Λαθροθήρες με το χέρι στη σκανδάλη-Τα πρόστιμα που εκδόθηκαν και πόσα εκκρεμούν

Παρά το γεγονός ότι τα πρόστιμα λαθροθηρίας είναι τσουχτερά, εντούτοις, εκατοντάδες φαίνεται να είναι αυτοί που συνεχίζουν να παρανομούν, με τον αριθμό τους να έχει αγγίξει συνολικά τους 500 σε μια χρόνια, εκ των οποίων οι 121 καταγγέλθηκαν για σοβαρές υποθέσεις, με το 30%, δηλαδή ένας στους τρεις, να μην έχει προχωρήσει ακόμη στην αποπληρωμή του προστίμου και την υπόθεσή τους να προχωρεί ενώπιον Δικαστηρίου. 

Οι σοβαρές υποθέσεις, πιο συγκεκριμένα, αφορούν παράνομη παγίδευση με δίκτυα και ξόβεργα, κυνήγι σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου χωρίς άδεια κυνηγίου, όπως και δηλητηριάσεις. Επίσης, υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις λαθροθηρίας κατά της διάρκειας της νύχτας, κάτι που κινητοποιεί τα μέλη της Θήρας και γι' αυτό τον λόγο, βρίσκονται επί ποδός εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στον REPORTER, ο Λειτουργός του Ταμείου Θήρας, Πέτρος Αναγιωτός, για το 2022 εκδοθήκαν γύρω στα 500 εξώδικα, με το συνολικό ποσό που επιβλήθηκε να είναι γύρω στις 500.000 ευρώ. «Υπάρχουν δυο είδη εξωδίκων, που είναι τα λιγότερο σοβαρά, τα οποία πληρώνονται κατά το 95%, ενώ υπάρχουν και τα πιο σοβαρά που αριθμούν στα 121 εξώδικα, που συνήθως το ποσοστό αποπληρωμής τους, είναι στο 60%. Ωστόσο, εκκρεμούν κάποια προς πληρωμή που είναι μέσα στο περιθώριο της Νομοθεσίας για πληρωμή και κάποια άλλα που δεν πληρώθηκαν και θα οδηγηθούν στο δικαστήριο, που είναι γύρω στο 30% των σοβαρών υποθέσεων».

Μάλιστα, το φαινόμενο δηλητηριάσεων είναι αρκετά έντονο, αφού τα μέλη της Υπηρεσίας, εντοπίζουν συχνά τέτοιες περιπτώσεις, με τοποθέτηση παράνομων δολωμάτων. «Το εξώδικο πρόστιμο εξαρτάται από την εποχή που γίνεται η παρανομία, από την περιοχή, από την ώρα που γίνεται, αν είναι νύχτα ή μέρα δηλαδή, όπως επίσης αν είναι άνοιξη ή φθινόπωρο και από τα είδη που θηρεύει κάποιος. Για παράδειγμα για τη θήρευση αγρινού, το πρόστιμο είναι 40.000 ευρώ, ενώ αν είναι γύπας είναι 16.000 ευρώ. Όπότε φέρουν πάρα πολλά παραδείγματα ρόλο για το κάθε πρόστιμο».

Το τσουχτερό πρόστιμο που θορύβησε τη Θήρα

Βαριά καμπάνα επιβλήθηκε πρόσφατα σε λαθροθήρα, για θανάτωση άγριων πτηνών με τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, με το εξώδικο πρόστιμο να αγγίζει τις 21.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, το εξώδικο βασίζεται σε αδικήματα που φαίνεται να έγιναν τον Δεκέμβριο του 2021, όπου τρία αρπακτικά πτηνά, δύο Σπιζαετοί και ένα Διπλοσιάχινο, βρέθηκαν νεκρά σε περιοχή της κοινότητας Διερώνας στην επαρχία Λεμεσού. Ο εντοπισμός των πιο πάνω πτηνών έγινε μέσω των ενδείξεων που εξέπεμπε ο δορυφορικός πομπός που έφερε ο ένας εκ των δύο Σπιζαετών και αποτέλεσε την αιτία για την κινητοποίηση της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας και τη διερεύνηση που ακολούθησε στην περιοχή σε συνεργασία με την Αστυνομία.

Έτσι, στον ύποπτο επιβλήθηκε εξώδικο πρόστιμο 21.000 ευρώ για πολλαπλά αδικήματα, ενώ σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ποινή φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια ή χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή συνδυασμό αυτών, για κάθε αδίκημα ξεχωριστά. 

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Θήρας, αυτή είναι η πρώτη φορά στην Κύπρο που τεκμηριώνεται το αδίκημα της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων και θανάτωσης άγριων πτηνών με τη χρήση δηλητηρίου. «Ο νόμος προνοεί ιδιαίτερα αυστηρές ποινές για θανάτωση απειλούμενου είδους, όπως ο Σπιζαετός σε αυτή την περίπτωση. Η άμεση κινητοποίηση και ο συντονισμός μεταξύ των αρμόδιων αρχών για τη ενδελεχή διερεύνηση της υπόθεσης, περιλαμβανομένης της Αστυνομίας, της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, του Γενικού Χημείου του Κράτους, των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Γεωργίας, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο».

Οι ποινές που προβλέπονται στη θανάτωση είδους άγριας πανίδας

Την ίδια ώρα, τσουχτερές είναι οι ποινές που προβλέπονται από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, ειδικότερα κατά την περίοδο αναπαραγωγής, που είναι από την 1η Μαρτίου μέχρι και τις 15η Αυγούστου, αφού σχεδόν όλα τα είδη της άγριας πανίδας βρίσκονται σε διαδικασία αναπαραγωγής, που είναι ίσως η πιο σημαντική φάση της ζωής τους.

Η περίοδος αυτή, αρχίζει με το ζευγάρωμα, ακολουθείται από τη φωλεοποίηση, τη γέννηση των αυγών και την εκκόλαψη για τα πουλιά και τη γέννηση των νεογνών για τα θηλαστικά και ολοκληρώνεται με το μεγάλωμα και την ανεξαρτητοποίηση των νεαρών πτηνών και θηλαστικών από τους γονείς τους. Στις αρχές της αναπαραγωγικής περιόδου, οι πληθυσμοί των ειδών βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο του ετήσιου πληθυσμού τους και ο πληθυσμός τους αυξάνεται όσο προχωράμε χρονικά προς το καλοκαίρι.

Η περίοδος αναπαραγωγής, σύμφωνα με την Υπηρεσία Θήρας, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την κατάσταση των ειδών κατά το υπόλοιπο του έτους ενώ για τα θηράματα, μία επιτυχημένη αναπαραγωγική περίοδος προμηνύει και μια πολύ καλή κυνηγετική χρονιά. Λόγω της σημαντικότητας της περιόδου τόσο η Ευρωπαϊκή Οδηγία όσο και η Εθνική Νομοθεσία, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και αυστηρές και στα κείμενά τους περιλαμβάνουν πρόνοιες που προωθούν και διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και χωρίς προβλήματα αναπαραγωγική περίοδο. 

Η ποινή που προβλέπεται για θανάτωση, σύλληψη, παρενόχληση ή καταδίωξη οποιουδήποτε είδους άγριας πανίδας με οποιοδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένων και των ξοβέργων, κατά την πιο πάνω περίοδο, είναι €8.000. Επιπρόσθετα στο πιο πάνω πρόστιμο προστίθεται πρόστιμο €1.000 για θανάτωση, σύλληψη, παρενόχληση ή καταδίωξη σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου, αφού κατά την παρούσα περίοδο όλες οι περιοχές θεωρούνται ως απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου.

Παράλληλα, το εξώδικο πρόστιμο αυξάνεται εφόσον ληφθούν υπόψη, το είδος της άγριας πανίδας που θανατώθηκε, ο αριθμός των ατόμων του είδους της άγριας πανίδας που θανατώθηκαν και η ώρα όπου έλαβε χώρα το αδίκημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Για πρώτη φορά στην Κύπρο επιβλήθηκε πρόστιμο χιλιάδων ευρώ για θανάτωση άγριων πτηνών (pics)

 

Δειτε Επισης

Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάρων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές