Απορρίπτει τις ευθύνες η Αστυνομία-«Ποιο ακριβώς ήταν το λάθος; Δεν έγινε κάτι μεμπτό»

Στο ίδιο αφήγημα επιμένει η Αστυνομία σε σχέση με τα επεισόδια στο μνημόσυνο του Γρίβα, όπου παρά τις προειδοποιήσεις, εκ του αποτελέσματος, φαίνεται να πιάστηκαν στον ύπνο για άλλη μια φορά, με τους χούλιγκαν να μετατρέπουν τους δρόμους σε πεδίο μάχης, χωρίς κανείς να προλάβει να τους αποτρέψει. 

Παρά τις έντονες επικρίσεις που δέχεται από διάφορες κατευθύνσεις η Αστυνομία και ειδικότερα η ηγεσία της Δύναμης, με τα πυρά να προέρχονται και από τα ίδια τα μέλη του Σώματος τα οποία, όχι μόνο διαψεύδουν τους προϊσταμένους τους σε σχέση με των αριθμό των αστυνομικών που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, αλλά κάνουν λόγο για λανθασμένους και ερασιτεχνικούς χειρισμούς.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η τοξική βία, οι επιχειρησιακές αστοχίες και η μεγαλύτερη αδυναμία του κράτους

Ωστόσο, η ηγεσία της Δύναμης, δια των εκπροσώπων της, αφού ο Αρχηγός για άλλη μια φορά τηρεί σιγή ιχθύος, όπως και η υπουργός Δικαιοσύνης, υπεραμύνεται των ενεργειών της Αστυνομίας, απορρίπτοντας τις επικρίσεις, κάνοντας μάλιστα λόγο για δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων σε σχέση με τις πληροφορίες που λήφθηκαν, ενώ διερωτάται ποιο ακριβώς ήταν το λάθος.  

Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε πως, «είναι κάποια δημοσιεύματα που βλέπουμε στον έντυπο και τον διαδικτυακό Τύπο. Θέλουμε να τοποθετηθούμε ακριβώς γιατί, πολλές φορές δημιουργούνται εντυπώσεις χωρίς ενδεχομένως να ανταποκρίνονται κάποια στην πραγματικότητα. Έχουν αναφερθεί συγκεκριμένα πράγματα, όσον φορά κάποιες πληροφορίες που παρείχε, για παράδειγμα, η Αστυνομία για την ύπαρξη ενδεχομένως κάποιων επεισοδίων. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι πληροφορίες που υπήρξαν δεν ήταν συγκεκριμένες, ήταν γενικές. Δηλαδή, δεν υπήρξαν πληροφορίες ότι θα μετακινείτο τόσο μεγάλος αριθμός προσώπων από τη Λευκωσίας κυρίως προς το συγκεκριμένο σημείο. Η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι ήταν γύρω στα 200 άτομα. Ήταν ένα λεωφορείο, οι υπόλοιποι ήρθαν με τα πολιτικά τους οχήματα. Το λεωφορείο το διαπιστώσαμε, το εντοπίσαμε όταν εντοπίστηκαν κάποια πρόσωπα να μεταβαίνουν με το συγκεκριμένο λεωφορείο, έχουμε εξασφαλίσει τους αριθμούς εγγραφής και θα κάνουμε εξετάσεις. Είχαμε ζωντανή εικόνα μέσω drone, στο συγκεκριμένο σημείο».

Σε σχέση με τις επικρίσεις, ακόμα και από τους ίδιους τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο, για τα λανθασμένους χειρισμούς, που είχαν ως αποτέλεσμα να μην αποτραπούν τα σχέδια των χούλιγκαν, ο κ. Ανδρέου είπε: «Αναφέρονται κάποιοι σε λάθη. Κανένας δεν έχει αναφέρει πιο ακριβώς ήταν το λάθος δηλαδή; To λάθος είναι ότι από το περσινό περιστατικό, η ίδια τελετή, η οποία αστυνομεύθηκε με εννέα μέλη της Αστυνομίας και φέτος μετά από αυτές τις πληροφορίες υπήρξαν 80 μέλη μας στο σχετικό σχέδιο επιχειρήσεων. Υπάρχουν κάποιες ανακρίβειες και αφήνονται εντυπώσεις. Από όλους αυτούς τους αστυνομικούς, υπήρχαν δύο αντιοχλαγωγικές ομάδες, ανάμεσα σε αυτές υπήρχαν μόνο 13 μέλη, οι οποίοι ήταν δόκιμοι. Να σας πως όμως για ένας μέλος μας να είναι μέλος αντιοχλαγωγικής ομάδας, τυγχάνει εκπαίδευσης στη μηχανοκίνητη ομάδα της δράσης. Χωρίς τη σχετική εκπαίδευση, κανένα μέλος δεν βρίσκεται στις αντιοχλαγωγικές ομάδες, με όλο τον εξοπλισμό. Έχουμε δει διάφορα, ότι αφήσαμε τους αστυνομικούς μας, τους αστυνομικούς όπου η ηγεσία με τη δράσεις τις και τις ενέργειες τις φαίνεται πόσο νοιάζεται για τους αστυνομικούς».

Παράλληλα, ανέφερε πως, «το γεγονός ότι δεν τραυματίστηκε κανένας πολίτης, αυτό δεν το βλέπει κανένας. Φυσικά τραυματίστηκαν τα μέλη μας, ακριβώς σε μια προσπάθεια να επιβάλουν τη τάξη. Είχαν επέμβει και είχαν οδηγήσει προς τα έξω, έξω από τον συγκεκριμένοι χώρο τους 200 αυτούς, οι οποίοι ήρθαν για να κάνουν τα επεισόδια ώστε να μην υπάρξει οποιοδήποτε θέμα με τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονταν εκεί. Αντιλαμβάνεστε ότι εκεί βρίσκονταν και μεγάλοι άνθρωποι, γυναίκες, παιδιά. Έγινε αυτή η μεγάλη προσπάθεια, κανένα πρόσωπο δεν τραυματίστηκε. Οι συλλήψεις μπορεί να μην έγιναν απευθείας εκεί. Ακολούθησαν όμως αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, υπήρξαν πέντε συλλήψεις και άλλες δύο εχθές. Έχουμε άλλα δώδεκα πρόσωπα, τα οποία αναζητούμαι, είτε καταζητούνται».

Αναφορικά με την έντονη αντίδραση των Συντεχνιών της Αστυνομίας, που εξαπολύουν πυρά κατά της ηγεσίας της Δύναμης και κάνουν λόγο για παραλήψεις και ερασιτεχνισμούς, ο κ. Ανδρέου απάντησε πως, «εμείς δεν έχουμε ακούσει ποιο ήταν το λάθος; Όσον αφορά την ύπαρξη του λεωφορείου, η πληροφορία λήφθηκε μετά το τέλος της εκδήλωσης. Ο λόγος ακριβώς που δεν μπορέσαμε να το σταματήσουμε, ήταν ακριβώς γιατί ήταν αυτός ο όχλος. Περίπολο που βρίσκονταν στον αυτοκινητόδρομο, αποτράπηκε από τον να σταματήσει, για τον λόγο ότι θα δημιουργούταν περισσότερα επεισόδια, εφόσον είχαμε τα στοιχεία και ακολούθησαν οι εξετάσεις. Από τα πρόσωπα που έχουν συλληφθεί είναι από την επαρχία της Λευκωσίας, της Λεμεσού ακόμα και από την ελεύθερη Αμμόχωστο. Είχαμε μόνο 13 δόκιμους αστυνομικούς, οι οποίοι είχαν τύχει εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, βρίσκονται πάντοτέ με πιο έμπειρους αστυνομικούς, ώστε να λαμβάνουν τις όποιες οδηγίες χρειάζονται για να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα. Όσον αφορά τους άπειρους, αυτό το απορρίπτουμε. Εμείς το λέμε καθημερινά, ποτέ δεν κρυβόμαστε, λέμε πάντοτε την αλήθεια. Προσπαθούμε τουλάχιστον να ανταποκριθούμε όσο το δυνατό καλύτερα. Εκεί που κάνουμε λάθη και παραλήψεις, σίγουρα το παραδεχόμαστε. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, θεωρούμε ότι δεν έγινε κάτι μεμπτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου