Μέχρι πέντε οι κατηγορίες κατά Κατσουνωτού-Θα κληθεί να καταθέσει ο Αιμιλιανίδης

Τέσσερα με πέντε αδικήματα περιλαμβάνει το κατηγορητήριο της ιδιωτικής ποινικής δίωξης του Μιχάλη Κατσουνωτού, η οποία είναι θέμα χρόνου να καταχωρηθεί από την η νομική ομάδα της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών, μετά την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας να μην διώξει τον τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ για λόγους δημόσιου συμφέροντος, παρά το γεγονός πως σε βάρος του το πόρισμα δείχνει ποινικά αδικήματα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμο το κατηγορητήριο για ιδιωτική δίωξη Κατσουνωτού-«Όχι» στο πόρισμα από ΝΥ

Δύο από αυτά που έγιναν γνωστά και επιβεβαιώθηκαν μέσα από την ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, είναι η κατάχρηση εξουσίας που με βάση το Νόμο συνιστά διαφθορά ανεξαρτήτως αν δεν υπήρχε οικονομικό όφελος και η συνομωσία με βάση το άρθρο 373 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο αναφέρει πως: 

Όποιος συνωμοτεί με άλλο για επίτευξη οποιουδήποτε από τους ακόλουθους σκοπούς, δηλαδή-

(α) να παρεμποδίσει ή να ματαιώσει την εκτέλεση ή επιβολή οποιουδήποτε νόμου ή διατάγματος του Υπουργικού Συμβουλίου ή

(β) να προξενήσει βλάβη στο πρόσωπο ή την υπόληψη άλλου, ή να μειώσει την αξία περιουσίας άλλου ή

(γ) να αποτρέψει ή να παρεμποδίσει την ελεύθερη και νόμιμη διάθεση περιουσίας από τον ιδιοκτήτη της στην εύλογη της αξία

(δ) να βλάψει άλλο στο επιτήδευμα ή στο επάγγελμα του ή

(ε) να αποτρέψει ή να παρεμποδίσει την ελεύθερη και νόμιμη άσκηση σε άλλο στο επιτήδευμα, επάγγελμα ή στην ασχολία του, με πράξη ή πράξεις οι οποίες αν διενεργούνταν από μεμονωμένο πρόσωπο θα συνιστούσαν ποινικό αδίκημα εκ μέρους του ή

(στ) να επιτύχει νόμιμο σκοπό με παράνομα μέσα,

είναι ένοχος πλημμελήματος.

Πέραν των δύο αδικημάτων, το κατηγορητήριο θα προλαμβάνει άλλα δύο ή τρία αδικήματα, τα οποία ο δικηγόρος Κρις Τριανταφυλλίδης που ανέλαβε την ιδιωτική ποινική δίωξη, δεν θέλησε να αποκαλύψει πριν την καταχώρηση της υπόθεσης, όπως ανέφερε στον REPORTER. To κατηγορητήριο ετοιμάστηκε στη βάση του μαρτυρικό υλικού που έχουν στα χέρια τους Άννα Αριστοτέλους και Αθηνά Δημητρίου, το οποίο περιλαμβάνει μαρτυρίες, δεκάδες μηνύματα, έγγραφα και άλλα στοιχεία τα οποία συλλέχθηκαν τόσο πριν όσο και μετά τις καταγγελίες κατά του Μιχάλη Κατσουνωτού. 

Επιπρόσθετα, σημαντικές θεωρούνται οι αποκαλύψεις που αφορούν το πόρισμα του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, τα συμπεράσματα του οποίου, όπως διαπιστώθηκε, ήταν εκ διαμέτρου αντίθετα με αυτά που κατέγραφε στην ανακοίνωση της η Νομική Υπηρεσία, με βασικότερο το κίνητρο. Ο Γενικός και Βοηθός Εισαγγελέας, στην ανακοίνωση τους έδειχναν επαγγελματικό κίνητρο, ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο REPORTER, στα συμπεράσματα του ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής, καταγράφει προσωπικό μένος και πως μπορεί οι ενέργειες του να μην του επέφεραν οικονομικό όφελος, ωστόσο θα είχε «προσωπική δόξα, ανέλιξη και επιτυχία». Μάλιστα, υποδεικνύει στα συμπεράσματα του, πως οι υπηρεσιακές διαφωνίες επιλύονται με διαφορετικούς τρόπους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν επιτρέπεται σε οποιοδήποτε να ενεργεί με αυτούς τους τρόπους», προσθέτοντας πως «ενεργούσε ως ράμπο», αναφερόμενος στον Μιχάλη Κατσουνωτό.

Σε περίπτωση που ο Γενικός Εισαγγελέας δεν αναστείλει την ιδιωτική δίωξη σε βάρος του Μιχάλη Κατσουνωτού, σεβόμενος του δικαιώματος που έχουν για καταχώρηση ιδιωτικής ποινικής, αφού όπως δήλωσε και η ίδια υπουργός Δικαιοσύνης «είναι δικαίωμα της κ. Αριστοτέλους και της κ. Δημητρίου να το πράξουν αυτό», ενώπιον Δικαστηρίου αναμένεται να αποκαλυφθεί μαρτυρικό υλικό, ενώ θα κληθούν να καταθέσουν μάρτυρες. Ένας από αυτούς, αναμένεται να είναι ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ο οποίος ήταν αυτός που διεξήγαγε την έρευνα και στην βάση της οποίας εξήγαγε τα συμπεράσματα του, τα οποία θα κληθεί να απαντήσει κατά πόσο συνάδουν με τα δημοσιεύματα ή με αυτά της Νομικής Υπηρεσίας. Πάντως, υπενθυμίζεται πως μετά τις αποκαλύψεις για τα συμπεράσματα του, οι δικηγόροι των Αριστοτέλους και Δημητρίου, Τζο Τριανταφυλλίδης και Πάμπος Ιωαννίδης, κάλεσαν τον κ. Αιμιλιανίδη να παρέμβη, ο οποίος στην ουσία συμφώνησε μόνο στα δύο αδικήματα και στο ότι δεν είχε οικονομικό όφελος, διαχωρίζοντας τη θέση του από τα υπόλοιπα στα οποία αναφερόταν η Νομική Υπηρεσία. Κάτι, που έπραξε και ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος κληθείς τότε να τοποθετηθεί, είχε αναφέρει πως πέραν αυτών των σημείων, τα υπόλοιπα συμπεράσματα ήταν δικά τους. 

Συνεπώς, στο ενδεχόμενο που δεν ανασταλεί η υπόθεση και δεδομένου πως υπήρξε άρνηση από την Νομική Υπηρεσία για παράδοση του πορίσματος στους δικηγόρους Τζο Τριανταφυλλίδη, Πάμπο Ιωαννίδη και Κρις Τριανταφυλλίδη, ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης θα κληθεί να απαντήσει ξεκάθαρα επί των ευρημάτων του, ωστόσο θεωρείται επικρατέστερο σενάριο πως ο Γενικός Εισαγγελέας θα βάλει φρένο στην ιδιωτική ποινική, αφού έδειξε πως η υπόθεση δεν θέλει να οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου, για λόγους που ενδεχομένως να μην σχετίζονται με την υπόθεση. 

Πάντως, ο Κρις Τριανταφυλλίδης, κληθείς να σχολιάσει στον REPORTER τα περί δημόσιου συμφέροντος, ανέφερε πως «το δημόσιο συμφέρον δεν είναι ένα αχανές θεώρημα το οποίο σκεπάζει τα πάντα», παραπέμποντας σε γνωμάτευση του αείμνηστος Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, ο οποίος υπέδειξε πως δεν μπορεί να γίνεται επίκληση στο δημόσιο συμφέρον με τρόπο που να υποστηρίζει την παρανομία. Το δημόσιο συμφέρον ασκείται με τρόπο που να προστατεύει τη νομιμότητα».  

Την ίδια ώρα, η νομική ομάδα των Αριστοτέλους-Δημητρίου, όπως είχαν ανακοινώσει, ετοιμάζουν αστική αγωγή εναντίον του Μιχάλη Κατσουνωτού και της Δημοκρατίας για αποζημιώσεις, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η προσφυγή στο ΕΔΑΔ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, μεταξύ άλλων της προσωπικής ζωής και ασφάλειας.

Ήδη στα χέρια της νομικής ομάδας που ετοιμάζει την προσφυγή στο ΕΔΑΔ, βρίσκεται ογκωδέστατο υλικό, ακόμη και υλικό που συλλέχθηκε μετά την ολοκλήρωση των ερευνών του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, στην βάση του οποίου θα στηριχθεί η υπόθεση, για την οποία στο σκαμνί θα βρεθεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος της προσφυγής στο ΕΔΑΔ θα κρύβει εκπλήξεις και αποκαλύψεις, αφού θα παρουσιαστούν γεγονότα και στοιχεία που προηγήθηκαν και ακολούθησαν των καταγγελιών, μέχρι και την τελική απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, ενώ σε αυτά περιλαμβάνεται και υλικό που συλλέχθηκε στη συνέχεια και κρίνεται από την νομική ομάδα σημαντικό για την υπόθεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα ευρήματα Αιμιλιανίδη για Κατσουνωτό-Προσωπικό μένος, δόξα, ενέργειες ράμπο

Δειτε Επισης

Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές