Αυστηρό μήνυμα Λοττίδη για ομοφοβική επίθεση-Στα τυφλά οι έρευνες

Έφθασε η ώρα όπου τα συγκεκριμένα άρθρα του ποινικού κώδικα για δίωξη των δραστών της επίθεση την Τετάρτη σε εκδήλωση της Accept-LGBTI Cyprus στο ΤΕΠΑΚ πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα και να μην περιορίζονται μόνο στην θεωρία, σημειώνει η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας παράλληλα ότι «σήμερα είναι η ώρα να προασπιστούμε τις αρχές της δημοκρατικής μας κοινωνίας που κανένας δεν έχει δικαίωμα να την τραυματίσει».

Όπως αναφέρει, βρισκόμαστε μπροστά σε αδικήματα κοινής επίθεσης με το κίνητρο της προκατάληψης για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και αυτό θα πρέπει να λάβει υπόψη η Αστυνομία της οποίας υποβάλλει την παρούσα τοποθέτηση.

Τονίζοντας ότι κάθε πράξη βίας είναι καταδικαστέα, προσθέτει «ποσό μάλλον όταν αυτή στρέφεται κατά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού» χαρακητρίζοντας το περιστατικό «οπισθοχώρηση σαν κοινωνία για όλα αυτά που κατακτήσαμε, χτες τραυματίστηκαν οι αρχές τη Δημοκρατίας και αυτό δεν πρέπει να τύχει καμίας ανοχής».

Η Επίτροπος Διοίκησης αναφέρει επίσης ότι διαπιστώνει με λύπη «για ακόμη μία φορά, πως άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας εξακολουθούν να βιώνουν καθημερινά έντονο ρατσισμό και διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, και να παραμένουν δέκτες ομοφοβικών συμπεριφορών και αντιλήψεων που προκύπτουν από σειρά στερεοτύπων σχετικά με το τι είναι «κανονικό» και «αποδεκτό».

Υπενθυμίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, τα τελευταία χρόνια, έχει προχωρήσει σε σημαντικές ενέργειες για τη θεσμική καταχώρηση της ισότητας και διαφύλαξης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, κάτι το οποίο έχει επισημάνει επανειλημμένως το Γραφείο της. Ωστόσο, παρά τις βελτιώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε νομικό επίπεδο σε σχέση με την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, δυστυχώς, στην πράξη, τα φαινόμενα αυτά δεν έχουν εκλείψει, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται ενέργειες που καταρρακώνουν την αξιοπρέπεια συνανθρώπων μας.

Η κ. Λοττίδη χαιρετίζει την ανακοίνωση της Αστυνομίας σε σχέση με το περιστατικό, η οποία όπως ανέφερε, θα το διερευνήσει, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της και με βάση το σχετικό νομικό πλαίσιο που αφορά σε αδικήματα με κίνητρο προκατάληψης (Περί Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμος του 2011) .

Παράλληλα, σημειώνει και την ανάγκη δίωξης των δραστών στη βάση του  Άρθρου 35 Α του Ποινικού Κώδικα.

Προσθέτει ότι «τώρα είναι η ώρα ενεργοποίησης των συγκεκριμένων άρθρων γιατί από τον ρατσιστικό λόγο και την εξέταση της ρητορικής μίσους, αγγίξαμε σήμερα τα εγκλήματα μίσους που στρέφονται σε συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού. Ο εφησυχασμός δεν έχει πια θέση. Σήμερα είναι η ώρα να προασπιστούμε τις αρχές της δημοκρατικής μας κοινωνίας που κανένας δεν έχει δικαίωμα να την τραυματίσει», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Καρφώνει ακροδεξιούς ως τους δράστες της επίθεση στο ΤΕΠΑΚ ο πρόεδρος της ΛΟΑΤΙ

Στα τυφλά οι έρευνες της Αστυνομίας

Ανακριτική ομάδα έχει συσταθεί για την διερεύνηση του χθεσινοβραδινού επεισοδίου στο ΤΕΠΑΚ, το οποίο είναι καταδικαστέο και κρίνεται ως πολύ σοβαρό από την Αστυνομία, ανέφερε ο βοηθός εκπρόσωπος Τύπου της ΑΔΕ Λεμεσού, Μαρίνος Βασιλείου.

Σε δηλώσεις του, ο κ.Βασιλείου είπε πως μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί στοιχεία για την ταυτότητα των προσώπων που εισέβαλαν στην αίθουσα του ΤΕΠΑΚ και τα οποία εκτιμάται ότι πρόκειται για νεαρής ηλικίας άτομα.

«Διενεργούνται πάρα πολλές εξετάσεις. Για εμάς αυτή η υπόθεση θεωρείται πάρα πολύ σοβαρή και είναι καταδικαστέα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες και έχει συσταθεί ανακριτική ομάδα που αξιολογεί κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, λαμβάνει καταθέσεις από τους φοιτητές/τριες και άλλες πληροφορίες που φτάνουν κοντά της.

Ανέφερε ακόμη ότι η υπόθεση αφορά στα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, οχλαγωγίας, επίθεσης με πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης και αδικήματα του περί της καταπολέμησης ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας νόμου.

Ο βοηθός εκπρόσωπος Τύπου της ΑΔΕ Λεμεσού υπενθύμισε ότι το περιστατικό διαδραματίστηκε γύρω στις 20:30 χθες, όταν δέκα πρόσωπα που έφεραν κουκούλες, γάντια και σκουρόχρωμα ρούχα, εισήλθαν στην αίθουσα όπου διεξαγόταν συζήτηση μεταξύ της ΦΕΤΕΠΑΚ και της οργάνωσης Accept ΛΟΑΤΙ.

«Άρχισαν να φωνάζουν ομοφοβικά συνθήματα καθώς και διάφορες βωμολοχίες, ενώ ένας από αυτούς άρπαξε έναν πυροσβεστήρα που βρισκόταν στην αίθουσα και άρχισε ψεκάζει τον κόσμο» είπε και πρόσθεσε πως «κάποιος άλλος από τους δέκα αυτούς κουκουλοφόρους χτύπησε με γροθιά στο πρόσωπο έναν 21χρονο φοιτητή, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά».

Η ανταπόκριση της Αστυνομίας, συνέχισε, ήταν άμεση και στη σκηνή έσπευσε αξιωματικός και μέλη του ΤΑΕ Λεμεσού καθώς και περίπολα της Άμεσης Δράσης.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποιο θετικό αποτέλεσμα αλλά οι εξετάσεις είναι εντατικές και έχει συσταθεί ανακριτική ομάδα που ασχολείται με αυτή τη σοβαρή υπόθεση», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 33χρονος για κλοπή καλωδίων της ΑΗΚ αξίας 2.800 ευρώ
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου