Πάνω από 10 οι υποθέσεις χουλιγκανισμού σε λίγους μήνες-Καυτή πατάτα οι ευθύνες

Οι λέξεις τείνουν να χάσουν πλέον την αξία τους γύρω από τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους εννέα μήνες μέσα και έξω από τα γήπεδα, με τους χούλιγκαν από τη μια να κάνουν ότι θέλουν και όποτε θέλουν, χωρίς να μπορεί κανείς να τους ελέγξει, και από την άλλη την Αστυνομία να δείχνει αδύνατη να αντιμετωπίσει την κατάσταση που φαίνεται να διογκώνεται όλο και περισσότερο, ωστόσο κάποιοι επιμένουν μετά από δεκατρείς περιπτώσεις επεισοδίων, να θεωρούν πως όλα λειτουργούν σωστά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ερασιτεχνισμούς και λάθη ανωτέρων δείχνουν αστυνομικοί, υπεραμύνονται οι προϊστάμενοι

Από την ημέρα που οι οργανωμένοι οπαδοί αποφάσισαν να επιστρέψουν στα γήπεδα, έχουν εκθέσει επανειλημμένες φορές όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που είχαν πέντε χρόνια - λόγω της αποχής τους - να προετοιμαστούν ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν φαινόμενα βίας, εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων, εντούτοις τα διαδοχικά επεισόδια δείχνουν πλέον ξεκάθαρα πως κάτι μπάζει στα σχέδια δράσης, με αποτέλεσμα, όχι μόνο να μην αποτρέπονται φαινόμενα βίας, αλλά κάθε φορά, τα πράγματα είναι και χειρότερα.   

Μπορεί σε άλλες χώρες, μετά από δεκατρείς περιπτώσεις επεισοδίων σε μερικούς μήνες, έπειτα από τα οποία καταγράφηκαν και τραυματισμοί ανυποψίαστων πολιτών, να έπεφταν κεφάλια, εντούτοις στην Κύπρο, το μπαλάκι της ευθύνες, μετά από κάθε περίπτωση, να πηγαίνει και να έρχεται, με τον Πρόεδρο από τη μια να διαμηνύει πως δεν θα επιτρέψει να οδηγηθούμε σε αναρχία, παραδεχόμενος στην ουσία τα ακραία φαινόμενα βίας, και από την άλλη, οι υπόλοιποι αρμόδιοι - και άμεσα εμπλεκόμενοι - φαίνεται να μην κινητοποιούνται, ώστε να αντιληφθούν τι πάει λάθος και τι μπορεί να γίνει, ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα, όπως σε άλλες χώρες.  

Τα περιστατικά είναι τόσα πολλά, που πλέον δεν μπορούν να μετρηθούν ούτε στα δάκτυλα των δύο χεριών και σε αυτά συμμετείχαν οπαδοί από σχεδόν όλες τις μεγάλες ομάδες του νησιού. Το θλιβερό ωστόσο, είναι πως οι Αρχές σε κάθε περίπτωση, με πιο πρόσφατα τα επεισόδια στο μνημόσυνο του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή, εκτιμούν ότι έδρασαν σωστά και στη βάση των αποφάσεων που λήφθηκαν. Προστάτευσαν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, όπως λένε. Μάλλον, ευτυχώς γι' αυτούς, αλλά και για τους πολίτες, που για άλλη μια φορά γλυτώσαμε από μια τραγωδία. Δυστυχώς όμως, η πορεία των πραγμάτων δείχνει ότι οδεύουμε προς τα εκεί με μαθηματική ακρίβεια.

Ο χρόνος γυρίζει στον Απρίλιο του 2022

Τα πρώτα επεισόδια που σημειώθηκαν ανάμεσα σε οργανωμένους οπαδούς, ήταν περί τα τέλει Απριλίου, λίγες μόνο μέρες μετά την απόφαση των οπαδών του Απόλλωνα να επιστρέψουν στα γήπεδα και ήταν ίσως τα επεισόδια που φθάσαμε πιο κοντά στο να κινδυνεύσουν αθώες ζωές. 

Η ομάδα του Απόλλωνα θα αναμετράτο εκείνη τη μέρα με την Ανόρθωση στο Αντώνης Παπαδόπουλος, και οι οπαδοί της ομάδας της Λεμεσού έφθασαν στο γήπεδο περίπου μισή ώρα πριν τον αγώνα. Έξω από το γήπεδο πάνοπλα μέλη της Αστυνομίας ήταν παρατεταγμένα για αποτροπή των επεισοδίων, ενώ σε ελάχιστη απόσταση ήταν μαζεμένοι οι οργανωμένοι οπαδοί της Ανόρθωσης. Μόλις οι οπαδοί βρέθηκαν απέναντι, άρχισαν οι πετροβολισμοί, οι ρίψεις μολότοφ και οι συμπλοκές, με μέλη της δύναμης να καταγράφονται σε βίντεο να παίρνουν το ρόλο θεατή.

Δυστυχώς, ένας 20χρονος που είχε βγει βόλτα με τον σκύλο του στον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου και ο οποίος είχε αντιληφθεί φωτιά σε χωράφι, που έθεσαν οι χούλιγκαν, προσπάθησε να την κατασβέσει, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα σε μεγάλο μέρος του σώματός του.

Μετά από εκείνα τα επεισόδια, η Πολιτεία έστησε στον τοίχο την Αστυνομία, η οποία απέρριπτε τις επικρίσεις, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητά ενίσχυση της παρουσίας των μελών της Αστυνομίας στους αγώνες, αλλά και ενίσχυση των μέτρων που λαμβάνονται για να αποφευχθούν οποιαδήποτε έκτροπα στους επόμενους αγώνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Άδικη η κριτική γιατί πέραν του 20χρονου δεν έγινε κάτι άλλο πιο σοβαρό...»

Φωτογραφία του 20χρονου που υπέστη εγκαύματα

Μόλις δύο εβδομάδες αργότερα

Η Αστυνομία όχι μόνο δεν έκανε πράξη όσα ζήτησε ο Πρόεδρος, αλλά δύο εβδομάδες αργότερα, τα επεισόδια κορυφώθηκαν στον αγώνα ανάμεσα στον Απόλλωνα και τον ΑΠΟΕΛ, στο Τσίρειο στάδιο.

Η Αστυνομία έμεινε ανεξεταστέα στον συγκεκριμένο αγώνα, αφού περίπου ένα δεκαπεντάλεπτο πριν το τέλος του αγώνα, άγνωστοι παρέδωσαν στις φλόγες τα οχήματα οπαδών του ΑΠΟΕΛ, που ήταν σταθμευμένα παρά τον κυκλικό κόμβο του Τσιρείου σταδίου. 

Αυτό ήταν το φυτίλι που άναψε, για να ξεσπάσουν νέα επεισόδια. Επίθεση σε όχημα οπαδών του Απόλλωνα, βανδαλισμοί και γενικότερα ένα κλίμα τρομοκρατίας κυριαρχούσε στην ατμόσφαιρα, με την Αστυνομία να δείχνει για άλλη μια φορά ότι ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Δεν μπορούσε να προστατεύσει ούτε ανθρώπινες ζωές, ούτε περιουσίες...

Η αδιαφορία για λήψη πραγματικών και αυστηρών μέτρων, έδινε στους ανεγκέφαλους την ευκαιρία να κάνουν τα δικά τους, όποτε ήθελαν. Κάτι παρόμοιο συνέβη και στις 22 Μαΐου, στον κυκλικό κόμβο Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό, όταν ο Απόλλωνας κατακτούσε το πρωτάθλημα. 

Οι οπαδοί της ομάδας της Λεμεσού μαζεύτηκαν στο σιντριβάνι για να πανηγυρίσουν και περίπου πεντακόσια μέτρα πιο κάτω, περίμεναν οι πάνοπλοι οπαδοί της ΑΕΛ για να τους... αντιμετωπίσουν. Ο περιβάλλοντας χώρος μύριζε μπαρούτι, όμως η Αστυνομία και πάλι δεν αντέδρασε. Έπεσαν πέτρες και μολότοφ, ενώ σε κάποια στιγμή παρ' ολίγον να ξεσπάσουν επεισόδια, όμως ευτυχώς οι ψυχραιμότεροι τα απέτρεψαν.

Επεισόδια στο futsal 

Ευτυχώς για τις Αρχές, το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε, όμως λίγους μήνες αργότερα, με την έναρξη της νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς, το σκηνικό παρέμενε το ίδιο κι απαράλλακτο.

Σε αγώνα του Super Cup στο futsal, ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια, δημοσιογράφος τραυματίστηκε στο κεφάλι από καρέκλα που πέταξαν οπαδοί. Οι σκηνές με το αιματοβαμμένο παρκέ του σταδίου Ελευθερία και το μπαταρισμένο κεφάλι του συναδέλφου, έκαναν σε χρόνο ρεκόρ το γύρο του διαδικτύου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνοντας ξανά… ψύλλους στα άχυρα για τα έκτροπα στο φούτσαλ-Σωρεία ερωτημάτων

Διαδοχικά επεισόδια 

Στο AEK-Nέα Σαλαμίνα, λίγες μέρες αργότερα, οι οπαδοί αντάλλαξαν πέτρες πριν το παιχνίδι, ενώ στο ΑΠΟΕΛ-ΑΕΛ, στις 2 Οκτωβρίου, μετά τη λήξη του αγώνα, ο αυτοκινητόδρομος παρά το ΓΣΠ μετατράπηκε σε αρένα των χούλιγκαν, με εμπρησμό οχήματος και κυνηγητό μεταξύ οπαδών.

Βγήκαν μαχαίρια 

Όσο το πρωτάθλημα προχωρούσε και οι Αρχές έδειχναν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση, τόσο χειρότερα γίνονταν τα επεισόδια μέσα και έξω από τα γήπεδα.

Θύελλα αντιδράσεων και έντονες επικρίσεις προκάλεσαν και τα έκτροπα στο παιχνίδι ΑΠΟΕΛ-Καρμιώτισσας στο ΓΣΠ, στις 7 Οκτωβρίου, όπου φρουρός επενδυτή της ομάδας της Λεμεσού, έβγαλε μαχαίρι εντός της κερκίδας και κινήθηκε απειλητικά. 

Επεισόδια μετά τον αγώνα με Φενέρμπαξε

Επεισόδια σημειώθηκαν και μετά τον αγώνα της ΑΕΚ με τη Φενέρμπαξε, όπου οπαδοί ήρθαν σε σύγκρουση με τους Αστυνομικούς, αφού οι φίλοι της Λάρνακας ήθελαν να μεταβούν από τη Νότια κερκίδα στην Ανατολική, ώστε να πλησιάσουν τους οπαδούς της τουρκικής ομάδας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Καρέ καρέ τα νέα έκτροπα οπαδών στην Αρένα-Συνελήφθη 17χρονος

Μάχες σώμα με σώμα και αντίο στο Τσίρειο με απίστευτα έκτροπα

Τα περιστατικά βίας μέσα και έξω από τα γήπεδα πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας, με τους ανεγκέφαλους να χρησιμοποιούν υπέρ τους την αναλγησία των Αρχών να αντιδράσουν. Έτσι φθάσαμε στο επεισοδιακό Απόλλων-ΑΠΟΕΛ στο Τσίρειο στάδιο, στις 30 Οκτωβρίου.

Σε εκείνο το παιχνίδι, οι χούλιγκαν των δύο ομάδων μπήκαν στο γήπεδο και υπήρξε συμπλοκή την ώρα που ήταν σε εξέλιξη ο αγώνας, ενώ σημειώθηκε επίσης και ο τραυματισμός ενός προσώπου, το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Οι σκηνές απείρου κάλλους, έδειχναν ότι οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε ολέθριες συνέπειες, με κίνδυνο να θρηνήσουμε ακόμα και θύματα από την κατάσταση που επικρατεί. Σε εκείνο το παιχνίδι, παρά τα όσα έγιναν, η Αστυνομία έκρινε ότι μπορούσε να παράσχει ασφάλεια και ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά.

Ξανά και ξανά τα ίδια 

Η λαϊκή κατακραυγή δεν... έφθασε στ' αυτιά των αρμοδίων και την αμέσως επόμενη αγωνιστική ήταν σειρά των οπαδών της Ανόρθωσης να βάλουν φωτιά στην κερκίδα του Τσιρείου, στον αγώνα της ομάδας τους απέναντι στην ΑΕΛ, που διεξήχθη στις 27 Νοεμβρίου 2022. 

Τραγικά ήταν τα όσα συνέβησαν μια εβδομάδα αργότερα, όταν ΑΕΛίστες και Απολλωνίστες έσπασαν μπετόν από τις εξέδρες του Τσιρείου, έριξαν αντικείμενα σε ποδοσφαιριστές και πολλά άλλα. Η Αστυνομία, για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση αποφάσισε, με τη σύμφωνο γνώμη του διαιτητή ότι δεν μπορούσε να παράσχει ασφάλεια και κάπως έτσι ο αγώνας διακόπηκε. Ακολούθως, οι οπαδοί των δύο ομάδων μετέφεραν το πολεμικό σκηνικό στους δρόμους έξω από το γήπεδο. Εκεί όπου αντάλλαζαν βόμβες μολότοφ, πυροτεχνήματα και αντικείμενα ο ένας προς το μέρος του άλλου, θέτοντας και πάλι σε κίνδυνο αθώους.

Επεισόδια στο νέο γήπεδο Λεμεσού

Όπως έκλεισαν τη χρονιά, έτσι την άνοιξαν οι οπαδοί του Απόλλωνα και της ΑΕΛ, σε αγώνα κυπέλλου, στο νέο γήπεδο της Λεμεσού που διεξήχθη στις 11 Ιανουαρίου. Στο ημίχρονο της αναμέτρησης, οι μαινόμενοι οπαδοί άρχισαν τον καρεκλοπόλεμο στις εξέδρες, μετατρέποντας το νέο στολίδι της πόλης τους σε αρένα κα προϊδεάζοντας για όσα θα συμβούν στο μέλλον.

Σε αυτή την περίπτωση, οι οργανωμένοι αναχαιτήθηκαν τουλάχιστον από μέλη της Αστυνομίας που μπήκαν στο γήπεδο για να να τους σταματήσουν. Μάλιστα, στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου δεν υπήρξε οτιδήποτε μεμπτό ανάμεσα στις δύο ομάδες. 

Από τα γήπεδα στο μνημόσυνο του Γρίβα 

Την περασμένη Κυριακή, οι οπαδοί έδειξαν για άλλη μια φορά τα δόντια τους στις Αρχές, αφού ενεπλάκησαν σε επεισόδια στο μνημόσυνο του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή. Οπαδοί του ΑΠΟΕΛ και του Απόλλωνα, που βρέθηκαν στη Λεμεσό για να «τιμήσουν» τον αρχηγό της ΕΟΚΑ, όχι δεν σεβάστηκαν τη μνήμη του, αλλά έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. 

Οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ έφθασαν στο κρησφύγετο γύρω στις 10:30 και εκεί βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους οπαδούς του Απόλλωνα. Τότε ξεκίνησαν να επιτίθενται με πέτρες, ξύλα και ότι άλλο είχαν μαζί τους στους αντιπάλους, με την μικρή δύναμη της Αστυνομίας να προσπαθεί μάταια να σώσει ότι σώζεται. Τελικά, οι χούλιγκαν αφού έκαναν και πάλι ότι ήθελαν, αναχώρησαν, αφήνοντας πίσω τους μόνο ζημιές και τρόμο στους ανυποψίαστους πολίτες που βρίσκονταν στο χώρο.

Εξήντα μία συλλήψεις, είκοσι οκτώ αναζητούμενοι

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέχει η Αστυνομία, από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι σήμερα, υπήρξαν εξήντα μία συλλήψεις για υποθέσεις βίας στα γήπεδα. Δεδομένου ότι οι υποθέσεις επεισοδίων υπερβαίνουν τις δέκα, αυτό σημαίνει ότι γίνονται κατά μέσο όρο πέντε με έξι συλλήψεις σε κάθε περίπτωση, από τους τριάντα ή σαράντα που εμπλέκονται συνήθως σε τέτοια περιστατικά. 

Μάλιστα, εντυπωσιακός είναι και ο αριθμός των προσώπων που συνεχίζουν να αναζητούνται για τέτοια περιστατικά και ο οποίος φθάνει τα είκοσι οκτώ άτομα στο σύνολο. Αυτό σημαίνει πως το ένα τρίτο από όσους ενεπλάκησαν σε περιστατικά βίας και καταγράφηκαν από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, παραμένουν ακόμα ασύλληπτοι. 

Δειτε Επισης

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ αποφάσισαν πώς θα χτυπήσουν το Ιράν, αλλά όχι πότε
Νέα βάρκα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου-Οδηγείται στο λιμάνι Λάρνακας
Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τρ. Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα
Η ανάγκη του Νετανιάχου για πολιτική επιβίωση στο επίκεντρο της κρίσης Ισραήλ-Ιράν
Χειροπέδες σε 44χρονο για τον εμπρησμό 17 οχημάτων σε συνεργείο
Στο κελί για πέντε χρόνια 25χρονος για δύο ληστείες περιπτέρου στη Χλώρακα
Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις κατά επαρχία
Θρήνος για τον 31χρονο αστυνομικό που σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε κτήριο-Έκανε μεροκάματα εκτός υπηρεσίας
Καταζητείσαι 42χρονος Σύρος για παράνομη είσοδο στην Κύπρο το... 2022