Οι εκτελεστές, το Αλεξούι, το πόρισμα, ο Κυριάκου και μια… πονεμένη ιστορία

Δυο μέρες πριν την απόφαση του Δικαστηρίου για το τι μέλλει γενέσθαι με την υπόθεση του τέως Υπαρχηγού Αστυνομίας Αντρέα Κυριάκου, καθώς η Νομική Υπηρεσία δεν παρέδωσε στην ολότητα του, όπως διατάχθηκε με διάταγμα, το περιβόητο πόρισμα για τους Σέρβους εκτελεστές παρά μόνο επιπρόσθετο υλικό, μια απρόσμενη αλλά παράλληλη ανατροπή  σημειώθηκε στην πολύκροτη δίκη των Σέρβων εκτελεστών.
 
Ο πρώην βαρυποινίτης και οι δυο Σέρβοι εκτελεστές που κατηγορούνταν για τις σχεδιαζόμενες δολοφονίες του Αλέξη Μαυρομιχάλη, Ιωσήφ Ιωσήφ άλλως Σήφης και του Χρίστου Δημητρίου, άλλως Τσιάκκας, οδηγήθηκαν εκ νέου το πρωί ενώπιον του Δικαστηρίου.
 
Ωστόσο, η Κατηγορούσα Αρχή ανέφερε ότι αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος των τριών προσώπων, ενώ ενημέρωσε το Δικαστήριο ότι θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες για απέλαση τους από την χώρα.
 
 
Σύμφωνα  με την Νομική Υπηρεσία, η υπόθεση αναστάληκε καθώς αποσύρθηκαν κάποιοι μάρτυρες κατηγορίας και «δεν θα διακινδυνεύσουμε τέτοια υπόθεση» επισήμανε ο Γενικός Εισαγγελέας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μεταξύ των εν λόγω μαρτύρων είναι ο Αλέξης Μαυρομιχάλης και ο Ιωσήφ Ιωσήφ άλλως Σήφης, δυο εκ των στόχων των Σέρβων εκτελεστών.
 
Από την πλευρά του ο Μαυρομιχάλης, που θεωρείται βασικός μάρτυρας, σε ανάρτηση του στο facebook ανέφερε ότι «εμένα πάντως δεν με ρώτησε κανένας», ενώ στην ίδια γραμμή με το Αλεξούι βρίσκονται και άλλοι μάρτυρες.
Υπενθυμίζεται ότι η πολύκροτη υπόθεση με την άφιξη των Σέρβων εκτελεστών άνοιξε ένα χρόνο μετά, αφότου έγινε το τετραπλό φονικό και είδαν το φως της δημοσιότητας οι πληροφορίες που έδωσε η Ιντερπόλ για τις σχεδιαζόμενες δολοφονίες και οι οποίες παρέμειναν στα συρτάρια.
 
Μάλιστα, είχαν διοριστεί ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που μετά το πόρισμα τους όπου εντόπισαν «παραλήψεις και λάθη», ανακριτές του Αρχηγείου άρχισαν εκ νέου την διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ εξέδωσαν συνολικά 8 εντάλματα σύλληψης.  
 
Στην δίκη των Σέρβων εκτελεστών, στους οποίους είχαν ήδη απαγγελθεί βαριές κατηγορίες, αναμενόταν να ακουστούν οι ενέργειες της αστυνομίας, τόσο πριν όσο και μετά το πόρισμα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, πόρισμα το οποίο θα ήταν στο επίκεντρο και είχε αναφερθεί κατά τις πρώτες ακροαματικές διαδικασίες ενώπιον Δικαστηρίου, περιγράφοντας ο ανακριτής τα γεγονότα της υπόθεσης. Επίσης, το πόρισμα είχε παρουσιαστεί ως μια από τις βασικές μαρτυρίες αφού αποτελείτο από τα έγγραφα της Ιντερπόλ καθώς και τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των υπόπτων.   
 
Υπενθυμίζεται ότι μετά το πόρισμα, διώχθηκε πειθαρχικά ο αστυνομικός της Ιντερπόλ Κύπρου που τηλεφώνησε κατά λάθος στον ένα εκ των Σέρβων εκτελεστών, ενώ διώχθηκε ποινικά και παύθηκε ο τέως Υπαρχηγός Αστυνομίας Αντρέας Κυριάκου σε σχέση με διαρροές στα ΜΜΕ, ενώ δεν υπήρξε δίωξη τόσο για τις διαρροές των πληροφοριών στον υπόκοσμο όσο και για τις παραλείψεις που παρατηρήθηκαν.
 
Σε ότι αφορά τη δίκη του Αντρέα Κυριάκου, αυτή άρχισε στις 2 Ιουλίου 2017, ενώ εκ τότε υπήρχε δικαστική διαμάχη σε σχέση με το αίτημα της υπεράσπισης του τέως Υπαρχηγού όπως της παραδοθεί στην ολότητα του το πόρισμα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, στα πλαίσια δίκαιης δίκης. 
 
Μετά την απόφαση και του Ανώτατου, που παρέπεμπε στο πρωτόδικο Δικαστήριο για το ζήτημα της παράδοσης του πολυσυζητημένου πορίσματος, το οποίο η κατηγορούσα αρχή αρνείτο να το παραδώσει στην υπεράσπιση, ο Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Νικόλας Γεωργιάδης, περί τα τέλη Ιουνίου εξέδωσε διάταγμα με το οποίο καλούσε την Κατηγορούσα Αρχή όπως εντός των 15 ημερών το παραδώσει στην υπεράσπιση.

Ωστόσο η προθεσμία έληξε και η Κατηγορούσα Αρχή παρέδωσε στους δικηγόρους του Κυριάκου επιπρόσθετο μέρος του πορίσματος, όχι όμως το πόρισμα στην ολότητά του.
 
Οι δυο πλευρές φαίνεται να μην είναι διατεθειμένες να υποχωρήσουν, με τους δικηγόρους του Αντρέα Κυριακού να ζητούν ολόκληρο το πόρισμα, προβάλλοντας τη θέση ότι αποτελεί μαρτυρικό υλικό, το οποίο και θα πρέπει να τους δοθεί για σκοπούς υπεράσπισης και δίκαιης δίκης. Στην αντίπερα όχθη, η κατηγορούσα αρχή προβάλλει τη θέση ότι δεν αποτελεί μαρτυρικό υλικό το πόρισμα στην ολότητα του που θα πρέπει να δοθεί στην άλλη πλευρά.
 
Ως εκ τούτου, την ερχόμενη Τετάρτη ο Δικαστής καλείται να αποφασίσει για το μέλλον της δίκης, την ίδια ώρα που οι διαδικασίες για απέλαση των Σέρβων εκτελεστών  θα βρίσκονται σε εξέλιξη.  

Δειτε Επισης

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ αποφάσισαν πώς θα χτυπήσουν το Ιράν, αλλά όχι πότε
Νέα βάρκα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου-Οδηγείται στο λιμάνι Λάρνακας
Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τρ. Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα
Η ανάγκη του Νετανιάχου για πολιτική επιβίωση στο επίκεντρο της κρίσης Ισραήλ-Ιράν
Χειροπέδες σε 44χρονο για τον εμπρησμό 17 οχημάτων σε συνεργείο
Στο κελί για πέντε χρόνια 25χρονος για δύο ληστείες περιπτέρου στη Χλώρακα
Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις κατά επαρχία
Θρήνος για τον 31χρονο αστυνομικό που σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε κτήριο-Έκανε μεροκάματα εκτός υπηρεσίας
Καταζητείσαι 42χρονος Σύρος για παράνομη είσοδο στην Κύπρο το... 2022