αντιπαράταξης στη Λευκωσία, όπου μετά από έκρηξη οπλοβομβίδας έπεσε νεκρός ο υπολοχαγός Χαράλαμπος Χαραλάμπους, 29 ετών, ο οποίος μάλιστα με τη θυσία του έσωσε άλλα τρία νεαρά παιδιά.
Ήταν 10 και 50 το πρωί.
 
Κατά την διαδικασία καταμέτρησης πολεμικού υλικού ακούστηκε μια εκκωφαντική έκρηξη στο χώρο των πυρομαχικών του φυλακίου.
 
Σε κάποια στιγμή ο υπολοχαγός πήρε μια οπλοβομβίδα και άρχισε να την επεξεργάζεται. Η οπλοβομβίδα που ήταν ελαττωματική εξερράγη με αποτέλεσμα να τον πλήξουν 2.500 ατσάλινα σφαιρίδια.
 
Λίγα μέτρα απόσταση από το σημείο της έκρηξης, βρίσκονταν ένας δόκιμος αξιωματικός και δυο στρατιώτες, που έντρομοι αντίκρισαν το ματωμένο σώμα του άτυχου υπολοχαγού.
Στο χώρο εκτυλίχθηκαν σκηνές αλλοφροσύνης ενώ έντρομοι στρατιώτες εξήλθαν από το φυλάκιο και να φωνάζουν ότι έγινε έκρηξη. Ο χώρος γέμισε πρόσωπα με φαιοπράσινη στολή πνιγμένα στον πόνο. Δεν πίστευαν στα μάτια τους ότι ο υπολοχαγός με τον οποίον έπιναν πριν λίγο καφέ, είχε σκοτωθεί εν ώρα καθήκοντος.
 
Κάλυψε με το σώμα του την οπλοβομβίδα και έσωσε 3 στρατιώτες…
 
Ο άτυχος υπολοχαγός, όταν αντελήφθη πως κάτι πήγε στραβά και θα προκαλείτο η έκρηξη, κάλυψε με το σώμα του την οπλοβομβίδα, ώστε να μην πληγούν από τα σφαιρίδια οι άλλοι 3 στρατιώτες. Την τοποθέτησε κοντά στο στήθος του ενώ τους διέταξε να εγκαταλείψουν τον χώρο. Και έτσι έγινε. Οι στρατιώτες πρόλαβαν να απομακρυνθούν και σε 5 δευτερόλεπτα η οπλοβομβίδα εξερράγη…
Ο δόκιμος γύρισε μετά από λίγα δευτερόλεπτα πίσω και βρήκε διαμελισμένο το λοχαγό του σε μια λίμνη αίματος, πεσμένο μπρούμυτα. Είδε ότι ήταν νεκρός. Βγήκε ακολούθως έξω και με το κινητό του τηλεφώνησε στο Νοσοκομείο και στο ΓΕΕΦ.
 
Ελαττωματική οπλοβομβίδα και όχι «ανθρώπινο λάθος»
 
Λίγη ώρα μετά την τραγωδία, ο τότε Υπουργός Άμυνας  Κώστας Παπακώστας, είχε δηλώσει ότι ο υπολοχαγός είχε σκοτωθεί από «ανθρώπινο λάθος».
 
Τελικά μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι από ελαττωματική οπλοβομβίδα και όχι ανθρώπινο λάθος έχασε τη ζωή του ο 29χρονος.
Η έρευνα κατέδειξε πως όχι μόνο η συγκεκριμένη φονική οπλοβομβίδα αλλά και χιλιάδες άλλες του ίδιου τύπου, αλλοιώθηκαν στις αποθήκες της Εθνικής Φρουράς. Συγκεκριμένα είχε σπάσει πλαστικό περίβλημα το οποίο κρατούσε τον μηχανισμό πυροδότησης.
 

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας