Το «φαγοπότι» άνευ προηγουμένου, οι εκβιασμοί και η... υγεία της Ροζίτας

Όλο ένα και περισσότερα είναι τα στοιχεία που «καίνε» τη λειτουργό του ΤΕΠΑΚ, Ροζίτα Παυλίδου, σε σχέση με το «φαγοπότι» εκατομμυρίων που έστησε με το σόι της εκμεταλλευόμενη τα ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ αλλά και τα προγράμματα που έγιναν από το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 14 πρόσωπα, εκ των οποίων οι 8 αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ η «εγκέφαλος» Ροζίτα μαζί με άλλα 5 πρόσωπα συνεχίζουν να τελούν υπό κράτηση.

Οι 6 ύποπτοι που εξακολουθούν να βρίσκονται στο κελί είναι:

- Ροζίτα Παυλίδου, 57 χρόνων, πρώην λειτουργό της Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας του Πανεπιστημίου

- Χουάν Ιάκωβος Καρέρα Παυλίδη, 38 χρόνων, ιδιοκτήτης εταιρείας και γιος της Ροζίτας

- Κώστας Κώστα, 41 χρόνων, καθηγητής Χημείας στο Τμήμα Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ΤΕΠΑΚ

- Κυριάκος Προκόπη, 41 χρόνων, ιδιοκτήτης εταιρείας, κουμπάρος του Κώστα Κώστα

- Γιώργος Ζωδιάτης, 60 χρόνων, ανώτερος λειτουργός του Πανεπιστημίου Κύπρου

- Εύη Δρουσιώτη, 61 χρόνων, ανώτερη διοικητικός λειτουργός του Πανεπιστημίου Κύπρου

Το δικαστήριο διέταξε χθες την ανανέωση κράτησης των υπόπτων για άλλες 5 ημέρες, χωρίς οι δικηγόροι τους να φέρουν ένσταση στη κράτηση τους.

Ωστόσο, ο δικηγόρος της Ροζίτας Παυλίδου και του καθηγητή Κώστα Κώστα, ζήτησαν από το Δικαστήριο ζήτησαν από το δικαστήριο εάν και εφόσον ολοκληρωθούν οι έρευνες των αρχών νωρίτερα να αφεθούν ελεύθεροι για λόγους υγείας.

Στην περίπτωση της 57χρονης ο δικηγόρος υπεράσπισης ανέφερε πως έχει υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση και αν χρειαστεί να νε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο για περίθαλψη.

Στην περίπτωση του καθηγητή ο δικηγόρος του επεσήμανε το χρόνιο πρόβλημα της υγείας του καθώς και πρόσφατες αναλύσεις στις οποίες υποβλήθηκε. Η κράτηση του όπως ανέφερε στο χώρο των κρατητηρίων εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του όπως μόλυνση.

Τα στοιχεία που τους «καίνε»

Ενώπιον των αρχών υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν τους ύποπτους με τα 23 ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ κατά το 2008-2015 συνολικού ύψους €5 εκατομμυρίων ευρώ,  εκ των οποίων τα περισσότερα χειριζόταν αποκλειστικά η Ροζίτα.

Επιπρόσθετα, οι ύποπτοι φαίνεται να συνδέονται με άλλα πέντε ερευνητικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν από το Ωκεανογραφικό Κέντρο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Όπως προκύπτει από τις έρευνες των αρχών, η «εγκέφαλος» Ροζίτα εξασφάλιζε χρηματικά ποσά με παράτυπες διαδικασίες, εικονικές προσφορές, πλαστά έγγραφα και τιμολόγια. Επίσης υπάρχουν στοιχεία όπου η Ροζίτα λάμβανε χρήματα για εργασίες που ποτέ δεν έγιναν. Τα εν λόγω χρήματα διαμοίραζε στα συγγενικά της πρόσωπα τα οποία παρουσίαζε ως πρόσωπα που εργάζονταν για τα προγράμματα ενώ στην πραγματικότητα δεν εκτελούσαν οποιαδήποτε εργασία. 

Οι ανακριτές έχουν στα χέρια τους μαρτυρίες, που πριν τις απειλές της Ροζίτας για «πομπούες» σε περίπτωση που μιλήσουν όταν άρχισε η έρευνα από τον Γενικό Ελεγκτή, ασκούσε πιέσεις και εκβίαζε λειτουργούς για να ακολουθούν τις οδηγίες της και να προσλαμβάνουν συγγενικά της πρόσωπα στα προγράμματα.  

Επίσης σε ότι αφορά το πρόγραμμα για τη θαλάσσια ρύπανση και για την αγορά δέκα πολυαισθητήρων μετρήσεων στη θάλασσα για παρακολούθηση της θαλάσσιας ρύπανσης, κατακυρώθηκε προσφορά σε συγκεκριμένη εταιρεία για το ποσό των €220.000.

Ο ύποπτος καθηγητής του ΤΕΠΑΚ, πρότεινε στην εταιρεία που εισήγαγε τους αισθητήρες να συμμετάσχει σε θέματα τεχνογνωσίας μέσω της εταιρείας του και ο κουμπάρος του οποίος πληρώθηκε το ποσό των 90.460 χιλιάδων ευρώ.

Σε κατάθεση του ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ανέφερε ότι εξέδωσε εικονικό τιμολόγιο ύψους 137.000 χιλιάδων ευρώ, με οδηγίες του καθηγητή του ΤΕΠΑΚ ενώ τιμολόγιο «δείχνει» πρόσωπο να έχει πληρωθεί περίπου 11 χιλιάδες ευρώ, χωρίς ωστόσο να εργαστεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

     

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό