Τα πλοκάμια του γιου της Ροζίτας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και η… «σκληρή» μαμά

Πλαστές βεβαιώσεις διεκπεραίωσης εργασιών ερευνητικών προγραμμάτων,  πλαστογραφίες υπογραφών, πληρωμές για εργασίες που δεν έγιναν ποτέ ή που αποδείχθηκαν λανθασμένες, άσκοπα ταξίδια, απειλές κατά καθηγητών, δωροδοκίες και άλλα πολλά συνθέτουν την πολύκροτη αλλά και πολύπλοκη υπόθεση ατασθαλιών σε ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ, της περιόδου 2008- 2015, ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ, για την οποία οι 11 ύποπτοι τελούν υπό 8ημερη κράτηση.

    - Αποκαλύπτουμε την έκθεση που «έκαψε» τη Ροζίτα – Οι λίστες των συγγενών

    - Όσα κατέγραψε η έκθεση που «έκαψε» τη Ροζίτα – Την «έδωσαν» οι συνάδελφοι της

Οι ανακριτές της υπόθεσης συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς τις έρευνες οι οποίες άρχισαν πριν από περίπου 6 μήνες κατόπιν οδηγιών του Γενικού Εισαγγελέα με βάση και τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή ενώ μέχρι στιγμής δεν δικαιολογούνται άλλες συλλήψεις, χωρίς βέβαια να αποκλείεται να φορέσουν χειροπέδες και άλλα πρόσωπα εάν προκύψουν νέα στοιχεία.

«Εγκέφαλος» της υπόθεσης φαίνεται να ήταν η λειτουργός του ΤΕΠΑΚ που χειριζόταν τα ερευνητικά προγράμματα, Ροζίτα Παυλίδου, η οποία είχε τον απόλυτο έλεγχο, ενώ στην κομπίνα έβαλε το σόι της και ένα καθηγητή.

Οι 11 ύποπτοι είναι:

  1. Ροζίτα Παυλίδου 57χρονών, πρώην λειτουργό της Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας του Πανεπιστημίου
  2. Χουάν Ιάκωβος Καρέρα Παυλίδης 38 χρονών ιδιοκτήτης εταιρείας (γιος της Ροζίτας Παυλίδου)
  3. Κώστας Κώστα 41 χρονών καθηγητής Χημείας του ΤΕΠΑΚ
  4. Παύλος – Ορέστης Καρέρα Παυλίδης 32 χρονών (γιος της Ροζίτας Παυλίδου)
  5. Εκάβη Παυλίδου 50 χρονών (αδελφή της Ροζίτας Παυλίδου)
  6. Ανδριάνα Θεμιστοκλέους 29 χρονών (σύζυγος του Παύλου Καρέρα Παυλίδη)
  7. Μαρία Νικολάου 39 χρονών (σύζυγος Ιάκωβου Καρέρα Παυλίδη)
  8. Μιχαέλλα Νικολάου 26 χρονών (αδελφή Μαρίας Νικολάου)
  9. Κυριάκος Προκόπη 41 χρονών (κουμπάρος Κώστα Κώστα)
  10. Μαρία Κλεάνθους 49 χρονών (σύζυγος Κυριάκου Προκόπη)
  11. Δημήτρης Νικολάου 38 χρονών (αδελφός Μαρίας Νικολάου).

Ο «δικτυωμένος» γιος της Ροζίτας

Την ίδια ώρα που οι έρευνες για το ΤΕΠΑΚ συνεχίζονται με τα στοιχεία να «καίνε» τους 11 υπόπτους, διερευνάται η πιθανότητα εμπλοκής της Ροζίτας Παλίδου στη διαδικασία αγοράς υπηρεσιών, με συνοπτικές διαδικασίες, από το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Όπως προκύπτει κάποια από τα άτομα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του ΤΕΠΑΚ εμπλέκονται και στην υπόθεση του Ωκεανογραφικού Κέντρου. Συγκεκριμένα, για την αγορά υπηρεσιών οικονομικής διαχείρισης για ερευνητικό πρόγραμμα του Ωκεανογραφικού λήφθηκαν τρεις προσφορές.

Η χαμηλότερη προσφορά αξίας 14.700 ευρώ ήταν από την εταιρεία του γιου της Ροζίτας Παυλίδου. Η αμέσως επόμενη προσφορά έγινε από την Μαρία Νικολάου, σύζυγο του γιου της.  Οι δυο, εμφανίζονται να έχουν εκδώσει και άλλα τιμολόγια αξίας 5.950 ευρώ και 7.950 ευρώ αντίστοιχα που παρουσιάζουν όμοιο layout. Επίσης, ο εσωτερικός έλεγχος του ΠΚ παρατηρεί ότι και το Τμήμα Ψυχολογίας αγόρασε υπηρεσίες εμπειρογνωμοσύνης από τη Μαρία Νικολάου.

«Σκληρή» η μαμά, «κελάηδησε» ο καθηγητής

Σε μια προσπάθεια να βρει τις διαδρομές των 5 εκατομμυρίων η αστυνομία, αναμένεται να προχωρήσει στην άρση των τραπεζικών λογαριασμών και λήψη και εξέταση δειγμάτων γραφής και υπογραφής από τους υπόπτους σε σχέση με έγγραφα τα οποία είναι πλαστά, οι οποίοι ανακρίθηκαν εκ νέου.

Ωστόσο, η «εγκέφαλος» Ροζίτα εμφανίζεται «σκληρή» και δεν απαντά στις ερωτήσεις που της υποβάλουν οι ανακριτές ενώ την ίδια στάση κρατάει και το υπόλοιπο σόι της που έχει συλληφθεί.

Από την πλευρά του όμως ο καθηγητής που συνελήφθη, επιστημονικός υπεύθυνος σε επτά από τα 23 συνολικά ερευνητικά προγράμματα, ανακρινόμενος υποστήριξε πως τα άτομα τα οποία του υποδείκνυε η Ροζίταν Παυλίδου δεν έκαναν οποιανδήποτε εργασία και πως αυτή γινόταν από τον ίδιο, σε σημείο που αναγκαζόταν να εργαστεί πολλές ώρες. Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία στους ανακριτές να συνεργαστεί μαζί τους και φαίνεται να «δίνει» την Ροζίτα.

Για τον συγκεκριμένο ύποπτο, μάρτυρας που είχε κληθεί στην αστυνομία για ανάκριση, ανέφερε πως αυτός προσπάθησε να τον καθησυχάσει, ενώ ρωτώντας τον «τελικά ποιός έπιανε τα λεφτά», ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ του απάντησε «εμείς».

Διαβάστε επίσης: 

 

Δειτε Επισης

Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά