Εξήγησε γιατί βούτηξε το δάκτυλο στο μέλι ο Βέργας - «Νύχτες μέσα στο αυτοκίνητο μοίραζα τις μίζες»

Με τη συνέχιση της αντεξέτασης του Σάββα Βέργα από τον συνήγορο υπεράσπισης του Δημήτρη Πατσαλίδη, Αλέξανδρο Αλεξάνδρου, συνεχίστηκε σήμερα στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας η εκδίκαση της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου.
 
Απαντώντας σε ερώτηση της υπεράσπισης Πατσαλίδη, ο κ. Βέργας εξήγησε ότι «όταν σε ένα οργανισμό δεν νιώθεις τον οποιοδήποτε κίνδυνο ελέγχου τότε μπαίνεις στον πειρασμό». Σημείωσε επίσης ότι ΣΑΠΑ και ΧΥΤΑ ήταν αυτόνομοι οργανισμοί και δεν υπήρχε σοβαρός έλεγχος.
 
Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσο υποβάλλονταν οικονομικές καταστάσεις στην Ελεγκτική Υπηρεσία για το ΧΥΤΑ, ο κ. Βέργας είπε ότι το ότι υποβάλλονταν τα στοιχεία στην Ελεγκτική Υπηρεσία δεν σήμαινε ότι υπήρχε σοβαρός έλεγχος. «Ήταν χαλαρά τα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Ακολούθως ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου υπέβαλε στον μάρτυρα ότι όταν το συμβόλαιο μεταφέρθηκε στο ΧΥΤΑ την 21η Οκτωβρίου 2010, από εκείνη την ημέρα και μετά υποβάλλονταν αναλυτικοί λογαριασμοί στην Ελεγκτική Υπηρεσία οι οποίοι υπογράφονταν από τον ίδιο. Ο Σάββας Βέργας συμφώνησε με την υποβολή.
 
Στη συνέχεια κατατέθηκε από την υπεράσπιση ως τεκμήριο στο Δικαστήριο δέσμη με δελτία πληρωμών ΧΥΤΑ προς το ΥΠΕΣ της περιόδου 2007-2010, έγγραφο το οποίο αναγνώρισε ο μάρτυρας.
 
Σε άλλο σημείο της αντεξέτασης του ο κ. Βέργας σημείωσε ότι οι Ευτύχιος Μαληκκίδης και Δημήτρης Πατσαλίδης συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με τον εργολάβο και όντως μείωσαν τις τιμές των υπερσυμβατικών ποσοτήτων που συζητούσε το ΥΠΕΣ.
 
Στη συνέχεια ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Πατσαλίδη υπέβαλε στον Σάββα Βέργα ότι οι μίζες συμφωνήθηκαν για τις υπερσυμβατικές ποσότητες για τις οποίες έγιναν παραχωρήσεις προς όφελος της κοινοπραξίας, με τον μάρτυρα ωστόσο να διαφωνεί, λέγοντας ότι οι μίζες δίνονταν για να πληρώνεται η κοινοπραξία στην ώρα της. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό ήταν κάτι που γινόταν σε όλα τα έργα της τότε εποχής, να δίνονται δηλαδή δώρα για να υπάρχει καλή συνεργασία.
 
Ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου ρώτησε επίσης τον μάρτυρα αν ο χρόνος των πληρωμών προς την κοινοπραξία καθοριζόταν από το συμβόλαιο, με τον μάρτυρα να απαντά ότι δεν είναι βέβαιος και πως πιθανόν το συμβόλαιο να καθόριζε κάτι τέτοιο.
 
Σε ερώτηση κατά πόσο ο Δημήτρης Πατσαλίδης ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας που στις 4 Δεκεμβρίου 2008 κατέληξε σε συμφωνία για τις υπερσυμβατικές ποσότητες, ο κ. Βέργας είπε ότι το πρακτικό μιλά από μόνο του.
 
Σε θέση της υπεράσπισης ότι κάποιος δεν δίνει μίζα για να πληρωθεί στην ώρα του αλλά για να πετύχει κάτι από το οποίο θα αποκομίσει κέρδος, ο Σάββας Βέργας είπε ότι επρόκειτο για οργανισμούς που είχαν μεγάλα έργα με εργολάβους και είχαν δημιουργήσει άγραφους κανόνες γι’ αυτές τις μίζες.
 
Επανέλαβε δε ότι για τον ίδιο δεν είναι ευχάριστη η θέση στην οποία βρίσκεται να έχει απέναντι του πρώην συνεργάτες του. «Μας παρέσυρε το ρέμα κι εμάς», είπε και πρόσθεσε πως ο ίδιος πληρώνει το τίμημα των πράξεων του.
 
«Εγώ πληρώνω το τίμημα των πράξεων μου, είμαι τρία χρόνια στη φυλακή», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι από την πρώτη στιγμή μένει σταθερός στη γραμμή της παραδοχής και της συνεργασίας με τις αρχές.
 
Σε ερώτηση ακολούθως της υπεράσπισης αν τα ποσά που ανέφερε στην κατάθεση του ήταν καθ’ υπόδειξη των ανακριτών με βάση τη λίστα που παρέδωσε ο Ιωάννης Κοκότσης, ο κ. Βέργας απάντησε αρνητικά αναφέροντας ότι δεν είχε κάποιο έγγραφο μαζί του αλλά ανέφερε στους ανακριτές ό,τι θυμόταν. Απέρριψε ακόμη και με έντονο τρόπο το ενδεχόμενο, όπως υπεβλήθη από την υπεράσπιση, να πήρε περισσότερα λεφτά από αυτά που δέχτηκε στην απόφαση του το Δικαστήριο. «Αυτοί που πήραν τις μίζες με τα μεγάλα κουτάλια είναι έξω», είπε.
 
Σε υποβολή της υπεράσπισης ότι με την άφιξη Κοκότση στην Κύπρο φαίνεται στους τραπεζικούς του λογαριασμούς ότι έπαιρνε ολόκληρο το ποσό της μίζας, ο Σάββας Βέργας διαφώνησε.
 
Σε ερώτηση κατά πόσο οι εταιρείες ολοκλήρωσαν τα έργα όταν ανέλαβε Δήμαρχος ο κ. Βέργας απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι υπήρχαν έργα που συνεχίζονταν. Ερωτηθείς πότε ήταν η τελευταία είσπραξη των εταιρειών αυτών ο κ. Βέργας είπε ότι δεν θυμάται, προσθέτοντας ωστόσο ότι θυμάται πως καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του είχε εισπράξεις από οφειλόμενα.
 
Ακολούθως ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου έδωσε στον Σάββα Βέργα κατάσταση λογαριασμού της εταιρείας του Misha Holdings ρωτώντας τον αν θυμάται ποιες από τις καταθέσεις στο λογαριασμό μετά το 2011 αφορούσαν μίζα. Ο κ. Βέργας είπε ότι δεν θυμάται.
 
Σε υποβολή του κ. Αλεξάνδρου ότι οι καταθέσεις μετρητών στις δύο αυτές εταιρείες την περίοδο 2011-2014 για ποσά άνω των €1.000 ξεπερνούν τις €530.000 ενώ οι μίζες ανέρχονται στις €275.000 ο κ. Βέργας ανέφερε ότι έχει παραδεχτεί όλα τα ποσά που έλαβε και στην υπόθεση ΣΑΠΑ και στην υπόθεση ΧΥΤΑ τα οποία και περιλαμβάνονται στις αποφάσεις των δικαστηρίων.
 
Σε ερώτηση αν έχει οποιοδήποτε στοιχείο ότι έδωσε χρήματα στον Δημήτρη Πατσαλίδη ο κ. Βέργας απάντησε «όχι».
 
Σε ερώτηση της υπεράσπισης αν θυμάται πότε έδωσε χρήματα στον Δημήτρη Πατσαλίδη για τελευταία φορά ο κ. Βέργας απάντησε επίσης «όχι».
 
Σε υποβολή της υπεράσπισης ότι δεν μπορεί να θυμηθεί γιατί ποτέ δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο ο κ. Βέργας είπε ότι αυτό που δεν μπορεί να θυμηθεί είναι την ημερομηνία και το ποσό, θυμάται όμως, όπως πρόσθεσε, κάποιες στιγμές, κυρίως νύχτα, στο αυτοκίνητο και στο γραφείο να δίνει χρήματα στον κ. Πατσαλίδη.
 
«Έτσι δίνονται οι μίζες σε όλο το παζάρι, κατ’ ιδίαν. Δεν βγαίνουν διατακτικά», ανέφερε.
 
Ολοκληρώνοντας την αντεξέταση του μάρτυρα ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Πατσαλίδη προχώρησε σε σειρά υποβολών προς τον μάρτυρα.
 
Συγκεκριμένα, πως η κατάθεση του ήταν προϊόν συνδιαλλαγής με την Αστυνομία για να μειωθούν τα ποσά που έλαβε ο ίδιος ως μίζες και να τα φορτώσει στον Δημήτρη Πατσαλίδη. Ο μάρτυρας διαφώνησε επαναλαμβάνοντας ότι ακολουθεί τη γραμμή της παραδοχής και ομολογεί αυτά που έχει διαπράξει.
 
Ότι όλα αυτά που ανέφερε στο Δικαστήριο περί αντικατάστασης του Μαληκκίδη από τον Πατσαλίδη όταν ανέλαβε ο Ιωάννης Κοκότσης Διευθυντής της Helector είναι ψέμα. Ο μάρτυρας διαφώνησε εκ νέου.
 
Και τέλος πως το συνολικό ποσό της μίζας που πήρε από τον Ιωάννη Κοκότση το κράτησε για τον εαυτό του και δεν το έδωσε σε άλλους και σε καμία περίπτωση στον Δημήτρη Πατσαλίδη, με τον μάρτυρα να διαφωνεί και πάλι.
 
Η εκδίκασης της υπόθεσης θα συνεχιστεί αύριο Παρασκευή. Τη σκυτάλη στην αντεξέταση του μάρτυρα θα πάρει ο συνήγορος υπεράσπισης του Στέλιου Παπαδόπουλου, Ηλίας Στεφάνου. Αναμένεται ότι τον μάρτυρα θα αντεξετάσει επίσης ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας Helector Γιώργος Παπαϊωάννου.
 
Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Στέλιος Παπαδόπουλος (Δημόσιος Υπάλληλος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη