Η αυτοκτονία που ήχησε καμπανάκι, η επανάληψη της ιστορίας και η ευθύνη στον επόμενο

Στα πρώτα στάδια της θητείας του Νίκου Αναστασιάδη στις Κεντρικές Φυλακές επικρατούσε ένα χάος. Σημειώνονταν συχνές αυτοκτονίες και εξεγέρσεις, κρούσματα βίας, υπήρχαν καταγγελίες για παραβίαση δικαιωμάτων και γενικά η κατάσταση έδινε την εντύπωση πως ήταν εκτός ελέγχου. Οι Φυλακές αποτύγχαναν να προσφέρουν σωστό σωφρονισμό, που είναι η βασικότερη αποστολή τους, με αποτέλεσμα το ποσοστό υποτροπής  να ξεπερνά το 50%.

Το 2014, ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, αποφάσισε να διορίσει στη θέση της Διευθύντριας την Άννα Αριστοτέλους, η οποία έβαλε σε μια τάξη τις κυπριακές Φυλακές. Μέσα σε οκτώ χρόνια όλοι οι θάνατοι ήταν από φυσικά αίτια, με εξαίρεση τον φόνο που σημειώθηκε το 2022, οι εξεγέρσεις ήταν ανύπαρκτες και μέσα από μία σειρά προγραμμάτων εκπαίδευσης και σωφρονισμού, το ποσοστό υποτροπής μειώθηκε στο 15%, με τις ευρωπαϊκές επιτροπές να κατατάσσουν τις Φυλακές στις πρώτες χώρες σε σχέση με τις μεθόδους τους, που κατάφεραν να μειώσουν το ποσοστό υποτροπής. 

Ωστόσο, από πρότυπο, μετά τις καταγγελίες σε βάρος του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, οι Φυλακές παρουσιάζονταν από κάποιους λες και ήταν οι Φυλακές του Μεξικού, με το έργο της Διεύθυνσης να ισοπεδώνεται πλήρως από διάφορες κατευθύνσεις, αγνοώντας πως στο τέλος της ημέρας πρόκειται για Φυλακές και κάποια προβλήματα δεν μπορούν να εξαλειφθούν εκατό τις εκατό.    

Στα τέλη της θητείας του Νίκου Αναστασιάδη, οι Κεντρικές Φυλακές φαίνεται να άρχισαν να κάνουν βήματα πίσω. Η Κυβέρνηση πέταξε τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών για εγκατάσταση ενός συστήματος φραγής κινητών, το οποίο παρά τις δεσμεύσεις για αναβάθμιση του ώστε να καλύπτει και το 5G, εντούτοις κανείς δεν ξέρει πότε και αν θα λειτουργήσει σωστά. Και όσο λειτουργούσε το σύστημα, στην ουσία υπολειτουργούσε, με την τρύπα αυτή να εκμεταλλεύεται ένας αξιωματικός της Αστυνομίας για να έχει επικοινωνία με βαρυποινίτη, με σκοπό να του παρέχει υλικό που θα έπληττε τόσο το έργο της Διευθύντριας, όσο και την ίδια προσωπικά. 

Μετά τις καταγγελίες της Διεύθυνσης των Φυλακών για διαφθορά, ορίστηκε ποινικός ανακριτής, ο οποίος εντόπισε τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων κατάχρησης εξουσίας και συνωμοσίας από τον αξιωματικό και άλλα δύο πρόσωπα. Ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης χαρακτήρισε τις ενέργειες του Μιχάλη Κατσουνωτού αποτέλεσμα «προσωπικού μένους και όχι επαγγελματικής διάθεσης» και ανέφερε ότι «ενεργούσε ως ράμπο». Υπό το φως αυτών των ευρημάτων, το κράτος, μέσω των νομικών του συμβούλων, αποφάσισε ότι η καλύτερη δυνατή διαχείριση θα ήταν το απόλυτο τίποτα, καθώς οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας έκριναν πως δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον να διωχθούν άτομα που διέπραξαν ποινικά αδικήματα βάσει των ευρημάτων της έρευνας που οι ίδιοι ζήτησαν.

Εν μέσω της διερεύνησης Αιμιλιανίδη, η Νομική Υπηρεσία διέταξε και δεύτερη έρευνα για τις Φυλακές, ενώ στο παρελθόν επιχειρηματολογούσε πως δεν γίνεται να πραγματοποιούνται δύο έρευνες με παρόμοιο αντικείμενο ταυτόχρονα, στην οποία δεν εντοπίστηκε η διάπραξη κανενός αδικήματος, ενώ η Αστυνομία ανέκρινε τη Διεύθυνση και για τη διαρροή ενός μη διαβαθμισμένου email, χωρίς και πάλι να εντοπίσει οτιδήποτε το μεμπτό. Μετά από όλα αυτά και την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας που στην ουσία έδωσε ασυλία και επικρότησε παράνομες ενέργειες, φοβούμενες για την ασφάλειά τους, η Άννα Αριστοτέλους και η Αθηνά Δημητρίου αιτήθηκαν την μετακίνησή τους στην Ελεγκτική Υπηρεσία, όπως ζήτησε και ο Γενικός Ελεγκτής, την οποία η Υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, αρνείται πεισματικά. Λόγω ασθένειας, η Διευθύντρια βρίσκεται εκτός Φυλακών για σχεδόν δύο μήνες, ενώ στην πορεία ασθένησε και η Αναπληρώτρια, με αποτέλεσμα οι Φυλακές να καταστούν ακέφαλες.

Η κ. Δράκου δεν κινητοποιήθηκε για να καλύψει το κενό μιας τόσο νευραλγικής υπηρεσίας, μέχρι που ένας κρατούμενος δραπέτευσε από το νοσοκομείο, επειδή δεν υπήρχε κανείς να διευθετήσει επιχειρησιακά τη νοσηλεία του. Μετά την απόδραση, η υπουργός, έπειτα από πρόταση του Αρχηγού Αστυνομίας, τοποθέτησε άρον άρον ως Αναπληρωτή Διευθυντή των Φυλακών τον Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Αμμοχώστου, καθώς, ενώ γνώριζε τα αισθήματα και τις προειδοποιήσεις των Αριστοτέλους-Δημητρίου, τις οποίες το κράτος απέτυχε να προστατέψει ως whistleblowers, δεν είχε κανένα απολύτως πλάνο τι να κάνει για να τις αντικαταστήσει.

Βλέποντας το τέλος της θητείας της να ξεπροβάλλει, η Στέφη Δράκου φαίνεται πως την καυτή πατάτα θα την δώσει στον διάδοχό της, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί τόσο τα μέτωπα στις Φυλακές, όσο και αυτά της Αστυνομίας, η οποία επίσης έχει ανοιχτά μέτωπα, όπως τα συνεχή κρούσματα χουλιγκανισμού και την αδυναμία των Αρχών να διασφαλίσουν την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη.

Για κάποιους επικριτές της Διεύθυνσης των Φυλακών, οι οποίοι ήταν οι ίδιοι που ανέδειξαν διάφορα ζητήματα μετά τις καταγγελίες της, αποπροσανατολίζοντας από την ουσία των καταγγελιών, η τοποθέτηση ενός αστυνομικού στο πόστο αυτό θα έλυνε διάφορα προβλήματα που εντόπιζαν.

Ωστόσο, ενδεχομένως ο προσωρινός διορισμός του κ. Καπνουλλά ή οποιουδήποτε κ. Καπνουλλά, να μην λειτουργεί προς την ορθή κατεύθυνση, αντιθέτως όλα να διευθύνονται «προσωρινά», μέχρι την επόμενη Κυβέρνηση που θα δώσει μόνιμες λύσεις. Αποτέλεσμα, κάποια πράγματα, θέλοντας και μη, να παραμένουν είτε στον αυτόματο πιλότο, είτε να μην δίνεται το απαραίτητο βάρος. 

Είναι για αυτό το λόγο που ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης θα πρέπει να βρει την μόνιμη λύση που δεν έδωσε η Στέφη Δράκου, ειδικότερα μετά την πρώτη αυτοκτονία που σημειώθηκε χθες, η οποία ξύπνησε μνήμες από τις εποχές του 2013. Πρόκειται για καμπανάκι, το τρίτο στη σειρά μέσα σε περίπου ένα μήνα, αφού προηγήθηκε η απόπειρα φόνου και η απόδραση κατάδικου, περιστατικά τα οποία επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά πως οι Φυλακές αποτελούν ένα νευραλγικό τμήμα που χρειάζεται μόνιμες λύσεις, που να συνάδουν με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ώστε να πηγαίνουν μπροστά και όχι να κάνουν βήματα πίσω και να επιστρέψουν στις κακές εποχές, που θα έχουν αρνητικές συνέπειες πρώτα στους κρατούμενους. 

Πρόσφατα, η Στέφη Δράκου σε τηλεοπτικές δηλώσεις της, είχε αναφέρει πως «η ζωή συνεχίζεται στις Κεντρικές Φυλακές». Δήλωση που έγινε πριν την απόπειρα φόνου και την αυτοκτονία. Μπορεί όντως να συνεχίζεται η ζωή στις Φυλακές, ωστόσο το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο συνεχίζεται, για αυτό και όσοι γνωρίζουν καταστάσεις χαρακτηρίζουν το κλίμα την συγκεκριμένη περίοδο «ιδιαίτερο». Και αυτό διότι, από την μία η (έστω ακόμη ανεπίσημη) αποχώρηση της Άννας Αριστοτέλους και της Αθηνάς Δημητρίου φαίνεται να διατάραξε τις ευαίσθητες ισορροπίες και από την άλλη η αβεβαιότητα που υπάρχει, μετά από κάποια περιστατικά που δεν έχουν να κάνουν με την απόπειρα και την αυτοκτονία, έχουν δημιουργήσει στην παρούσα φάση, μια περίεργη κατάσταση. Μια κατάσταση, που θα πρέπει να διαχειριστεί ο διάδοχος της Στέφης Δράκου.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάρων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές