Καθαρή η αγορά των ελικοπτέρων AW139 από E.Φ. και Αστυνομία

Δεν διαπιστώθηκαν πράξεις ή παραλείψεις, εκ μέρους οποιωνδήποτε, που να συνιστούν ποινικό αδίκημα κατά την απόκτηση των ελικοπτέρων Agusta Westland ΑW 139, από την Εθνική Φρουρά και την Αστυνομία.
 
Αυτό κατέδειξε η ποινική έρευνα που διατάχθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και αφορούσε τις συνθήκες απόκτησης των ελικοπτέρων.
 
Πρόκειται για τα ελικόπτερα  Agusta Westland ΑW 139 που αγόρασε το 2008 και προμηθεύτηκε το 2010 η Εθνική Φρουρά. Τα ελικόπτερα κόστισαν στην Κυπριακή Δημοκρατία 10 εκ. 900 χιλιάδες ευρώ έκαστο, ενώ με τις προσθήκες που έγιναν για προμήθεια ανταλλακτικών η τελική τιμή αγοράς ανήλθε στα 15 εκ. ευρώ.
 
Διαβάστε εδώ:   
Σύμφωνα με έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας την ίδια περίοδο που το Υπουργείο Άμυνας πλήρωνε 45 εκ. ευρώ για την αγορά τους κάποιες άλλες χώρες τα εξασφάλιζαν σε πολύ καλύτερη τιμή.
 
Στην μελέτη τους οι δύο ποινική ανακριτές, σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία, σημειώνουν πως δεν διαπιστώθηκαν πράξεις  ή παραλείψεις από οποιονδήποτε οι οποίες να συνιστούν ποινικό αδίκημα.
 
Αυτούσια η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας 
 
Συμπληρώθηκε η μελέτη και αξιολόγηση από τη Νομική Υπηρεσία, των Εκθέσεων των δύο ποινικών ανακριτών και του ογκώδους μαρτυρικού υλικού που συνελέγη σε σχέση με τη διερεύνηση των συνθηκών απόκτησης ελικοπτέρων «Agusta Westland» από την Εθνική Φρουρά και από την Αστυνομία κατά το 2008.   Η ποινική διερεύνηση αφορούσε στις διαδικασίες αγοράς τριών ελικοπτέρων για τις ανάγκες του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς και άλλων δύοελικοπτέρων για τις ανάγκες της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου.
 
Οι δύο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές προέβηκαν σε εμπεριστατωμένες έρευνες και στη λήψη μεγάλου αριθμού καταθέσεων, εγγράφων και άλλων στοιχείων.  Όπως προκύπτει από τις Εκθέσεις των ποινικών ανακριτών, αυτοί κατέληξαν για τους λόγους τους οποίους εξηγούν, στο συμπέρασμα ότι και στις δύο περιπτώσεις που διερευνήθηκαν, δεν διαπιστώθηκαν πράξεις ή παραλείψεις εκ μέρους οποιωνδήποτε εμπλεκομένων προσώπων, οι οποίες να συνιστούν οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα, ως ήταν το αντικείμενο της έρευνας.
 
Εν όψει των καταλήξεων τούτων, οι ποινικοί ανακριτές εισηγήθηκαν την ταξινόμηση των υποθέσεων χωρίς άλλες περαιτέρω ενέργειες, εισήγηση με την οποία υπό το φως όλων των συλλεγέντων στοιχείων, έχει συμφωνήσει και η Νομική Υπηρεσία.
 
 
 

Δειτε Επισης

Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Δύο καραμπόλες στο ίδιο σημείο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα
Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου
Ψάχνει τα ίχνη 18χρονου που εξαφανίστηκε στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Οι πληροφοριοδότες πίσω από τις συλλήψεις για εμπρησμούς, τα στοιχεία ενώπιον των Αρχών και το modus operandi
Ποινή φυλάκισης οκτώ χρόνων σε 43χρονο που τον έπιασαν με κοκαΐνη οι Αρχές
Έδειξε τα κενά σε πρόνοιες για την προστασία των παιδιών ο ΣΠΑΒΟ-Έδωσε χρονοδιάγραμμα η Επ. Νομικών