Βήματα μπροστά για τα ανεξόφλητα εντάλματα-Εκτελέστηκαν σχεδόν 70,000 το 2022

Αγώνα δρόμου καταβάλλουν τα μέλη του ειδικού ουλαμού της Αστυνομίας για τα ανείσπρακτα εντάλματα προστίμων, αφού χιλιάδες εκατομμύρια ευρώ φαίνεται να είναι οι οφειλές που εκκρεμούν από πολίτες, ενώ την ίδια ώρα παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στις εκτελέσεις ενταλμάτων από τα μέλη της Δύναμης, αφού μέσα σε ένα χρόνο υπήρξε αύξηση περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ, στις εισπράξεις. 

Πιο συγκεκριμένα, για το 2022, έχουν εκτελεστεί 69,789 εντάλματα προστίμου και εισπράχθηκε το ποσό των 10 εκατομμυρίων 492 χιλιάδων ευρώ, ενώ κατά το 2021, εκτελέστηκαν 60,531 εντάλματα και οι εισπράξεις ακούμπησαν τα 9 εκατομμύρια 290 χιλιάδες ευρώ. Ουσιαστικά, μέσα σε ένα χρόνο, παρατηρήθηκε αύξηση ενός εκατομμυρίου διακοσίων χιλιάδων ευρώ στις εκτελέσεις ενταλμάτων. 

Οι ιδιοκτήτες των ενταλμάτων, όπως εξήγησε στον REPORTER o ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, είναι οι πρωτοκολλητές των Δικαστηρίων και η Αστυνομία ουσιαστικά, έχει την ευθύνη εκτέλεσής τους. «Σημειώνεται, ότι έχουμε δεκατρείς κατηγορίες ενταλμάτων, οι οποίες για παράδειγμα είναι οι κοινωνικές ασφαλίσεις, που είναι και το μεγαλύτερο ποσό που σημειώνεται από τις εκτελέσεις, όπως και ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, αλλά υπάρχουν και οι ιδιωτικές ποινικές και τα τροχαία φυσικά».

Ο κ. Αγγελίδης, έχει αναλάβει ως συντονιστής των εκτελέσεων, τον Οκτώβριο του 2021, για να γίνεται ουσιαστικά ένας πιο διαχειριστικός έλεγχος των ενταλμάτων και γι' αυτόν τον λόγο έγιναν κάποιες προσπάθειες το τελευταίο διάστημα ώστε να αυξηθούν οι εκτελέσεις και οι εισπράξεις, πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται.

«Πρόκειται να προχωρήσουμε με την εφαρμογή ενός συστήματος, για να κάνουμε πιο γρήγορη τη διαδικασία, που θα δείχνει τα διάφορα προβλήματα και έτσι θα γίνεται η μηχανογράφηση των ενταλμάτων»., ανέφερε ο κ. Αγγελίδης, ενώ πρόσθεσε πως δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα που παρουσιάζεται με τα εντάλματα, ωστόσο όπως τόνισε, «πρέπει να σημειώσουμε ότι γίνεται μια καλή διαχείριση, αφού αυξήσαμε τις εισπράξεις μας. Ο κάθε πολίτης που οφείλει κάποια ποσά, είναι καλό και είναι υποχρέωση του να αποταθεί για να τα ξοφλήσει ή με κάποιο διακανονισμό, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα, καθώς σύμφωνα με τον Νόμο, ή πληρώνεις το ποσό ή υπάρχει και η σύλληψη με αποτέλεσμα τη φυλάκιση, κάτι το οποίο φυσικά προσπαθούμε να διαχειριστούμε».

Οδηγίες για τους αστυνομικούς οφειλέτες 

Την ίδια ώρα, 50 συνολικά αστυνομικοί φαίνεται να είναι οφειλέτες ανεξόφλητων ενταλμάτων, αριθμός ο οποίος έχει μειωθεί, αφού στο παρελθόν ήταν πολύ μεγαλύτερος. Όπως ανέφερε ο κ. Αγγελίδης, «υπάρχει ένας αριθμός μελών μας, ο οποίος οφείλει εντάλματα σε διάφορες κατηγορίες και υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες από τον Αρχηγό Αστυνομίας προς τους Αστυνομικούς Διευθυντές, για να τα ελέγξουν οι ίδιοι και να μας ενημερώσουν. Δηλαδή, ο κάθε αστυνομικός που οφείλει ένταλμα, πρέπει να ελέγχεται και να παρακολουθείται η πληρωμή του, ώστε να αποπληρωθούν οι οφειλές. Είναι οδηγίες προς τους Αστυνομικούς Διευθυντές, που υπηρετούν τα επηρεαζόμενα μέλη, για να το χειρίζονται προσωπικά. Αυτοί οι Αστυνομικοί είναι σχεδόν πενήντα, ενώ παλαιότερα ήταν πολύ περισσότεροι. Οφείλουν και οι Αστυνομικοί να είναι σωστοί και παράδειγμα προς τους πολίτες, γι’ αυτό υπάρχουν και συγκεκριμένες οδηγίες διαχείρισής τους». 

Πέραν των εισπράξεων, τα μέλη του ειδικού ουλαμού της Αστυνομίας, προχώρησαν και σε άλλες δράσεις, όπως η ανάπτυξη της συνεργασίας με τους πρωτοκολλητές του Ανώτατου Δικαστηρίου, με τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, όπως και άλλες Υπηρεσίες, ώστε να τροχοδρομηθούν κάποιες καταστάσεις, γιατί όπως επεσήμανε ο κ. Αγγελίδης, είναι ένα κεφάλαιο που δεν σταματά. «Καθημερινά, έρχονται νέα εντάλματα. Είναι ένα ζωντανό θέμα, το οποίο οφείλουμε να το διαχειριζόμαστε ανάλογα. Προτεραιότητες μας όμως, είναι τα παλαιά εντάλματα. Επιπρόσθετα, υπάρχει και ένα σημαντικό ζήτημα για κάποιους οφειλέτες οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα ποσά τους και αφού αποτίνονται στη Νομική Υπηρεσία, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να δώσει την έγκριση για διακανονισμό, μπορούν να πληρώνουν με δόσεις, ώστε να αποπληρώσουν και τις υποχρεώσεις τους». 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι έχουν επιστραφεί συνολικά 865 εντάλματα στα Δικαστήρια, για τον Ιανουάριο του 2023, που αντιστοιχούν σε ένα εκατομμύριο 738 χιλιάδες ευρώ. Είναι εντάλματα εταιρειών που είτε είχαν διαγραφεί, είτε έχουν διαλυθεί, είτε είναι υπό εκκαθάριση, για τα οποία η Αστυνομία, δεν μπορεί να προχωρήσει στην εκτέλεσή τους. 

Δειτε Επισης

Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία