Δεν λειτουργεί η αναβάθμιση του συστήματος κινητών-Φωνές γειτόνων για παρεμβολές

Ούτε στη δέκατη παράταση κατάφερε να ολοκληρώσει η ανάδοχος εταιρεία την αναβάθμιση του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές, ώστε να καλύπτει όλες τις συχνότητες και να μπει καθολική φραγή, κάτι που θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα, παρά τις δεσμεύσεις των αρμόδιων υπουργών πως όλα κυλάνε ομαλά και το σύστημα θα ήταν έτοιμο τον περασμένο Αύγουστο. Όχι μόνο δεν ήταν, αλλά η εταιρεία από τον Ιούνιο του 2022, έχουν λάβει από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία αλλεπάλληλες παρατάσεις, με την εταιρεία όμως να φαίνεται πως αδυνατεί να ολοκληρώσει το έργο, το οποίο στοίχησε στο κράτος περίπου δύο εκατομμύρια.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Και... δέκατη παράταση στην αναβάθμιση του συστήματος κινητών στις Φυλακές

Η εξέλιξη της κατάστασης, έρχεται να επιβεβαιώσει από την μια την Διευθύντρια Άννα Αριστοτέλους που φώναζε πως κάτι δεν πάει καλά αφού είχε στείλει δεκάδες επιστολές, από τον Ιανουάριου του 2021, ώστε να αναβαθμιστεί το σύστημα για να καλύπτει και τα 5G, ωστόσο ουδείς κινητοποιήθηκε, ενώ από την άλλη αφήνει εκτεθειμένους Υπουργείο Μεταφορών και Δικαιοσύνης, που φαίνεται να έδωσαν σημασία στις αδυναμίες τις εταιρείας να εφαρμόσει τη σύμβαση, μέχρι που το κεφάλαιο άνοιξε ξανά με αφορμή τις καταγγελίες σε βάρος του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, που συνομιλούσε παράνομα με βαρυποινίτη. Σε αυτό το διάστημα, ήρθε και η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, που καταλόγιζε ξεκάθαρες ευθύνες στην εταιρεία που ανέλαβε το έργο, αλλά και στην Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία που υπάγεται στο Υπουργείο Μεταφορών. 

Ωστόσο, ούτε τότε αναλήφθηκαν οι ευθύνες, με αρμόδιους να επιμένουν πως δεν παρατηρήθηκε καμία καθυστέρηση και είναι θέμα χρόνου η αναβάθμιση του συστήματος, ενώ οι οδηγίες που έδωσε η υπουργός Δικαιοσύνης για καταγραφή δεδομένων, κάτι που εμπίπτει στις παρακολουθήσεις και χρειάζεται δικαστικό διάταγμα, παρέμειναν στον πάγο, μετά και τον ντόρο που προκλήθηκε και νομικοί έδειξαν πως παραβιάζεται η νομοθεσία και πρόκειται για ποινικό αδίκημα. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Διεύθυνση των Φυλακών δεν έδωσε την συγκατάθεση της. 

Επτά μήνες μετά που υπό κανονικές συνθήκες έπρεπε το σύστημα να αναβαθμιστεί, αυτό δεν κατέστη δυνατό, αφού την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, έληγε το νέο χρονοδιάγραμμα που δόθηκε από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία στην ανάδοχο εταιρεία, χωρίς όμως αυτή για άλλη μια φορά να παραδώσει το σύστημα. 

Μάλιστα, το πρωί της Παρασκευής, έγιναν νέες δοκιμές από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία και την εταιρεία ώστε να διαπιστωθεί εάν λειτουργεί η αναβάθμιση του συστήματος, με αρνητικά αποτελέσματα, ενώ από τις δοκιμές φαίνεται να επηρεάστηκαν τα κινητά γειτόνων, κάτι που δείχνει επίσης παρεμβολές στο σήμα και εκτός Φυλακών, με κάτοικους που επικοινώνησαν μαζί μας να εκφράζουν την δυσφορία τους. Ανάλογη ήταν και η κατάσταση την και την προηγούμενη φορά, με την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία να επιβεβαιώνει πως υπήρχαν παράπονα για παρεμβολές από κάτοικους.  

Οδηγίες Δράκου για καταγραφή δεδομένων;

Δεδομένου πως πλέον αποδεικνύεται ξεκάθαρα πως κάτι μπάζει, που αφήνει εκτεθειμένη και την υπουργό Δικαιοσύνης, που είναι η πολιτική προϊστάμενη των Φυλακών, πριν από μερικά εικοσιτετράωρα πραγματοποίησε συνάντηση με τον αναπληρωτή Διευθυντή Φυλακών, Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Αμμοχώστου, Ιωάννη Καπνουλλά, με τις πληροφορίες που φέρνει στο φως ο Πολίτης, να αναφέρουν πως δόθηκαν οδηγίες όπως ενεργοποιηθεί η καταγραφή τηλεπικοινωνιακών δεδομένων.

Συνεπώς, αυτό σημαίνει πως θα γίνεται καταγραφή τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, ωστόσο δεδομένου πως το σήμα δεν μπορεί να περιοριστεί εντός της κλειστής φυλακής και λόγω και των παρεμβολών που έχουν ως συνέπεια να μετακινείται το σήμα, αυτό σημαίνει πως το σύστημα θα καταγράφει και δεδομένα άλλων πολιτών, είτε επισκεπτών, είτε προσωπικού που σταθμεύει στο χώρο στάθμευσης, είτε περαστικών ή γειτόνων, αφού υπάρχουν σπίτια σε απόσταση αναπνοής από πτέρυγες, ενώ πέριξ των Φυλακών είναι και η Ύπατη Αρμοστεία.

Κάτι που είχε αναφερθεί στο παρελθόν από την ίδια εταιρεία αλλά και πρόσφατα από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, η οποία σε επιστολή της προς την ανάδοχο εταιρεία, μίλησε για παρεμβολές που έγιναν στις 6 Δεκεμβρίου 2022. Μάλιστα, η ίδια η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία σε επιστολή της, αναφέρεται σε παρεμβολές στο σήμα κινητής τηλεφωνίας κατά τις δοκιμές, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, ενώ ενημέρωσε την ανάδοχο εταιρεία πως δέχθηκαν πολλά παράπονα από πολίτες. Εξού, και στην επιστολή του το ΗΜΥ, ανέφερε πως θα πρέπει να «επιλυθεί χωρίς καθυστέρηση το πρόβλημα των παρεμβολών στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων».

Από την άλλη, η εταιρεία, είχε τότε συμφωνήσει με τη θέση της Διεύθυνσης πως θα επηρεάζονται κινητά πολιτών, λέγοντας πως «η απενεργοποίηση λειτουργεί εντός των κοινόχρηστων χώρων των Κεντρικών, όπως parking, φυλακισμένα μνήματα, διαδρόμους κίνησης οχημάτων, κεντρική πύλη, σχολή δεσμοφυλάκων που γειτνιάζει με τη Βρετανική Πρεσβεία και δεν επικεντρώνεται μόνο εντός των πτερύγων που βρίσκονται οι κρατούμενοι. Συνεπώς οι συσκευές των παρευρισκόμενων πολιτών, δικηγόρων, δημοσιογράφων και αξιωματούχων σε αυτούς τους χώρους επηρεάζονται. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί το σύστημα εντοπισμού/παρακολούθησης θα συλλέγονται τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα τους, όπως το περιεχόμενο καταγεγραμμένης επικοινωνίας, το IMEI και IMSI του τηλεφώνου, τα ηλεκτρονικά μηνύματα, μηνύματα SMS & MMS, προσωπικές φωτογραφίες του χρήστη κτλ».

Επίσης, όπως αναφέρεται, πολλές φορές το σύστημα παθαίνει βλάβες και προκαλείται απόκλιση της εκπομπής που απενεργοποιεί τα κινητά, κάτι που σημαίνει πως επηρεάζονται και περιοχές εκτός φυλακών και τότε γίνεται παρέμβαση σε συνεργασία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Αυτό συνεπάγεται πως εάν ενεργοποιείτο το σύστημα για παρακολουθήσεις, θα είχε πρόσβαση στα κινητά των ατόμων που διαμένουν στην περιοχή, αδιακρίτως. 

Η εταιρεία, τονίζει πως «σε περίπτωση που εφαρμοστεί το σύστημα εντοπισμού/παρακολούθησης θα συλλέγονται τα τηλεπικοινωνιακά τους δεδομένα», ενώ υποδεικνύει πως εάν εφαρμοστεί η καθολική απενεργοποίηση που εισηγείται η Διευθύντρια, που εμπίπτει και στα πλαίσια του Νόμου, δεν θα συλλέγονται τα δεδομένα των πολιτών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρ ομαδόν κατά Δράκου για χρήση μέσων παρακολούθησης-Νομικοί δείχνουν παρανομία

Τι θα καταγράφει το σύστημα με βάση τις οδηγίες Δράκου 

Η Στέφη Δράκου, μετά τις επικρίσεις και το σάλο, είχε αναφέρει πως δεν πρόκειται για παρακολουθήσεις, ωστόσο νομικοί είχαν υποδείξει πως τα όσα αναφέρει στην επιστολή της, παραβιάζουν την νομοθεσία, δεδομένου πως επηρεάζονται πολίτες, πέραν των κρατουμένων, αφού δεν μπορεί να περιοριστεί το σήμα. 

Με βάση τις οδηγίες της υπουργού, τις οποίες εφαρμόζει ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Αμμοχώστου που διορίστηκε αναπληρωτής Διευθυντής Φυλακών, το σύστημα που ενεργοποιείται, θα καταγράφει τα ακόλουθα: 

α) Για κάθε προσπάθεια κλήσης μέσω κινητής τηλεφωνίας ή προσπάθειας αποστολής γραπτού μηνύματος, το σύστημα, αφού ενεργοποιηθεί αυτόματα θα καταγράφει:

  • Το ΙΜΕΙ του κινητού από το οποίο γίνεται η κλήση.
  • ΤΟ ΙΜSΙ της κάρτας κινητής τηλεφωνίας από το οποίο γίνεται η κλήση
  • Τον αριθμό τηλεφώνου προς το οποίο γίνεται η κλήση
  • Τον τύπο/μοντέλο της συσκευής που χρησιμοποιείται
  • Την ημερομηνία και ώρα της κλήσης.
  • Τις συντεταγμένες του τηλεφώνου από το οποίο γίνεται η προσπάθεια για κλήση

β) Αξιοποιώντας τις πιο πάνω συντεταγμένες, ο χρήστης με την κατάλληλη διαβάθμιση πρόσβασης δύναται να εντοπίσει, σε μηχανογραφημένο χάρτη των Φυλακών, την τοποθεσία από την οποία γίνεται προσπάθεια για κλήση, με ακρίβεια περίπου 10m2.

Επίσης, στην ίδια επιστολή της η Δράκου, αναφέρεται σε εγκατάσταση συστήματος/ρυθμίσεων με στόχο την άμεση ενημέρωση της Διεύθυνσης των Φυλακών και της Αστυνομίας, για όλα ή και μέρος δεδομένων του συστήματος. 

Ότι κατέγραφε και το μαύρο βαν 

Υπενθυμίζεται πως στην υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, στην εταιρεία του Ντίλιαν εκδόθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους ενός εκ. ευρώ, αφού διαπιστώθηκε παράνομη καταγραφή τηλεπικοινωνιακών δεδομένων.

Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε πρόστιμο 925 χιλιάδων ευρών, αφού εντόπισε παραβίαση της Νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, αφού στις συσκευές του Ταλ Ντίλιαν που ελέγχθηκαν εντοπίστηκαν καταγεγραμμένες χιλιάδες διευθύνσεις συσκευών και καρτών SIM (MAC Adress IMEI κτλ).

Στην απόφασή της, όπως σημειώνεται, κατέληξε ότι, δραστηριότητες της εταιρείας, που είχαν ως αποτέλεσμα τη συλλογή δεδομένων Mac Address (Media Access Control Address) και IMSI (International Mobile Subscriber Identity) διαφόρων συσκευών, στα πλαίσια δοκιμών και παρουσιάσεων των τεχνολογιών, που η εταιρεία διενεργούσε κατά τον ουσιώδη χρόνο, χωρίς να το γνωρίζουν οι χρήστες των συσκευών, συνιστούσε παραβίαση της Αρχής της Νομιμότητας, Αντικειμενικότητας και Διαφάνειας. Τα Mac Addresses είναι μοναδικοί αριθμοί που αναγνωρίζουν μία συσκευή όταν συνδέεται στο διαδίκτυο. Το IMSI είναι μοναδικός αριθμός, που περιέχεται σε κάρτες SIM (Subscriber Identity Module) και αναγνωρίζει ένα συνδρομητή όταν συνδέεται με το δίκτυο του παρόχου του. Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με την γεωγραφική θέση μίας συσκευής, σε διαφορετικούς χρόνους, μπορεί να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση του χρήστη της συσκευής».

Εξάλλου αρχικά η Νομική Υπηρεσία καταχώρησε υπόθεση, τόσο εναντίον του Ντίλιαν όσο και κατά δύο συνεργατών του αλλά και της εταιρείας του με κατηγορίες για παράβαση του Νόμου περί τηλεπικοινωνιακών δεδομένων. Στην πορεία αποφασίσθηκε να αποσυρθούν οι κατηγορίες κατά των προσώπων και απλά επιβλήθηκε πρόστιμο 76 χιλιάδων ευρώ κατά της εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο χρόνος επιβεβαίωσε Οδυσσέα-Άννα, παρακολουθεί τις «αποτυχίες» για σύστημα η Ελεγκτική

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE/Ιρανός ανώτερος αξιωματούχος: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ