Αναστάτωση στις Φυλακές μετά την απόπειρα αυτοκτονίας, μία μέρα μετά από την αυτοκτονία

Το ένα μέτωπο διαδέχεται το άλλο στις Κεντρικές Φυλακές, αφού τα απανωτά επεισόδια που σημειώνονται, ειδικότερα αυτά που αφορούν αυτοχειρίες, ηχούν καμπανάκι και ξυπνούν μνήμες από την εποχή του 2013, με την υπουργό Δικαιοσύνης ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, να θέλει να κρατήσει τα προβλήματα που προκύπτουν κάτω από το χαλί, μέχρι την παράδοση της σκυτάλης στον διάδοχο της. 

Ωστόσο, την ώρα που η Στέφη Δράκου επιχειρεί να κερδίσει χρόνο μέχρι την αποχώρηση της, αφού διαφάνηκε πως δεν ήταν έτοιμη για την επόμενη μέρα σε περίπτωση που Άννα Αριστοτέλους και Αθηνά Δημητρίου θα αποχωρούσαν από την Διεύθυνση των Φυλακών, η κατάσταση που επικρατεί στο Σωφρονιστικό Ίδρυμα έχει δημιουργήσει ανησυχία ανάμεσα στους κρατούμενους, δεδομένου την αβεβαιότητας που υπάρχει.

Και αυτό διότι, η υπουργός Δικαιοσύνης, προχώρησε στις 10 Ιανουαρίου, μετά από εισήγηση του Αρχηγού Αστυνομίας, στον διορισμό του Βοηθού Αστυνομικού Διευθυντή Αμμοχώστου ως αναπληρωτή Διευθυντή των Φυλακών, ο οποίος θεωρείται δεδομένο πως δεν θα παραμείνει στη θέση του, συνεπώς κάποια πράγματα στις Φυλακές τυγχάνουν προσωρινών λύσεων και χειρισμών, μέχρι νεωτέρας και μέχρι στην ουσία να υπάρξει μόνιμη Διεύθυνση. Ακολούθως, ο κ. Καπνουλλάς θα επιστρέψει στην Αστυνομία, αφού με βάση τις Ευρωπαϊκές οδηγίες, ο Διευθυντής των Φυλακών δεν θα μπορεί να προέρχεται από τις Αστυνομικές ή Στρατιωτικές Αρχές, αφού η φιλοσοφία και ο ρόλος τους είναι εντελώς διαφορετικός και συγκρούεται με από του Σωφρονιστικού ρόλου. Σημειώνεται, πως σε ότι αφορά την Άννα Αριστοτέλους, εργάστηκε ως νομικός Αρχηγών της Αστυνομίας, ωστόσο δεν πρόκειται για αστυνομικό αλλά για νομικό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύο απόπειρες αυτοκτονίας μέσα σε μερικές ώρες από τον ίδιο κατάδικο στις Κεντρικές

Ο κ. Καπνουλλάς, ανέλαβε προσωρινά την Διεύθυνση των Φυλακών, μετά την απόφαση της υπουργού Δικαιοσύνης να τον διορίσει, αφού αντιλήφθηκε πως πρόκειται για ένα νευραλγικό Τμήμα που δεν θα μπορούσε να παραμείνει ακέφαλο, αφού στην μια εβδομάδα που δεν υπήρχε στέλεχος που να γνωρίζει για επιχειρησιακά ζητήματα για να δώσει οδηγίες, λόγω λάθος χειρισμών, απέδρασε κρατούμενος που είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας για νοσηλεία, ο οποίος ωστόσο παρέμεινε χωρίς φρούρηση, τόσο από μέλη των Φυλακών όσο και από Αστυνομία. 

Ωστόσο αυτό ήταν το πρώτο επεισόδιο, αφού από τις 10 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, σημειώθηκαν άλλα περιστατικά που έφεραν αναστάτωση στις Φυλακές, ειδικότερα αυτό της αυτοκτονίας υπόδικου και απόπειρας αυτοκτονίας κατάδικου. 

Μετά την απόπειρα φόνου που σημειώθηκε  στις 28 Ιανουαρίου, όπου κρατούμενος επιτέθηκε και άρπαξε από τον λαιμό συγκατηγορούμενο του, ο οποίος έχασε τις αισθήσεις, ωστόσο απέτρεψαν τα χειρότερα άλλοι κρατούμενοι, καταγράφηκε η αυτοκτονία Βρετανού υπόδικου, στις 3 Φεβρουαρίου, ο οποίος βρέθηκε κρεμασμένος στα μπάνια της πτέρυγας του. 

Την επόμενη ημέρα, στις 4 Φεβρουαρίου, άλλος κατάδικος αποπειράθηκε να κρεμαστεί στην τουαλέτα, ωστόσο η καθυστέρηση στην επιστροφή στο κελί του, κινητοποίησε δεσμοφύλακες οι οποίοι τον εντόπισαν και απέτρεψαν τα χειρότερα. Ο εν λόγω κρατούμενος, αλλοδαπός, μεταφέρθηκε στο Φρουραρχείο ώστε τυγχάνει αυξημένης παρακολούθησης, ωστόσο για δεύτερη φορά, επιχείρησε να θέσει τέρμα στη ζωή του, με τους δεσμοφύλακες να τον προλαβαίνουν στο παρά πέντε. 

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως από το 2014 δεν είχε καταγραφεί οποιαδήποτε αυτοκτονία, σε αντίθεση με το παρελθόν που η μια διαδεχόταν την άλλη, εξού και η Κύπρος καταδικάστηκε από τα Ευρωπαϊκά Όργανα και το ΕΔΑΔ για τις συνθήκες διαβίωσης στις Φυλακές που είχαν οδηγήσει κρατούμενους στον θάνατο. 

Στο μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα, κατάδικος επέστρεψε από το Δικαστήριο όπου μεταφέρθηκε από την Αστυνομία, όπως όλες οι συνοδείες των κρατουμένων, με crystal ice το οποίο εντοπίστηκε από τους δεσμοφύλακες και κατασχέθηκε. Σημειώνεται, πως σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες, στο πόρισμα των τεσσάρων ανακριτών που διόρισε η Νομική Υπηρεσία μετά τις καταγγελίες της Άννας Αριστοτέλους σε βάρος του Μιχάλη Κατσουνωτού, για το θέμα των ναρκωτικών, έδειξαν μεταξύ άλλων τρύπα από τα Δικαστήρια, παρά το γεγονός πως δεν γινόταν αναφορά στην ανακοίνωση της Εισαγγελίας. 

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως η Αστυνομία ζητά και βλέπει διάφορους κρατούμενους, για διάφορους λόγους, με κάποιους να θεωρούν πως σκοπός είναι η δημιουργία κλίματος ή να υπάρχουν άλλοι λόγοι. 

Και όλα αυτά, την ώρα που αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο η Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) η οποία θα αξιολογήσει την κατάσταση στις Φυλακές, η οποία θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως αναμένεται να κατσαδιάσει την Κύπρο λόγω του υπερπληθυσμού, κάτι που έχει αρνητικές συνέπειες στις συνθήκες διαβιώσεις. Επιπλέον, δεδομένου πως η Άννα Αριστοτέλους κατείχε θέση στην Ευρώπη και το έργο της είχε αναγνωριστεί, η Επιτροπή αναμένεται να ενημερωθεί και για τις καταγγελίες κατά του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ. 

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικούς μήνες, ενώπιον της CPT, υπήρξε καταγγελία για παράνομη μεταφορά υπόδικου στη Λακατάμια, όπου κρατείτο για μήνες, παρά το γεγονός πως το διάταγμα κράτησης του για άλλη υπόθεση είχε λήξει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η αυτοκτονία που ήχησε καμπανάκι, η επανάληψη της ιστορίας και η ευθύνη στον επόμενο 

 

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον