Χειροπέδες σε δυο αστυνομικούς για το κύκλωμα εμπορίας γυναικών

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία σε σχέση με την υπόθεση εμπορίας γυναικών σε μπυραρία στη Λευκωσία και για την οποία είχαν συλληφθεί αρχικά πέντε πρόσωπα, εκ των οποίων οι τρεις αστυνομικοί.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, χειροπέδες φόρεσε ο ένας εκ των τριών αστυνομικών, 38 ετών, που είχαν αρχικά συλληφθεί και αφέθησαν ελεύθεροι καθώς και ο 36χρονος ιδιοκτήτης της μπυραρίας. Επίσης συνελήφθη άλλος ένας αστυνομικός, 44χρονος που υπηρετεί στη Λάρνακα, στα ίχνη του οποίου έφθασαν οι ανακριτές μετά από σχετικές μαρτυρίες.
 
Η υπόθεση άνοιξε όταν ενώπιον των Αρχών έφθασε πληροφορία ότι σε συγκεκριμένη μπυραρία στη Λευκωσία υπάρχει σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών και μέλη της δύναμης πραγματοποίησαν έφοδο, όπου εντοπίστηκαν να εργάζονται δυο αλλοδαπές και άλλες κοπέλες να κάθονταν με πελάτες.
 
Από τις συνεντεύξεις που λήφθηκαν από τις γυναίκες διαπιστώθηκε ότι τέσσερις εξ αυτών ήταν θύματα εμπορίας προσώπων και οδηγήθηκαν σε κυβερνητικό καταφύγιο. Πρόκειται για νεαρές οι οποίες έφθασαν στην Κύπρο για ένα καλύτερο αύριο, ενώ όλες τους κουβαλάνε από μια τραγική ιστορία.
 
Κάθε νεαρή και μια ιστορία…
 
Η 1ι παραπονούμενη κατάγεται από την Ουκρανία. Είναι 23 ετών και οι γονείς της αποβίωσαν όταν αυτή ήταν ακόμα ανήλικη.
 
Η 2η παραπονούμενη είναι 25 ετών, κατάγεται από την Ουκρανία και είναι ανύπαντρη μητέρα ενός ανήλικου παιδιού.
 
Η 3η παραπονούμενη, ηλικίας 29 ετών, κατάγεται από την Μολδαβία και έχει δυο ανήλικα παιδιά, ενώ σε ηλικία 7 ετών οι γονείς της την έδωσαν σε ορφανοτροφείο όπου βρισκόταν μέχρι την ηλικία των 16 ετών.
 
Η 4η παραπονούμενη, επίσης από την Ουκρανία, είναι ηλικίας 25 ετών και είναι μονογονιός, μητέρα δυο ανήλικων παιδιών.
 
Όλες οι παραπονούμενες ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι έφθασαν στην Κύπρο για να εργαστούν χωρίς άδεια στην εν λόγω μπιραρία, ένεκα της οικονομικής ανάγκης που είχαν στην χώρα τους.
 
Πώς έφθασαν στην Κύπρο και η συμφωνία
 
Για την υπόθεση συνελήφθη ο ιδιοκτήτης της μπυραρίας, η σύντροφος τους που εργάζεται επίσης στην μπυραρία, καθώς και τρεις αστυνομικοί που τον κατά τον δεδομένο χρόνο εργάζονταν στο ταξιδιωτικό έλεγχο του Αεροδρομίου Λάρνακα. Στη συνέχεια όλοι αφέθησαν ελεύθεροι ενώ επανασυνελήφθη ο ένας εκ των αστυνομικών και ο ιδιοκτήτης.
 
Οι παραπονούμενες προτού έρθουν στην Κύπρο συνεννοήθηκαν τηλεφωνικώς με τον ιδιοκτήτη της μπυραρίας, ο οποίος τους πλήρωσε τα αεροπορικά εισιτήρια με την προϋπόθεση όπως του τα ξεπληρώσουν στην συνέχεια και αφού αρχίσουν να εργάζονται στην μπυραρία.
 
Η συμφωνία μεταξύ των παραπονούμενων και του ιδιοκτήτη της μπυραρίας ήταν ότι θα έκαναν «κονσομασιόν», δηλαδή θα κάθονταν με πελάτες της μπυραρίας, ζητώντας τους να τις κερνούν ποτά, από τα οποία αυτές να λάμβαναν κέρδη.
 
Οι… προμήθειες των 3 ευρώ
 
Σύμφωνα με τα όσα είχαν ακουστεί ενώπιον του Δικαστηρίου, ο μισθός κάθε παραπονούμενης ήταν 30 ευρώ ανά βράδυ και σε περίπτωση που πελάτης την κερνούσε ποτό, αυτή θα λάμβανε 3 ευρώ επιπλέον ως προμήθειας.
 
Σε περίπτωση δε, που ο πελάτης την κερνούσε σαμπάνια, η προμήθεια ανερχόταν στα 10 ευρώ.
 
Σε περίπτωση που ο πελάτης κερνούσε την κοπέλα 6 ποτά ή δυο σαμπάνιες, ή γενικότερα κατέβαλε το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ στην μπυραρία, είχε το δικαίωμα να πάρει την κοπέλα εκτός της μπυραρίας αν το επιθυμούσε και η ίδια.
 
Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ο ιδιόκτητης της μπυραρίας προσπάθησε να πείσει κάποιες από τις κοπέλες για να βγουν με πελάτες εκτός της μπυραρίας.
 
Καθεστώς τρόμου, απειλές και… πρόστιμα
 
Οι παραπονούμενες στεγάζονταν όλες μαζί από τον ιδιοκτήτη σε διαμέρισμα που βρίσκεται πάνω από την μπυραρία και συγκοινωνεί εσωτερικά με αυτή.
 
Μάλιστα ήταν υποχρεωμένες να καταβάλουν κάθε εβδομάδα 35 ευρώ έκαστη ως αντίτιμο για τη διαμονή τους.
 
Ο ιδιοκτήτης ανάγκαζε τις παραπονούμενες να ακολουθούν ρητά τις οδηγίες του, ενώ έβαζε πρόστιμο στις νεαρές για μη συμμόρφωση με τους κανόνες του, όπως η χρήση κινητού τηλεφώνου τους και η λειτουργία του κλιματισμού.
 
Επιπλέον η έξοδος τους από το διαμέρισμα που διέμεναν κατά τις μη εργάσιμες ώρες, απαγορευόταν χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και έγκριση του.
 
Παράλληλα οι παραπονούμενες δέχονταν απειλές από αυτόν σε περίπτωση που εγκατέλειπαν την μπυραρία για να εργαστούν σε άλλο υποστατικό θα απελαύνονταν από την Κύπρο.
 
Επίσης, ο ιδιοκτήτης κατακρατούσε από το ημερήσιο μισθό της κάθε παραπονούμενης το ποσό των 10 ευρώ, με την υπόσχεση ότι αυτά θα τους τα επέστρεφε με την αναχώρηση τους. Αυτό γινόταν ως μοχλός πίεσης για να μην εγκαταλείψουν την εργασία τους, καθώς και συμμόρφωσης τους με τις υποδείξεις του.
 
Συστάσεις για την αστυνομία
 
Επίσης ο ιδιοκτήτης της μπυραρίας, έλεγε ότι σε περίπτωση που ερχόταν η αστυνομία στην μπυραρία για έλεγχο να παρουσιάζονται ως πελάτες και να λένε ότι απλά διασκέδαζαν εκεί.
 
Όπως ανέφεραν παραπονούμενες, ορισμένοι έλεγχοι της αστυνομίας στην μπυραρία  ήταν γνωστός στον ιδιοκτήτη εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα να μην βρίσκονται εκεί κατά τον χρόνο της άφιξης της αστυνομίας.
 
Οι αστυνομικοί στην αλυσίδα του κυκλώματος
 
Σύμφωνα με τα υπό διερεύνηση στοιχεία, οι αστυνομικοί που συνελήφθησαν ενημέρωναν τον ιδιοκτήτη της μπυραρίας για τις ώρες εργασίας τους και έτσι διευθετούσε όπως οι νεαρές έφθασαν στην Κύπρο τον χρόνο που ήταν υπηρεσία, ούτως ώστε να περνούσαν χωρίς να δώσουν εξηγήσεις κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων.
 
Μάλιστα, σε μια περίπτωση όπου νεαρή είχε συλληφθεί, επέστρεψε στην χώρα της και μετά ξανά στην Κύπρο, είχε πάρει οδηγίες από τον ιδιοκτήτη της μπυραρίας όπως μεταβεί σε αριθμό συγκεκριμένου γραφείου, ενώ την προμήθευσαν με εικονική κράτηση ξενοδοχείου.
 
Ωστόσο, η σύντροφος του ιδιοκτήτη, της άλλαξε τις οδηγίες όπου πέρασε από άλλο έλεγχο, χωρίς να την ρωτήσει κάποιος οτιδήποτε αφού «έπεσε σήμα».
 
Αυτό έγινε και σε άλλες περιπτώσεις και συγκεκριμένα σε ώρες που εργάζονταν οι υπό σύλληψη αστυνομικοί, οι οποίοι ωστόσο «κάηκαν» κατά τον εσωτερικό έλεγχο της αστυνομίας.  
 

Δειτε Επισης

Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Επιβεβαιώνεται ότι δεν πλήγηκαν πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σιγή ασυρμάτου για τη διερεύνηση του θανάτου αλλοδαπού στη Λεμεσού-Περιμένει στοιχεία η Λοττίδου
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης