Οι ομοφοβικές επιθέσεις, η ανοχή και οι νόμοι που πρέπει να εφαρμόζονται

Αποτροπιασμό σε όλη την κοινωνία, έχει προκαλέσει η ομοφοβική επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, στο ΤΕΠΑΚ, όταν ομάδα άνανδρων κουκουλοφόρων εισέβαλε στο χώρο και με τη χρήση πυροσβεστήρα, άρχισε να κάνει μαγκιές και να βρίζει τους παρευρισκόμενους. Μία επίθεση, επειδή περί επίθεσης πρόκειται, που όλοι την παρακολουθήσαμε, όλοι την κατακρίναμε, όμως κανείς μας δεν μπορεί να κάνει περισσότερο. Εκτός από τις Αρχές, που αν και έχει εκδώσει πέντε εντάλματα σύλληψης, εντούτοις θα πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση με ενέργειες, που θα στείλουν το μήνυμα ότι η ανοχή τελείωσε. Ένα μήνυμα που σε παρόμοιες περιστάσεις, στο παρελθόν δεν εστάλη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυστηρό μήνυμα Λοττίδη για ομοφοβική επίθεση-Στα τυφλά οι έρευνες

Από το πρωί της Πέμπτης, οι δηλώσεις των αρμοδίων στα μέσα ενημέρωσης, περί άμεσης παρέμβασης και γρήγορων αντανακλαστικών έδιναν και έπαιρναν. Αρμόδιοι διαμήνυαν τα μηδενικής ανοχής και ετοιμότητας να ληφθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα. Σίγουρα, η φύση της υπόθεσης δεν είναι εύκολη. Κανείς δεν μπορεί να δηλώσει με σιγουριά ότι ο εντοπισμός μίας ομάδας δέκα ατόμων, οι οποίοι έφεραν κουκούλες, είναι το πιο εύκολο πράγμα. Όμως, οι Αρχές δεν πρέπει να κρυφτούν πίσω από τις κουκούλες εκείνων των δέκα ατόμων, δεν μπορούν να δώσουν ελαφρυντικά στους εαυτούς τους και να αφήσουν την υπόθεση να ξεχαστεί, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Αντιθέτως, πρέπει να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στους επόμενους. 

Το περιστατικό δεν συνέβη σε κάποιο δρομάκι, όπου δεν υπήρχε κανένας μάρτυρας. Το περιστατικό συνέβη σε ένα αμφιθέατρο δημόσιου Πανεπιστημίου, που στεγάζεται σε μία από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της επαρχίας Λεμεσού. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, που η Αστυνομία μπορεί να έχει στα χέρια της υλικό από κλειστά κυκλώματα, τόσο από το εκπαιδευτικό ίδρυμα, όσο και από τα γύρω υποστατικά, καθώς επίσης και το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου. Η είδηση ότι έχουν εκδοθεί πέντε εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση είναι προς τη θετική κατεύθυνση, ωστόσο αυτό πρέπει να είναι μόνο η Αρχή και όχι το τέλος. 

Το επόμενο στάδιο είναι η δίωξή τους, αφού όσοι κρύβονται πίσω από τις κουκούλες, γνωρίζουν αρκετά καλά ότι διέπραξαν ποινικό αδίκημα. Η ρητορική μίσους και η επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα, όπως ήταν αυτή που παρακολούθησε όλη η Κύπρος και όχι μόνο, αφού τα χάλια μας έχουν διαδοθεί και στο εξωτερικό, την περασμένη Τετάρτη, διώκονται από το νόμο, που άπτεται των συγκεκριμένων αδικημάτων. Ένα νόμο που, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, αρκετές φορές έχει παραβιαστεί, ελάχιστα υπήρξαν αντίστοιχες τιμωρίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καρφώνει ακροδεξιούς ως τους δράστες της επίθεση στο ΤΕΠΑΚ ο πρόεδρος της ΛΟΑΤΙ 

Τους τελευταίους μήνες είδαμε δύο περιπτώσεις παραβίασης του συγκεκριμένου νόμου. Μία ήταν μέσω διαδικτύου και η άλλη από τα έδρανα του Κοινοβουλίου, που είναι στο σπίτι της Δημοκρατίας. Στη μία περίπτωση, αυτός που καταπάτησε το νόμο ήταν ο, πλέον γνωστός, αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς, που μέσα από σειρά βίντεο είχε εξαπολύσει ομοφοβικό παραλήρημα, αναφέροντας μάλιστα ότι αν είχε ομοφυλόφιλο γιο, θα τον πυροβολούσε. Ο συγκεκριμένος είναι αντιμέτωπος με ποινικά αδικήματα, που επιφέρουν μέχρι και πέντε χρόνια φυλάκισης.

Στην άλλη περίπτωση, αυτός που καταπάτησε το νόμο, ήταν ο γνωστός για τις απόψεις τους και το χυδαίο του λόγο, ανεξάρτητος βουλευτής, ο οποίος από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την διάρκεια της συζήτησης για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, επιτέθηκε τόσο σε συναδέλφους του, με τις αναφορές περί αρρωστημένων εγκεφάλων, όσο και σε ολόκληρη την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, με όλο τον ρατσιστικό του λόγο. Οι αντιδράσεις ήταν έντονες εντός της αίθουσας της Ολομέλειας, αλλά και στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης. Όμως, έμειναν μέχρι εκεί. Ο συγκεκριμένος κύριος προέβη σε αυτές τις αναφορές, καταπάτησε το νόμο που οι ίδιοι οι συνάδελφοί του ψήφισαν, γνωρίζοντας ότι δεν επρόκειτο να πάθει οτιδήποτε, καθώς είχε την προστασία που του παρέχει η κοινοβουλευτική ασυλία.

Πριν από τον συγκεκριμένο, ήταν οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου για τους ομοφυλόφιλους, αναφέροντας ότι αναδύουν μία μπόχα και θεωρούσε ότι υπάρχει «θεραπεία» σε αυτό. Και σε αυτή την περίπτωση είχε γίνει καταγγελία προς το Γενικό Εισαγγελέα, είχε διαταχθεί ποινική έρευνα από την Αστυνομία. Και σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα το ίδιο. Δεν υπήρξε οτιδήποτε μεμπτό, βάσει των ερευνών. Τίποτα μεμπτό, παρά μόνο ότι καταπάτησε το νόμο, σε δημόσιες τοποθετήσεις του, μπροστά σε ολόκληρο ακροατήριο και το διαδίκτυο, αφού η ομιλία του καταγραφόταν, προσβάλλοντας ολόκληρη την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Όλα αυτά, με την ανοχή των Αρχών.

Αυτή η ανοχή, φαίνεται ήταν και αυτή που οδήγησε τους συγκεκριμένους δέκα κουκουλοφόρους να πιάσουν στα χέρια τους τον πυροσβεστήρα, να μπουκάρουν στην αίθουσα που διεξαγόταν μία εκδήλωση, χωρίς φασαρίες και προκλητικότητες και να το παίξουν μάγκες. Να το παίξουν επειδή ουσιαστικά, στην πραγματικότητα, είναι δειλοί. Δεν είχαν το θάρρος να δείξουν το πρόσωπό τους, να φωνάξουν επώνυμα τα όσα βρήκαν το θράσος να πουν, πίσω από την ασπίδα της κουκούλας τους. Αν η ανοχή συνεχιστεί, την επόμενη φορά ενδεχομένως να μην είναι δέκα και αυτό στα χέρια τους να μην είναι ένας ακίνδυνος πυροσβεστήρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Δύο καραμπόλες στο ίδιο σημείο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα