Έχουμε πρόβλημα βίας και ασφάλειας-Αρμόδιους που θέλουν να το λύσουν έχουμε;

Επειδή η Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός Αστυνομίας συμπεριφέρονται λες και δεν έχουμε πρόβλημα ασφάλειας με τα συνεχή κρούσματα χουλιγκανισμού, δεν σημαίνει πως όντως δεν έχουμε. Έχουμε και μάλιστα σοβαρό. Τους τελευταίους εννέα μήνες υπήρξαν δεκατρία περιστατικά επεισοδίων αυτού του τύπου με Κύπριους πρωταγωνιστές. Αν καταμετρούσαμε και τα πολυάριθμα επεισόδια που προκάλεσαν ομάδες αλλοδαπών, σε διαφορετικά όμως πλαίσια, θα χανόμασταν στο μέτρημα.   

Τα πρόσφατα έκτροπα στο μνημόσυνο του στρατηγού Διγενή, κατέδειξαν ότι, όχι απλώς η Αστυνομία δεν μπορεί να αποτρέψει τα σχέδια των χούλιγκαν, αλλά πως ούτε τα ίδια τα μέλη της δεν μπορεί να προστατέψει, έτσι όπως διαχειρίζεται αυτές τις επιχειρήσεις, πόσο μάλλον το ευρύ κοινό, τις ιδιωτικές περιουσίες που βρίσκονται στον δρόμο των χούλιγκαν και τη δημόσια τάξη. Το γεγονός, δε, πως παρουσιάζονται οι εκπρόσωποί της, (σ.σ που εκπροσωπούν βέβαια τις θέσεις της ηγεσίας) ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της και έχοντας πάντοτε πρόχειρη μια δικαιολογία στο στόμα, καταδεικνύει πως ούτε καν διαπιστώνει η ηγεσία της την ανάγκη για βελτίωση της ανταπόκρισής της σε σοβαρές υποθέσεις βίας, παρά τα γεγονότα που φωνάζουν και τα προειδοποιητικά καμπανάκια που ηχούν οι συντεχνιακοί των αστυνομικών.    

Η απουσία ανάληψης οποιασδήποτε δράσης από τον Αρχηγό ή την πολιτική του προϊστάμενη, είτε έλλειψη κατανόησης για το μέγεθος του προβλήματος υποδηλοί, είτε αδιαφορία. Ενδεχομένως η Στέφη Δράκου να θεωρεί ότι μπορεί να κληροδοτήσει το πρόβλημα στον επόμενο Υπουργό Δικαιοσύνης, μιας και η θητεία της ολοκληρώνεται σε μερικές εβδομάδες. Όμως ο Στέλιος Παπαθεοδώρου θα έπρεπε να ανησυχεί πολύ αν χρειάζεται να αναλάβει κάποιος άλλος για να βρεθεί λύση, γιατί αυτό θα σήμαινε αντικατάστασή του, σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε προ πολλού να κινητοποιηθεί ώστε ως Αρχηγός ενός Σώματος Ασφαλείας να αντιμετωπίσει έμπρακτα την κατάσταση. 

Το κράτος, όμως, έχει υποχρέωση να μεριμνά για την ασφάλεια των πολιτών του, ασχέτως ποιοι βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά και αν είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Δεν είναι ποτέ ώρα για βία. Και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αδράνεια απέναντι της. Οι πολίτες πρέπει να μπορούν να περπατούν στους δρόμους χωρίς να υπάρχει πιθανότητα να προσγειωθεί μια πέτρα ή ένα ξύλο πάνω στο κεφάλι τους και να μην κινδυνεύουν ποτέ οι περιουσίες τους, είτε διεξάγεται ποδοσφαιρικός αγώνας είτε όχι. Το να τίθενται σε κίνδυνο αθώοι περαστικοί, επειδή οι Αρχές έστειλαν το μήνυμα στους χούλιγκαν ότι δεν μπορούν να τους αντιμετωπίσουν ή ότι είναι πρόθυμες να τους ανεχτούν, είναι απαράδεκτο και χρήζει άμεσης διόρθωσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δείχνει να το κατανοεί πλήρως αυτό. Παρά τις δικαιολογίες που αναζήτησε, οι οποίες έτσι κι αλλιώς έχουν τρύπες, ανακοίνωσε ότι μέχρι την τελευταία ημέρα της παρουσίας του στην Κυβέρνηση θα διαμορφώσει κλίμα που να είναι αποτρεπτικό σε αυτούς που νομίζουν ότι μπορεί να κυριαρχήσει η αναρχία των κουκουλοφόρων. Παραδέχθηκε πως η πολιτεία «θα πρέπει να πάρει αυστηρότερα μέτρα από όσα έχουμε μέχρι στιγμής πάρει». Ωστόσο, οι άμεσα αρμόδιοι για το θέμα, συνεχίζουν να συμπεριφέρονται λες και όλα κυλούν ομαλά και δεν χρειάζονται αλλαγές το συντομότερο δυνατό.

Αν και ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως δεν είναι κυπριακό το φαινόμενο για να είναι υπόλογη η πολιτεία, κάτι που αποτελεί γεγονός, είναι επίσης γεγονός ότι στην Κύπρο είναι πολύ πιο εύκολο να τύχει διαχείρισης, εάν και εφόσον η Κυβέρνηση θέλει όντως να βάλει ένα τέλος στη βία. Τα γεωγραφικά μεγέθη και ο όχλος είναι μικρά στο νησί μας και με την κατάλληλη προσοχή, θα μπορούσε πολύ πιο εύκολα να περιοριστεί το πρόβλημα, ιδιαίτερα αν καταπολεμηθούν οι αιτίες του. Ο ίδιος ο Πρόεδρος έκανε λόγο για άτομα που «καθοδηγούνται από ουσίες», άρα, για αρχή, αν θέλουμε να φτάσουμε στη ρίζα του φαινομένου, θα πρέπει το κράτος να φροντίσει να σταματήσουν να είναι παζάρι για τους εμπόρους τα σχολεία και τα στρατόπεδά μας και να αντιμετωπίσει με στοχευμένες παρεμβάσεις και ευρύτερη πολιτική τους λόγους που στρέφουν τους νέους στη μάστιγα των ναρκωτικών.

Οι οργανωμένοι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ και του Απόλλωνα, που συγκρούστηκαν την Κυριακή, συνεχίζουν έκτοτε να ανταλλάζουν δημόσιες εμπρηστικές ανακοινώσεις, που προετοιμάζουν το έδαφος για την επόμενή τους συνάντηση, η οποία αναμένεται σύντομα, λόγω διεξαγωγής ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων. Και με δεδομένο ότι πλέον δεν περιορίζονται στα γήπεδα και πέριξ αυτών, αλλά η μεταξύ τους διαμάχη μεταφέρθηκε σε άλλα πλαίσια, προφανώς δεν είναι με την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών που θα αποτραπούν τα επεισόδια, αλλά με την σωστή αντιμετώπιση αυτών των οργανωμένων συνόλων και των προσώπων που υποκινούν τα έκτροπα. Όπως μπορούσε η μεταξύ τους αντιπαλότητα να μεταφερθεί στο μνημόσυνο του Γρίβα και τους κεντρικούς δρόμους της Λεμεσού, μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε και, ως εκ τούτου, το χαρτί της απαγόρευσης έχει προλάβει ήδη να καεί.

Αυτό που χρειάζεται είναι αποφάσεις. Απόφαση ότι το κράτος δεν συμβιβάζεται με τη βία και δεν επιδεικνύει ανοχή σε αυτήν. Απόφαση να αντιμετωπιστούν οι συνθήκες που εξωθούν μερίδα της νεολαίας σε παραβατικές συμπεριφορές. Απόφαση να βρεθούν οι δράστες και οι υποκινητές και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου κι όχι να γίνονται δυο-τρεις τυχαίες συλλήψεις κάθε φορά για τα μάτια του κόσμου. Απόφαση η Αστυνομία να λειτουργεί πιο οργανωμένα και πιο στοχευμένα. Απόφαση να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να φέρουν όλοι εις πέρας την αποστολή τους… Θέλουν;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Δύο καραμπόλες στο ίδιο σημείο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα