Δράκου: Η Aστυνομία καλείται να αντιμετωπίσει νέες μορφές εγκλήματος αλλά και μεταναστευτικό

Η Πολιτεία στέκεται δίπλα στην αστυνομία η οποία καλείται να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και τις νέες μορφές εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένου και του μεταναστευτικού, ανέφερε σήμερα η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Στέφη Δράκου, μιλώντας στην τελετή εγκαινίων του Αστυνομικού Σταθμού Αθηένου. Διαβεβαίωσε παράλληλα τον Δήμαρχο Αθηένου Κυριάκο Καρεκλά ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των νέων προσλήψεων, ο Αστυνομικός σταθμός θα ενισχυθεί με επιπρόσθετο προσωπικό.

Σε χαιρετισμό της στην τελετή εγκαινίων του Αστυνομικού Σταθμού Αθηένου, η Υπουργός ανέφερε ότι «είναι κοινώς παραδεκτό πως ο Δήμος Αθηένου έχει αναπτυχθεί ραγδαία και δυναμικά τα τελευταία χρόνια, παρά τις δυσκολίες που ομολογουμένως αντιμετωπίζει. Γι’ αυτό κι ως Κυβέρνηση αναγνωρίσαμε τις αυξημένες αυτές ανάγκες και τοποθετούμε σήμερα ακόμη ένα σημαντικό κρίκο, ο οποίος σε συνάρτηση με τον νέο Πυροσβεστικό Σταθμό που εγκαινιάσαμε πρόσφατα, αλλά και τις πολιτικές του Υπουργείου μας, στοχεύει όχι μόνο στην ενίσχυση της αλυσίδας ασφάλειας αλλά και στην επίτευξη ενός εκ των βασικότερων στόχων που έχουμε θέσει στις προτεραιότητές μας, την οικοδόμηση ενός πιο ανθρώπινου προσώπου και μίας σταθερής σχέσης σεβασμού και εμπιστοσύνης ανάμεσα στην αστυνομία και την κοινωνία, που την χρειαζόμαστε».

Πρόσθεσε ότι  η προσπάθεια μας είναι μέσω της δημιουργίας αξιοπρεπών χώρων στους Αστυνομικούς Σταθμούς «με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποστήριξη, να ενισχύσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι στην αστυνομία. Στόχος μας είναι, οι εγκαταστάσεις που στεγάζουν το Αστυνομικό Σώμα να είναι σύγχρονες, λειτουργικές, να διασφαλίζουν κατάλληλες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό, καθώς και προϋποθέσεις ταχύτερης εξυπηρέτησης για τους πολίτες».

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Αστυνομία Κύπρου, συνέχισε, προχωρούν «τάχιστα με την αναδιοργάνωση του Σώματος, έτσι ώστε η Αστυνομία μας να εκσυγχρονιστεί και να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στα αυξημένα επιχειρησιακά της καθήκοντα. Με βασικό μέλημά μας, να ενισχυθεί ταυτόχρονα και η επικοινωνία μεταξύ Αστυνομίας και πολιτών».

Η Στέφη Δράκου είπε επίσης ότι «ο προϋπολογισμός της Δύναμης, αυξάνεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια και για το 2023 έφτασε τα 303,5 εκατομμύρια ευρώ με αύξηση 9% σε σχέση με το 2022, ώστε να καλύψει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως αγορά σύγχρονου εξοπλισμού, υλοποίηση νέων κτιριακών έργων αλλά και την προώθηση της αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας».

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε τους αστυνομικούς ότι «ως Πολιτεία στεκόμαστε απρόσκοπτα στο πλευρό τους. Η έμπρακτη εκτίμηση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη στο έργο που επιτελούν, αντανακλάται και στην πρόσφατη απόφαση που λήφθηκε για την αναβάθμιση των μισθολογικών κλιμάκων Αστυνομίας. Παράλληλα όμως έχουν εγκριθεί και 119 νέες οργανικές θέσεις για την Αστυνομία».

Ακόμα διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο Αθηένου Κυριάκο Καρεκλά ότι «ως πολιτεία παραμένουμε κοντά για να στηρίζουμε τις προσπάθειες και το έργο» του ενώ σημείωσε πως «με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των νέων προσλήψεων, ο σταθμός Αθηένου θα ενισχυθεί με επιπρόσθετο προσωπικό».

Στον δικό του χαιρετισμό ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου είπε ότι «η εδαφική αρμοδιότητα του Αστυνομικού Σταθμού Αθηένου εκτείνεται σε απόσταση 110 τετραγωνικών χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Λάρνακας, έχοντας υπό την ευθύνη του τον Δήμο Αθηένου και τις Κοινότητες Αβδελλερού και Τρούλλων, ως επίσης 37 χιλιόμετρα νεκρής ζώνης στα οποία, δυστυχώς, ακόμα αποτυπώνονται οι τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής του 1974».

Βρισκόμαστε, συνέχισε «σε μία ακριτική περιοχή, η οποία είναι περιτριγυρισμένη από τα τουρκικά στρατεύματα της κατοχής και με το 65% περίπου της γης της να είναι κατεχόμενο. Αυτόματα, τα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και αστυνόμευση της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά και γενικότερα των περιοχών της πράσινης γραμμής καθίστανται ιδιαίτερα ιδιάζοντα και ευαίσθητα» είπε και σημείωσε πως «είναι γι’ αυτόν τον λόγο που θεωρήθηκε αναγκαία η πρόσληψη 300 Συμβασιούχων Ειδικών Αστυφυλάκων, οι οποίοι θα αναλάβουν καθήκοντα φύλαξης και περιπολίας στην πράσινη γραμμή, κυρίως για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών, οι οποίες ξεπέρασαν τις 17.000 κατά τη διάρκεια του 2022».

Όπως είπε ο Αρχηγός της Αστυνομίας «αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος του προβλήματος αυτού και του αντίκτυπου που επιφέρει σε διάφορους τομείς της κοινωνίας μας, έχουμε θέσει ως μία από τις προτεραιότητές μας, την προστασία των συνόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με έναν μάλιστα από τους Βοηθούς Αρχηγούς της Υπηρεσίας μας, μετά και την πρόσφατη αναθεώρηση των χαρτοφυλακίων, να έχει την ευθύνη και αρμοδιότητα αποκλειστικά για τα θέματα αυτά. Πέραν τούτου, και λαμβανομένων υπόψη των διεθνών εξελίξεων, των κοινωνικοοικονομικών ανακατατάξεων, των ραγδαίων τεχνολογικών και επιστημονικών εξελίξεων και κατ’ επέκταση των νέων και αυξημένων απειλών και προκλήσεων για τη δημόσια ασφάλεια, έχουμε θέσει και υλοποιούμε στοχευμένα καθορισμένους στρατηγικούς στόχους».

Επικεντρωνόμαστε συνέχισε «στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ριζοσπαστικοποίησης, στην αντιμετώπιση του σοβαρού, του οργανωμένου και του κοινού εγκλήματος, αλλά και στη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας και στην εφαρμογή της σύγχρονης μεθόδου οδικής αστυνόμευσης».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου «έχουμε προχωρήσει, για πρώτη φορά από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις απαιτούμενες διαδικασίες για τη θεσμική αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, με σκοπό να καταστεί ακόμη πιο σύγχρονη, ευέλικτη και αποτελεσματική, τόσο σε επιτελικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο και να βελτιώσει τις δυνατότητες και την ποιότητα ανταπόκρισής της σε υφιστάμενες, αλλά και σε μελλοντικές ανάγκες και απαιτήσεις των πολιτών και της κοινωνίας».

Στον δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς είπε πως ο Αστυνομικός Σταθμός έγινε «ένα στολίδι για τη περιοχή μας» και πρόσθεσε πως από την πρώτη στιγμή ο Δήμος ήταν συμπαραστάτης και βοηθός στην εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε στον Αρχηγό της Αστυνομίας «και δημόσια τα παράπονα των Αθηενιτών, για την αριθμητική δύναμη του Σταθμού μας. Εδώ και χρόνια παίρνουμε υποσχέσεις για αύξηση της δύναμης του Σταθμού, χωρίς αυτό να πραγματοποιείται» είπε και σημείωσε πως «δεν φτάνει που δεν έγινε ενίσχυση, στον Σταθμό λειτούργησε την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού κρατητήριο, που απασχολεί συνεχώς τουλάχιστον ένα αστυνομικό».

Πρόσθεσε ότι το κρατητήριο «παρέμεινε σε λειτουργία και μετά το τέλος της πανδημίας, συνεχίζοντας να απασχολεί τουλάχιστον ένα άτομο, χωρίς να έχει γίνει οποιαδήποτε άλλη αύξηση της δύναμης του Σταθμού. Πήραμε υποσχέσεις για αύξηση της δύναμης μόλις προσληφθούν οι νέοι αστυνομικοί, χωρίς όμως να έρθει κανένας στην Αθηένου» ανέφερε.

Φαίνεται, συνέχισε ο κ. Καρεκλάς «ότι η πιο ακριτική περιοχή της Κύπρου είναι δεύτερης κατηγορίας στην αστυνόμευση. Ο κόσμος νιώθει ανασφάλεια με τους λαθρομετανάστες, με τα συνεχή πυροτεχνήματα σε ακατάλληλες ώρες, με τις πολλές κλοπές και τόσα άλλα που συμβαίνουν, αλλά ακούμε ότι υπάρχει μειωμένη δύναμη παντού και δεν μπορεί να έρθει έστω και ένα άτομο στον δικό μας Σταθμό».

Ανέφερε ακόμα ότι «αντί της ενίσχυσης της δύναμης του Σταθμού μας, παρά τις συνεχείς υποσχέσεις που πήραμε, ακούμε τώρα ότι θα μπουν συρματοπλέγματα στην περιοχή μας. Εμείς δεν θα δεχθούμε αυτή την ενέργεια και θα αντιταχθούμε με όλες μας τις δυνάμεις» είπε και πρόσθεσε πως η Αθηένου συμφωνεί στον τερματισμό των μεταναστευτικών ροών από τη περιοχή, στη σύλληψη των διακινητών «αλλά όχι στον εγκλωβισμό της Αθηένου».

Υπάρχουν κατέληξε ο Δήμαρχος Αθηένου «άλλοι τρόποι, όπως καλύτερη αστυνόμευση, συνεργασία με τους δημότες, κάμερες κλπ, αλλά όχι καταστροφικά για την περιοχή συρματοπλέγματα».

Δειτε Επισης

Ενδιάμεση απόφαση Εφετείου απορρίπτει αίτηση σε υπόθεση τ/κ περιουσίας
Συνελήφθη 33χρονος για κλοπή καλωδίων της ΑΗΚ αξίας 2.800 ευρώ
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους